Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: wózek
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Przedmioty dzieciêce
Alyna
Jestem mam± dwumiesiêcznego szkraba i mam dylemat: chcia³abym, ¿eby ten sezon spêdzi³ w wózku (mamy przed sob± piesz± wyprawê i kilka spotkañ obozowych z okresu oko³ogrunwaldzkiego). Wiem, ¿e w¶ród historycznych rozwi±zañ króluje chusta, natknê³am siê te¿ na wiklinowe czy drewniane nosid³a, ale szukam czego¶, co maksymalnie odci±¿y krêgos³up i bêdzie przy tym mobilne. Na niewolnika mnie nie staæ ;), wiêc czule my¶lê o historycznym wózku... Tylko czy takie rozwi±zanie w ogóle istnia³o? Czy znajdzie siê kto¶ kompetentny lub do¶wiadczony w tym temacie? Jak takie co¶ mog³o wygl±daæ? Z czego i w jaki sposób by³o zrobione? smile.gif
Hubert z Poznania
Nie wiem czy pomagam, ale mam co¶ takiego:
historyczna wikipedia
Chodzi o t± rycinê w ¶rodku, chocia¿ ta z lewej te¿ mo¿e siê nadawaæ.
Pzdr
Alyna
To bardziej nosid³o, wiêc nie spe³nia wymagañ. Natomiast podobnym wózkiem jak ten z lewej moja prababcia zwozi³a siano z pola, wiêc chyba tutaj jest ukazany raczej w sposób ¿artobliwy w funkcji transportu ludzkiego ;)
Viator
Podejrzewam ¿e w okresie grunwaldzkim a nawet i sto lat pó¼niej jeszcze nie by³o specjalizowanych wózków dedykowanych dla dzieci, podobnie jak siê ma rzecz i z wózkami inwalidzkimi - przynajmniej u nas; nie wiem jak w ojczy¼nie Leonarda da Vinci, bo tam zawsze kombinowali dziwne nowo¶ci smile.gif
Natomiast na nielicznej ikonografii gdzie kto¶ kogo¶ wiezie, u¿ywa czego¶ co jest miniaturk± normalnego wozu (albo tylko rysownik go tak zmniejszy³, trudno przes±dziæ jednoznacznie czy nie jest to normalny wóz), albo taczki (ptak z pisklakiem, witra¿ z Shibden Hall, Anglia, XIV w) :

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

i to czasem nawet takiej z platform± a nie ze skrzyni± (¿ebracy z Lutrell Psalter, XIV w) :

Musisz co¶ zaimprowizowaæ. Tak± taczkê - najlepiej ze wzglêdów bezpieczeñstwa nie jednoko³ow± a dwukó³kê - najlepiej w formie zminiaturyzowanej dwukó³ki, np. z bezpiecznym "nadwoziem" z plecionego kosza, takiego choæby, jak w zamieszczonej tutaj (ma³pa wo¼nic±, te¿ Lutrell Psalter) :

kublika
Mo¿e spróbuj koszyk wiklinowy taki typu skrzynka do stawiania na taczce? Z jakim¶ dobrym mocowaniem, ¿eby nie spad³o? A jak nie jedziesz to masz ³ó¿eczko od razu.
Alyna
Bardzo dziêkujê za podpowiedzi, spróbujemy co¶ wyczarowaæ - mamy ca³y miesi±c ;)
Viator
Powodzenia!

A taczkami, jak tu widzimy u Cranacha Starszego, nie gardzono nawet jeszcze na pocz±tku XVI wieku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.