Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tunika XI wiek
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Godwin
Witam.
Interesuje mnie sprawa klinów bocznych w tunikach zachodnioeuropejskich w XI wieku. A mianowicie : czytrzeba wszywaæ kliny czy mo¿na zrobiæ rozciêcia ? Co jest bardziej historyczne ? Chodzi mi oczywi¶cie o tunike we³nian± , do kolan .
Z góry dziêki za pomoc
Godwin
Godwin
Troche ju¿ d³ugo ten post czeka, naprawdê nikt nie wie ?
Olof
Zachowane tuniki maj± boczne kliny. Ró¿nego rodzaju, od pasa czy nawet od pach, ale kliny s±.
Tak¿e w ikonografii jest sporo przedstawieñ postaci w tunikach prawdopodobnie z klinami, tak z brzegu przyk³ady:

Codex Egberti, niemiecki

Harley Psalter, angielski

Vita S. Albini, Francja

Biblia Sancti Petri Rodensis, Hiszpania - Katalonia

Ale tak naprawdê to musisz sobie poszukaæ przedstawieñ z okolic które Ciê konkretnie interesuj±. Tip - na angielskiej Wikipedii masz spisy iluminowanych ksi±g, szukaj po ich nazwach, mo¿na trafiæ na du¿ej rozdzielczo¶ci reprodukcje ilustracji. Tak¿e np. p³askorze¼by z ko¶cio³ów, malowid³a czy inne tego rodzaju przedstawienia mog± pomóc.

Mi³ego grzebania read.gif

EDIT: A jeszcze taki link, mo¿e byæ przydatny: http://manuscriptminiatures.com/search/, mam dzieñ dobroci dla ludzi devil.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.