Witam wszystkich!
To mój pierwszy post na tym forum, choæ odtwarzam wczesne ju¿ od 4 lat. Ostatnio zacz±³em siê zastanawiaæ nad jako¶ci± rekonstrukcji jak± prezentuje i postanowi³em trochê sprzêtu zrobiæ od nowa. Wzory butów s± dostêpne i nie ma z tym problemu - jest tego ca³kiem sporo, jednak ¼ród³a historyczne na koszule, spodnie, tuniki, skórznie (ostatnio bardzo modne i zdaje siê nie potwierdzone) i p³aszcze s±... mgliste
Frehe, i stronê znaleziska.org przez ostatnie pó³ roku przekopa³em wzd³u¿ i wszerz, mimo to jednak na tym forum 80% odno¶ników jest albo nie aktywnych ju¿, albo.. lekko nie w temacie, a w katalogu znalezisk historycznych który poda³em nie ma interesuj±cych mnie znalezisk. Przerobi³em tak¿e kilka ksi±¿ek, ale te¿ szczegó³ów siê nie do szuka³em...
Natkn±³em siê na jedn± ¶wietn± pozycjê, jak dla mnie ociekaj±c± konkretem;
"Zdobnictwo wczesnego ¶redniowiecza. Katalog graficzny." wydawnictwa Triglav
gdyby kto¶ mia³ co¶ podobnego, lub mia³ wiêdzê i chêci aby stworzyæ co¶ analogicznego na temat strojów cywilnych by³bym skory nabyæ tak± pozycjê
Podsumowuj±c;
spodnie;
w±skie - na pewno nie szarawary, szyte z prostok±tów, w kroku klin z rombu lub pas materia³u pomiêdzy nogawkami, co¶ w wersji "pampersa" na wierzchu :D
koszula
rêkawy - prostok±tne lub trapezowate zwê¿aj±ce siê ku d³oniom
dekolt - ko³o, prostok±t (niezalecane), trójk±tny, ko³o z rozciêciem w dó³ - spinany
dó³ - rozciêcie z boku od biodra w dó³, rozciêcie w kroku (przód ty³) wersja "dla konnych" oraz wersja z klinami
p³aszcz
prostok±t lub pó³kole lub pólkole z wyciêciem, ale raczej prostok±t
owijacze
nie przewi±zywaæ krajk±
pas
szeroko¶æ w granicach 1-2,5 cm
kaftan
z tego co mniej wiêcej siê rozczyta³em to nie bardzo, bo to raczej ruski wynalazek.. wobec tego co na ch³odniejsze dni?
skórznia - ?
w ozdoby siê nie bêde wdawa³ bo z tym to akurat nie ma problemu
Podsumowuj±c, widzia³em kilka wykrojów, lecz ¿aden nie by³ podpisany jako¶ konkretnie sk±d, wiêc nie bêde zamieszcza³ by nie robiæ niepotrzebnego zamieszania. Robienie czego¶ na wzór - bo widzia³em na imprezie, lub bo znany rzemie¶lnik to robi, czasem bywa zgubne, wobec tego proszê o zebranie w jednym temacie na fresze konkretów, z uploadem zdjêc/obrazków i my¶le, ¿e nam wszystkim odtwórcom u³atwi to rzetelne zajmowanie siê swoim hobby.
pozdrawiam
Gnierat