Witam
Odbiegli¶my nieco od tematu - nie chodzi mi o rozmowê nt. si³y ciosu, realno¶ci walki, dysputy o hedszotach, a o ró¿nice pomiêdzy systemami walki ci±g³ej i walki przerywanej.
Ponawiam tak¿e pytanie: czy s± jakie¶ wczesne ekipy które bij± siê w systemie bez przerwania ciosu, czy te¿ tzw. houscarlowskim.
CYTAT
Precyzja, szybko¶c i si³a. Cios musi byc zadany precyzyjnie- w os³oniête miejsce, szybko- ¿eby niewprawiony delikwent nie zbi³ go sobie np na twarz i silnie - ¿eby nie by³o potem niedomówieñ.
- dok³adnie tak - tu siê zgadzamy ...
CYTAT
po otrzymanym strzale oddaj± cios. Wszystko fajnie, mo¿na przeciwnikowi daæ tym do zrozumienia ¿e jest ods³oniêty itp, ale trafi³ pierwszy- punkt dla niego.
- ...a tu ju¿ nie dokoñca
Oczywi¶cie trafi³ - punkt dla niego. Co jedank w sytuacji, gdy trafiaj±c kompletnie siê odkry³, stoi w pozycji ninja-masta chybocz±c siê na jednej nodze itp. - a przeciwnik mo¿e wyprowadziæ 2 - 3 czy¶ciutkie ciosy ?
CYTAT
Dla mnie pojedynki to rodzaj sportu
- dla mnie równie¿ - z tym ¿e ja uwa¿am to bardziej za sport walki, ni¿ za szermierkê sportow±. Powiedz, wyobra¿asz sobie taki np. boks z rozej¶ciami po ka¿dym trafieniu
CYTAT
I tak nie odtworzymy realnej potyczki opancerzonych wczesno¶redniowiecznych wojów
- zgadzam siê, tak samo jak jakiejkolwiek potyczki na tzw ¶mieræ i ¿ycie.
Dlatego rozmawiamy o systemach walki, o ich wadach i zaletach - wg mnie system bezprzerwowy jest ciekawszy, bardziej widowiskowy, wymaga wybiegania my¶l± nieco dalej ni¿ do momentu dotkniêcia przeciwnika, bardziej przypomina walkê (nie tylko tê ¶redniowieczn± ale wogóle), do szybko¶ci, precyzji i si³y dodaje tak¿e wytrzyma³o¶æ i taktykê.
Natomiast system "rozej¶ciowy" jest niew±tpliwie jedynym mo¿liwym do zastosowania dla wojów bez uzbrojenia ochronnego.
CYTAT
Walka na czas mo¿e byæ fajn± rozrywk± ale nie wyznacznikiem umiejêtno¶ci.
- tak samo jak walka z rozej¶ciami.
Zasady - w zasadzie to nic siê nie zmienia poza tym i¿ po trafieniu bawimy siê dalej a nie przerywamy - wygrywa mi¶ który przez X min. trafi³ wiêcej razy, lub pierwszy trafi³ oponenta Y razy.
S³awka
PS. Brodar - gratuluje awansu z szalonych XXnastolatków do szalonych XXdziestolatków
pozdrawiam