Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja - od kogo??
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Diaal
Witam. Jaki¶ czas juz temu wypatrzy³em sobie zbroje w typie zachodnim , która szalenie mi siê spodoba³a. Niestyty akurat ten "egzemplarz" w którym siê zakocha³em nie jest do kupienia (zreszt± i tak by³by za du¿y i nie ma naplecznika :P ) , dlatego te¿ poszukuje kogo¶ kto by móg³ j± wykonaæ dla mnie. Znale¶æ p³atnerza jest nietrudno i wujek google w niespe³na sekunde poleci kilku , ale nie powie który jest przyzwoity jako¶ciowo , ale i cenowo. Wiem ,¿e Pan Tomala z Lublina robi ¶wietne zbroje, lecz ceny te¿ ma niema³e. Pozatym Pan Tomala wykuwa zbroje z jednego kawa³ka blachy , co niewatliwie dowodzi wielkich umiejêtno¶ci , lecz moim zdaniem jest to zbêdny trud , kótry znacznie podnosi cenê. Poszukujê p³atnerza ,który wykonuje przyzwoite zbroje ,najlepiej z 2 lub wiêcej kaw³ków blachy( spód i tak zamierzam wykleiæ skór± , tak¿e ³±czenia i tak nie bêdzie widaæ). Wydaje mi siê ¿e w tym temacie wiêcej bd mieli do powiedzenia panowie ze ¶redniowiecza :D , ale jako ¿e zbroja ma byæ reko zbroji z XVIIw. to umieszczam temat w tym dziale ,licz±c ¿e osoby znaj±ce siê na p³atnerzach s± te¿ w XVIIw. no i ¿e nie tylko one tu zajrz± smile.gif. Przy okazji je¿eli kto¶ by³by w stanie poleciæ jakiego¶ p³atnerza wdziêczny bym by³ gdyby poda³ przy okzaji (przynajmniej orientacyjn±) cenê napier¶nika wraz z naplecznikiem (mo¿e kto¶ zamawia³ akurat smile.gif)

Pozdrawiam
Adam von Loslau
Czo³em.
Wujek google jak sam napisa³e¶ odpowiedzia³ wyczerpuj±co. Powysy³aj maile z pytaniami do nich i przedstaw swoje wymagania. Powa¿ny rzemie¶lnik odpowie.

CYTAT(Diaal @ 18:20 14.02.2013) *
Pozatym Pan Tomala wykuwa zbroje z jednego kawa³ka blachy , co niewatliwie dowodzi wielkich umiejêtno¶ci , lecz moim zdaniem jest to zbêdny trud , kótry znacznie podnosi cenê.

Nie pisz, ¿e zbêdny trud bo rekonstrukcja polega na jak najwierniejszym odtworzeniu chocia¿by uzbrojenia. Nie spotka³em siê z napier¶nikami spawanymi. Zastanawiam siê czy nie jest to w³a¶nie zbêdny trud, wzglêdem kucia z jednego kawa³ka.

CYTAT(Diaal @ 18:20 14.02.2013) *
Jaki¶ czas juz temu wypatrzy³em sobie zbroje w typie zachodnim , która szalenie mi siê spodoba³a. Niestyty akurat ten "egzemplarz" w którym siê zakocha³em nie jest do kupienia (zreszt± i tak by³by za du¿y i nie ma naplecznika :P ) , dlatego te¿ poszukuje kogo¶ kto by móg³ j± wykonaæ dla mnie.

Odnoszê wra¿enie, ¿e zakocha³e¶ siê w replice która ju¿ do kogo¶ nale¿y, mam racjê? Radzê Ci szczerze i z sympati±: wzoruj siê na przedmiotach z epoki a nie replikach. Chyba ¿e odtwarzasz/rekonstruujesz rekonstruktora z XXI wieku.

pozdrawiam
Adam
Ig³a
Ja mam, jak przypuszczam ca³kiem niez³± zbrojê.
Pasuje na cz³owieka wzrostu od 160 cm (jezeli to piechur) do 175 cm (kawalerzysta).
Waga takiego cz³owieka to oko³o 60-70 kg w przypadku kawalerzysty.

Sk³ada siê z naramienników, ko³nierza, napier¶nika, naplecznika, i burgonety.
Widaæ j± na niektórych zdjêciach. Jest do wziêcia tylko jako komplet
- je¶li dogadamy siê z cen±.
Diaal
Witam.
Mo¶ci Panie Adamie:

Owszem ma Pan racje, egzemplarz który mi siê spodoba³ ma ju¿ w³a¶ciciela, jednak wiem ¿e jest zrobiony dobrze - na podstawie orgina³u , i je¿eli chodzi o historyczno¶æ nie bêdzie ot nic z³ego. Pozatym bez problemu mogê dowiedzieæ siê na czym by³a wzorowana i wzorowaæ siê na tym samym ,jednak uwa¿am ze w obu przypadkach prokukt koñcowy bêdzie taki sam.

Co siê tyczy samego sposobu wykonania pancerza. Na p³±tnerstwie siê nie znam, napisa³em tak , poniewa¿ tak mnie poinformowano , mo¿liwie ¿e wprowadzono mnie w b³±d , ale mam spore zuafanie do informatora wiêc jeszcze obadam t± sprawê.
Pisa³e¶ równie¿ ¿e powinno siê odtwarzaæ jak najwierniej dana postaæ historyczn± - bynajmniej je¿eli chodzi o uzbrojenie. Wiernie owszem , ale liczy sie moim zdaniem efekt wizualny , oto kilka przyk³adów które historyczne nie sa ,ale moim zdaniem nie ma mnic z³ego w stosowaniu ich:
- Srebrzenie elementów - dawniej metod± ogniow± (szkodliwa dla zdrowia) , dzi¶ galwanicznie
- Nie ostrzenia szabel/rapierów - w koncu dzis juz nikogo nie zabijamy tymi broñmi
- Inna stal z której wykonywane s± szable i pancerze - wiêksze bezpieczenstwo przy wladaniu bronia , pozatym nawet nie wiem czy mozna gdzies zakupic stal tak± jak± mieli w XVII w.
- Gumowe podeszwy - sam nie posiadam , ale je¶li kto¶ ma problemy z kolanami a chce odtwarzac szlachcic polskiego to w butach na skorzanej podeszwie i z pokówk± szybko mo¿e nabawic sie kontuzji

100% odwtórstwo to ju¿ fanatyzm i naprawde moze byæ niebezpieczny. Je¿eli moj pancerz bedzie wyglada³ tak samo wykonany tañsz± metod± to wole ¿eby tak by³o (a jestem przekonany ze tak bêdzie).

Mo¶ic Panie Ig³o:
Zbroja któr± posiadasz rzeczywiscie piêknie sie prezentuje. Jednak nie jestem zainteresowany kupnem. Po pierwsze wydaje mi sie ¿e nie bêdzie pasowaæ do postaci któr± chce odtwarzaæ - towarzysz jazdy autoramentu narodowego. Po drugie wymiary króre poda³e¶ s± nieco nieodpowiednie , mo¿e nie du¿o , ale zawsze lepiej mieæ "spasowany towar". Po trzecie interesuje mnie tylko napiersnik i naplecznik.
Je¿eli jednak jeste¶ zadowolony z niej prosi³bym Ciê o jaki¶ namiar na p³atnerza który wykona³ j± dla Ciebie.

Pozdrawiam

Ig³a
Wykona³ j± Mirek Dallige - znajdziesz na facebook
Ale spawana nie by³a bigsmile2.gif

Co do rekonstrukcji - w tym w³a¶nie jest sens by rzeczy nie wygl±da³y na oryginalne, a by³y robione jak oryginalne. Np szabla kuta ze sztaby przez kowala, a nie modelowana pras± hydrauliczn±. Rzeczy szyte rêcznie a nie maszynowo, materia³y stosowne, mo¿na mno¿yæ... Chodzi tutaj o staranie odtwórcy by w miarê mo¿liwo¶ci mieæ rezultat zgodny z tym muzealnym. Oczywi¶cie co¶ co kiedy¶ szlifowano rêcznie przez x czasu, teraz poci±gnie kto¶ fleksem, guziki pewnie wiêkszo¶æ odlewników robi w oparciu o silikonowe formy, ale wierz mi rêcznie wypiaskowany pancerz, nat³uszczony piêknie olejem lnianym daje wiêksz± satysfakcjê ni¿ w niepomiernie krótszym czasie spolerowany i poci±gniêty WD40.

Nie jestem super fanatykiem, bo "jazdê" mam wy³±cznie na swoje sprawy - nie nawracam swiata, i ¼le nie mówiê o innych nie moja to rzecz. Ba! Chêtnie napijê siê z ka¿dym niezale¿nie od opakowania jesli to bêdzie dobry cz³owiek.

Ale piszesz na forum rekonstrukcyjnym - nie dziw siê, ¿e wiêkszo¶æ u¿ytkowników ma tutaj takie nie inne podej¶cie... bigsmile2.gif
Adam von Loslau
CYTAT(Diaal @ 21:20 15.02.2013) *
Mo¶ci Panie Adamie:

Starczy Adam

Pisa³e¶ równie¿ ¿e powinno siê odtwarzaæ jak najwierniej dana postaæ historyczn± - bynajmniej je¿eli chodzi o uzbrojenie. Wiernie owszem , ale liczy sie moim zdaniem efekt wizualny

No to mo¿e dobre poliestry? (hiperbola)

- Nie ostrzenia szabel/rapierów - w koncu dzis juz nikogo nie zabijamy tymi broñmi

Jak to nie ostrzenia? Sporo ludzi ostrzy broñ lub nosi kule. Sam mam ostry czekan i nadziak. To, ¿e na bitwach i turniejach u¿ywamy têpej broni wynika z czego¶ innego. Bitwy siê inscenizuje a nie rekonstruuje.

- Inna stal z której wykonywane s± szable i pancerze - wiêksze bezpieczenstwo przy wladaniu bronia , pozatym nawet nie wiem czy mozna gdzies zakupic stal tak± jak± mieli w XVII w.

Nie wiem jak dok³±dnie jest z kupnem stali, ale s± ludzie którzy kuj± no¿e, groty, topory itp ze starego ¿elaza i starej stali- tj. z przed 1856

100% odwtórstwo to ju¿ fanatyzm i naprawde moze byæ niebezpieczny. Je¿eli moj pancerz bedzie wyglada³ tak samo wykonany tañsz± metod± to wole ¿eby tak by³o (a jestem przekonany ze tak bêdzie).

100% odtwórstwo w ramach dostêpnych mo¿liwo¶ci to nie fanatyzm tylko powa¿na pasja a czasem i zawód. Niestety odebra³em ten post jako brak szacunku dla ultrasów icon_sad.gif .
Dobrze, ¿e ustanawiasz sobie jakie¶ zasady i do¶æ lu¼ne regu³y zabawy. Ale nie warto¶ciuj i jak pisa³ Ig³± nie dziw siê, ¿e pojawi± siê ludzie, którzy bêd± namawiaæ Ciê na jak najwierniejsz± rekonstrukcjê.
Towarzysz autoramentu narodowego to wielkie wyzwanie. Mam nadziejê, ze wszystko Ci siê uda i nied³ugo spotkamy siê w jakim¶ obozie przy kaszy ze s³onin± a nie ziemniaczkami z pomidorkiem smile.gif

pozdrawiam

Adam
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Adam - teraz Ty zaczynasz dyskusjê wa³kowan± 10 000 razy ;)
Diaal - dla jakiej postaci ma byæ ta zbroja? Pytam z ciekawo¶ci, bo mêczy mnie moje podejrzenie. A co do p³atnerzy, to przejrzyj spisy, znajd¼ lepszych i wysy³aj maile, du¿o w tej kwestii siê zmienia, szczególnie w kwestii czasu pracy. Faktem, ¿e mówiê jako teoretyk, ale ju¿ pisa³em kilka maili w sprawie szabli i sam czas oczekiwania maila mo¿na czasem liczyæ w tygodniach. I pamiêtaj o wspominanym trójk±cie:
Dobrze - Szybko - Tanio = niemo¿liwe jest otrzymaæ te wszystkie 3 naraz. Zostaj± 2 do pogodzenia.
Koniec mojego pitolenia, dobranoc.
Diaal
Adamie,
(mo¶ci by³o dla klimatu) , ka¿dy ma ró¿ny poziom na jakim chce odtwarzaæ dan± postaæ. My¶lê ¿e mój nie jest taki z³y, np. je¿eli chodzi o poliestry to uwa¿am ¿e na to powinien byæ paragraf smile.gif. Ja np nie wymagam ¿eby rzemie¶lnik który wykonuje dla mnei zbroje mia³ XVIIw warsztat , odpowiedni stórj i na czas pracy autentycznie stawa³ siê rzemie¶lnikiem z epoki - pod pojeciem ultrasow rozumiem osoby o odmiennych pogl±dach w tym temacie (acz nie tylko). Wobec takich osób nie tyle co nie mam szacunku bo w koñcu neikomu nie szkodz± , ale nie potrafie ich zrozumieæ.

Towarzyszu. Z tego trójk±ta wybieram dobrze i tanio. Zamieram siê za odtwarzanie towarzysza pancernego , jednak zanim bêdzie gotowy troche minie.
Szary Pielgrzym
CYTAT(Diaal @ 17:24 17.02.2013) *
Towarzyszu. Z tego trójk±ta wybieram dobrze i tanio. Zamieram siê za odtwarzanie towarzysza pancernego

Chyba siê starzejê albo mi siê wydawa³o ¿e pisa³e¶ ¿e interesuje Ciê kupno kirysu, a odpowiadaj±c na pytanie Towarzysza ciê¿kiego kufla tycz±ce siê kogo chcesz odtwarzaæ odpowiadasz ¿e... towarzysza pancernego usmieszek_09.gif
Welesie porwij mnie do Nawii je¿eli nie jest li to czysta g³upota. We¼ mi to wyt³umacz. Bo nie wiem czy ja jako¶ jestem do ty³u z wiedz± i okaza³o siê ¿e "pancerniacy" je¼dzili w zachodznich kirysach aaa.gif ?
Adam von Loslau
Nie zaklinaj siê na bogów jakichkolwiek, bo ¼le mo¿na na tym wyj¶æ.
Pancerni (a wcze¶niej analogiczni kozacy, nie myliæ z Zaporo¿cami) nosili dowolne uzbrojenie ochronne. Mogli mieæ kolczugi, bechtery, kirysy, same karwasze, cokolwiek. Kolczuga i misiurka nie s± obligatoryjne. Poprostu wystêpuj±.
A co do kirysów zachodnich, to proszê zauwa¿yæ ¿e nie ma czego¶ takiego jak kirys polski. Sa kirysy stosowane w Rzeszy, W³oszech, na Wêgrach i w Polsce te¿.
Ig³a
Tako¿ na jednym z obrazów Savery`ego widzia³em i¿ (zapewne) pancerny mia³ kirys za³o¿ony na dwóch pasach skórzanych spiêtych umbem.

Ja tez przedk³adam walor p³yty nad zalety siatki drucianej smile.gif
Szary Pielgrzym
Witam!
Wygl±da na to ¿e cz³owiek uczy siê przez ca³e ¿ycie... do tej pory nie wiedzia³em ¿e towarzysze kozaccy korzystali z kirysów b±d¼ samych napier¶ników.
Wychodzi³em z takiego za³o¿enie gdy¿ samo s³owo "pancerz" kiedy¶ oznacza³o tylko i wy³±cznie zbroje "giêtkie" tzn. kolczugi, bechtery i inne pokrewne. Dobiero w naszych czasch pancerz sta³ siê synonimem zbroji.
Poza tym z zapisków z pierwszej po³owy stulecia(XVII) wynika ¿e w ogóle czêsæ odzia³ów kozackich rusza³o do bitwy w ogóle bez uzbrojenia ochronnego. Pisa³ tak miêdzy innymi Szymon Starowolski. Dopiero od po³owy stulecia gdy zostali owi je¼d¼cy przechrzszeni na pancernych prawdopodobnie uzbrojenie uleg³o pewnemu ujedniliceniu (jak na tamte czasy rzecz jasna). Ale ¿eby w¶ród nich zaczeli siê pojawiaæ towarzysze w elementach p³ytowych na prawdê pierwsze s³yszê. (wydaje mi siê to nawet trochê dziwne)

A naisa³em "kirys zachodni" gdy¿ zwarac³em siê Diall'a a on u¿y³ tego okre¶lenia, wobec kirysu który chce kupiæ. Mój b³±d ¿e go powtórzy³em.
No có¿, biorê siê za powiêkszanie wiedzy w tej dziedzinie i Pozdrawiam!
Arek Zgutka
CYTAT(Szary Pielgrzym @ 19:26 19.02.2013) *
Wychodzi³em z takiego za³o¿enie gdy¿ samo s³owo "pancerz" kiedy¶ oznacza³o tylko i wy³±cznie zbroje "giêtkie" tzn. kolczugi, bechtery i inne pokrewne. Dobiero w naszych czasch pancerz sta³ siê synonimem zbroji.

O. A kiedy konkretnie?

A przy okazji, macie mo¿e jakie¶ obrazy przedstawiaj±ce kozaków/pancernych w blachach? Savery'ego kojarzê tylko jeden obraz, z 1614.

Pozdrawiam!
Szary Pielgrzym
O ¶redniowiecza do mniej wiêcej pfff.... XIX/XX wiek. Wtedy zacze³o to zanikaæ a w pierwszej po³owie XXw mówi³o siê ju¿ o "pancerzu" w czo³gach. Mo¿esz sobie jeszcze to sprawdziæ w "Broñ i stroje rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu" Andrzeja Nadolskiego. Podaje on tam teksty ¼ród³owe które na to wskazuj±.

A wracaj±c do blach, to jak bardzo móg³ byæ popularny taki sprzêt w¶ród towarzyszy pancernych?
Arek Zgutka
A nie próbowa³e¶ sprawdziæ w ¼ród³ach historycznych?

i jedni, i drudzy za¶ w ¿elazne pancerze oraz szyszaki s± okryci - opis ze Starowolskiego, dotyczy husarzy i arkabuzerów. Jest tego du¿o wiêcej - wystarczy siê wczytaæ.
Tomasz Rejf
pewnie chodzi o ten obrazek

Ig³a nie widzê tu umba, widzê tu dwa paski i to w ró¿nych kolorach. I chyba jeden nosi co¶ innego a drugi co¶ oinnego. Natomiast pan po lewej bez w±tpienia ma naplecznik.

i jeszcze taki ³adny obrazek nie wnosz±cy nic do dyskusji ale ³adny smile.gif wiêc go zamieszczam
Diaal
S³owo zachodni u¿yem , ¿eby by³o niejako wiadomo ¿e nie chodzi mi o napier¶nik husarski , bo towarzych pancerny w napier¶niku husarskim to jak ferrari z silniekiem od malucha czy inna niedorzeczna rzecz ( tylko przyk³ad , nic nie warto¶ciuje) , no i musia³bym zabieraæ ze sob± transparent ¿eby by³o wiadomo kogo odtwarzam :D
Donki
"Natomiast pan po lewej bez w±tpienia ma naplecznik."

Ja bym siê sk³ania³ bardziej w stronê tego, ¿e to jest bechter.
Szary Pielgrzym
CYTAT(Donki @ 20:29 20.02.2013) *

Te¿, tak my¶lê.
A ten towarzysz po ¶rodku ma na plecach dwa pasy. Ale jak dla mnie to jeden z tych pasów to po prostu ³adownica... i co¶ jeszcze. Jakie¶ sugestie?

Edit: Ten dugi pas wydaje siê prowadziæ do jakie¶ kaletki(?)/prochownicy. Wzglêdnie ta szabla jest powieszona na pendecie...
Adam von Loslau
CYTAT(Diaal @ 19:56 20.02.2013) *
S³owo zachodni u¿yem , ¿eby by³o niejako wiadomo ¿e nie chodzi mi o napier¶nik husarski , bo towarzych pancerny w napier¶niku husarskim to jak ferrari z silniekiem od malucha czy inna niedorzeczna rzecz ( tylko przyk³ad , nic nie warto¶ciuje) , no i musia³bym zabieraæ ze sob± transparent ¿eby by³o wiadomo kogo odtwarzam :D

Dlaczego napier¶nik husarski (w sumie jaki to jest) mia³by nie pasowaæ. Ju¿ by³o napisane, ¿e pancerni/kozacy u¿ywali ró¿nych blach.

CYTAT(Szary Pielgrzym @ 20:35 20.02.2013) *

Te¿, tak my¶lê.
A ten towarzysz po ¶rodku ma na plecach dwa pasy. Ale jak dla mnie to jeden z tych pasów to po prostu ³adownica... i co¶ jeszcze. Jakie¶ sugestie?
Edit: Ten dugi pas wydaje siê prowadziæ do jakie¶ kaletki(?)/prochownicy. Wzglêdnie ta szabla jest powieszona na pendecie...

Szabla wisi na rapciach- to widaæ wyra¼nie.
Z zawieszaniem ³adownic bym nie szala³. Polecam temat o ³adownicach. Nie jest praktycznycm nabijaæ broñ w trakcie walki, szczególnie gdy od tego ma siê czelad¼.
pozdrawiam
Adam
Zielu
CYTAT(Diaal @ 19:56 20.02.2013) *

Od pewnego czasu ¶ledzê ten temat i pozwolê sobie zadaæ oczywiste pytanie jego autorowi ;)
Koñ i pe³ne oporz±dzenie ju¿ jest?
Jak mo¿na odtwarzaæ je¼d¼ca nie posiadaj±c wierzchowca? ;)

PS. Nie chodzi mi o ¿adn± z³o¶liwo¶æ smile.gif

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Ig³a
Kurczê, a jakby kto pyta³ to da³bym sobie ³eb ogoliæ...
Chodzi³o mi w³a¶nie o obraz, który przytoczy³ Tomek Rejf, ale
w oczywisty sposób skonfabulowa³em i wprowadzi³em nieprawdziw± informacjê.

Pisa³em "z pamiêci" nie sprawdziwszy dla pewno¶ci i oto rzecz siê zem¶ci³a. icon_redface.gif
Chyba lepiej gêbê mi otwieraæ w tematach, które g³ównie mnie zajmuj±.

Za zamieszanie przepraszam.
Szary Pielgrzym
CYTAT(Adam von Loslau @ 22:25 20.02.2013) *
Szabla wisi na rapciach- to widaæ wyra¼nie.
Z zawieszaniem ³adownic bym nie szala³. Polecam temat o ³adownicach. Nie jest praktycznycm nabijaæ broñ w trakcie walki, szczególnie gdy od tego ma siê czelad¼.
pozdrawiam
Adam

Witam!
Faktycznie s± tam rapcie... Mo¿e z t± ³adownic± te¿ siê mylê ale z drugiej strony nie mo¿emy równie¿ rado¶nie stwierdziæ ¿e kozak ma napier¶nik, tego po prostu nie widaæ icon_sad.gif

Co do w³a¶ciwego znaczenia s³owa pancerz... Zajrzê i sprawdzê na co ten Nadolski powo³ywa³ siê w "Broni i strojach". I od¶wierzê sobie Starowolskiego... i mo¿e zajrzê do Paska, wzglêdnie innych pamiêtnikarzy i dam znaæ co znalaz³em.

Pozdrawiam!
Tomasz Rejf
CYTAT(Szary Pielgrzym @ 20:35 20.02.2013) *

Te¿, tak my¶lê.

ka¿dy widzi co chce widzieæ smile.gif ja widzê i czujê naplecznik smile.gif. Pan po ¶rodku te¿ chadza w pancerzu, tego typu rêkawy by³y noszone pod zbrojê. Ig³a nie przejmuj siê ja tez czêsto widzê czego nie ma lub nie widzê co jest smile.gif
Diaal
Konia jeszcze nie ma, i przypuszczam ¿e jeszcze przez spory czas w³asnego wierzchowca posiada³ nie bêdê , narazie raczej my¶le o wypo¿yczaniu na wyjazdy , tudzie¿ dzier¿awie. Przyczyna jest prosta. "Utrzymanie" zbroji to koszt oleju którym raz na jaki¶ czas sie j± przetrze, koszt utrzymania konia to spora kasa angsad.gif . Pe³ne oporz±dzenie - masz na my¶li rz±d koñski? Narazie sie tym jeszcze nie interesowa³em. Muszê przetestowaæ wiele typów siode³ , i znale¶æ kogo¶ kto zrobi porz±dne siod³o - a to jak siê dzi¶ doiwedzia³em wyj±tkowo trudne jest. Reszta rz±du nie sprawi problemu - oprócz finansowego:). Je¿eli mai³e¶ na my¶li wszystkie rzeczy jakie powinien miec Towarzysz pancerny a wiêc: namiot, jego wyposzrzenie , przynajmniej 1 pocztowego(je¿eli mo¿na to uznaæ za wypoza¿enie :D ) , i wszelakie rózne rzeczy nie tylko bojowe , to wszystkiego nie mam. Nie wiem kiedy bd mia³ , ca³y czas liczê ¿e znajde kupon na wygran± w lotto , wtedy zamawiam na potêge. Pewnie zdenerwuje wielu rekonstruktorów , bo sporo wytwórców dostanie prace na lata devil.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.