Czo³em.
Szykujê siê do próby rekonstrukcji stroju "polskiego" z prze³omu XI-XII wieku. Okres niepopularny w reko, ale ciekawy z punktu widzenia stosunków jakie zachodzi³y na naszym terenie.
W zwi±zku z tym mam pro¶bê o wskazówki co do ikonografii z naszych terenów, ale te¿ i o¶ciennych. Wszelkie materia³y zdigitalizowane ( linki do chomików itp) mile widziane.
Nurtuj± mnie przede wszystkim nastêpuj±ce kwestie:
- strój przed czy ju¿ za kolano?
- z rozciêciami czy bez?
- na ile szerokie lamówki, g³adkie czy wielobarwne (krajki)?
- czy standardowy "wcze¶niacki" p³aszcz z prostok±ta spinany na ramieniu z wykoñczeniami z szerokiej krajki nada siê, czy ju¿ bêdzie archaizmem?
Pozdrawiam i liczê na odzew.
te¿ siê nad tym g³owie... i nic konkretnego nie znalaz³em..
mam jednak tezê o kwestie zapo¿yczeñ, bo uznaje siê (ogólnie), ¿e tereny o¶rodków w³adzy wczesnej Polski by³y pod wp³ywem niemieckim, bo Boles³aw przebywa³ na dworze Ottona, a mi osobi¶cie wydaje siê, ¿e trzeba siê zwróciæ ku rusi, po pierwsze podbicie kijowa i o ile pamiêtam oko³o roczny pobyt Boles³awa wraz z wojskiem w tamtej okolicy (gdzie¶ gall o tym pisa³) my¶le ¿e to sporo czasu by wojsko zaobserwowa³o inne (a mo¿e ju¿ wcze¶niej znane ) rozwi±zania.
po drugie z latpisu mo¿na wywnioskowaæ ¿e Polanie kiedy¶ byli na wschodniej s³owiañszczy¼nie w okolicy Kijowa, no pocz±tku X wieku tam znikaj± i pojawiaj± siê Polanie u nas w Wilkopolsce.. t³umaczy³o by to m in sz³omy na wielkoposce
Wybrane strony Kodeksu Wyszehradzkiego z koñca XI wieku (prawd. 1086)Na jednym z obrazków jest przedstawiona tunika z pionow± aplikacj±, podobna do tej z Kodeksu Pu³tuskiego
Co s±dzicie o tego typu zdobienia?