Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Koncert
> Inne > Kalendarium 2013 > Grunwald 2013
Heller
Witam Wszystkich. Chce poruszyæ ten temat i wiêkszo¶æ wie o co kaman ale ku przypomnieniu: W zesz³ym roku tj 2012 Najwspanialsza Wolna Chor±giew Pomezañska w której sk³ad wchodzi wiele zacnych grup zorganizowa³a koncert. By³ to wystêp znanego powszechnie w gronie Olsztyñskiego ¶wiata muzycznego zespo³u ludowo-folkowego " Bracia Soprano" . Muzycy zagrali w czê¶ci pola zajmowanej przez DNO i z ich inicjatywy. Wszyscy bawili siê znakomicie s³uchaj±c wybornej muzyki do chwili..kiedy zaczê³y sie k³opoty. Otó¿ okazuje sie ¿e jednak inicjatywa zorganizowanego koncertu i gromadz±ca sie za p³otem publiczno¶æ sta³a siê kolcem w oku . I tu ja siê pytam komu to przeszkadza³o i z jakiego powodu? Je¿d¿ê na Grunwald od bardzo , bardzo dawna, w zupe³no¶ci za darmo wyk³adaj±c swoja kasê wiêc dlaczego do jasnej cholery nie mogê sie bawiæ tak jak tego chcê? I nie tylko ja podzielam to zdanie! Co takiego robi organizator ¿eby nam zapewniæ rozrywkê? Kiedy¶ to by³y jeszcze koncerty a teraz jak sobie czego¶ sami nie zorganizujemy to najlepiej sied¼cie w obozach s³uchaj±c piszcza³ek i broñ Bo¿e nie wchod¼cie w paradê panu Góreckiemu. W 2012 ¿eby zmotywowaæ nas do zaprzestania niecnego procederu s³uchania na ¿ywo muzyki wy³±czyli nam pr±d!! Normalnie pstryk i po fazie!! Mo¿e w takim razie skoro mamy byæ marionetkami na us³ugach organizatorów to za¿±dajmy zap³aty tak jak maj± p³acone osoby je¿d¿±ce na koniach ? Wtedy bêdzie nas obowi±zywa³o " p³acê-wymagam" bo na razie to widzê tylko z³o¶liwo¶æ ludzk± i narastaj±ca wrogo¶æ wobec ludzi z pomys³em. Pozdrawiam. Pomezañczyk.
Igor z Bêdzina
Ja Tobie odpowiem.
Po pierwsze poziom artystyczny BS nie wszystkim pasuje a tym bardziej ich repertuar.
Po drugie maj±c syfiasty koncert disco polo dorzucili¶cie nam drugi syfiasty koncert folkowy.
Po trzecie tym ha³asem w Pomezañskiej zag³uszyli¶cie koncert Trobairitz w Mazowieckiej.
Po czwarte zag³uszyli¶cie wszystkich w Mazowieckiej i Goñczej, w trakcie uczty nie mo¿na by³o porozmawiaæ, bo nic nie by³o s³ychaæ. Nie pasuj± Tobie piszcza³ki, zawsze mo¿esz jechaæ na Przystanek Woodstock.
Dla przypomnienia Grunwald jest impreza historyczn±. Oprócz Pomezañskiej w obozie s± inne chor±gwie, a wam nawet ³askawie nie chcia³o siê ruszyæ ty³ka ¿eby innych uprzedziæ ze dwa dni wcze¶niej. Po prostu w³±czyli¶cie nam ten syf w trakcie uczty. To nie nasz problem ¿e Pomezañska ma ucztê tygodniu i w sobotê wam siê nudzi. Tu nie chodzi o sam fakt koncertu, chodzi o to ¿e wasza chor±giew potraktowa³a wszystkich na zasadzie "my siê bawimy , a ca³a reszta niech siê idzie ... (tu wpisaæ dowolne wulgarne s³owo)".
Je¶li chodzi o Krzy¶ka Góreckiego, on jest organizatorem imprezy z ramienia gminy i on dyktuje warunki. Nie pasuje, nie przyje¿d¿asz. Proste.
Grunwald w chwili obecnej nie jest prywatna inicjatyw±.
Je¶li chodzi o konnych , czy zdajesz sobie sprawê ile kosztuje przewiezienie konia i utrzymanie konia na imprezie? Jeste¶ na 100% pewny, ¿e to co p³aci organizator konnym pokrywa w 100% koszty?
radziuCCH
Witam,

Panowie przedmówcy :D

Postaram Was troszku pogodziæ aniol.gif Jak cz³ek z Pomezanki bardzo ceniê sobie obecno¶c w Ostatniej Wolnej ... Orgowie maj± swoje, ale my tez nie mo¿emy byæ marionetkami jak pisze Dawid. Koncert hmmm - piszê ze swojej storny - na bitwie zaniemog³em, jaka¶ tableta pod jêzor i te sprawy. Odpoczywajac w namiocie faktycznie mia³em w g³owie kaszane i nie wiedzia³em co,kto, gdzies gra. Wylaz³em wiêc i widzia³em baaardzo du¿± grupê osób siê dobrze bawi±cych - od tego jest Grunwald miêdzy innymi. Pó¼niej po powrocie czyta³em posty ludzi z Mazowieckiej i Podolskiej ... i trzeba te¿ im przyznaæ racjê ... bo jednak imprezka ich by³a nieco zak³ócona i w ich skórze mia³ bym podobne odczucia i tu uwa¿am za nasz b³±d ¿e tego nie dogadali¶my z innymi angsad.gif . Uwa¿am te¿, ¿e nie powinnismy popadaæ w jaki¶ nonsens MY - ONI .... znam sporo osób z Podolskiej i mimo przytakiwañ na zasadzie - macie w szczepionkê ;) to my rekonstruktorzy stanowimy wspólnie t± ca³± imprezê. Konni , Dawidzie maj± inne realia uczestnictwa i niestety bez dofinansowania by ich zwyczajnie nie by³o ... szkoda tylko ¿e nie bior± udzia³u w walce -a mo¿na by to w sensowny sposób zrobiæ. Igorze z Bêdzina - piszê jako synek z Piekor ;) - To Wy zaczêli¶cie stygmatyzacjê ¿e Pomezanka ma wszystkich w d... przyk³adem mo¿e byæ to, ¿e innych negatywnych g³osów ni¿ ze strony Waszej nie by³o. Uwa¿am ze troszkê wiêcej rozmowy oficjalnej - bo przecie¿ w relacjach prywatnych jest ok - i bêdzie dobrze.
Heller
Woodstock jest mo¿e i fajny ale nie skorzystam z Twojej zachety... Czy koncert by³ syfiast..to Twoja opinia bo jak widzia³em to ludzie bawili siê znakomicie. ¯e Grunwald jest impreza historyczna to tego mi nie musisz przypominac ale pamietaj, ¿e jednak to impreza i od dawien dawna jedziemy siê tam bawic a nie kontemplowaæ i medytowaæ. Skoro organizator nie potrafi³ zapewniæ wolnego czasu Pomezañska wziê³a to we w³asne rêce albo raczej DNO. Co do koni..to nie wiem od kiedy je¼dzisz na Grunwald, ale pamietaj, ¿e na pierwsze Grunwaldy nikt nikomu za nic nie p³aci³. Koszt przytargania konia to koszt przytargania przyczepy i jego ¿arcie a wiele grup targa przyczepy ze sprzêtem, tyle ¿e sprzêt je¶æ nie wo³a. Nikt im za to nie zwraca. Ty kolego nie rób z siebie takiego porz±dniastego odtwórcy bo nie samych chlebem cz³owieku ¿yjesz.
Igor z Bêdzina
Problemem nie jest koncert, problemem jest to, ¿e zag³uszyli¶cie uczty wszystkim naoko³o. Nie wiem jak wygl±da to was, u nas normalnie ludzie siadaj± przy stole ¿eby oprócz poch³oniêcia jedzenia równie¿ ¿eby spêdziæ czas razem. po prostu wystarczy³o wcze¶niej siê dogadaæ i nie by³o by problemu.
Co do zape³niania wolnego czasu. Zawsze mi go brakuje na Grunwaldzie. po ca³ym tygodniu zapieprzu te¿ mia³bym ochotê chwile posiedzieæ i odpocz±æ.
Purvis
No i jest punkt wspólny: chwila oddechu po tygodniowym zapieprzu smile.gif

Proponujê skupiæ siê na kwestiach wspólnych i zachowaæ pewn± ilo¶c dobrej woli przy interpretacji postów przedmówcy.
Kto pierwszy siê zapieni stawia moderatorowi miodek na Grunwie smile.gif

A na powa¿nie: marzy mi siê powrót do czasów koncertów przy ¶wiecach, albo spontanicznych, nocnych zabaw na polu do joust'u. Nie ma atrakcji -ludzie radza sobie jak mog±, ale fajnie by³oby najpierw dogadaæ z s±siadami. Mo¿e wspomog±? ;)
kublika
CYTAT
Dla przypomnienia Grunwald jest impreza historyczn±.

??
Grunwald?
historyczn±?
Grunwald to zjazd rekonstruktorów towarzysz±cy inscenizacji bitwy.
Ani bitwa nie jest ¿adn± rekonstrukcj±, ani te nasze obozy nie przypominaj± prawdziwego obozu wojskowego (co tam w takim razie robi± te wszystkie baby z dzieciami?)
Je¶li panowie wojsko sil± sie na cieñ chocia¿ rekonstruowania obozu wojskowego to nie ¿adne tam pitu-pitu na gê¶likach ze szklanic± miodu w garsci tylko tanie piwo, dziwki i pijackie ¶piewy...
¯e taki koncetr by³ niehistoryczny?
No by³.
A poka¿cie mi historyczny na Grunwaldzie....
Ze g³o¶ny?
no g³o¶ny. Podobno. ja mialam daleko widaæ, bo nic nie s³ysza³am. Mo¿e jestem ju¿ g³ucha ze staro¶ci..?
Na przysz³osc wystarczy uprzedziæ sasiadów, ¿e bêdzie i git. Kupi± se stopery...
£azarz
Salve Fratres!

I jak zawsze (a szkoda) na FREHa brat jedzie brata. Szkoda.
Ale powróæmy do koncertu, uczty jak i wszytskiego wokó³ i kto to organizuje.

Organizatorem Grunwu nie jest Krzysiek Górecji jak i jego ca³a ekipa. Krzysztof jest podwykonawca cze¶ci zwi±zanej z RR jak i bitw±. Jak najbardziej do niego wszelkie sugestie i pomimo ¿alu jakos do przodu to idzie.

Ile gmina, urzêdy i sponsorzy dadz± kasy tyle jest dodatkowych atrakcji dla nas. W 2010 ro ku wszyscy chojnie obdarowali Grunw, ale najbli¿sza rocznica za kilkadziesi±t lat i trzeba jako¶ z tym ¿yæ.

W Pomezance by³ koncert i super, w innych Chor±gwiach by³a uczta te¿ dobrze, kto¶ w tym czasie wyznawa³ mi³o¶æ, kto¶ inny na kolanach zwraca³ resztki pokarmu inny znów by³ opatrywany przez ratowników ... Zrozumcie jest tam nas od 5 do 10 ty¶ w zale¿no¶ci od roku. Ja w swojej Chor±gwi mam od 70 do 150 osób. Ka¿da ma swoje humory zachcianki. Jako¶ udaje siê nam to wspólnie na te kilka dni pogodziæ.

Mo¿na owszem zrobiæ grafik kto o której imprezuje by inni w tym czasie w spokoju mieli ucztê, ale do czego to doprowadzi? Wyluzujcie wszyscy, zapro¶cie siê wzajemnie na koncerty, uczty i dobrze bawcie gdy¿ Grunw ze wszytskimi achami i echami jest tak naprawdê jeden i ka¿dy mniej lub bardziej czeka na niego.

Pozdrawiam Grzegorz
Grzyp
CYTAT
Na przysz³osc wystarczy uprzedziæ sasiadów, ¿e bêdzie i git

Nie. Nie bêdzie. Jak wjadê w pi±tek wieczorem do obozu motocyklem i zacznê krêciæ silnik na wysokie obroty to te¿ bêdzie OK? Oczywi¶cie uprzedzaj±c towarzystwo.

Ca³y problem przypomina mi zagadnienie puszczania na "pe³en regulator" muzyki w bloku. Bez wzglêdu na godzinê.

rvdy
£azarzu, to, ¿e jest tylu rekonstruktorów ilu jest jeszcze bardziej "wymusza" jakie¶ ustêpstwa, kompromisy i ustalenia z ca³± reszt± obozów kiedy i jak g³o¶no. Bo co z tego, ¿e kto¶ przyjdzie dzieñ wcze¶niej i zakomunikuje "jutro robimy trzodê"? Poza tym.. Je¿eli kto¶ nie chce robiæ koncertu przynajmniej stylizowanego na ¶redniowieczny to niedaleko od miejsca obozowania s± takie ³adne dmuchane zabawki, wata cukrowa etc. Jaki jest problem przenie¶æ siê z tak± muzyk± tam? Przecie¿ klimat i otoczenie nawet bêdzie bardziej odpowiedni. Je¿eli by³o by to na odpowiednim poziomie g³o¶no¶ci i jako¶ci wykonania a do tego z repertuaru ¶rw. to podejrzewam ¿e nie by³o by krucjat przeciwko temu "czemu¶".
bartas1353
Mo¿e najwy¿szy czas zabrac g³os, jako g³ówny sprawca tego zamieszania
Moj± motwacj± do zorganizowania tego koncertu by³o zapewnienie jakiej¶ rozrywki dla wszystkich zacnych ludków z Pomezanki i ich go¶ci. Szeroko pojêty ORG ma nas g³eboko w D... i oprócz ja³mu¿ny w postaci kilku psiw i tojki nie zapewnia nic. W celu odreagowania ca³ego tygodnia fest tyrki i ostrych walk nawet rozrywke musieli¶my zapewnic tj. zfinansowaæ we w³asnym zakresie. Zagra³y dwa zespo³y: imprezowo- Bracia Soprano z Olsztyna, wyposa¿eni w 220 V
http://www.youtube.com/watch?v=ft6C2dX2_oM
oraz klimatcznie- Cornucopia z Bia³orusi, niestety bez pr±du
http://www.youtube.com/watch?v=OXuVVD0AWsw

Widzê, ¿e nikt z wielce oburzonych nie zanotowa³ tego faktu,¿e przekrój muzyczny koncertu by³ do¶æ szeroki (dla ka¿dego co¶ mi³ego), a D.N.O ekipa przez ca³y tydzieñ informowa³a i zaprasza³a na sobotni± imprezkê, w³ócz±c sie po obozach od poniedzia³ku (nie wspominaj±c turnieju w Nidzicy).
Na koniec powiem tylko tyle, ¿e niewa¿ne co by¶my zrobili i tak znajd± sie tacy, którym siê to nie spodoba. Dla jednego za g³o¶no, drugiego piszcza³ki bêd± irytowaæ, trzeciemu siê kozio³ zesra i to te¿ bêdzie nasza wina.
Pozdrawiam ca³± Pomezankê i wszystkich, którym napsuli¶my krwi w tamtym roku i jednocze¶nie obiecuje, ¿e w tym roku postaramy siê byæ podobnie niegrzeczni : P

Ps. Ca³± resztê zapraszam na bibkê w D.N.O obozie devil.gif
radziuCCH
Naszemu dobru narodowemu jakim jest D.N.O serdecznie dziêkujemy za zaproszenie smile.gif z pewno¶ci± zrobiê te kilka kroków przez dwa, trzy namioty i pobawiê siê jak w roku ubieg³ym z reszt± Pomezanki i nie tylko devil.gif
Józef
CYTAT(bartas1353 @ 23:42 25.03.2013) *
.. klimatcznie- Cornucopia z Bia³orusi, niestety bez pr±du
http://www.youtube.com/watch?v=OXuVVD0AWsw

Pozdrawiam ca³± Pomezankê i wszystkich, którym napsuli¶my krwi w tamtym roku i jednocze¶nie obiecuje, ¿e w tym roku postaramy siê byæ podobnie niegrzeczni : P

Ta pierwsza kapela - to komentarz chyba zbêdny.

Co do zespo³u z Bia³orusi -
Powiem szczerze , je¶li bêd± w tym roku , to z checi± przyjdê pos³uchaæ smile.gif
Tak , czy inaczej - je¶li co¶ organizujecie , to wypada porozmawiaæ o tym z Orgami.
pozdrawiam
ps. i ja mile wspominam spontaniczne koncerty przy pochodniach i lampkach.
W³a¶nie dziêki takim koncertom (chyba z 10 lat temu powiedzia³em sobie , ¿e zrobiê wszystko , by nie opu¶ciæ ¿adnego Grunwaldu..)
Laser
CYTAT(Heller @ 12:21 22.03.2013) *
Mo¿e w takim razie skoro mamy byæ marionetkami na us³ugach organizatorów to za¿±dajmy zap³aty tak jak maj± p³acone osoby je¿d¿±ce na koniach ?

Lol. Nie masz pojêcia o czym piszesz, Dawid. Nie id¼ t± drog±.

Co do koncertu to ja w ogóle nie wiedzia³em, ¿e by³. Ale to niewa¿ne. Cokolwiek by¶ chcia³ zrobiæ (pomijaj±c warto¶æ historyczne-niehistoryczne) nale¿y zachowaæ odrobinê kultury. Zw³aszcza, ¿e wokó³ Ciebie obozuje ok. 5000 ludzi, którzy mog± nie mieæ akurat ochoty na g³o¶ne s³uchanie muzyki. Chyba mo¿na wszystko zrobiæ kulturalnie i bez robienia na z³o¶æ ludziom.
Bzyku
Drodzy rekonstruktorzy,

TO NIE JEST ALL INCLUSIVE W EGIPCIE

Uwa¿am, ¿e wszyscy spinaj±cy rzyd¼ powinni odpu¶ciæ.
Nastêpnym razem przyj¶æ i siê pobawiæ razem z organizatorami koncertu i trochê odpu¶ciæ pompatyczno¶æ.

A reszty moich my¶li nie chce mi siê pisaæ.

Pzdr
Bzzz
£azarz
Salve Fratres!

Bartas brciskzu - filmik zajefajny smile.gif Gacek na scene!

Tekst piosenki dla tych co jeszcze nie znaj± (choæ watpie w to):

"Piêkny rycerz na koniu zapierdala, adEa
a królewna z wie¿y sie zjeba³a.../2wers x 2aEaEa

Piêkny rycerzu, gro¼ny rycerzu
czemu gnieciesz chuja w pancerzu

Mój ty rycerzu z mieczem tak ostrym,
czemu znów na pr±ciu masz krosty

Stosowa³ rózne ma¶ci na krosty
a¿pod pr±ciem wyros³y w±sy

Czemu rycerzu w±sów nie zgolisz
Tylko ci±gle królewne pierdolisz...(jak kto woli).."

Pozdrawiam Grzegorz
radziuCCH
Tak to lecia³o smile.gif na trze¼wo to a¿ uszy wiêdn± usmieszek_08.gif

By³o, minê³o, jednym siê podoba³o innym mniej. nie ma co ju¿ biæ piany tylko wyci±gn±æ wnioski

pozdr
Heller
Zorganizujmy cos razem !! Pomezañska i s±siedzi.Bêdzie po sprawie . Co do drogi :D pój¶æ nie pójdê nie po drodze mi bigsmile2.gif
£azarz
CYTAT(Heller @ 20:04 26.03.2013) *
Zorganizujmy cos razem !! Pomezañska i s±siedzi

Salve Fratres!

Na trzodê z Zachodniopomorskiej zawsze mo¿ecie liczyæ bigsmile2.gif

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Droga wieczorem z Pomezanki do Zachodniopomorskiej krótka, ale baaaaaaaaaardzo szeroka bigsmile2.gif , szczególnie jak Gomba polewa.
bartas1353
Rozwa¿ali¶my w Olsztynie zaproszenie do wspó³pracy przy organizacji tegorocznego koncertu wszystkich chor±gwi z naszej stony lasku (¿eby kazdy mia³ zabawê i na ka¿dego wszyscy niezadowoleni mogli siê wku....æ , ale odpu¶cili¶my sobie po wie¶ciach z ostatniego zebrania dowódców i musia³em odwo³ac tegoroczn± Gwiazdê, czyli £YDKÊ GRUBASA
http://www.youtube.com/watch?v=rf57azM3Tgo...ature=endscreen
Je¶li nie pos³uchamy ORGA, to nas wyje.....e z Grunia, musimy byæ grzeczniutcy i w ka¿dym calu polegac na jego ³asce, bo jak nie to WON!!!!!!!!!!!!
Wspania³e podej¶cie do cz³owieka, rekonstruktora, odtwórcy, uczestnika Dni Grunwaldu, etc, etc.....
Nasze potrzeby w/w Org ma w g³êbokim powa¿aniu, wszystko ju¿ robimy tam za swoje, a i tak ¼le, nie mo¿na, nie wolno i nie bo tak!!!
Zamiast rozpisywaæ siê o jakims koncercie, chyba zaczne sie udzielac w innym temacie
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27057

Siema, mi sie ju¿ nie chce anger.gif
radziuCCH
"Panie Bartas Pan siê nie boi Pomezanka za Panem stoi" ... smile.gif czy jako¶ tak. Ostatnia Wolna zawsze razem
£azarz
Salve Fratres!

Bartas Braciszku! Na Byczynie "stoj±c" na warcie stan±³ê¶ na wysoko¶ci zadania! smile.gif Proszê nie odpuszczaj tylko ¶ci±gaj £ydka Grubasa Rapapara. Przecie¿ to i tak w ka¿dym bizie jest ¶piewane smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Grzyp
CYTAT
Je¶li nie pos³uchamy ORGA, to nas wyje.....e z Grunia, musimy byæ grzeczniutcy i w ka¿dym calu polegac na jego ³asce, bo jak nie to WON!!!!!!!!!!!!

No popatrz siê Ty, chcesz przyjechaæ na prywatn± imprezê i masz siê podporz±dkowac zaleceniom organizatora, dziwne...
bartas1353
CYTAT(Grzyp @ 23:40 27.03.2013) *
CYTAT

No popatrz siê Ty, chcesz przyjechaæ na prywatn± imprezê i masz siê podporz±dkowac zaleceniom organizatora, dziwne...

Panie Grzypie, na pewno nie przyje¿d¿am do Ciebie,tylko do chor±gwi Pomezañskiej dowodzonej przez devil.gif Przyje¿d¿a nas tam tyle, ¿e sami sk³adamy 21-kê (nie musimy ³±czyæ z nikim sk³adów, ani doklejaæ siê do nikogo), wychodzimy na 5-ki, a na nudnej inscenizacji jest nas tylu, ¿e na innych tematach siê o tym czyta.
Wypowiedz Bola http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27...t=0&start=0
W tamtym roku, za³atwiali¶my wszystko przez dowódcê, w tym roku poszli¶my pogadaæ na sam± górê, ale tam nie chc± gadaæ, tylko wydaj± polecenia.
KPW panie Grzypie ???

Grzesiu, je¶li chodzi o nieodpuszczanie koncertu, to sprawa rozbija siê o kasê, Ponosz±c koszty ¶ci±gniêcia £ydki Grubasa nie mo¿emy pozwoliæ sobie na motyw z tamtego roku, czyli odciêcia 220V i zakoñczenia koncertu, W tym roku sprawa koncertu sie ju¿ roznios³a i mog± go nam zakoñczyæ jeszcze przed rozpoczêciem w trakcie dostrajania sprzêtu, a kombinacjê z agregatem, etc, etc te¿ nie wchodz± w grê, ostra muza nios±ca sie po obozie, biore to na siebiê, ale warkot agregatu, taki wredny nie jestem.
cyd
Kochani
Sprawa jest prosta. Pomnik wyznacza pewn± granicê. Z jednej strony czê¶æ historyczna, bez reklam , banerów, waty cukrowej i ca³ego tandetnego odpustu. Czyli miejsce w którym WSZYSCY czujemy siê dobrze. Z drugeij stony czê¶æ komercyjna z ca³ym tym kramem, który daje zarobek odpustowym handlarzom oraz gminie i powiatowi którzy s± gospodarzami tego terenu.
Je¿eli jedna chor±giew zorganizuje u siebie koncert £ydki Grubasa, druga powiesi banery reklamowe firmy X a trzecia na swoim terenie wystawi pare stoisk z kolorowymi balonami to.....nie bêdzie fajnie.

Zawsze by³em orendownikiem Grunwaldu i namawia³em ludzi z mojej chor±gwi ¿eby nie odpuszczali tej imprezy, teraz to ju¿ sam nie wiem czy warto. I ju¿ nie chodzi o dysputy o to czy kopniêcie z pó³obrotu z wyskokiem na dwa metry w góre w plecy przeciwnika na sali gimnastycznej jest zgodne z etosem rycerskim. Po prostu robi siê dziadostwo i nie robi± go orgowie, sami sobie to robimy
Grzyp
CYTAT
Panie Grzypie, na pewno nie przyje¿d¿am do Ciebie,tylko do chor±gwi Pomezañskiej dowodzonej przez devil.gif Przyje¿d¿a nas tam tyle, ¿e sami sk³adamy 21-kê (nie musimy ³±czyæ z nikim sk³adów, ani doklejaæ siê do nikogo), wychodzimy na 5-ki, a na nudnej inscenizacji jest nas tylu, ¿e na innych tematach siê o tym czyta.
Wypowiedz Bola http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27...t=0&start=0
W tamtym roku, za³atwiali¶my wszystko przez dowódcê, w tym roku poszli¶my pogadaæ na sam± górê, ale tam nie chc± gadaæ, tylko wydaj± polecenia.
KPW panie Grzypie ???

Panie Bartas1353, Chor±giew Pomezañska w której ma Pan przyjemno¶æ obozowaæ jest czê¶ci± Obozowiska Grunwaldzkiego. Ka¿da Chor±giew mo¿e mieæ swoje wewnêtrzne ustalenia i regu³y, o ile nie stoj± one w sprzeczno¶ci z ustaleniami i regu³ami Organizatorów. Robienie wyj±tków od regu³ ustalonych przez Organizatorów (a ju¿ na pewno wyj±tków czynionych na zasadzie "ich jest wiêcej") spowoduje dyskusje pokroju "oni mog±, to dlaczego my nie?", co w moim mniemaniu by³oby jedn± z gorszych mo¿liwo¶ci i przyczyni³oby siê do powstawania kolejnych tzw. kwasów.

Ergo: s± regu³y, które obowi±zuj± wszystkich, wiêc i Wy siê do nich dostosujcie. Doskonale zdaje sobie sprawê, ¿e robienie szeroko rozumianej "trzody" jest fajne, ale do momentu gdy wszyscy s± z tego zadowoleni.

KPW panie Bartas1353 ???
£ukasz Piech
Czytam i siê zastanawiam czy rozmowa tyczy siê w³a¶nie tego czy innego koncertu rok temu.Zaczynam my¶leæ,¿e chyba chodzi o jaki¶ inny.Do miejsca,w którym siê odbywa³ mia³em bardzo blisko.Z pewno¶ci± bli¿ej ni¿ s±siednie chor±gwie.Czy by³o s³ychaæ muzykê?By³o.Czy by³a tak g³o¶na,¿e zag³usza³a wszystko?Tak...je¶li nagle wszyscy chodzili z aparatami s³uchowymi podkrêconymi na maksa.Ja normalnie prowadzi³em rozmowê a s³uch mam na szczê¶cie doskona³y.
Rozumiem,¿e ka¿dy ma swoje gusta ale czy naprawdê ciê¿ko siê dogadaæ.Skoro niektórzy chc± ciszy na biesiadzie to ok ale dajcie Nam te¿ czas na zabawê.Dlaczego mamy siedzieæ cicho jak jaka¶ mysz pod miot³±.Czy ten koncert ma trwaæ do rana?My siê mamy dostosowaæ to warto daæ te¼ co¶ w zamian.Jako¶ nikomu nie przeszkadza darcie ryja po nocach,spiewanie i to nie zawsze kawa³ków historycznych czy ci±g³e u¿ywanie chiñskiego uproszczonego czyli ku... i chu...Nikomu równie¿ nie przeszkadza super historyczne walenie w tojki.Ludzie lataj±cy z kom to te¿ i¶cie total history.Ale ju¿ koncert,nawet krótki stanowi problem.Na zachowanie i pewne wspó³czesne ustêpstwa nie mamy du¿ego wp³ywu.Ludzie siê musz± dogadywaæ bo inaczej ciê¿ko by siê ¿y³o.Grunwald jest wszystkich i ka¿dy ma na nim prawo do spêdzania czasu tak jak chce.Podarowanie Nam godziny lub dwóch chyba nie jest jakim¶ wielkim wysi³kiem.Zaczê³o siê od pozbawienia zespo³y pr±dy,nied³ugo bêdzie kolejny zakaz a za rok ju¿ mo¿e absolutna cisza nocna.Gratuluje takiego Grunwaldu.Teraz to mam ochotê olaæ inscenizacjê i odci±æ pr±d orgom podczas bitwy bo od tej muzyki i gadania nie mogê siê skupiæ a ryzykuje przecie¿ zdrowie.

Tak czy inaczej pozdrawiam ale przemy¶lcie czy naprawdê a¿ takie wielkie przestêpstwo pope³nili¶my. aniol.gif
Nidhogg
CYTAT(£ukasz Piech @ 19:03 28.03.2013) *
Czytam i siê zastanawiam czy rozmowa tyczy siê w³a¶nie tego czy innego koncertu rok temu.Zaczynam my¶leæ,¿e chyba chodzi o jaki¶ inny.Do miejsca,w którym siê odbywa³ mia³em bardzo blisko.Z pewno¶ci± bli¿ej ni¿ s±siednie chor±gwie.Czy by³o s³ychaæ muzykê?By³o.Czy by³a tak g³o¶na,¿e zag³usza³a wszystko?Tak...je¶li nagle wszyscy chodzili z aparatami s³uchowymi podkrêconymi na maksa.Ja normalnie prowadzi³em rozmowê a s³uch mam na szczê¶cie doskona³y.

Nie wiem, gdzie prowadzi³e¶ tê rozmowê, u nas w Goñczej nie dawa³o siê rozmawiaæ, za to rycza³o nam nad g³owami jakie¶ disco-polo (dla niepoznaki nazywane tutaj folkiem), Z tekstami na poziomie przyspiewek kibolskich (próbkê powyzej wrzuci³ £azarz - jak mu siê to podoba, to nic nie poradzê, mi nie). Sprawa dla mnie jest prosta - miejsce muzyki z g³o¶ników jest poza obozem. Mam nadziejê, ¿e organizatorzy za³atwi± te sprawê i wymusz± przestrzeganie regulaminu.
Rafa³ Chojnacki
Heller
Przez mój wielki szacunek dla Staszka Kuli wstrzymam sie od odpowiedzi ale mnie nosi jak cholera! Piechu , dobrze napisa³e¶.
Heller

Zawsze by³em orendownikiem Grunwaldu i namawia³em ludzi z mojej chor±gwi ¿eby nie odpuszczali tej imprezy, teraz to ju¿ sam nie wiem czy warto. I ju¿ nie chodzi o dysputy o to czy kopniêcie z pó³obrotu z wyskokiem na dwa metry w góre w plecy przeciwnika na sali gimnastycznej jest zgodne z etosem rycerskim. Po prostu robi siê dziadostwo i nie robi± go orgowie, sami sobie to robimy
[/quote]

Cydzie , kiedys mysla³em jak ty ale od kiedy pow±cha³em tego prochu jakim s± mele to juz w±chac innego nie chce a i Ciebie apraszam bo te walki sa o wiele lepsze ni¿ opisane w " etosie rycerskim" bigsmile2.gif
£ukasz Piech
Nidhogg,podobnie jak Dawid równie¿ ceniê sobie Chor±giew Goñcz±.Przede wszystkim,¿e wychodzicie na Nas przy takiej dysproporcji.Jednak bitwa bitw± a obóz obozem.Zdaje sobiê sprawê,¿e wszelkie rozmowy o tym czy g³o¶no by³o nie maj± sensu.Ka¿dy patrzy ze swojej,mocno subiektywnej perspektywy.Tylko proszê przyczytaj drug± czê¶æ mojej wypowiedzi.Mo¿emy siê przecie¿ dogadaæ.A co do regulaminu to nie ma w nim nic co by zabrania³o koncertu.I taka kwestia na koniec.Dlaczego nikt nie przyszed³ podczas konceru i nie poprosil ¿eby by³o ciszej?Przecie¿ nie gryziemy.A tak mam wra¿enie,¿e niektórzy czekali specjalnie ¿eby potem wylewaæ ¿ale.

P.S. Nie jestem fanem Braci Soprano ale korona z g³owy mi nie spadnie,jak inni przez jaki¶ czas bêd± siê przy Nich bawiæ.
Nidhogg
CYTAT(£ukasz Piech @ 20:19 28.03.2013) *
.A co do regulaminu to nie ma w nim nic co by zabrania³o koncertu.I taka kwestia na koniec.Dlaczego nikt nie przyszed³ podczas konceru i nie poprosil ¿eby by³o ciszej?Przecie¿ nie gryziemy.A tak mam wra¿enie,¿e niektórzy czekali specjalnie ¿eby potem wylewaæ ¿ale.

P.S. Nie jestem fanem Braci Soprano ale korona z g³owy mi nie spadnie,jak inni przez jaki¶ czas bêd± siê przy Nich bawiæ.

Co do regulaminu - fakt, nie ma wprost zakazu korzystania z nag³o¶nienia (zdaje siê ¿e nikt nie przewidzia³ takiego pomys³u), jest tylko do¶æ ogólny punkt 36:
CYTAT(http://www.grunwald1410.pl/regulaminy/Regulamin%202010.pdf)
36.Uczestnicy zobow±zanie s± do przestrzegania realiów historycznych w obozie jak i na polu inscenizacji.

Natomiast co do "Dlaczego nikt nie przyszed³" - posz³y od nas co najmniej 4 osoby po kolei, ale zosta³y zbluzgane. Zdaje siê, ¿e z Mazowieckiej te¿ kto¶ poszed³.
Dla mnie EOT, widzê, ¿e nikogo nie przekonam. Mo¿e wypowie siê kto¶ w imieniu orgów i wyja¶ni jakie jest ich stanowisko w kwestii koncertów z nag³o¶nieniem wewn±trz obozowiska?
Rafa³
radziuCCH
Ja ju¿ pisa³em dobrych ch³opakach z Goñczej, Mazowieckiej czy Podola ... o nich zdania dobrego nie zmienie, ale kto¶ tu zaczyna piszczeæ jak gimnazjalista który dosta³ kasztanem w szczepionkê. Jestem po¶ci±gliwy, ale jak czytam to co czu³ 9 miesiêcy temu jeden czy drugi to zastanawiam siê czy mamy do czynienia z ch³opami, którzy lubi± siê ponapierdalaæ czy z kó³kiem ró¿añcowym. Ja p******e ... czytaæ siê ju¿tego nie da shocked.gif Niech kto¶ zamknie ten temat.
bartas1353
CYTAT(Nidhogg @ 21:41 28.03.2013) *
CYTAT(£ukasz Piech @ 20:19 28.03.2013) *
.A co do regulaminu to nie ma w nim nic co by zabrania³o koncertu.I taka kwestia na koniec.Dlaczego nikt nie przyszed³ podczas konceru i nie poprosil ¿eby by³o ciszej?Przecie¿ nie gryziemy.A tak mam wra¿enie,¿e niektórzy czekali specjalnie ¿eby potem wylewaæ ¿ale.

Co do regulaminu - fakt, nie ma wprost zakazu korzystania z nag³o¶nienia (zdaje siê ¿e nikt nie przewidzia³ takiego pomys³u), jest tylko do¶æ ogólny punkt 36:
CYTAT(http://www.grunwald1410.pl/regulaminy/Regulamin%202010.pdf)
36.Uczestnicy zobow±zanie s± do przestrzegania realiów historycznych w obozie jak i na polu inscenizacji.

Natomiast co do "Dlaczego nikt nie przyszed³" - posz³y od nas co najmniej 4 osoby po kolei, ale zosta³y zbluzgane. Zdaje siê, ¿e z Mazowieckiej te¿ kto¶ poszed³.
Dla mnie EOT, widzê, ¿e nikogo nie przekonam. Mo¿e wypowie siê kto¶ w imieniu orgów i wyja¶ni jakie jest ich stanowisko w kwestii koncertów z nag³o¶nieniem wewn±trz obozowiska?
Rafa³

Nidhogg, dziekujê z dok³adne przedstawienie regulaminu, je¿eli co¶ nie jest zabronione jest dozwolone. Tak mysla³em do tej pory.
Co do czwórki ludzi, których wys³a³e¶. Przekaza³em naszym, aby ewentualnych oponentów odsy³ali do mnie jako g³ównego prowodyra, wnoszê, wiêc ¿e do mnie nie dotarli, bo nie mam w zwyczaju za³atwiæ spraw bluzgiem.
Panie Grzypie nie kapujê, o co sapiesz, To co odby³o siê w tamtym roku, nie by³o wbrew zasadom obowi±zuj±cym na Gruniu( patrz wy¿ej), a Je¿eli dla Ciebie zorganizowanie koncertu imprezowo-folkowego jest trzoda, to koncert Shanonna (te¿ s± z Olsztyna) by³by ¶wiêtokractwem i zbrodni± przeciwko ludzko¶ci.
Powinni¶my zakoñczyc ten temat, bo nigdzie nie prowadzi,
Wniosek,"Jeszcze taka siê nie urodzi³a, ¿eby wszystkim dogodzi³a"
Marek Hilgendorf
To ja mo¿e wtr±cê 3 grosze jako postronny obserwator tego tematu (który w 2001 roku walczy³ w Pomezañskiej smile.gif ).
Panowie, abstrahuj±c od jakiego¶ mitycznego regulaminu (którego nawet g³ówny org nie przestrzega)- Wy naprawdê uwa¿acie, ¿e koncert Braci Soprano, £ydki Grubasa, czy innego Podudzia Chudzielca pasuje do obozowiska grunwaldzkiego?
Nie s±dzicie, ¿e w³a¶nie takie inicjatywy powoduj±, ¿e w miarê powa¿ni rekonstruktorzy po³o¿yli na niej lachê jako, ¿e zamieni³a siê ju¿ w spêd "kosmitów i pokemonów"? (EDIT. to cytat z jednego ze sta³ych, a by³ych aktualnie uczestników Grundstoku)

Pomijaj±c zag³uszanie biesiad u s±siadów, wra¿enia estetyczne, "niewyszukane" teksty piosenek, czy inne duperele (pamiêtam czasy, gdy na Wielkim G nikomu nie ¶ni³o siê mieæ pr±du w obozie), to czy nie zrobi³o siê tak, ¿e to sami uczestnicy sprawili, ¿e Grunwald z rekonstrukcj± ma tyle samo wspólnego co Stephen Hawking z gimnastyk± artystyczn±?

Po co zatem siê w ogóle pluæ, spinaæ i z³o¶ciæ. I jedni i drudzy.
Rekonstruktorzy niech machn± rêk± na ten spêd- jak pokaza³a praktyka z 2011 roku impreza odby³a siê nawet jak zniknê³y z pola dwie chor±gwie (Konrad Bia³y i ¦w. Jan), które rok wcze¶niej wygra³y konkurs na najkoszerniejszy obóz. Skoro nikomu na tym nie zale¿y to rzuæcie to w cholerê!
"Sportowcy" za¶ mogliby z czystym sumieniem przestaæ udawaæ, ¿e historyczny charakter imprezy cokolwiek dla nich znaczy i od razu po dzia³aniach bojowych wbiæ siê w cywilki, odpaliæ laptopy, pos³uchaæ fajnego koncertu, wypiæ piwko jak cz³owiek z puszki, a nie z jakiego¶ glinianego badziewia. Nikt by siê nie plu³, ¿e kto¶ ma na sobie termogacie itp.. itd...

I wszyscy byliby zadowoleni, a ile mnie napinki i konfliktów!!

Oczywi¶cie piszê to nie koñca powa¿nie, ale mam wra¿enie, ¿e próbuj± siê tu dogadaæ osoby z innych galaktyk, mówi±ce ró¿nymi jêzykami i uprawiaj±ce dwie ró¿ne dyscypliny spêdzania wolnego czasu. Zupe³nie jakby off-roadowcy je¿d¿±cy terenówkami usi³owali dogadaæ siê z koniarzami je¿d¿±cymi crossy- Was, Drodzy Panowie ³±czy tylko to, ¿e przez parê dni dzia³acie na tym samym terenie, a jak widaæ po tej dyskusji dzieli Was absolutnie wszystko inne...
Laser
W skrócie problem jest taki: Czê¶æ przyjecha³a siê pobawiæ, powalczyæ, wy¿³opaæ piwko, zje¶æ kie³baskê i poskakaæ przy disco polo, a druga czê¶æ przyjecha³a na imprezê okre¶lan± - mimo wszystko - jako historyczn±.

Jednym polubownym rozwi±zaniem konfliktu jakie mi przychodzi do g³owy to stworzenie nowej chor±gwi, w której otoczka historyczna nie bêdzie wymagana. Tylko czy têdy droga?
Rafa³ Pr±dzyñski
S± dwie drogi - jak napisano powy¿ej. Bo s± dwa bardzo rozbie¿ne, nieprzystaj±ce i nie compatybilne cele.

Oczywi¶cie mo¿emy zachowaæ resztki inteligencji - zrozumieæ to - przystosowaæ siê - wybraæ w³asn± drogê. I to ju¿ powy¿ej te¿ napisano.

Albo mo¿emy jak stado baranów wierzyæ ¿e siê da po¿eniæ co jest nie do po¿enienia bo przez to staniemy siê: ...a bo ja wiem..bardziej cool, bardziej nowocze¶ni , bardziej bardziej?

Jeszcze chwili a "partia" (w ¶rodowisku RR) "rekonstrukcyjna" uzyska miano "moherów" bo im "o co¶ k...wa biega". (podkre¶lam cudzys³owy)

Przecie¿ tego rodzaju technika ju¿ siê sprawdzi³a w jednym biznesie i doj± od kilku ³adnych lat. I to jest ta trzecia droga. W której nie jeste¶cie/my podró¿nymi tylko...ofiarami. Ale oczywi¶cie s± równie¿ konsumenci ofiar. Ergo - Laserze - nie têdy droga, bo konsumenci ofiar zrobi± wszystko, ¿eby nie by³o chor±gwi bez wymogów. To jest im tak samo nie na rêkê jak chor±giew z wymogami.

To jak w biznesie PORNO smile.gif - najlepiej siê sprzedaj± filmy o orgiach zakonników z zakonnicami i alfonsi zrobi± wszystko, ¿eby ko¶ció³ nie mia³ prawa zabroniæ dziwkom paradowaæ przed kamer± w habitach. smile.gif Oczywi¶cie tylko przez chwilkê ...potem wrêcz musz± pozdejmowaæ.
£ukasz Piech
Nidhogg,w takim razie przepraszam bo nie wiedzia³em,¿e kto¶ poszed³ od Was.Tylko Bartas teraz napisal co¶ innego.Nie mam powodu ¿eby nie wierzyæ ani Tobie ani Bartasowi wiêc wole zostawiæ ten temat.
Ca³y problem sprowadza siê do tego czego ka¿dy oczekuje po Grunwaldzie.Jeden jedzie na zasadzie full rekonstrukcja a drugi bardziej lajtowo.Teraz sami zadajcie sobie pytanie co my tam odtwarzamy.Rycerzy,mieszczan,obóz polowy czy nic?Mnie osobi¶cie krew zalewa jak widzê,¿e kto¶ czepia siê innej osoby,¿e ma szew ma³o historyczny.
Normalne,¿e przy takim zbiorowisku ludzi s± ró¿ne pomys³y na spêdzanie czasu.Tylko demonizowanie chor±gwi z powodu koncertu to ju¿ przesada.I nie dojdziemy czy by³o g³o¶no bo jedni mówi±,¿e nie da³o siê rozmawiaæ,drudzy ¿e w granicach rozs±dku a trzeci w ogóle nic nie s³yszeli.Jak tu doj¶æ jak by³o naprawdê?By³a chêæ zrobienia koncertu ¿eby KA¯DY kto chce móg³ przyj¶æ i siê pobawiæ.A wysz³a awantura.I nie piszcie,¿e mamy inne chor±gwie w dupie bo to bzdura.Jakby tak by³o to w tym roku cichaczem by¶my koncert zrobili.A od rana by¶cie s³uchali utworów Britney Spears.Wtedy utwór Opss,I did it again nabra³ by grunwaldzkiego znaczenia.To by by³o wredne.A tak,chcemy zrobiæ koncert i o tym poinformowano ale nie.I to nie BO NIE.Nawet nie ma rozmowy ¿eby wspólnie co¶ zorganizowaæ.Taki powiedzmy I grunwaldzki koncert miêdzy-chor±gwiany.I nie chodzi,¿e to ma byæ £ydka Grubasa,G³owa Stonki czy Ty³ek Pawiana.Zróbmy co¶ wspólnie bo wcale bym siê nie zdziwi³ jakby przy jakiej¶ ankiecie wysz³o,¿e jednak wiêkszo¶æ osób nie ma nic przeciwko.A to,¿e nie zawsze w klimacie to ludzie,czy my ¿yjemy w tamtych czasach czy bawimy siê w odtwórstwo.Ma³e puszczenie oka na historyczno¶æ raz na jaki¶ czas nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
bartas1353
Mia³em ju¿ nie pisaæ, ale zmuszacie do tego.

Kiedy¶ by³y organizowane klimatyczne koncerty dla RR, gdzie po biesiadach mogli¶my siê wspólnie pobawiæ, od d³u¿szego czasu ORG tego nie robi, wiêc sami go zorganizowali¶my w klimatach rozrywkowo-folkowych (na tyle by³o nas staæ) i chodzi³o tylko o to i basta.

Je¶li chcecie, psioczyæ, filozofiæ, tworzyæ teorie spisku stwórzcie nowy w±tek i tam do woli, bo z naszym koncertem nie ma to nic wspólnego.Je¶li komu¶ dalej ma³o, niech pisze na priva, bo tu ju¿ nie bêdê siê udziela³.

Pozdrawiam i nawo³uje do zaprzestania.
Rafa³ Pr±dzyñski
Z jednej strony mo¿e i s³usznie bo nie mam pojêcia dla czego z powodu jednego Waszego koncertu macie zbieraæ ciêgi za ca³y mechanizm który toczy Grunwald i to ¶rodowisko - ani Wy odpowiedzialni za ca³o¶æ ani Wasze dzia³anie nie jest "ciosem ¶miertelnym" .

Z drugiej strony nie ma co sobie wycieraæ nosa "teoria spiskow±" - oczywi¶cie - ani tam by³em ani widzia³em i przecie¿ wszyscy wiedz±, ¿e nawet z FREHY wywalono mnie za nie wyparzony ryj i spostrze¿enia które kaza³y mnie niektórym nazwaæ Maciarewiczem. smile.gif Tylko jakby jeno s³usznie a drugie tez s³usznie bo powiedzia³em wtedy niestety prawdê.

I ma takie niejasne wra¿enie, ¿e w tym temacie tylko podsumowa³em spostrze¿enia kilku osób, które powiedzia³y to samo tylko bardziej oglêdnie i po szczegó³ach w poprzednich postach.

RR - XV wiek zosta³ ugodzony powa¿ne - diagnoza czy da siê uratowaæ czy nie - sam sobie ka¿dy odpowie. Koncert - jest tylko jednym z agonalnych lub preagonalnych charkotów.

Dowód: A co... ma zacytowaæ jeszcze raz cytowan± tutaj przy¶piewkê??? Nie przechodzi mi przez moje Pañskie Gard³o - przykro mi.

Kto¶ uwa¿a ¿e to fajne by³o ? smile.gif Gratulowaæ korzeni. smile.gif

Sêpy ¿eruj± na Waszym/Naszym cuchn±cym trupie lub ch³epcz± ropê i krew z otwartych ran ob³o¿nego.

Dowód: Gangrena jak na d³oni a niektóra ptaszyska a¿ strosz± pióra.

Gdzie tu spisek siê pytam ? To¿ trzeba byæ dêbowym klockiem co by nie widzieæ ¿e wszystko jak na d³oni.

Co i raz kto¶ smrodu nie zdzier¿y i uchodzi. To¿ to wszystko powy¿ej czarno na bia³ym inni opisali. smile.gif
Heller
Bartas jest opcja ¿eby zorganizowac koncert. Bêdzie miejsce specjalnie dla nas. Za pomnikiem.
£ukasz P³aza
Heller i to jest doskona³y pomys³, naprawdê. Nie mo¿na by³o tak od razu?

Ja tu niestety muszê siê zgodziæ z narzekaj±cymi, chocia¿ mnie osobi¶cie sprawa nie grzeje i nie ziêbi bo obozujê daleko i koncertu nie s³ysza³em. Jak mam ochotê na grilla i piwko przy fajnej, rozrywkowej muzyce to sobie znajdê 10 imprez o takim charakterze, a Grunwald jest niestety tylko jeden. Na pewno ciê¿ko mnie nazwaæ ultrasem, ale lubiê ten klimat ¶redniowiecza, nawet je¿eli aby go poczuæ muszê "zawiesiæ niewiarê" i przeszkadzaj± mi "d¼wiêki z innego ¶wiata" - nie wa¿ne czy to "Myslowitz" "£ydka Grubasa" czy muzyczka elektro ze strzelnicy, to po prostu nie pasuje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.