Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zmywanie
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Naczynia, sprzêty kuchenne i zastawa sto³owa
Ba¶ka z Koziegorynku
Witam,

w zesz³ym roku na Czersku testowa³am a w tym bêdê udoskonalaæ smile.gif metodê czyszczenia du¿ych garów, w których gotowano jedzenie dla ca³ego obozu.

Po zakoñczeniu gotowania i wyjêcia resztek jedzenia proponujê do jeszcze ciep³ego naczynia nalaæ wiêksz± ilo¶æ wody i podgrzaæ j±, byæ mo¿e od czasu do czasu mieszaj±c i polewaj±c wewnêtrzne ¶cianki. Wówczas jest nadzieja, ¿e resztki szybciej odejd±.

Metoda sprawdza siê zw³aszcza je¶li obóz jest daleko od ¼róde³ka. Zamiast biegaæ w t± i z powrotem z brudnym garem, szorowaæ go przy ¼ródle, robiæ b³oto i blokowaæ innym dostêp praktycznej jest wykorzystaæ powy¿szy przepis i usun±æ pomyje.

W kwestii mycia mniejszych naczyñ - mo¿na nagrzaæ wrz±tku przy ognisku - na wszelki wypadek ci±gle powinno byæ "czynne". Je¶li natomiast miski nie wymagaj± u¿ycia ciep³ej wody dobrze jest zebraæ je wszystkie do wiêkszego kosza, pój¶æ za jednym razem do kranu (2-3 osoby wystarcz± do "ta¶mowego" mycia). Metoda szybka, prosta i skuteczna, przetestowana na Grunwaldzie 2010.

(Powy¿sze mo¿na przeprowadziæ w dobrze dowodzonym obozie, gdzie ka¿dy ma przydzielone zadania i osoby nie zmieniaj± siê w trakcie imprezy, bo co przywódca to inny porz±dek).
Purvis
Polecam popió³, piasek i s³omê.
Szlachcianka z sascianka
Albo list duzego lopucha (tak sie nayw po ukrainsku smile.gif taki duuzy list z roslinki)^ rosnie wszedzie od dawnich czasow. Z tej metody korzystaja do dzis na wsiach.
Olof
Albo psa. Pies wyli¿e do czysta, wystarczy wygotowaæ wrz±tkiem, ewentualnie podszorowaæ piaskiem (albo i odrobin± myd³a dla wiêkszej higieny) to co zostanie po psie. O ile kto¶ siê nie brzydzi, no a pies zdrowy ;) U mnie w ekipie trzy du¿e psy dzia³aj± jako zmywarki wyjazdowe ;)
Wojciech W¶ciek³y
Osobi¶cie polecam cygana z³omiarza, metoda szybka, czysta i bezstresowa :D
efendi
Witam!
Jest tak¿e inny sposób stosowany przez ...? a, nie powiem:-)
1 krok-u³o¿yc jad³ospis na tyle dni ile potrzeba
2 krok - zacz±æ gotowanie
3 krok umyc tylko po ostatnim gotowaniu.

Postêpowanie(zasady uk³adania jad³ospisu)
1 dzieñ-zupa pomidorowa z krom±
2 dzieñ - fasolka po bretoñsku
4 barszcz ukraiñski z krom±
5 dzieñ zupa ziemniaczana....., ziemniaki na kapu¶cie z wêdlin± i cebula itd
6. gulasz lub leczo
cd postêpowania:
po zjedzeniu zupy pomidorowej, resztki co zosta³y w kotle zalewamy woda i wrzucamy fasolê ¿eby namaka³a. Na nastêpny dzien gotujemy fasolke po bretoñsku, dodaj±c brakuj±ce sk³adniki.
Po zjedzeniu fasolki, zalewamy resztki w kotle woda i odstawiamy do cienia. Na nastêpny dzieñ gotujemy barszcz ukraiñski,dodaj±c brakuj±ce sk³adniki.........
W ten sposób osiagamy nast.cele:
1. nie zanieczyszczamy nadmiernie srodowiska
2. mo¿emy odpoczywaæ zamiast ganiac z garami
3. sporo zaoszczêdzimy na wiktua³ach
4. wcale nie trzeba baæ siê biegunki
Wszystkie potrawy sa gotowane, wiêc i tak szlag trafi bakterie które mog± nam zaszkodziæ, chyba ¿e kto¶ z³o¶liwie w±glika sypnie...:-)
pozdrawiam(zw³aszcza Wsciek³ego:-)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.