Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³m Rzymski
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Ochronne uzbrojenie staro¿ytne
Ania ¯uk
Poszukuje he³mu rzymskiego legionisty, mo¿e podpowiecie który p³atnerz wykona taki najlepiej? Od razu mówie, ¿e he³m od Mardiniusa odpada-po prostu nie podoba mi siê.
Jak narazie najbardziej podoba mi siê he³m wykoany przez Pana Kotlarza ale wiele(z³ych) opini o nim kr±¿y na tym forum.Prosze o rady.
Bartek z Chojnika
Nie wiem jakie z³e opinie dok³adnie kr±¿± na Fresze na temat Kotlarza, ale znam go osobi¶cie i rzeczy które zrobi³ dla ludzi z Chojnika, nawet je¶li czasem nie do koñca grzesz± perfekcj± detalu, s³u¿± od lat i nie wymagaj± remontów, a to chyba tez istotne.
Wotawa
Ten he³m z za³±cznika jest he³mem cesarsko galijskim, typ trudny do okre¶lenia,policzki nie kojarza mi sie z takim dzwonem i nakarczkiem.
I w.n.e. gdzie¶ do zaawansowanych pocz±tków drugiego, od koñca I w.n.e. intensywnie wypierany przez wzór "cesatsko-italski" (m.in. krzy¿owe wzmocnienia na szczycie dzwonu).
Oczywi¶cie jest to sprzêt legionisty w najbardziej znanej formie.
Do tego najsmakowiciej wygl±da lorica Corbridge A lub B, ale wolê A, mimo mniejszej doskona³o¶ci rozwiazañ. Prostok±tne scutum, pilum z kul±, miecz typu pompejañskiego

Posiada trzy b³êdy. Jeden - koszmarny -jakie¶ "micha³ki" na dzwonie imituj±cy typowe "celtyckie, wysokie brwi" , masakryczne, w³asnego pomys³u obicie ta¶m± miedzian± wokó³ policzków i nakarczka, oraz stalowe os³ony uszu.
Uszy, rozetki, pas nad brwiami powinny byæ mosiê¿ne lub br±zowe.
Dziwi mnie te¿ ten drucik umieszczony pozoiomo. Powinien byæ ni¿ej i stykaæ sie z dzwonem.
£adne, ale autor nie zna³ sie na he³mach staro¿ytnych. Jest wiele znakomicie zachowanych, temat opracowany jest do bólu.
Proporcje he³mu - ³adne i dobrze wyczute.
Kotlarza nie znam.
Ania ¯uk
CYTAT(Wotawa)
Kotlarza nie znam.

A mo¿e znasz jakiego¶ innego p³atnerza kóry by³by wstanie wykonac taki he³m?
BTW:masz mo¿e, albo wiesz gdzie znale¼æ wzory oryginalnych he³mów?
Wotawa
Kotlarza noe znam - tzn -nie znam bli¿ej, czyli nie mam podsaw by sie wypowiadaæ o nim.
Z tego co wiem, nie powinien mieæ problemów z czym¶ takim. Po prostu przedstawiony he³m ma b³êdy, które przecie¿ mo¿na naprawiæ w kolejnych realizacjach.

He³my rzymskie s± znakomicie opracowane. W linkowni jest kilka odno¶ników do porz±dnych stron. Odsy³am wiêc do dzia³u "Linki".
Z grubsza w ka¿dym dziele sygnowanym nazwiskami John Warry czy Peter Connoly znajdzie siê co¶ fajnego. W przypadku Connollyego nawet ksi±¿ki dla dzieci zawieraj± skalowane rysunki.

np. ¯ygulski oprócz ilustracji r¿niêtych zywcem od wla¶nie Connollyego, Warrego i Mc Bride, mia³ kila ³adnych zdjêæ zabytków.

Oczywi¶cie sporo jest w Ospreyach i to s± ca³kiem niez³e rekonstrukcje.
W przypadku kolekcjonowania rzymskiego ekwipunku polecam zastanowiæ siê od razu nad ca³o¶ci±. Tak aby strój, he³m, zbroja i broñ pasowa³y do siebie.
Zygmunt
Bardzo ³adnie zrobi³ he³my pan Piotr Konieczny z Pu³aw. Uzbroi³ on legionistów z Lublina http://www.proantiqua.org/
mo¿na sobie popodziwiaæ
Wotawa
Niestety niewiele widaæ z tych he³mów. Poza tym, ¿e to który¶ wariant cesarsko-galijskiego z przesadnie rozbudowanym nakarczkiem.
Legioni¶ci s± zdaje siê wzorowani na I w.n.e. (najpopularniejsi).
Bardzo fajnie, i mocno kibicujê rozwojowi tej idei, wiec przy okazji od razu kilka uwag:

1. Tunika nie powinna miec rêkawa, z tego co wiem, ten objaw zniewie¶cienia w wojskach rzymskich pojawia siê dopiero w II w.n.e. Ale temat ten bywa rzeczywi¶cie dyskutowany. Faktycznie krótki rêkaw pojawi³ siê najpierw w tunikach wojskowych.
Je¶li komu¶ zale¿y na ultrackim wygl±dzie, rêkawa bezpieczniej jest unikaæ je¶li chce siê odtwarzac np. czasy Nerona. Zreszt± lpracuj±cy bez uzbrojenia na kolumnie Trajana Legioni¶ci, ewidentnie maj± tuniki bez rêkawów.
Widaæ te¿ wyra¼nie, ¿e tuniki by³y du¿o szersze ni¿ te noszone przez naszych odtwórców.

2. Je¶li chcemy byæ zgodni z nowszymi badaniami i "ultraccy", tunika powinna byæ "bia³a", w kolorze naturalnej we³ny lub lnu. Tuniki kolorowe za¶ pojawiaj± siê dopiero w III w.n.e. i wygl±daj± ju¿ wtedy zdecydowanie inaczej. Przy czym oczywi¶cie s± i tacy którzy dyskutuj± z tym pogl±dem. Jednak jak na razie wydaje siê, ¿e jest on w miarê najlepiej udokumentowany.
Kilka ekip z zachodu wymieni³o dwa lata temu tuniki na "bia³e".
Po¶wiadczone jest u¿ywanie zarówno lnianych jak i we³nianych tunik.

3. legioni¶ci powinni mieæ pugio (noszenie pugio zarzucono dopiero pó¼niej). Skoro jednak nosz± zbrojê typu corbridge A, to sztylet jest nieodzowny.

3. tarcze s± moim zdaniem zbyt p³askie.

4. Paenulopodobny p³aszcz ma jakie¶ dziwne, zagadkowe zapiêcie.
Paenula by³a zapinana na guziczki i pêtelki je¶li wogóle. O to akurat mam pewien ¿al, bo paenula jest bardzo dobrze opracowana w ¼ród³ach (patrz nagrobek ¿o³nierza znaleziony przy Camomile Street w Londynie).
Jarek Przyby³o
Czy ktos z tych panów legionistów jest na freha ?
Wotawa
Fajnie by by³o gdyby kto¶ by³.
Zygmunt
Je¶li to komu¶ pomo¿e to ja znam ich dobrze. Robiê im czê¶ci br±zowe do lorici segmentaty i do cingulum. Jest to projekt który powsta³ przy UMCS, dzia³aj±cy dopiero od kilku lat.
Na ¿ywo mo¿na by³o ich ogl±daæ na np. Chodliku, ¯elaznych Korzeniach i Dymarkach ¦wietokrzyskich (dwie imprezy w Nowej S³upi, w tym roku ¯elazne Korzenie przenosz± siê do Starachowic). Bêd± te¿ w Biskupinie. Co do pugio to w³a¶nie dosta³em zlecenie, bêd± jak tylko zrobiê sprz±czki. wiêcej zdjêæ na stronie Korzeni http://www.korzenie.gimnazjum.com.pl/galeria.php
Ps byli te¿ na "wiosennym" Liwie
Jarek Przyby³o
Rewelacja ! Chyba siê na to wybiorê.
Domellus
CYTAT(Jarek Przyby³o)
Rewelacja ! Chyba siê na to wybiorê.

Serdecznie zapraszam. Wiêcej informacji o tym legionie znajdziesz na stronie: http://www.proantiqua.org/.
Domell
krzycho
A ja mam pytanie...Dlaczego moje 2 posty w tym w±tku sa (przynajmnej u mnie) widoczne jako posty pani Anny ¯uk?
Ania ¯uk
no w³a¶nie, ju¿ siê ze mnie nabijaj±, ¿e tworzê legion rzymski crazy.gif
nieczar
co do legionistow z Lublina to wlasnie dzis sie z nimi pozegnalismy,
byli bowiem goscmi na wroclawskim grodzie,
osobiscie mam do nich niewiele zastrzezen, uwazam ,ze sa jedyna dobra tego typu grupa w Polsce, naprawde solidn±, przez nich sam zalapalem bakcyla okresu wplywow
rzymskich

a co do ich helmow to technologicznie wypas, sa kute z jednego kawalka na gor±co,
nie jakies tam spawane, posiadaja wszelkie niezbedne detale z mosiadzu lub brazu,
zastrzezenia moze budzic jedynie powierzchnia ,ale grubosc tych helmow (3-2mm) z powodzeniem pozwala na wykonanie lustrzanego poleru,
dla mnie bomba,
JM
Chcialem tylko zamiescic krotkie sprostowanie:

najnowsze badania wcale nie dowodza ze tuniki legionistow powinny byc biale. Dowodza ze tuniki legionistow w czasie POKOJU byly biale, w czasie dzialan wojennych jednak uzywano czerwonych, ponadto piechota morska i sami marynaze uzywali takze tuniki niebieskiej.

Niedlugo ukaze sie praca poswiecona wlasnie temu tematowi, nie pamietam teraz autora, jesli kogos to inteesuje to szukajcie na stronach legionow angielskich (chyba Ermine Guard ale nie jestem pewny), ponadto maja powstac na ten temat dwa zeszyty osprey.

ps: wiem ze tuniki to raczej w strojach ale ktos juz tu o nich wspominal wiec chcialem sie do tego tutaj odniesc.
Wotawa
Sprostowanie - to zdecydowanie za du¿o powiedziane, bo nic nie prostuje, tylko podaje stare teorie bez ¿adnego nowego uzasadnienia. Powiedzmy, ¿e to g³os polemiczny.

Nie ma ¿adnych dowodów na to, ¿e legioni¶ci nosili czerwone tuniki.
Za to s± dowody na to, ¿e nosili w kolorze naturalnym. Na ¶wiêta (nie w czesie pokoju) nosili "l¶ni±co bia³e" czyli specjalnie wybielane. Kto widzia³ we³nê lub len w kolorze naturalnym i porównywa³ z wybielanymi temn wie czym sie ró¿ni bia³y od bia³ego.
Mówi± nam te¿ o tym reklamy proszków do prania icon_wink.gif.
W czerwonych tunikach przedstawiani s± centurioni.

Niebieskie tuniki piechoty morskiej ¶wietnie wygl±daj± w osprejach. Czy co¶ poza tym ¶wiadczy o tym, ¿e takich u¿ywano?

Sytuacja wygl±da tak, ¿e nie da sie na sto proent powiedzieæ jak wygl±dali, bo za Nerona np. Pretorian ubierano na zielono. A czemu? Ano Nero kibicowa³ "zielonym" przy wy¶cigach rydwanów.

Kolega nie wspomnia³ o czarnych tunikach, noszonych przez posi³kowych ¿o³nierzy hiszpañskich. Czemu hiszpañkich? Ano by³ to u nich tradycyjny kolor stroju takie mieli "pod rêk± (domniemywam, ¿e z czarnych owiec).

W Rzymie kolorem mê¿czyzny by³ bia³y. Dla wojskowych - niebarwiona we³na i len, bo najtañsze. Taki ni to bia³y ni kremowy. Na ¶wiêta specjalnie wybielane.
Ró¿ne "niprawomy¶lne" wynalazki strojowe wprowadzano na pewmno w jednostkach odleg³ych i pewnie niejedno odbiega³o od wzorców. Przypuszczam, zê przej¶cie do zniewie¶cia³ych tunik kolorowych i to z (o zgrozo!) krótkimi rêkawkami, by³o stopniowe.
Podobnie jak przej¶cie od tuniki z XIIw do opelandy z XIVw. icon_wink.gif
Podobna perspektywa czasowa.
Iulianus
Co do tematów he³mów smile.gif
Selekos
Hej hej

Szukam dobrych zdjêæ orygina³u (najlepiej HD) na którym wzorowany by³ ten do¶æ powszechnie znany pó¼no rzymski he³m:

Pozdrawiam
Iulianus
Mam nadziejê, ¿e dobrze pamiêtam jaki to typ, i ¿e o to chodzi³o smile.gif
gustaw76
Witam
trochê odgrzeje kotlet ale znalaz³em ciekaw± stronê (niestety po niemiecku) z kopiami oryginalnych he³mów rzymskich! (w nawiasach podane miejsce znalezienia)

link- http://www.kayserstuhl.de/altertum_helme.htm#germanisch
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.