Witam Wszystkich. Chce poruszyæ ten temat i wiêkszo¶æ wie o co kaman ale ku przypomnieniu: W zesz³ym roku tj 2012 Najwspanialsza Wolna Chor±giew Pomezañska w której sk³ad wchodzi wiele zacnych grup zorganizowa³a koncert. By³ to wystêp znanego powszechnie w gronie Olsztyñskiego ¶wiata muzycznego zespo³u ludowo-folkowego " Bracia Soprano" . Muzycy zagrali w czê¶ci pola zajmowanej przez DNO i z ich inicjatywy. Wszyscy bawili siê znakomicie s³uchaj±c wybornej muzyki do chwili..kiedy zaczê³y sie k³opoty. Otó¿ okazuje sie ¿e jednak inicjatywa zorganizowanego koncertu i gromadz±ca sie za p³otem publiczno¶æ sta³a siê kolcem w oku . I tu ja siê pytam komu to przeszkadza³o i z jakiego powodu? Je¿d¿ê na Grunwald od bardzo , bardzo dawna, w zupe³no¶ci za darmo wyk³adaj±c swoja kasê wiêc dlaczego do jasnej cholery nie mogê sie bawiæ tak jak tego chcê? I nie tylko ja podzielam to zdanie! Co takiego robi organizator ¿eby nam zapewniæ rozrywkê? Kiedy¶ to by³y jeszcze koncerty a teraz jak sobie czego¶ sami nie zorganizujemy to najlepiej sied¼cie w obozach s³uchaj±c piszcza³ek i broñ Bo¿e nie wchod¼cie w paradê panu Góreckiemu. W 2012 ¿eby zmotywowaæ nas do zaprzestania niecnego procederu s³uchania na ¿ywo muzyki wy³±czyli nam pr±d!! Normalnie pstryk i po fazie!! Mo¿e w takim razie skoro mamy byæ marionetkami na us³ugach organizatorów to za¿±dajmy zap³aty tak jak maj± p³acone osoby je¿d¿±ce na koniach ? Wtedy bêdzie nas obowi±zywa³o " p³acê-wymagam" bo na razie to widzê tylko z³o¶liwo¶æ ludzk± i narastaj±ca wrogo¶æ wobec ludzi z pomys³em. Pozdrawiam. Pomezañczyk.
Ja Tobie odpowiem.
Po pierwsze poziom artystyczny BS nie wszystkim pasuje a tym bardziej ich repertuar.
Po drugie maj±c syfiasty koncert disco polo dorzucili¶cie nam drugi syfiasty koncert folkowy.
Po trzecie tym ha³asem w Pomezañskiej zag³uszyli¶cie koncert Trobairitz w Mazowieckiej.
Po czwarte zag³uszyli¶cie wszystkich w Mazowieckiej i Goñczej, w trakcie uczty nie mo¿na by³o porozmawiaæ, bo nic nie by³o s³ychaæ. Nie pasuj± Tobie piszcza³ki, zawsze mo¿esz jechaæ na Przystanek Woodstock.
Dla przypomnienia Grunwald jest impreza historyczn±. Oprócz Pomezañskiej w obozie s± inne chor±gwie, a wam nawet ³askawie nie chcia³o siê ruszyæ ty³ka ¿eby innych uprzedziæ ze dwa dni wcze¶niej. Po prostu w³±czyli¶cie nam ten syf w trakcie uczty. To nie nasz problem ¿e Pomezañska ma ucztê tygodniu i w sobotê wam siê nudzi. Tu nie chodzi o sam fakt koncertu, chodzi o to ¿e wasza chor±giew potraktowa³a wszystkich na zasadzie "my siê bawimy , a ca³a reszta niech siê idzie ... (tu wpisaæ dowolne wulgarne s³owo)".
Je¶li chodzi o Krzy¶ka Góreckiego, on jest organizatorem imprezy z ramienia gminy i on dyktuje warunki. Nie pasuje, nie przyje¿d¿asz. Proste.
Grunwald w chwili obecnej nie jest prywatna inicjatyw±.
Je¶li chodzi o konnych , czy zdajesz sobie sprawê ile kosztuje przewiezienie konia i utrzymanie konia na imprezie? Jeste¶ na 100% pewny, ¿e to co p³aci organizator konnym pokrywa w 100% koszty?
Witam,
Panowie przedmówcy :D
Postaram Was troszku pogodziæ
Jak cz³ek z Pomezanki bardzo ceniê sobie obecno¶c w Ostatniej Wolnej ... Orgowie maj± swoje, ale my tez nie mo¿emy byæ marionetkami jak pisze Dawid. Koncert hmmm - piszê ze swojej storny - na bitwie zaniemog³em, jaka¶ tableta pod jêzor i te sprawy. Odpoczywajac w namiocie faktycznie mia³em w g³owie kaszane i nie wiedzia³em co,kto, gdzies gra. Wylaz³em wiêc i widzia³em baaardzo du¿± grupê osób siê dobrze bawi±cych - od tego jest Grunwald miêdzy innymi. Pó¼niej po powrocie czyta³em posty ludzi z Mazowieckiej i Podolskiej ... i trzeba te¿ im przyznaæ racjê ... bo jednak imprezka ich by³a nieco zak³ócona i w ich skórze mia³ bym podobne odczucia i tu uwa¿am za nasz b³±d ¿e tego nie dogadali¶my z innymi
. Uwa¿am te¿, ¿e nie powinnismy popadaæ w jaki¶ nonsens MY - ONI .... znam sporo osób z Podolskiej i mimo przytakiwañ na zasadzie - macie w szczepionkê ;) to my rekonstruktorzy stanowimy wspólnie t± ca³± imprezê. Konni , Dawidzie maj± inne realia uczestnictwa i niestety bez dofinansowania by ich zwyczajnie nie by³o ... szkoda tylko ¿e nie bior± udzia³u w walce -a mo¿na by to w sensowny sposób zrobiæ. Igorze z Bêdzina - piszê jako synek z Piekor ;) - To Wy zaczêli¶cie stygmatyzacjê ¿e Pomezanka ma wszystkich w d... przyk³adem mo¿e byæ to, ¿e innych negatywnych g³osów ni¿ ze strony Waszej nie by³o. Uwa¿am ze troszkê wiêcej rozmowy oficjalnej - bo przecie¿ w relacjach prywatnych jest ok - i bêdzie dobrze.
Woodstock jest mo¿e i fajny ale nie skorzystam z Twojej zachety... Czy koncert by³ syfiast..to Twoja opinia bo jak widzia³em to ludzie bawili siê znakomicie. ¯e Grunwald jest impreza historyczna to tego mi nie musisz przypominac ale pamietaj, ¿e jednak to impreza i od dawien dawna jedziemy siê tam bawic a nie kontemplowaæ i medytowaæ. Skoro organizator nie potrafi³ zapewniæ wolnego czasu Pomezañska wziê³a to we w³asne rêce albo raczej DNO. Co do koni..to nie wiem od kiedy je¼dzisz na Grunwald, ale pamietaj, ¿e na pierwsze Grunwaldy nikt nikomu za nic nie p³aci³. Koszt przytargania konia to koszt przytargania przyczepy i jego ¿arcie a wiele grup targa przyczepy ze sprzêtem, tyle ¿e sprzêt je¶æ nie wo³a. Nikt im za to nie zwraca. Ty kolego nie rób z siebie takiego porz±dniastego odtwórcy bo nie samych chlebem cz³owieku ¿yjesz.
Problemem nie jest koncert, problemem jest to, ¿e zag³uszyli¶cie uczty wszystkim naoko³o. Nie wiem jak wygl±da to was, u nas normalnie ludzie siadaj± przy stole ¿eby oprócz poch³oniêcia jedzenia równie¿ ¿eby spêdziæ czas razem. po prostu wystarczy³o wcze¶niej siê dogadaæ i nie by³o by problemu.
Co do zape³niania wolnego czasu. Zawsze mi go brakuje na Grunwaldzie. po ca³ym tygodniu zapieprzu te¿ mia³bym ochotê chwile posiedzieæ i odpocz±æ.
No i jest punkt wspólny: chwila oddechu po tygodniowym zapieprzu
Proponujê skupiæ siê na kwestiach wspólnych i zachowaæ pewn± ilo¶c dobrej woli przy interpretacji postów przedmówcy.
Kto pierwszy siê zapieni stawia moderatorowi miodek na Grunwie
A na powa¿nie: marzy mi siê powrót do czasów koncertów przy ¶wiecach, albo spontanicznych, nocnych zabaw na polu do joust'u. Nie ma atrakcji -ludzie radza sobie jak mog±, ale fajnie by³oby najpierw dogadaæ z s±siadami. Mo¿e wspomog±? ;)
CYTAT
Dla przypomnienia Grunwald jest impreza historyczn±.
??
Grunwald?
historyczn±?
Grunwald to zjazd rekonstruktorów towarzysz±cy inscenizacji bitwy.
Ani bitwa nie jest ¿adn± rekonstrukcj±, ani te nasze obozy nie przypominaj± prawdziwego obozu wojskowego (co tam w takim razie robi± te wszystkie baby z dzieciami?)
Je¶li panowie wojsko sil± sie na cieñ chocia¿ rekonstruowania obozu wojskowego to nie ¿adne tam pitu-pitu na gê¶likach ze szklanic± miodu w garsci tylko tanie piwo, dziwki i pijackie ¶piewy...
¯e taki koncetr by³ niehistoryczny?
No by³.
A poka¿cie mi historyczny na Grunwaldzie....
Ze g³o¶ny?
no g³o¶ny. Podobno. ja mialam daleko widaæ, bo nic nie s³ysza³am. Mo¿e jestem ju¿ g³ucha ze staro¶ci..?
Na przysz³osc wystarczy uprzedziæ sasiadów, ¿e bêdzie i git. Kupi± se stopery...
Salve Fratres!
I jak zawsze (a szkoda) na FREHa brat jedzie brata. Szkoda.
Ale powróæmy do koncertu, uczty jak i wszytskiego wokó³ i kto to organizuje.
Organizatorem Grunwu nie jest Krzysiek Górecji jak i jego ca³a ekipa. Krzysztof jest podwykonawca cze¶ci zwi±zanej z RR jak i bitw±. Jak najbardziej do niego wszelkie sugestie i pomimo ¿alu jakos do przodu to idzie.
Ile gmina, urzêdy i sponsorzy dadz± kasy tyle jest dodatkowych atrakcji dla nas. W 2010 ro ku wszyscy chojnie obdarowali Grunw, ale najbli¿sza rocznica za kilkadziesi±t lat i trzeba jako¶ z tym ¿yæ.
W Pomezance by³ koncert i super, w innych Chor±gwiach by³a uczta te¿ dobrze, kto¶ w tym czasie wyznawa³ mi³o¶æ, kto¶ inny na kolanach zwraca³ resztki pokarmu inny znów by³ opatrywany przez ratowników ... Zrozumcie jest tam nas od 5 do 10 ty¶ w zale¿no¶ci od roku. Ja w swojej Chor±gwi mam od 70 do 150 osób. Ka¿da ma swoje humory zachcianki. Jako¶ udaje siê nam to wspólnie na te kilka dni pogodziæ.
Mo¿na owszem zrobiæ grafik kto o której imprezuje by inni w tym czasie w spokoju mieli ucztê, ale do czego to doprowadzi? Wyluzujcie wszyscy, zapro¶cie siê wzajemnie na koncerty, uczty i dobrze bawcie gdy¿ Grunw ze wszytskimi achami i echami jest tak naprawdê jeden i ka¿dy mniej lub bardziej czeka na niego.
Pozdrawiam Grzegorz
CYTAT
Na przysz³osc wystarczy uprzedziæ sasiadów, ¿e bêdzie i git
Nie. Nie bêdzie. Jak wjadê w pi±tek wieczorem do obozu motocyklem i zacznê krêciæ silnik na wysokie obroty to te¿ bêdzie OK? Oczywi¶cie uprzedzaj±c towarzystwo.
Ca³y problem przypomina mi zagadnienie puszczania na "pe³en regulator" muzyki w bloku. Bez wzglêdu na godzinê.
£azarzu, to, ¿e jest tylu rekonstruktorów ilu jest jeszcze bardziej "wymusza" jakie¶ ustêpstwa, kompromisy i ustalenia z ca³± reszt± obozów kiedy i jak g³o¶no. Bo co z tego, ¿e kto¶ przyjdzie dzieñ wcze¶niej i zakomunikuje "jutro robimy trzodê"? Poza tym.. Je¿eli kto¶ nie chce robiæ koncertu przynajmniej stylizowanego na ¶redniowieczny to niedaleko od miejsca obozowania s± takie ³adne dmuchane zabawki, wata cukrowa etc. Jaki jest problem przenie¶æ siê z tak± muzyk± tam? Przecie¿ klimat i otoczenie nawet bêdzie bardziej odpowiedni. Je¿eli by³o by to na odpowiednim poziomie g³o¶no¶ci i jako¶ci wykonania a do tego z repertuaru ¶rw. to podejrzewam ¿e nie by³o by krucjat przeciwko temu "czemu¶".
Mo¿e najwy¿szy czas zabrac g³os, jako g³ówny sprawca tego zamieszania
Moj± motwacj± do zorganizowania tego koncertu by³o zapewnienie jakiej¶ rozrywki dla wszystkich zacnych ludków z Pomezanki i ich go¶ci. Szeroko pojêty ORG ma nas g³eboko w D... i oprócz ja³mu¿ny w postaci kilku psiw i tojki nie zapewnia nic. W celu odreagowania ca³ego tygodnia fest tyrki i ostrych walk nawet rozrywke musieli¶my zapewnic tj. zfinansowaæ we w³asnym zakresie. Zagra³y dwa zespo³y: imprezowo- Bracia Soprano z Olsztyna, wyposa¿eni w 220 V
http://www.youtube.com/watch?v=ft6C2dX2_oMoraz klimatcznie- Cornucopia z Bia³orusi, niestety bez pr±du
http://www.youtube.com/watch?v=OXuVVD0AWswWidzê, ¿e nikt z wielce oburzonych nie zanotowa³ tego faktu,¿e przekrój muzyczny koncertu by³ do¶æ szeroki (dla ka¿dego co¶ mi³ego), a D.N.O ekipa przez ca³y tydzieñ informowa³a i zaprasza³a na sobotni± imprezkê, w³ócz±c sie po obozach od poniedzia³ku (nie wspominaj±c turnieju w Nidzicy).
Na koniec powiem tylko tyle, ¿e niewa¿ne co by¶my zrobili i tak znajd± sie tacy, którym siê to nie spodoba. Dla jednego za g³o¶no, drugiego piszcza³ki bêd± irytowaæ, trzeciemu siê kozio³ zesra i to te¿ bêdzie nasza wina.
Pozdrawiam ca³± Pomezankê i wszystkich, którym napsuli¶my krwi w tamtym roku i jednocze¶nie obiecuje, ¿e w tym roku postaramy siê byæ podobnie niegrzeczni : P
Ps. Ca³± resztê zapraszam na bibkê w D.N.O obozie
Naszemu dobru narodowemu jakim jest D.N.O serdecznie dziêkujemy za zaproszenie
z pewno¶ci± zrobiê te kilka kroków przez dwa, trzy namioty i pobawiê siê jak w roku ubieg³ym z reszt± Pomezanki i nie tylko
CYTAT(bartas1353 @ 23:42 25.03.2013)
.. klimatcznie- Cornucopia z Bia³orusi, niestety bez pr±du
http://www.youtube.com/watch?v=OXuVVD0AWsw Pozdrawiam ca³± Pomezankê i wszystkich, którym napsuli¶my krwi w tamtym roku i jednocze¶nie obiecuje, ¿e w tym roku postaramy siê byæ podobnie niegrzeczni : P
Ta pierwsza kapela - to komentarz chyba zbêdny.
Co do zespo³u z Bia³orusi -
Powiem szczerze , je¶li bêd± w tym roku , to z checi± przyjdê pos³uchaæ
Tak , czy inaczej - je¶li co¶ organizujecie , to wypada porozmawiaæ o tym z Orgami.
pozdrawiam
ps. i ja mile wspominam spontaniczne koncerty przy pochodniach i lampkach.
W³a¶nie dziêki takim koncertom (chyba z 10 lat temu powiedzia³em sobie , ¿e zrobiê wszystko , by nie opu¶ciæ ¿adnego Grunwaldu..)
CYTAT(Heller @ 12:21 22.03.2013)
Mo¿e w takim razie skoro mamy byæ marionetkami na us³ugach organizatorów to za¿±dajmy zap³aty tak jak maj± p³acone osoby je¿d¿±ce na koniach ?
Lol. Nie masz pojêcia o czym piszesz, Dawid. Nie id¼ t± drog±.
Co do koncertu to ja w ogóle nie wiedzia³em, ¿e by³. Ale to niewa¿ne. Cokolwiek by¶ chcia³ zrobiæ (pomijaj±c warto¶æ historyczne-niehistoryczne) nale¿y zachowaæ odrobinê kultury. Zw³aszcza, ¿e wokó³ Ciebie obozuje ok. 5000 ludzi, którzy mog± nie mieæ akurat ochoty na g³o¶ne s³uchanie muzyki. Chyba mo¿na wszystko zrobiæ kulturalnie i bez robienia na z³o¶æ ludziom.
Drodzy rekonstruktorzy,
TO NIE JEST ALL INCLUSIVE W EGIPCIE
Uwa¿am, ¿e wszyscy spinaj±cy rzyd¼ powinni odpu¶ciæ.
Nastêpnym razem przyj¶æ i siê pobawiæ razem z organizatorami koncertu i trochê odpu¶ciæ pompatyczno¶æ.
A reszty moich my¶li nie chce mi siê pisaæ.
Pzdr
Bzzz
Salve Fratres!
Bartas brciskzu - filmik zajefajny
Gacek na scene!
Tekst piosenki dla tych co jeszcze nie znaj± (choæ watpie w to):
"Piêkny rycerz na koniu zapierdala, adEa
a królewna z wie¿y sie zjeba³a.../2wers x 2aEaEa
Piêkny rycerzu, gro¼ny rycerzu
czemu gnieciesz chuja w pancerzu
Mój ty rycerzu z mieczem tak ostrym,
czemu znów na pr±ciu masz krosty
Stosowa³ rózne ma¶ci na krosty
a¿pod pr±ciem wyros³y w±sy
Czemu rycerzu w±sów nie zgolisz
Tylko ci±gle królewne pierdolisz...(jak kto woli).."Pozdrawiam Grzegorz
Tak to lecia³o
na trze¼wo to a¿ uszy wiêdn±
By³o, minê³o, jednym siê podoba³o innym mniej. nie ma co ju¿ biæ piany tylko wyci±gn±æ wnioski
pozdr
Zorganizujmy cos razem !! Pomezañska i s±siedzi.Bêdzie po sprawie . Co do drogi :D pój¶æ nie pójdê nie po drodze mi
CYTAT(Heller @ 20:04 26.03.2013)
Zorganizujmy cos razem !! Pomezañska i s±siedzi
Salve Fratres!
Na trzodê z Zachodniopomorskiej zawsze mo¿ecie liczyæ
Pozdrawiam Grzegorz
ps. Droga wieczorem z Pomezanki do Zachodniopomorskiej krótka, ale baaaaaaaaaardzo szeroka
, szczególnie jak Gomba polewa.
Rozwa¿ali¶my w Olsztynie zaproszenie do wspó³pracy przy organizacji tegorocznego koncertu wszystkich chor±gwi z naszej stony lasku (¿eby kazdy mia³ zabawê i na ka¿dego wszyscy niezadowoleni mogli siê wku....æ , ale odpu¶cili¶my sobie po wie¶ciach z ostatniego zebrania dowódców i musia³em odwo³ac tegoroczn± Gwiazdê, czyli £YDKÊ GRUBASA
http://www.youtube.com/watch?v=rf57azM3Tgo...ature=endscreenJe¶li nie pos³uchamy ORGA, to nas wyje.....e z Grunia, musimy byæ grzeczniutcy i w ka¿dym calu polegac na jego ³asce, bo jak nie to WON!!!!!!!!!!!!
Wspania³e podej¶cie do cz³owieka, rekonstruktora, odtwórcy, uczestnika Dni Grunwaldu, etc, etc.....
Nasze potrzeby w/w Org ma w g³êbokim powa¿aniu, wszystko ju¿ robimy tam za swoje, a i tak ¼le, nie mo¿na, nie wolno i nie bo tak!!!
Zamiast rozpisywaæ siê o jakims koncercie, chyba zaczne sie udzielac w innym temacie
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27057 Siema, mi sie ju¿ nie chce
"Panie Bartas Pan siê nie boi Pomezanka za Panem stoi" ...
czy jako¶ tak. Ostatnia Wolna zawsze razem
Salve Fratres!
Bartas Braciszku! Na Byczynie "stoj±c" na warcie stan±³ê¶ na wysoko¶ci zadania!
Proszê nie odpuszczaj tylko ¶ci±gaj £ydka Grubasa Rapapara. Przecie¿ to i tak w ka¿dym bizie jest ¶piewane
Pozdrawiam Grzegorz
CYTAT
Je¶li nie pos³uchamy ORGA, to nas wyje.....e z Grunia, musimy byæ grzeczniutcy i w ka¿dym calu polegac na jego ³asce, bo jak nie to WON!!!!!!!!!!!!
No popatrz siê Ty, chcesz przyjechaæ na prywatn± imprezê i masz siê podporz±dkowac zaleceniom organizatora, dziwne...
CYTAT(Grzyp @ 23:40 27.03.2013)
CYTAT
Je¶li nie pos³uchamy ORGA, to nas wyje.....e z Grunia, musimy byæ grzeczniutcy i w ka¿dym calu polegac na jego ³asce, bo jak nie to WON!!!!!!!!!!!!
No popatrz siê Ty, chcesz przyjechaæ na prywatn± imprezê i masz siê podporz±dkowac zaleceniom organizatora, dziwne...
Panie Grzypie, na pewno nie przyje¿d¿am do Ciebie,tylko do chor±gwi Pomezañskiej dowodzonej przez
Przyje¿d¿a nas tam tyle, ¿e sami sk³adamy 21-kê (nie musimy ³±czyæ z nikim sk³adów, ani doklejaæ siê do nikogo), wychodzimy na 5-ki, a na nudnej inscenizacji jest nas tylu, ¿e na innych tematach siê o tym czyta.
Wypowiedz Bola
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27...t=0&start=0 W tamtym roku, za³atwiali¶my wszystko przez dowódcê, w tym roku poszli¶my pogadaæ na sam± górê, ale tam nie chc± gadaæ, tylko wydaj± polecenia.
KPW panie Grzypie ???
Grzesiu, je¶li chodzi o nieodpuszczanie koncertu, to sprawa rozbija siê o kasê, Ponosz±c koszty ¶ci±gniêcia £ydki Grubasa nie mo¿emy pozwoliæ sobie na motyw z tamtego roku, czyli odciêcia 220V i zakoñczenia koncertu, W tym roku sprawa koncertu sie ju¿ roznios³a i mog± go nam zakoñczyæ jeszcze przed rozpoczêciem w trakcie dostrajania sprzêtu, a kombinacjê z agregatem, etc, etc te¿ nie wchodz± w grê, ostra muza nios±ca sie po obozie, biore to na siebiê, ale warkot agregatu, taki wredny nie jestem.
Kochani
Sprawa jest prosta. Pomnik wyznacza pewn± granicê. Z jednej strony czê¶æ historyczna, bez reklam , banerów, waty cukrowej i ca³ego tandetnego odpustu. Czyli miejsce w którym WSZYSCY czujemy siê dobrze. Z drugeij stony czê¶æ komercyjna z ca³ym tym kramem, który daje zarobek odpustowym handlarzom oraz gminie i powiatowi którzy s± gospodarzami tego terenu.
Je¿eli jedna chor±giew zorganizuje u siebie koncert £ydki Grubasa, druga powiesi banery reklamowe firmy X a trzecia na swoim terenie wystawi pare stoisk z kolorowymi balonami to.....nie bêdzie fajnie.
Zawsze by³em orendownikiem Grunwaldu i namawia³em ludzi z mojej chor±gwi ¿eby nie odpuszczali tej imprezy, teraz to ju¿ sam nie wiem czy warto. I ju¿ nie chodzi o dysputy o to czy kopniêcie z pó³obrotu z wyskokiem na dwa metry w góre w plecy przeciwnika na sali gimnastycznej jest zgodne z etosem rycerskim. Po prostu robi siê dziadostwo i nie robi± go orgowie, sami sobie to robimy
CYTAT
Panie Grzypie, na pewno nie przyje¿d¿am do Ciebie,tylko do chor±gwi Pomezañskiej dowodzonej przez devil.gif Przyje¿d¿a nas tam tyle, ¿e sami sk³adamy 21-kê (nie musimy ³±czyæ z nikim sk³adów, ani doklejaæ siê do nikogo), wychodzimy na 5-ki, a na nudnej inscenizacji jest nas tylu, ¿e na innych tematach siê o tym czyta.
Wypowiedz Bola
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27...t=0&start=0W tamtym roku, za³atwiali¶my wszystko przez dowódcê, w tym roku poszli¶my pogadaæ na sam± górê, ale tam nie chc± gadaæ, tylko wydaj± polecenia.
KPW panie Grzypie ???
Panie Bartas1353, Chor±giew Pomezañska w której ma Pan przyjemno¶æ obozowaæ jest czê¶ci± Obozowiska Grunwaldzkiego. Ka¿da Chor±giew mo¿e mieæ swoje wewnêtrzne ustalenia i regu³y, o ile nie stoj± one w sprzeczno¶ci z ustaleniami i regu³ami Organizatorów. Robienie wyj±tków od regu³ ustalonych przez Organizatorów (a ju¿ na pewno wyj±tków czynionych na zasadzie "ich jest wiêcej") spowoduje dyskusje pokroju "oni mog±, to dlaczego my nie?", co w moim mniemaniu by³oby jedn± z gorszych mo¿liwo¶ci i przyczyni³oby siê do powstawania kolejnych tzw. kwasów.
Ergo: s± regu³y, które obowi±zuj± wszystkich, wiêc i Wy siê do nich dostosujcie. Doskonale zdaje sobie sprawê, ¿e robienie szeroko rozumianej "trzody" jest fajne, ale do momentu gdy wszyscy s± z tego zadowoleni.
KPW panie Bartas1353 ???
Czytam i siê zastanawiam czy rozmowa tyczy siê w³a¶nie tego czy innego koncertu rok temu.Zaczynam my¶leæ,¿e chyba chodzi o jaki¶ inny.Do miejsca,w którym siê odbywa³ mia³em bardzo blisko.Z pewno¶ci± bli¿ej ni¿ s±siednie chor±gwie.Czy by³o s³ychaæ muzykê?By³o.Czy by³a tak g³o¶na,¿e zag³usza³a wszystko?Tak...je¶li nagle wszyscy chodzili z aparatami s³uchowymi podkrêconymi na maksa.Ja normalnie prowadzi³em rozmowê a s³uch mam na szczê¶cie doskona³y.
Rozumiem,¿e ka¿dy ma swoje gusta ale czy naprawdê ciê¿ko siê dogadaæ.Skoro niektórzy chc± ciszy na biesiadzie to ok ale dajcie Nam te¿ czas na zabawê.Dlaczego mamy siedzieæ cicho jak jaka¶ mysz pod miot³±.Czy ten koncert ma trwaæ do rana?My siê mamy dostosowaæ to warto daæ te¼ co¶ w zamian.Jako¶ nikomu nie przeszkadza darcie ryja po nocach,spiewanie i to nie zawsze kawa³ków historycznych czy ci±g³e u¿ywanie chiñskiego uproszczonego czyli ku... i chu...Nikomu równie¿ nie przeszkadza super historyczne walenie w tojki.Ludzie lataj±cy z kom to te¿ i¶cie total history.Ale ju¿ koncert,nawet krótki stanowi problem.Na zachowanie i pewne wspó³czesne ustêpstwa nie mamy du¿ego wp³ywu.Ludzie siê musz± dogadywaæ bo inaczej ciê¿ko by siê ¿y³o.Grunwald jest wszystkich i ka¿dy ma na nim prawo do spêdzania czasu tak jak chce.Podarowanie Nam godziny lub dwóch chyba nie jest jakim¶ wielkim wysi³kiem.Zaczê³o siê od pozbawienia zespo³y pr±dy,nied³ugo bêdzie kolejny zakaz a za rok ju¿ mo¿e absolutna cisza nocna.Gratuluje takiego Grunwaldu.Teraz to mam ochotê olaæ inscenizacjê i odci±æ pr±d orgom podczas bitwy bo od tej muzyki i gadania nie mogê siê skupiæ a ryzykuje przecie¿ zdrowie.
Tak czy inaczej pozdrawiam ale przemy¶lcie czy naprawdê a¿ takie wielkie przestêpstwo pope³nili¶my.
CYTAT(£ukasz Piech @ 19:03 28.03.2013)
Czytam i siê zastanawiam czy rozmowa tyczy siê w³a¶nie tego czy innego koncertu rok temu.Zaczynam my¶leæ,¿e chyba chodzi o jaki¶ inny.Do miejsca,w którym siê odbywa³ mia³em bardzo blisko.Z pewno¶ci± bli¿ej ni¿ s±siednie chor±gwie.Czy by³o s³ychaæ muzykê?By³o.Czy by³a tak g³o¶na,¿e zag³usza³a wszystko?Tak...je¶li nagle wszyscy chodzili z aparatami s³uchowymi podkrêconymi na maksa.Ja normalnie prowadzi³em rozmowê a s³uch mam na szczê¶cie doskona³y.
Nie wiem, gdzie prowadzi³e¶ tê rozmowê, u nas w Goñczej nie dawa³o siê rozmawiaæ, za to rycza³o nam nad g³owami jakie¶ disco-polo (dla niepoznaki nazywane tutaj folkiem), Z tekstami na poziomie przyspiewek kibolskich (próbkê powyzej wrzuci³ £azarz - jak mu siê to podoba, to nic nie poradzê, mi nie). Sprawa dla mnie jest prosta - miejsce muzyki z g³o¶ników jest poza obozem. Mam nadziejê, ¿e organizatorzy za³atwi± te sprawê i wymusz± przestrzeganie regulaminu.
Rafa³ Chojnacki
Przez mój wielki szacunek dla Staszka Kuli wstrzymam sie od odpowiedzi ale mnie nosi jak cholera! Piechu , dobrze napisa³e¶.
Zawsze by³em orendownikiem Grunwaldu i namawia³em ludzi z mojej chor±gwi ¿eby nie odpuszczali tej imprezy, teraz to ju¿ sam nie wiem czy warto. I ju¿ nie chodzi o dysputy o to czy kopniêcie z pó³obrotu z wyskokiem na dwa metry w góre w plecy przeciwnika na sali gimnastycznej jest zgodne z etosem rycerskim. Po prostu robi siê dziadostwo i nie robi± go orgowie, sami sobie to robimy
[/quote]
Cydzie , kiedys mysla³em jak ty ale od kiedy pow±cha³em tego prochu jakim s± mele to juz w±chac innego nie chce a i Ciebie apraszam bo te walki sa o wiele lepsze ni¿ opisane w " etosie rycerskim"
Nidhogg,podobnie jak Dawid równie¿ ceniê sobie Chor±giew Goñcz±.Przede wszystkim,¿e wychodzicie na Nas przy takiej dysproporcji.Jednak bitwa bitw± a obóz obozem.Zdaje sobiê sprawê,¿e wszelkie rozmowy o tym czy g³o¶no by³o nie maj± sensu.Ka¿dy patrzy ze swojej,mocno subiektywnej perspektywy.Tylko proszê przyczytaj drug± czê¶æ mojej wypowiedzi.Mo¿emy siê przecie¿ dogadaæ.A co do regulaminu to nie ma w nim nic co by zabrania³o koncertu.I taka kwestia na koniec.Dlaczego nikt nie przyszed³ podczas konceru i nie poprosil ¿eby by³o ciszej?Przecie¿ nie gryziemy.A tak mam wra¿enie,¿e niektórzy czekali specjalnie ¿eby potem wylewaæ ¿ale.
P.S. Nie jestem fanem Braci Soprano ale korona z g³owy mi nie spadnie,jak inni przez jaki¶ czas bêd± siê przy Nich bawiæ.
CYTAT(£ukasz Piech @ 20:19 28.03.2013)
.A co do regulaminu to nie ma w nim nic co by zabrania³o koncertu.I taka kwestia na koniec.Dlaczego nikt nie przyszed³ podczas konceru i nie poprosil ¿eby by³o ciszej?Przecie¿ nie gryziemy.A tak mam wra¿enie,¿e niektórzy czekali specjalnie ¿eby potem wylewaæ ¿ale.
P.S. Nie jestem fanem Braci Soprano ale korona z g³owy mi nie spadnie,jak inni przez jaki¶ czas bêd± siê przy Nich bawiæ.
Co do regulaminu - fakt, nie ma wprost zakazu korzystania z nag³o¶nienia (zdaje siê ¿e nikt nie przewidzia³ takiego pomys³u), jest tylko do¶æ ogólny punkt 36:
CYTAT(http://www.grunwald1410.pl/regulaminy/Regulamin%202010.pdf)
36.Uczestnicy zobow±zanie s± do przestrzegania realiów historycznych w obozie jak i na polu inscenizacji.
Natomiast co do "Dlaczego nikt nie przyszed³" - posz³y od nas co najmniej 4 osoby po kolei, ale zosta³y zbluzgane. Zdaje siê, ¿e z Mazowieckiej te¿ kto¶ poszed³.
Dla mnie EOT, widzê, ¿e nikogo nie przekonam. Mo¿e wypowie siê kto¶ w imieniu orgów i wyja¶ni jakie jest ich stanowisko w kwestii koncertów z nag³o¶nieniem wewn±trz obozowiska?
Rafa³
Ja ju¿ pisa³em dobrych ch³opakach z Goñczej, Mazowieckiej czy Podola ... o nich zdania dobrego nie zmienie, ale kto¶ tu zaczyna piszczeæ jak gimnazjalista który dosta³ kasztanem w szczepionkê. Jestem po¶ci±gliwy, ale jak czytam to co czu³ 9 miesiêcy temu jeden czy drugi to zastanawiam siê czy mamy do czynienia z ch³opami, którzy lubi± siê ponapierdalaæ czy z kó³kiem ró¿añcowym. Ja p******e ... czytaæ siê ju¿tego nie da
Niech kto¶ zamknie ten temat.
CYTAT(Nidhogg @ 21:41 28.03.2013)
CYTAT(£ukasz Piech @ 20:19 28.03.2013)
.A co do regulaminu to nie ma w nim nic co by zabrania³o koncertu.I taka kwestia na koniec.Dlaczego nikt nie przyszed³ podczas konceru i nie poprosil ¿eby by³o ciszej?Przecie¿ nie gryziemy.A tak mam wra¿enie,¿e niektórzy czekali specjalnie ¿eby potem wylewaæ ¿ale.
Co do regulaminu - fakt, nie ma wprost zakazu korzystania z nag³o¶nienia (zdaje siê ¿e nikt nie przewidzia³ takiego pomys³u), jest tylko do¶æ ogólny punkt 36:
CYTAT(http://www.grunwald1410.pl/regulaminy/Regulamin%202010.pdf)
36.Uczestnicy zobow±zanie s± do przestrzegania realiów historycznych w obozie jak i na polu inscenizacji.
Natomiast co do "Dlaczego nikt nie przyszed³" - posz³y od nas co najmniej 4 osoby po kolei, ale zosta³y zbluzgane. Zdaje siê, ¿e z Mazowieckiej te¿ kto¶ poszed³.
Dla mnie EOT, widzê, ¿e nikogo nie przekonam. Mo¿e wypowie siê kto¶ w imieniu orgów i wyja¶ni jakie jest ich stanowisko w kwestii koncertów z nag³o¶nieniem wewn±trz obozowiska?
Rafa³
Nidhogg, dziekujê z dok³adne przedstawienie regulaminu, je¿eli co¶ nie jest zabronione jest dozwolone. Tak mysla³em do tej pory.
Co do czwórki ludzi, których wys³a³e¶. Przekaza³em naszym, aby ewentualnych oponentów odsy³ali do mnie jako g³ównego prowodyra, wnoszê, wiêc ¿e do mnie nie dotarli, bo nie mam w zwyczaju za³atwiæ spraw bluzgiem.
Panie Grzypie nie kapujê, o co sapiesz, To co odby³o siê w tamtym roku, nie by³o wbrew zasadom obowi±zuj±cym na Gruniu( patrz wy¿ej), a Je¿eli dla Ciebie zorganizowanie koncertu imprezowo-folkowego jest trzoda, to koncert Shanonna (te¿ s± z Olsztyna) by³by ¶wiêtokractwem i zbrodni± przeciwko ludzko¶ci.
Powinni¶my zakoñczyc ten temat, bo nigdzie nie prowadzi,
Wniosek,"Jeszcze taka siê nie urodzi³a, ¿eby wszystkim dogodzi³a"
To ja mo¿e wtr±cê 3 grosze jako postronny obserwator tego tematu (który w 2001 roku walczy³ w Pomezañskiej
).
Panowie, abstrahuj±c od jakiego¶ mitycznego regulaminu (którego nawet g³ówny org nie przestrzega)- Wy naprawdê uwa¿acie, ¿e koncert Braci Soprano, £ydki Grubasa, czy innego Podudzia Chudzielca pasuje do obozowiska grunwaldzkiego?
Nie s±dzicie, ¿e w³a¶nie takie inicjatywy powoduj±, ¿e w miarê powa¿ni rekonstruktorzy po³o¿yli na niej lachê jako, ¿e zamieni³a siê ju¿ w spêd "kosmitów i pokemonów"? (EDIT. to cytat z jednego ze sta³ych, a by³ych aktualnie uczestników Grundstoku)
Pomijaj±c zag³uszanie biesiad u s±siadów, wra¿enia estetyczne, "niewyszukane" teksty piosenek, czy inne duperele (pamiêtam czasy, gdy na Wielkim G nikomu nie ¶ni³o siê mieæ pr±du w obozie), to czy nie zrobi³o siê tak, ¿e to sami uczestnicy sprawili, ¿e Grunwald z rekonstrukcj± ma tyle samo wspólnego co Stephen Hawking z gimnastyk± artystyczn±?
Po co zatem siê w ogóle pluæ, spinaæ i z³o¶ciæ. I jedni i drudzy.
Rekonstruktorzy niech machn± rêk± na ten spêd- jak pokaza³a praktyka z 2011 roku impreza odby³a siê nawet jak zniknê³y z pola dwie chor±gwie (Konrad Bia³y i ¦w. Jan), które rok wcze¶niej wygra³y konkurs na najkoszerniejszy obóz. Skoro nikomu na tym nie zale¿y to rzuæcie to w cholerê!
"Sportowcy" za¶ mogliby z czystym sumieniem przestaæ udawaæ, ¿e historyczny charakter imprezy cokolwiek dla nich znaczy i od razu po dzia³aniach bojowych wbiæ siê w cywilki, odpaliæ laptopy, pos³uchaæ fajnego koncertu, wypiæ piwko jak cz³owiek z puszki, a nie z jakiego¶ glinianego badziewia. Nikt by siê nie plu³, ¿e kto¶ ma na sobie termogacie itp.. itd...
I wszyscy byliby zadowoleni, a ile mnie napinki i konfliktów!!
Oczywi¶cie piszê to nie koñca powa¿nie, ale mam wra¿enie, ¿e próbuj± siê tu dogadaæ osoby z innych galaktyk, mówi±ce ró¿nymi jêzykami i uprawiaj±ce dwie ró¿ne dyscypliny spêdzania wolnego czasu. Zupe³nie jakby off-roadowcy je¿d¿±cy terenówkami usi³owali dogadaæ siê z koniarzami je¿d¿±cymi crossy- Was, Drodzy Panowie ³±czy tylko to, ¿e przez parê dni dzia³acie na tym samym terenie, a jak widaæ po tej dyskusji dzieli Was absolutnie wszystko inne...
W skrócie problem jest taki: Czê¶æ przyjecha³a siê pobawiæ, powalczyæ, wy¿³opaæ piwko, zje¶æ kie³baskê i poskakaæ przy disco polo, a druga czê¶æ przyjecha³a na imprezê okre¶lan± - mimo wszystko - jako historyczn±.
Jednym polubownym rozwi±zaniem konfliktu jakie mi przychodzi do g³owy to stworzenie nowej chor±gwi, w której otoczka historyczna nie bêdzie wymagana. Tylko czy têdy droga?
S± dwie drogi - jak napisano powy¿ej. Bo s± dwa bardzo rozbie¿ne, nieprzystaj±ce i nie compatybilne cele.
Oczywi¶cie mo¿emy zachowaæ resztki inteligencji - zrozumieæ to - przystosowaæ siê - wybraæ w³asn± drogê. I to ju¿ powy¿ej te¿ napisano.
Albo mo¿emy jak stado baranów wierzyæ ¿e siê da po¿eniæ co jest nie do po¿enienia bo przez to staniemy siê: ...a bo ja wiem..bardziej cool, bardziej nowocze¶ni , bardziej bardziej?
Jeszcze chwili a "partia" (w ¶rodowisku RR) "rekonstrukcyjna" uzyska miano "moherów" bo im "o co¶ k...wa biega". (podkre¶lam cudzys³owy)
Przecie¿ tego rodzaju technika ju¿ siê sprawdzi³a w jednym biznesie i doj± od kilku ³adnych lat. I to jest ta trzecia droga. W której nie jeste¶cie/my podró¿nymi tylko...ofiarami. Ale oczywi¶cie s± równie¿ konsumenci ofiar. Ergo - Laserze - nie têdy droga, bo konsumenci ofiar zrobi± wszystko, ¿eby nie by³o chor±gwi bez wymogów. To jest im tak samo nie na rêkê jak chor±giew z wymogami.
To jak w biznesie PORNO
- najlepiej siê sprzedaj± filmy o orgiach zakonników z zakonnicami i alfonsi zrobi± wszystko, ¿eby ko¶ció³ nie mia³ prawa zabroniæ dziwkom paradowaæ przed kamer± w habitach.
Oczywi¶cie tylko przez chwilkê ...potem wrêcz musz± pozdejmowaæ.
Nidhogg,w takim razie przepraszam bo nie wiedzia³em,¿e kto¶ poszed³ od Was.Tylko Bartas teraz napisal co¶ innego.Nie mam powodu ¿eby nie wierzyæ ani Tobie ani Bartasowi wiêc wole zostawiæ ten temat.
Ca³y problem sprowadza siê do tego czego ka¿dy oczekuje po Grunwaldzie.Jeden jedzie na zasadzie full rekonstrukcja a drugi bardziej lajtowo.Teraz sami zadajcie sobie pytanie co my tam odtwarzamy.Rycerzy,mieszczan,obóz polowy czy nic?Mnie osobi¶cie krew zalewa jak widzê,¿e kto¶ czepia siê innej osoby,¿e ma szew ma³o historyczny.
Normalne,¿e przy takim zbiorowisku ludzi s± ró¿ne pomys³y na spêdzanie czasu.Tylko demonizowanie chor±gwi z powodu koncertu to ju¿ przesada.I nie dojdziemy czy by³o g³o¶no bo jedni mówi±,¿e nie da³o siê rozmawiaæ,drudzy ¿e w granicach rozs±dku a trzeci w ogóle nic nie s³yszeli.Jak tu doj¶æ jak by³o naprawdê?By³a chêæ zrobienia koncertu ¿eby KA¯DY kto chce móg³ przyj¶æ i siê pobawiæ.A wysz³a awantura.I nie piszcie,¿e mamy inne chor±gwie w dupie bo to bzdura.Jakby tak by³o to w tym roku cichaczem by¶my koncert zrobili.A od rana by¶cie s³uchali utworów Britney Spears.Wtedy utwór Opss,I did it again nabra³ by grunwaldzkiego znaczenia.To by by³o wredne.A tak,chcemy zrobiæ koncert i o tym poinformowano ale nie.I to nie BO NIE.Nawet nie ma rozmowy ¿eby wspólnie co¶ zorganizowaæ.Taki powiedzmy I grunwaldzki koncert miêdzy-chor±gwiany.I nie chodzi,¿e to ma byæ £ydka Grubasa,G³owa Stonki czy Ty³ek Pawiana.Zróbmy co¶ wspólnie bo wcale bym siê nie zdziwi³ jakby przy jakiej¶ ankiecie wysz³o,¿e jednak wiêkszo¶æ osób nie ma nic przeciwko.A to,¿e nie zawsze w klimacie to ludzie,czy my ¿yjemy w tamtych czasach czy bawimy siê w odtwórstwo.Ma³e puszczenie oka na historyczno¶æ raz na jaki¶ czas nie zaszkodzi.
Pozdrawiam
Mia³em ju¿ nie pisaæ, ale zmuszacie do tego.
Kiedy¶ by³y organizowane klimatyczne koncerty dla RR, gdzie po biesiadach mogli¶my siê wspólnie pobawiæ, od d³u¿szego czasu ORG tego nie robi, wiêc sami go zorganizowali¶my w klimatach rozrywkowo-folkowych (na tyle by³o nas staæ) i chodzi³o tylko o to i basta.
Je¶li chcecie, psioczyæ, filozofiæ, tworzyæ teorie spisku stwórzcie nowy w±tek i tam do woli, bo z naszym koncertem nie ma to nic wspólnego.Je¶li komu¶ dalej ma³o, niech pisze na priva, bo tu ju¿ nie bêdê siê udziela³.
Pozdrawiam i nawo³uje do zaprzestania.
Z jednej strony mo¿e i s³usznie bo nie mam pojêcia dla czego z powodu jednego Waszego koncertu macie zbieraæ ciêgi za ca³y mechanizm który toczy Grunwald i to ¶rodowisko - ani Wy odpowiedzialni za ca³o¶æ ani Wasze dzia³anie nie jest "ciosem ¶miertelnym" .
Z drugiej strony nie ma co sobie wycieraæ nosa "teoria spiskow±" - oczywi¶cie - ani tam by³em ani widzia³em i przecie¿ wszyscy wiedz±, ¿e nawet z FREHY wywalono mnie za nie wyparzony ryj i spostrze¿enia które kaza³y mnie niektórym nazwaæ Maciarewiczem.
Tylko jakby jeno s³usznie a drugie tez s³usznie bo powiedzia³em wtedy niestety prawdê.
I ma takie niejasne wra¿enie, ¿e w tym temacie tylko podsumowa³em spostrze¿enia kilku osób, które powiedzia³y to samo tylko bardziej oglêdnie i po szczegó³ach w poprzednich postach.
RR - XV wiek zosta³ ugodzony powa¿ne - diagnoza czy da siê uratowaæ czy nie - sam sobie ka¿dy odpowie. Koncert - jest tylko jednym z agonalnych lub preagonalnych charkotów.
Dowód: A co... ma zacytowaæ jeszcze raz cytowan± tutaj przy¶piewkê??? Nie przechodzi mi przez moje Pañskie Gard³o - przykro mi.
Kto¶ uwa¿a ¿e to fajne by³o ?
Gratulowaæ korzeni.
Sêpy ¿eruj± na Waszym/Naszym cuchn±cym trupie lub ch³epcz± ropê i krew z otwartych ran ob³o¿nego.
Dowód: Gangrena jak na d³oni a niektóra ptaszyska a¿ strosz± pióra.
Gdzie tu spisek siê pytam ? To¿ trzeba byæ dêbowym klockiem co by nie widzieæ ¿e wszystko jak na d³oni.
Co i raz kto¶ smrodu nie zdzier¿y i uchodzi. To¿ to wszystko powy¿ej czarno na bia³ym inni opisali.
Bartas jest opcja ¿eby zorganizowac koncert. Bêdzie miejsce specjalnie dla nas. Za pomnikiem.
Heller i to jest doskona³y pomys³, naprawdê. Nie mo¿na by³o tak od razu?
Ja tu niestety muszê siê zgodziæ z narzekaj±cymi, chocia¿ mnie osobi¶cie sprawa nie grzeje i nie ziêbi bo obozujê daleko i koncertu nie s³ysza³em. Jak mam ochotê na grilla i piwko przy fajnej, rozrywkowej muzyce to sobie znajdê 10 imprez o takim charakterze, a Grunwald jest niestety tylko jeden. Na pewno ciê¿ko mnie nazwaæ ultrasem, ale lubiê ten klimat ¶redniowiecza, nawet je¿eli aby go poczuæ muszê "zawiesiæ niewiarê" i przeszkadzaj± mi "d¼wiêki z innego ¶wiata" - nie wa¿ne czy to "Myslowitz" "£ydka Grubasa" czy muzyczka elektro ze strzelnicy, to po prostu nie pasuje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.