Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pomocy!!!!!!!!!!!!
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Black_Knight
Witam, potrzebujê rady w sprawie stroju dla wikinga.

Jadê na 8 Zlot S³owian, Ba³tów i Wikingów w Mielniku

Chcia³bym sobie skompletowaæ ubiór cywilny, i bojowy. Informacjê które potrzebujê to:

1- Czy stój wykonany z lnu który przedstawiam w zdjêciu poni¿ej jest zgodny Historycznie??
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
2- Móg³bym prosiæ o jakie¶ schematy do zrobienia spodni??
3-Przeszwannica- jakiej grubo¶ci powinienem j± wykonaæ (prosi³bym te¿ o jakie¶ zdjêcie co do jej wygl±du, i schematy)
4- Jak± ¶rednicê powinna mieæ tarcza wikingów? (Wyczyta³em gdzie¶ ¿e na 5 desek, ale z tych standardowych wychodzi mi ¶rednica ok 25-27 cali, i wydaje mi siê co¶ dziwnie ma³a.

5- Prosi³ bym o jakie¶ porady ogólne,

Materia³y które bêdê mia³ dostêpne- Dechy z rozebranych palet, nity kowalskie z czarnej stali
Prêty 1-2mm z czarnej stali
30 m2 lnu bia³ego
Owcze skóry z runem- materia³ w dobrym stanie odzyskany ze starych kurtek

450 z³- te zostan± zagospodarowane na miecz normañski wykonania Szymona Chlebowskiego
http://www.szymonchlebowski.pl/sklep.php?kategoria=41 (czy kto¶ ma jakie¶ uwagi co do tego zakupu)

Paski skórzane- na razie nie wiem w jakim stanie.

Oprócz 450 z³ na miecz, funduszy null

Umbo

Jakie¶ stare prze¶cierad³a

Dratwa Lniana.

To moja pierwsza impreza reknonstukcyjna, wcze¶niej bywa³em tylko na ,,zwyk³ym" mordobiciu, nie maj±cym oprócz technik walki, nic wspólnego z historycznymi rekonstrukcjami.

Pozdrawiam
Leszczu
Poczytaj trochê tematów w odpowiednich dzia³ach jest tego pe³no w ubiorach wczesnych / mêskich i bojowych (to odpowied¼ na Twoje pytanie 1/2/3). Co do przeszwanicy mo¿e raczej dwie lub trzy warstwy we³nianych ciuszków? Wygl±da lepiej i bardziej poprawnie?

4) Co do tarczy to te¿ wszystko jest na tym forum i na halli, przedzia³ ¶rednic 60-90cm to taki standard z którymi biegaj± ludzie. S± mniejsze i wiêksze wszystko zale¿y od tego jak walczysz i czego potrzebujesz ja doradzam przedzia³ 75/85cm.

5) Je¿eli jest to pierwsza Twoja impreza to mo¿e nie inwestuj od razu kasy? Zamiast miecza mo¿e toporek je¿eli ju¿ musisz i¶æ do walki? Wyjdzie trochê taniej i zamiast desek sosnowych z palety kupisz w tartaku lipowe/topolowe.
Indar
Mielnik jest za 2 tygodnie, a Ty nie masz praktycznie nic.
1. Mo¿e i tak, ale nie nazwa³bym tego "strojem", co najwy¿ej bielizn±. Masz zamiar paradowaæ tylko w tym? A co¶ wiêcej?
2. Szuka³e¶ na forum?
3. J/w - o przeszywanicy dyskutowane by³o du¿o, wystarczy poszukaæ.
4. ...
5. Daj sobie ch³opie spokój robienie na szybko. Wedle przes³owia - co nagle to po diable, zamiast marnowaæ kasê i robiæ co¶ na szybko poczekaj.
Poza tym odnoszê wra¿enie ¿e interesuje Ciê tylko "wej¶cie" na imprezê i mordobicie w³a¶nie, nie interesuje Ciê natomiast strefa "materialna". Jak bowiem inaczej wyt³umaczysz mi ¿e wydajesz 450 z³ na miecz nie maj±c praktycznie nic do ubrania?

Byæ mo¿e to nie mój okres, ale wydaje mi siê ¿e nawet w IX-XI w ludzie musieli z czego¶ je¶æ, ubieraæ siê w co¶ ciep³ego itd.
Wybacz mi szczero¶æ, ale nie masz nic - nawet czasu.
Viator
A ja jeszcze dodam w czysto formalnej kwestii, ¿e tytu³ tematu zawieraj±cy dwie literówki ("stój" zamiast "strój" i "wikinga" z ma³ej litery) oraz 12 wykrzykników, natomiast ¿adnej tre¶ci merytorycznej, podpada pod naruszenie Regulaminu Forum.

Proponujê przez najbli¿szy miesi±c poczytaæ sobie tematy wczesno¶redniowieczne na Freha i Halli (zaczynaj±c od tego¿ Regulaminu - link jest wyra¼nie widoczny pod banerem tytu³owym), potem przez nastêpne trzy miesi±ce pogadaæ z lud¼mi i dopracowaæ koncepcjê oraz zaopatrzyæ siê w porz±dne materia³y, a potem przez pó³ roku siê obszyæ i wyposa¿yæ, wówczas zostanie Ci jeszcze dwa miesi±ce wakacji i zd±¿ysz akurat na przysz³oroczny Mielnik, Drohiczyn, czy gdzie tam ten zlot bêdzie.

Pozdrawiam i ¿yczê sukcesów!
Olof
Jako baaardzo, baaardzo podstawowy strój na jedn± imprezê to Ci to co na zdjêciu ujdzie - o ile ofc organizatorzy wpuszcz±.

Ale - a) "wikingowie" czy raczej mo¿e ogólnie Skandynawowie u¿ywali znacz±co wiêcej we³ny ni¿ lnu, bo zwyczajnie by³a bardziej dostêpna, len to ci co bogatsi, najczê¶ciej jako warstwy najbli¿szej cia³u ¿eby we³na w ty³ek nie gryz³a;
b) mo¿e i ta impreza jest w czerwcu, ale jedna solidniejsza ulewa Ciê zmoczy i w tych lnianych ciuszkach masz szansê na z³apanie przeziêbienia - innymi s³owy przyda³aby siê przynajmniej we³niana tunika.
No i do tak skromnego zestawu miecz ni huhu nie pasuje.
BTW - co z butam? Uwzglêdni³e¶ gdzie¶, czy chcesz biegaæ boso ale z mieczem? devil.gif

Je¶li siê tak spieszysz i bardzo zale¿y Ci na tej konkretnej imprezie - lepiej przemy¶l bud¿et i kasê z funduszu na miecz przesuñ na fundusz na porz±dny strój i normalny u¿ytkowy nó¿, ba, starczy i na jakie¶ garnki. Na sensowne obszycie Ci te dwa miechy starcz±, jak poczytasz i siê do szycia przygotujesz to ma szansê wyj¶æ ok.
A walkê sobie odpu¶æ tym razem. Albo po¿ycz sprzêt od kolegi je¶li koniecznie musisz.

Jak wy¿ej panowie pisali - co nagle to po diable, zrobisz teraz kaszanê, bêdziesz musia³ wydaæ jeszcze raz na porz±dny strój je¶li bêdziesz chcia³ wiêcej siê poudzielaæ.
Black_Knight
Podsumowuj±c :
Wolniejsze kompletowanie rzeczy
We³niana tunika (w jednym temacie taka widzialem), i przeszywanica. Z we³n± bd mieæ ma³y problem
Buty to akurat najmniejszy problem smile.gif te juz mam zalatwione.
Toporek zamiast miecza (moze to nawet i lepiej, bardziej obeznany jestem z nim) zna kto¶ jak±¶ stronkê gdzie móg³bym kupiæ poprawne historyczne ostrze takiego toporka (albo ma kto¶ takie zbêdne na sprzeda¿??)
Z garnkami nie mam problemu, mam piec i glinê garncarsk±, tylko jakies fotki sobie podpatrzê i jest ok.

Nó¿, bd mia³

Nie nie interesuje mnie tylko mordobicie,

Czy jest co¶ jeszcze, co powinienem wiedzieæ??
Pozdrawiam
Wilczomlecz
CYTAT(Black_Knight @ 10:27 17.04.2013) *
Podsumowuj±c :
Wolniejsze kompletowanie rzeczy
We³niana tunika ( w jednym temacie taka widzialem), i przeszwannica. Z we³n± bd mieæ ma³y problem
Buty to akurat najmniejszy problem smile.gif te juz mam zalatwione.
Toporek zamiast miecza (moze to nawet i lepiej, bardziej obeznany jestem z nim) zna kto¶ jak±¶ stronkê gdzie móg³bym kupiæ poprawne historyczne ostrze takiego toporka (albo ma kto¶ takie zbêdne na sprzeda¿??)
Z garnkami nie mam problemu, mam piec i glinê garncarsk±, tylko jakies fotki sobie podpatrzê i jest ok.

Nó¿, bd mia³

Nie nie interesuje mnie tylko mordobicie,

Czy jest co¶ jeszcze, co powinienem wiedzieæ??
Pozdrawiam

Tu raczej chodzi o pe³n± ¶wiadomo¶æ tego co siê robi. Z ca³ym szacunkiem, ale faktycznie brzmisz ci±gle jak kto¶, komu nie zale¿y na odpowiedzi na pytanie "jaka tunika?" (odnoszê wra¿enie, ¿e wcale Ciê to nie interesuje - byle po prostu by³a jakakolwiek akceptowalna przez uczestników) oraz "czy mój strój jest poprawny historycznie?", "czy bêdê jaskrawym dysonansem w¶ród uczestników?", czy chocia¿ "co mogê robiæ takiego, co mo¿e popsuæ klimat innym?" - moim zdaniem ka¿dy pocz±tkuj±cy powinien zadawaæ sobie to pytanie. By siê tego wszystkiego dowiedzieæ musisz po¶wiêciæ czas, czytaæ i szukaæ. Gwarantujê Ci, ¿e zdecydowan± wiêkszo¶æ odpowiedzi otrzymasz na tym forum, pod warunkiem, ¿e poczytasz i po¶wiêcisz czas. Uwielbiam powtarzaæ, ¿e rekonstrukcja historyczna to klub czytelników bardziej ni¿ przebierañców w idei a nie LARP czy innego typu wcielanie siê w rolê, choæ i to jest wa¿ne by dobrze odwzorowaæ klimat epoki (ale nawet LARP wymaga znajomo¶ci zasad!).

Jak ju¿ koledzy wy¿ej nadmienili, piszesz skrótami i nie masz czasu na poprawienie pisowni swojego posta. To nienajlepsza reklama w³asnej osoby... Na chwilê obecn± wszyscy, jak mniemam, odbieraj± to podobnie do mnie: "nie dbam o jako¶æ, chcê po prostu byæ na tej imprezie bo fajny klimat, ale nie chce mi siê czytaæ ani szukaæ informacji". To tak nie dzia³a, daj sobie czas - przez ten czas czytaj, a je¶li ju¿ koniecznie musisz tam byæ - pojed¼ jako widz. Przedstaw siê rekonstruktorom, powiedz kim jeste¶ a pewnie Ciê nie przepêdz±. Jak mniemam, do³o¿± wszelkich starañ by Ciê poinstruowaæ i pouczyæ. Na tym forum jednak musisz poszukaæ sam - gwarantuje Ci, ¿e znajdziesz.

Jako, ¿e w temacie wiedzy o epoce zdajesz siê, pod wzglêdem do¶wiadczenia, byæ "dzieciêciem" pozwolê sobie dodaæ stare rzymskie przys³owie: "Ne puero gladium" - "Nie dawaj dziecku miecza". Moja rada - odpu¶æ sobie walkê dopóki nie bêdziesz wiedzia³ jak ¿yli "wikingowie" i w co siê ubierali. Twoje podej¶cie do walki bêdzie ca³kiem inne..
Viator
Jedyne wyj¶cie jakie dla Ciebie widzê je¿eli ABSOLUTNIE nie chcesz czekaæ roku (i przez ten czas zdobywaæ wiedzy), tylko mo¿liwie szybko wystartowaæ, to skontaktowaæ siê z kim¶ kto siê BARDZO DOBRZE zna na epoce a najlepiej i na szczegó³ach szycia, kucia i strugania - np. z Lotgarem, M¶cidrugiem, Ragnarem z Halli - i ub³aganie go, ¿eby zgodzi³ siê wszystko Ci podpowiedzieæ i pokazaæ, albo wrêcz odsprzeda³ Ci lub wypo¿yczy³ co¶ ze swoich zapasów, b±d¼ wskaza³ gdzie kupiæ takie co¶ w czym i z czym na pewno bêdziesz móg³ siê pokazaæ. Ale by³oby to wyj±tkowe wydarzenie gdyby siê kto¶ taki zgodzi³.

Dlaczego?

Bo widaæ ¿e wprawdzie Ci zale¿y na rekonstruowaniu, ale te¿ widaæ ¿e sam nie wiesz kogo chcesz rekonstruowaæ - co od razu pokazuje jak niewiele wiesz o epoce, brak Ci podstawowej wiedzy ogólnohistorycznej - a to zra¿a nas do pomocy.

Bo - przepraszam, ale napiszê to "wo³ami": NIE MA CZEGO¦ TAKIEGO JAK "STRÓJ WIKINGA" ! Chyba ¿e rzeczywicie mówimy tylko o bieli¼nie.

Ubiór "Wikinga" (z w³a¶ciwie: Skandynawa albo Normana) nie tylko zmienia³ siê w czasie (IX-XI wiek to akurat w niektórych rejonach sporo czasu) ale i ró¿ni³ siê lokalnie!

Absolutne minimum jakie musisz sam wiedzieæ (i podawaæ podczas stawiania pytañ tutaj) to odtwarzana narodowo¶æ: Norweg, Duñczyk czy Szwed, i w wypadku Szweda dodatkowo:
- czy bêdzie to mieszkaniec rdzennej Szwecji,
- czy zeslawizowany Szwed mieszkaj±cy w rejonie Wolina lub w Jomsborgu (wojowników pochodzenia skandynawskiego i s³owiañskiego walcz±cych wspólnie w stylu wikiñskim nazywamy ch±¶nikami) lub walcz±cy w dru¿ynie Chrobrego,
- czy Wareg mieszkaj±cy w jednej z republik miejskich na Rusi,
- czy Wareg, ale mieszkaj±cy nad Morzem ¦ródziemnym, na ¿o³dzie basileusa Bizancjum.

Ka¿dy z nich bêdzie mia³ trochê inny zestaw typowych ozdób, dopuszczalnych (lub nie) elementów ubioru oraz preferowanego uzbrojenia.

Co prawda podczas corocznego festiwalu lata po Wolinie stadami kupa "generycznych wikingów" z kaletkami z wzorem w stylu Urnes, scramasaxem z kling± anglosask±, w bizantyjskiej proweniencji szarawarach, perskich lamelkach i z rusko-koczowniczymi bu³awami b±d¼ szablami, ale skoro Ty dopiero zaczynasz to masz szansê unikn±æ robienia takiego byd³a.
Black_Knight
Za b³êdy przepraszam, wiem ¿e robiê ich masê. Mam ostatnio urwanie g³owy, i jako¶ tak siê zahuka³em. (ponadto mam dysleksjê, ale wiem - to mnie nie t³umaczy)

Zacznê inaczej.

Chcia³bym rekonstruowaæ Skandynawskiego Wojownika z terenów zachodniej Norwegii przedzia³ czasowy XI - XII wiek.

Co zawiera kompletny ubiór, mieszkañca tamtych terenów.

Jakie preferowa³ uzbrojenie?

Je¿eli grzecznie mogê prosiæ o jakie¶ informacjê to bêdê wdziêczny, w miêdzy czasie, poszperam po internecie w poszukiwaniu dok³adniejszych informacji i w celu uzupe³nienia wiedzy.
Za s³owa krytyki i pomocy szczerzê dziêkujê, gdy¿ konstruktywna krytyka mo¿e pokazaæ b³êdy i jak je naprawiæ.

pozdro
Olof
£o, to widzê, ¿e ju¿ datowanie nieco pó¼niejsze ni¿ wiêkszo¶æ "wczesnych" imprez, a i wtedy ju¿ zaczê³y siê pewne wyra¼ne zmiany w spo³eczeñstwach Skandynawskich, to w³a¶ciwie ju¿ koniec "epoki wikingów".
Spróbuj uderzyæ do Thyrviego na Halli, swego czasu zaczynali¶my kombinowaæ z projektem na XII-wieczn± Skandynawiê, ale ja osobi¶cie interesowa³am siê g³ównie elementami strojów kobiecych. Ogólnie wtedy skandynawskie uzbrojenie, moda etc zaczyna³y ju¿ ci±¿yæ w stronê tego zachodnioeuropejskiego (no, z tym, ¿e Norwegia by³a odrobinê zacofana, ale te¿ bez przesady).
Na XI-XII w jest te¿ datowana tunika z Moselund oraz Kragelund - czyli wzór na tunikê masz (a nawet na dwie ;)
Black_Knight
Drobna Poprawka przedzia³ wiekowy IX-XI

http://www.dzikibez.fora.pl/skarbnica,4/sk...lezisk,300.html

Tu znalaz³em gar¶æ informacji
Viator
Generalnie raczej przenie¶ ¶rodek ciê¿ko¶ci dalszego "researchu" z Frehy na Hallê, bardziej w±sko wyspecjalizowane forum wczesno¶redniowieczne dla odtwórców ludów zamieszkuj±cych wokó³ Morza Ba³tyckiego.

Tam spotkasz te same (i jeszcze wiêcej osób) z tego okresu i rejonu, i znacznie wiêcej tematów.

Adres: www.halla.mjollnir.pl .

Tylko najlepiej siê tam zarejestruj pod jakim¶ sensowniejszym nickiem/imieniem; takim, jakiego bêdziesz u¿ywa³ w rekonstrukcji wczesno¶redniowiecznej.

Powodzenia!
Black_Knight
Ju¿ dzisiaj siê zarejestrowa³em tam :D
Reenactors
Poszukaj informacji o znalezisku ubioru ze Skjoldehamn.

Pasek - znajdziesz sporo znalezisk okuæ - jednak praktycznie wszystkie (mi znane) nie posiadaj± kontekstu. Sprawd¼ te znalezione w pochówku ³odziowym w Gokstad - bardziej przemawia do mnie, ¿e pochodz± z koñskiego poprêgu - ale nie jest to potwierdzone przez archeologów.

Masz za to sporo cudnych mieczy - zobacz znalezisko z Gjermundbu.

Do "zestawu" masz te¿ he³m - mo¿esz zorientowaæ siê czy temat jest aktualny - bardzo dobra rekonstrukcja.

http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=6637

Zreszt±, by³o to ju¿ napisane na freszce - poszukaj.
Byleby¶ nie da³ sobie wkrêciæ przeszywanic, skórzanych lamelek, karwaszów i ca³ej reszty, która nie ma ¿adnego potwierdzenia w znaleziskach. Bez tego nie mo¿na powiedzieæ, ¿e to co zrobisz jest rekonstrukcj±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.