Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pasy tkane i inne
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Szlachcianka z sascianka
W Muzeum jest taki pas datowany jako 17-18 wiek no i rzeczywiscie "kozacki" smile.gif Pochodzenie na razie niewiadome jak i dokladne datowanie. Poszukam ...
Szlachcianka z sascianka
I Jeszczekilka pasow zezbiorow Muzumw Ukrainie z kon 16 - pocz 18w. Niektore to nawet napewnie kozackie smile.gif
Adam von Loslau
Rozumiem ¿e pierwszy (czerwony) to tkana we³na, a pozosta³eto tkany jedwab?
W koñcu jakie¶ konkretne zabytki dla Kozaków smile.gif
pozdrawiam
Owka
A czy wiadomo co¶ na temat wymiarów pierwszego pasa (tego we³nianego)?

By³abym bardzo zainteresowana wszystkim, co go dotyczy - w³a¶nie czego¶ takiego poszukujê! blinkie.gif

Edycja
I jeszcze jedno pytanie: Jak my¶lisz, Szlachcianko - czy s³usznie doszukujê siê ci±g³o¶ci miêdzy tym pasem, a pasami w strojach ludowych spod Czernihowa - zdjêcia 2 i 3 na TEJ STRONIE ?
Szlachcianka z sascianka
No akurat tego to nie mam. Ale jak dobrze pamietam (tak na oko) jest szeroki ok 20cm. Jak dlugi - nie wiadomo.
Szlachcianka z sascianka
Cos w tym jest, Owka! Ale... Te stroje kobiece pochodza z XIX-XXww. Do dzis po wsiach mozna ubrania odnalesc. Ale w Muzeum m Przyluki (obw Czernichowski) jest bardzo podobny pas, jako meski i datowany na XVII-XVIII. Takze moze z czasem z garderoby meskiej przeszsedl pas do kobiecej (jak kiedys pasy rycerskie).
Pozdrawiam
Owka
Czyli to zapewne by³yby te "brane pasy" - plecione, a nie tkane - które wymienia (niestety tylko w postaci krótkiej wzmianki) Kazimierz Moszyñski (Kultura ludowa S³owian, t.I, str 331), jako noszone m.in. na pó³nocnym zachodzie i zachodzie Ukrainy. Technika znana te¿ pod nazw± sprang.

Pasy przy strojach kobiecych z pocz. XX wieku s± wyra¼nie opisane jako "пояс плетений", czyli "pas pleciony" - przy dalszych strojach na tej stronie wystêpuje "krajka tkana", czyli mo¿na za³o¿yæ, ¿e muzealnicy ¶wiadomie je rozró¿nili.

A ten pas kozacki wygl±da mi na wykonany t± sam± technik±, poniewa¿:
1) sko¶nie biegn±ce nici wykluczaj± splot p³ócieny uzyskany na bardku czy prostym kro¶nie.
2) teoretycznie takie uko¶nie biegn±ce nici mo¿na by uzyskaæ na tabliczkach tkackich, ale gdyby wszystkie bieg³y w jedn± stronê, pas zwija³by siê spiralnie, poza tym splot wygl±da na zbyt lu¼ny i ma³o regularny jak na na tabliczkowy.
3) Pas tabliczkowy by³by raczej sztywny, ten zdaje siê uk³adaæ do¶æ miêkko.
4) Te ¶ci±gniêcia na koñcu pasa (widoczne te¿ na pierwszym ze strojów ludowych) raczej nie mia³yby jak siê pojawiæ na pasie tabliczkowym, ju¿ ze swej natury mocno ¶ci±gniêtym w±tkiem. Za to przy siatce zrobionej sprangiem na krañcach robótki - jakoby - wychodz± naturalnie.

I bardzo dziêkujê!

semen
No to¿ ja czego¶ takiego szukam ju¿ d³u¿szy czas smile.gif
Szlachcianka z sascianka
No nie moge stwierdzac, ze ten welniany pas robiony w technice sprag. Welniany pas jest sztywny i gruby, nie rozsiaga sie. Natomiast pasy jedwabne w technice sprag (przynajmniej te ktore trzymalam w rekach) rozciagaja sie w poprzek, maja luzne oczka i wygladaja jako siatka. No i w jezyku ukrainskim "pleciony" raczej oznacza robiony na drutach. Ale z tym pasem tecznika jest inna.
Szlachcianka z sascianka
No i najwazniejsze! Jezeli w ukrainskich Muzeach jest zapisane ze to rzecz kozacka - to w calkiem nie znaczy ze nalezala kozakowi smile.gif Taka moda. Napewno kozacki (bo pochodzi z pochowania) ja znam tylko jeden, ale dobrego zdjecia go jeszcze nie mam.
Owka
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 08:19 27.02.2013) *
No nie moge stwierdzac, ze ten welniany pas robiony w technice sprag. Welniany pas jest sztywny i gruby, nie rozsiaga sie. Natomiast pasy jedwabne w technice sprag (przynajmniej te ktore trzymalam w rekach) rozciagaja sie w poprzek, maja luzne oczka i wygladaja jako siatka. No i w jezyku ukrainskim "pleciony" raczej oznacza robiony na drutach. Ale z tym pasem tecznika jest inna.

Dobrze wiedzieæ - nie bêdê ukrywaæ, ¿e ukraiñskiego nie znam, rozumiem tyle, ile mogê doj¶æ po¶rednio, przez znajomo¶æ polskiego i rosyjskiego. W angielskiej wersji strony jest "plaited belt", czyli raczej nie robiony na drutach ("plaiting" bywa u¿ywane wymiennie ze "sprang", gdy robiæ na drutach to po angielsku zdecydowanie "knit"). Ale w³a¶nie nie jestem w stanie okre¶liæ jako¶ci t³umaczenia na tej stronie, bo do tego trzeba by jeszcze przyzwoicie znaæ ukraiñski. smile.gif

Je¶li jest sztywny, to przemawia³oby jednak za tkanin±... natomiast nie zawsze sprang musi byæ lu¼n± siatk± - zdjêcia wspó³czesnych wyrobów, nie wiem, czy cokolwiek rekonstruuj±cych, ale pokazuj±, ¿e mo¿liwy jest zwarty (choæ na pewno wci±¿ elastyczny) splot.
Szlachcianka z sascianka
Juz mam taki zabytkowy pas, pochodzi z centralnej Ukrainy. Zgory jest stan zwarty, nizej rozciagniety. Przy porownaniu z oryginalnym fragmentem jedwabnego pasa-sprag z XVIIw, technika jest inna. Ale podobny do tego damskiego co jest przy damskim ukrainskim ubraniu od Owki.
Rafa³ Szwelicki
To bardzo prosty sprang. Wygl±da mi to jakby ca³y pas zrobiony by³ jednym gêstym splotem ("Z") i bez zabaw we wzory.
Zrobi³em taki ma³y modelik:

¦rodek i brzegi mam nie wykoñczone - nie zwracajcie na nie uwagi. Co do uwag i pytañ:
1. Jak zrobiony jest ¶rodek? Sprang powstaje z dwóch koñców w kierunku ¶rodka (tzn robi siê jeden koniec, a drugi sam siê robi ;) i tak coraz bardziej do ¶rodka). ¦rodek trzeba na koniec jako¶ wykoñczyæ, albo wszystko siê rozpl±cze. Najprostsza metoda to przewi±zaæ (ale wtedy pas siê zwêzi i jest do¶æ brzydki). Mo¿na te¿ zrobiæ rz±dek oczek na szyde³ku i tylko zwi±zaæ ostatnie oczko z ostatni± nici±. Wiadomo jak jest tu? U mnie jak widaæ tylko wprowadzona jest dodatkowa niæ i nic nie jest wykoñczone...

Jak widaæ zreszt± - gdy jeden koniec skrêcamy "Z" to drugi otrzymujemy skrêcony "S". Sprawdzaj±c gdzie wzory siê zbiegaj± znajdziemy ¶rodek ;)

A mo¿e ca³y pas jest zrobiony w "Z"?

2. Czy on siê nie skrêca? Je¿eli splata siê tylko w jednym kierunku to po zdjêciu z warsztatu wszystko nam siê zacznie skrêcaæ. Po namoczeniu i wysuszeniu skrêt siê trochê zmniejszy, pewnie po prasowaniu jeszcze bardziej , ale i tak lekko siê to skrêca:

Szlachcianka z sascianka
Po pierwsze, Rafalu - masz zlote rece. Po drugie - dobra glowe do tych splotow. smile.gif Ten (ostatni pas) to raczej 19-20w. Nie wyglada na welniany (jeszcze nie badalam) moze len ?, farbowany domowo. Nie skreca sie i zauwazylam po srodku polaczenia, ale pozniej zrobie zdjecia. Jezeli przy jednym sreceniu pociagnac za nic (wzdluz), to luznie ciagnie sie i dalej. W oryginalnym jedwabnym siatczanym pasie takiego niema. Rafale, jezeli potrzebujesz dokladnych zdjec pisz na priv, tutaj moge wrzucac tylko slabe (server).
Splot jedwabnego pasu siatczanego XVIIw
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam Was czule! smile.gif
Spotka³em siê kilkukrotnie w opracowaniach ze stwierdzeniem (teraz ju¿ nie podam jakich), ¿e u¿ywano w wieku XVII skórzanych pasów plecionych (wyplatanych etc) - co¶ jak na za³±czonym XXw zdjêciu paska. Czy kto¶ spotka³ siê ze znaleziskami takich albo wie wiêcej na ten temat?
semen
Widzia³em tak± jakby plecionkê ze skóry ale przymocowan± do tekstylnego podk³adu
semen
Koresponduje mailowo z Pani± która spróbuje wykonaæ na krosnach pas we³niany.
W zwi±zku z tym prosi³bym o pomoc aby pas taki by³ mo¿liwie najbardziej odpowiadaj±cym takiemy prostemu pasowi z I po³owy XVII w:
1) jak powinien wygl±daæ splot? tzn. czy np. bêdzie du¿ym b³êdem prosty splot "p³ócienny"?
2) Jaka powinna byc d³ugo¶æ i szeroko¶æ takiego pasa. S±dze ¿e d³ugo¶æ 3m i szer. 30 cm powinna byæ wystarczaj±ca.
3) Czy taki pas powinien siê rozci±gaæ czy jednak powinien byæ sztywny?
4) Jakiej grubo¶ci we³ny u¿yæ?
Pozdrawiam i z góry dziêkujê z apomoc.
lookie
Zainteresowa³a mnie technika sprang. Calkiem ciekawe a i pas mo¿na wykonaæ stosunkowo szybko! Do¶æ istotny jednak jest dobór grubo¶ci nici.

Dlatego mam trzy pytania:

1. jakiej mniej wiêcej grubo¶ci owe nici stosowano?? Czy by³a to cienka przêdza czy tez sznurek we³niany skrêcony z kilu ¿y³??

2. jakie by³y wymiary takiego pasa??

3. Jak ów pas wi±zano?? Czy zachowa³y sie jakies przekazy co do sposobu, czy po prostu przepasywano siê nim, wi±zano na boku i lu¼ne koñce puszczano w dó³?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.