Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Buhurt na koniec inscenizacji
> Inne > Kalendarium 2013 > Grunwald 2013
£azarz
Salve Fratres!

Podczas sobotniego spotkania dowódców w Owidzu pad³a propozycja (zgadnijcie czyja smile.gif ) , by ostatie starcie (obrona taborów) nie dzieliæ jak w zesz³ym roku ale po³±czyæ wszystkich chêtnych i zrobiæ masówkê. Szczegó³y:
1. Wprowadzone zostaj± tabory - zaczyna siê czê¶æ inscenizacyjna zwi±zana z ich obron±
2. W tym czasie wszyscy chêtni do walki buhurtowej bez wzglêdu na ilo¶æ zbieraj± siê przy g³ównych Chor±gwiach
3. Historycznie ujmijmy to tak, ¿e czê¶æ wojsk zakonnych w desperacji postanowi³a przebiæ siê z okrê¿enia w kierunku np. na Malbork smile.gif
4. Na dany znak zaczynamy du¿e ostre starcie (liczymy na ponad 200 walcz±cych). mamy max. 5 minut by za³atwiæ wszystko. Jedno konkretne starcie.
5. Zwyciestwo ... tu jest problem gdy¿ w takiej masie cie¿ko bez sêdziów powiedzieæ kto wygra³, je¿eli walka zamieni siê w drobne starcia poszczególnych grup. Mo¿na na koniec bez wzglêdu na wyik poprosiæ ³uczników o ... wybicie wszystkich walcz±cych kilkoma salwami.

Wiem, ¿e moga pa¶æ w tym momencie teksty o zmêczeniu i najlepiej to po co to wszystko i wracajmy do obozu. Od d³u¿szego czaasu du¿a czê¶æ wypowiada siê na temat monotonno¶ci ka¿dego kolejnego Grunwu. Cie¿ko wed³ug mnie zmieniæ co¶ co ma swój rys historyczny. Ale fragmenty jak najbardziej.

Na t± chwilê po stronie Zakonu deklaruje siê ca³a Zachodniopomorska oraz ca³a Pomezañska. Mam nadziejê ¿e przy³±cz± siê te inne Chor±gwie.

Pozdrawiam Grzegorz
A.Fran
¶wietny pomys³ smile.gif
Tomko Konopczyc
Grzesiu, przecie¿ my i tak co roku walczymy na koniec buhurtowo, wiêc jak zwykle Mazowiecka z przyjemno¶ci± stanie przeciw Wam. smile.gif bum.gif
radziuCCH
Jako obstawa Chor±gwi Pomezañskiej po bitwie nie czuje wiêkszego zmêczenia walk±. Uwa¿am koñcowy bohurcik za przys³owiow± wisienkê na torcie smile.gif

Zdecydowanie jestem za devil.gif
£ukasz Piech
Te 200 osób to ma³o prawdopodobne ale mo¿e co¶ z tego wyjdzie smile.gif Sam pomys³ jak najbardziej ok,bêdzie to co¶ przy takiej ilo¶ci ludzi devil.gif
A.Fran
reprezentacja PL na BN vs reszta Grunwa smile.gif PLZ
drzemik
CYTAT(A.Fran @ 01:37 13.03.2013) *
reprezentacja PL na BN vs reszta Grunwa smile.gif PLZ
A to nie by³aby zbyt jednostronna walka? smile.gif
radziuCCH
Z ca³ym szacunkiem dla repry. i posiadanych umiejêtno¶ci ... najpierw ³ucznicy, pó¼niej artyleria a na samym koñcu ca³a reszta bandy wspierana przez jazdê. Nie mieli by szans ;).

ale ok, co by od sedna tematu nie uciekaæ ... my¶lê ¿e wielu ze zbrojnych chêtnie zakoñczy³o by bitwê w ten sposób. Zostawi³ bym temat pod dyskusje dowódców ...oni przeka¿± nam - rozkazy siê wykonuje wiêc nie bêdzie opcji ¿e "mi siê nie chce" smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

Nie gdybajmy czyja moja zwyciê¿y i czy mojsza jest bardziej mojsza ni¿ twojsza smile.gif
https://www.youtube.com/watch?v=ff-XVdiepTo

Jest propozycja zakoñczenia w inny ni¿ zazwyczaj sposób. Wszystko zale¿y tylko czy my zechcemy. Jak na t± chwilê to TAK smile.gif Czekam na zg³oszenia innych Chor±gwi lub "sierotek" które do³±cz± do strony Zakonnej lub Korony.
Starcie krótkiem max. 5 min. ale za to max. intensywne. Je¿eli odnie¶c siê w jakikolwiek sposób do historii wojen to je¿eli jaki¶ wiêkszy oddzia³ mia³by wyrwaæ siê z okr±¿enia to jego reakcja musia³aby byæ szybka.
Strona krzy¿acja uformuje np. klin i ostro do przodu.
Pamiêtajcie o najwazniejszym - bez wzglêdu na to czy zakonnym uda siê przebiæ czy nie i tak wszyscy bior±cy udzia³ bez wzglêdu na stronê zostaj± wybici przez ³uczników i hakownice!

Pozdrawiam Grzegorz
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
Idê po stronie zakonu :D a jak z broni±? Wchodz± bohurtowe halabardy?
£azarz
CYTAT(Tiberivs Petronivs Thvrinvs @ 19:57 13.03.2013) *
Idê po stronie zakonu :D a jak z broni±? Wchodz± bohurtowe halabardy?

Salve Fratres!

Braciszku, halabardy jak najbardziej, ale na wszelki wypadek wrzuæ jej fotê.

Pozdrawiam Grzegorz
Ca³kowita d³ugo¶æ to ok.180cm, "kolce" stêpione jak krawêd¼ piêciogroszówki choæ po zdjêciu tego nie widaæ.
radziuCCH
A jak wniesienie na pole tego typu ¿elastwa ma siê do regulaminu ... Rozumiem ¿e nie bêdzie czasu na przezbrojoenie/dozbrojenie/rozbrojenie siê przed walk± bohurtow± ? Mi osobi¶cie takie ¿elastwo nie przeszkadza, ale pytam by³o problemu z szanown± Justycj±.
No i radiuch dobrze mówisz, ciekawe co na to szanowna, przekochana Justycja. Wolê teraz siê dowiedzieæ czy takie "cu¶" mo¿e wej¶æ na pole czy nie, to do czasu grunwu zd±¿e sobie co¶ jeszcze zmajstrowaæ ciekawego ;)
Cedrik
CYTAT(Tiberivs Petronivs Thvrinvs @ 11:27 14.03.2013) *
No i radiuch dobrze mówisz, ciekawe co na to szanowna, przekochana Justycja. Wolê teraz siê dowiedzieæ czy takie "cu¶" mo¿e wej¶æ na pole czy nie, to do czasu grunwu zd±¿e sobie co¶ jeszcze zmajstrowaæ ciekawego ;)

No wiêc Justycja na to absolutnie nic. Od kilku lat to dowódcy chor±gwi decyduj±co wnie¶æ na pole mo¿ecie a czego nie. My kontrolujemy czy na polu znajduj± siê osoby do tego upowa¿nione czyli posiadaj±ce odpowiedni identyfikator.
Na pro¶bê dowódców oczywi¶cie kontrolujemy sprzêt i uzbrojenie.
Bolo
Pomys³ zacny, tylko trzeba dobrze pomy¶leæ jak podzieliæ walcz±cych, bo jako¶ wizja, ¿e z 2 storn biegnie na siebie x ch³opa na przys³owiowe urra ani nie wygl±da, ani w tym walczyæ nie idzie.

Zreszt± ostatnim razem jak zrobili¶my taki buhurt na koniec (Goñcza na Pomezankê), to by³a taka dysproporcja, ¿e sam± ilo¶ci± ch³opaki nas zjedli.
Heller
Niby jest na koniec na "twardo" ale tak jak Bolo powiedzia³ , ¿e podczas wspomnianego starcia Pomezanki z Goñcz± ch³opaków z tej drugiej by³o ze trzy razy mniej.. Bronili siê jak lwy ale jak mówi stare przys³owie Krzy¿ackie .." kiedy ludzi kupa to i Goñcza d...a " ( Stasiu nie gniewaj siê bum.gif ) Pomys³ takiego wielkiego bohurtu przy taborach jest naprawde godny . Prawdziwa walka dwóch du¿ych zwi±zków taktycznych tylko siê spodoba a jak to zorganizowaæ to trzeba przed bitw± , podczas odprawy dowódców wytypowaæ miejsce gdzie zbior± siê po przeciwnych stronach chêtni , szybki wgl±d justycji czy jest wzglêdnie tyle samo uczestników i ca³a naprzód!! Pozdrawiam przysz³ych chêtnych.
£azarz
Salve Fratres!

Braciszkowie na t± chwilê jest chêæ 4 chor±gwi + sierotki z innych. Je¿eli tak dalej pójdzie to sami miêdzy sob± uzgodnimy jak widzimy to ostatnie starcie. Po uzgodnieniach przedstawimy to Krzy¶kowi G. Naa ta chwilê zaczekajmy czy kto¶ jeszcze d³±czy.

Pozdrawiam Grzegorz
Tomko Konopczyc
Kurczê, to jak na razie nic siê za bardzo nie zmienia. Co roku 4 chor±gwie na koniec walcz± buhurtowo(goñcza, Mazowiecka, Zachodniopomorska, Pomezañska). Potrzeba kolejnych.
Grzesiu zagadam z pozosta³ymi dowódcami chor±gwii.
Heller
Tomko bo to s± prawdziwe fafrocle a nie miêtkie ptysie bigsmile2.gif
radziuCCH
£azarzu a wiadomo co¶ o udziale w buhurcie innych nacji ?
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(radziuCCH @ 08:16 20.03.2013) *
£azarzu a wiadomo co¶ o udziale w buhurcie innych nacji ?

Co to sa inne nacje? Prosze rozwiñ.

Pozdrawiam Grzegorz
Heller
Radziu chodzi Ci o zagramanicznych go¶ci? Pewnie na tych samych zasadach co i ca³a reszta. Do³±cza siê wiêc walczy szczerba.gif
radziuCCH
Dok³adnie to co pisze kolega serdeczny Dawid - nacja - zagraniczni go¶cie. Chcia³em raczej wiedzieæ czy w jaki¶ sposób potwierdzili ju¿ gotowo¶æ do udzia³u w bohurcie bo dodaæto mo¿e dodatkowych mocnych wra¿eñ smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

Je¿eli faktyznie o to chodzi³o Radkowi to bêd± musieli dostosowac siê do regu³ walki. N aich miejscu zapozna³bym siê z przyspieszonym kursem j. polskiego smile.gif Najlepiej niech skupi± siê na ³aciñskiej krzywej - to s³owo jest najczêsciej spotykane smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
Mnie w tym roku niestety nie bêdzie, ale jestem pewien ¿e spora czê¶æ ¶w Jerzego bêdzie chcia³a siê biæ smile.gif
doktor
¦w. Jerzy zawsze chce siê biæ ;) Szkoda P³azik, ¿e Ciê nie bêdzie, ale my pom¶cimy Twoje kolano ;)
A Sierotek proszê siê nie czepiaæ - te¿ bêdziemy na bohurcie i bêdziemy urywaæ :-D

Wojtek z Kielc (kapitan dru¿yny Sierotki)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.