Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sztylet z Codex Wallerstein - film na stronie ARMA-PL
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Traktaty, Rekonstrukcja na podstawie ¼róde³
Feniks
Zapraszam do obejrzenia:

www.bog.org.pl/arma/zrodla/filmy/codexdagger.avi

Czekam na opinie.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Hmm. Wygl±da ciekawie. Nie jestem w tej chwili pewien czego z tych rzeczy na mnie nie praktykowa³e¶ bum.gif, muszê porównaæ z filmem ze ¦widwina. Nie mogê siê doczekaæ okazji, ¿eby spróbowaæ tego na lekkim oporze (szukanie otwaræ w technice). Btw. próbowa³e¶ z naprawdê zdecydowanie wchodz±cym atakuj±cym? Mam pewne w±tpliwo¶ci co do kierunku wej¶cia przy tarczy i (szczególnie) zatrzymywania uderzeñ rêk± uzbrojon± (mo¿e inny timing?) itp, ale to tylko film. Trudno oceniæ, tym bardziej, ¿e wersja prezentacyjna. Ogólnie rzecz bior±c im dalej w las tym lepiej. Pozdrawiam
Gwyn
Feniks
Od ¦widwina kawa³ drogi do tego filmu... wszystkie techniki pokazane na tamtym seminarium znajduj± siê na filmie. Je¶li czego¶ nie ma, a jest co¶ innego, znaczy siê - zmiany w interpretacji smile.gif

Tarcza - o któr± dok³adnie technikê chodzi? Górna? Dolna?

Próbowaæ nie próbowa³em.

Na pewno jest trochê niedoróbek. Nie æwiczê na codzieñ sztyletu.

Dziêki!
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Chodzi mi o górn±. Ale to- jak sam wiesz najlepiej trudno wyt³umaczyæ, za to ³atwo pokazaæ. Jak ju¿ pisa³em- brak tu dynamiki atakuj±cego- rêka po prostu siê zatrzymuje. Nie wierzê te¿, ¿e mo¿na zatrzymaæ rozpêdzon± rêkê za pomoc± sztyletu trzymanego pod k±tem prostym do przedramienia. W najlepszym przypadku bêdzie mocno pociêta, ale ze¶lizgnie siê w stronê sztychu i poleci dalej. Dlatego wspomnia³em o timingu. Albo p³ynne wej¶cie w tempo, gdzie w ogóle nie ma momentu zatrzymania, albo twarda, stopuj±ca tarcza. Chyba, ¿e po³o¿y siê sztylet na przedramieniu. Przy czym znów wchodzimy w kwestiê na ile ten film ma demonstrowaæ technikê pogl±dowo, edukacyjnie a na ile bojowo. I w to, ¿e nie stoimy obok siebie, tylko stukamy w klawisze. Wiem doskonale, ¿e sporo siê zmieni³o od ¦widwina smile.gif . W Bernie pozna³em niejakiego Johana z ARMA Sztokholm, który robi te¿ kalaki. Sztyletowanie siê z nim by³o bardzo pouczaj±ce, hehe. Wracaj±c do problemu: moim zdaniem brak tu 'intencji' w ataku. Mo¿e jaki¶ ochraniacz przedramienia dla atakuj±cego, maska i co¶ na biust dla broni±cego? Sam nie sprawdzê, bo chwilowo bez lewicy jestem, wiêc pozostawiê tobie. Pozdrawiam
Gwyn
Feniks
Dynamiki trochê brakuje, to prawda. Siedzieli¶my wtedy sporo czasu, techniki z Wallersteina robili¶my na samym koñcu. Mo¿e to jest przyczyn±. A mo¿e nie smile.gif My w koñcu ten sztylet æwiczymy rekreacyjnie i od czasu do czasu smile.gif

Co do samej interpretacji - filmik jest z wrze¶nia 2003, a na zje¼dzie w Warszawie w listopadzie bodaj¿e pojawi³o siê kilka zmian. Ale i tak zdecydowa³em siê go wrzuciæ, ¿eby mo¿na by³o porównaæ z tym, co robili¶my w 2001, bigsmile2.gif

Cel to pogl±dowe przedstawienie techniki i autoreklama smile.gif

Maski i ochraniacze - pewnie. Doskona³y pomys³. Uwagi na temat tarczy - sprawdzê przy najlbi¿szej okazji. Ale jednego nie rozumiem:

CYTAT
Nie wierzê te¿, ¿e mo¿na zatrzymaæ rozpêdzon± rêkê za pomoc± sztyletu trzymanego pod k±tem prostym do przedramienia.

Nie ma na filmie ¿adnej techniki, która co¶ takiego pokazuje... je¶li tarcza, to z obiema d³oñmi. A je¶li po³o¿enie sztyletu, to na prawo. Z wnioskiem oczywi¶cie ca³kowicie siê zgadzam.

A z Joahimem zapewne poznam siê w Uppsali w maju.

Co ci siê w r±czkê sta³o?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zerwane wiêzad³a przyobojczykowe stawu ramieniowego- ramiê sobie a obojczyk sobie. Zawody judo. Zwróæ uwagê na mniej ni¿ wiêcej 20 sekundê filmu. To moja ulubiona technika, wiêc siê jej najchêtniej czepiam. W tym w³a¶nie przypadku jest 'oszukany' timing na korzy¶æ wkrêcenia sztyletu w nadgarstek, my¶lê, ¿e wiesz o co mi chodzi. Chyba, ¿e oszuka³ mnie skrót perspektywy. Znów wychodzi problem z komunikatywno¶ci± s³ów- ³atwiej pokazaæ. Przyjadê do Olsztyna, wyja¶niê live. Bêdê mia³ zreszt± pytanie albo dwa co do Liechtenauera. Pozdrawiam
Gwyn
Tomaszek
ja przepraszam, ale mi 'nie ci±gnie'. mam Win XP i Win Media Player i pojawia siê okienko :

"nie mo¿na utworzyæ strumienia wideo. nie zosta³ znaleziony odpowiedni dekompresor"

co prowadzi do pytani: co wspólnego z windowsem maj± p³etwonurkowie, i co zrobiæ ¿eby se ten¿e filmik ¶ci±gn±æ????

ma kto¶ jeszcze takie problemy, czy jak zwykle jestem "najfajniejszy"??
szcza³ka
T.
Feniks
¦ci±gnij sobie divx 5.11 ze strony www.divx.pl

Powinno pój¶æ.
Tomaszek
czó³ko!!

1. Feniks - dziêki za radê - faktycznie dzia³a - jestem pe³nym lajkonikiem w sprawach komputerowych...

2. filmik fajowy... poogl±dam dok³adniej, to siê powkrêcam - teraz mia³bym tylko pare rad ze strony organizacyjnej:

a) czerpi±c z, ¿e tak powiem, ró¿nych napierdziuch stwierdzam i¿ przyda³oby sie zorganizowaæ to (takie pokazy/walki) w d³ugich bluzach o przeciwnych/kontrastowo innych kolorach (w pewnych momentach masakra -nie wiadomo "kto kogo i po co" tak ok³ada... zw³aszcza dla niewprawionego mieszanina pe³na - 4 rêce + 2 kije ;) )

B) wiem, ¿e to zabrzmi g³upio, ale do takich filmów/pokazów/etc wielce pomocne by³o by pokolorowanie sztyletów. wtedy macie po prostu normalny film instruktazowy, a tak jak jest teraz, to czasem mrok (zatrzyma³em jedn± klatkê i nie wiem co siê dzieje - masaaakra ;) )

poogl±dam jeszcze, to mo¿e co¶ wychwycê, ale na razie nie jestem w stanie zabrac 'merytorycznie" g³osu, bo nie mam do¶wiadczenia w sprawach 'traktatowych' - stara³em siê jedynie sprzedac pomys³y, które mog³y by byæ pomocne w przysz³o¶ci...

PS - kolory:
w Judo: Bia³y/niebieski, ale w³asciwie moze byæ cokolwiek - czarny/bia³y rozwiaza³by sprawê, zw³aszcza jak sztylety by³y by w przeciwnych kolorach (koles ubrany na czarno ma bia³y sztylet - wszystko widaæ)- dobra - ide ogl±dac dalej - papa
T.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.