Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak siê nazywa³a waluta wikingów
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Pieni±dz
Black_Knight
Mam ma³y problem jak siê nazywa³a waluta wikingów, nie mogê tego nigdzie znale¼æ.
Wiem ¿e ponoæ u¿ywali srebra i z³ota ciêtego na paski o standardowej wadze (wzi±³em t± informacjê z którego¶ z baaaaaaaaaaardzo starych nr. National Geographic) je¿eli tak to jak nazywa³a siê ta standardowa waga. Z góry dziêkujê za wszelkie informacje.
Viator
Znów to samo co w poprzednim usuniêtym po¶cie o strojach do kupienia - brak datowania i lokalizacji (post zosta³ usuniêty, bo og³oszenia typu kupiê-sprzedam wolno publikowaæ TYLKO w Targowisku i TYLKO zgodnie z odrêbnym Regulaminem Targowiska - proszê go przeczytaæ) : o jakim okresie (z dok³adno¶ci± co najmniej do stulecia-góra dwóch) i ew. o którym z krajów nordyckich mówisz? ZAWSZE dodawaj takie u¶ci¶lenie kiedy o cokolwiek pytasz.

Oczywi¶cie ¿e wszystko mo¿na znale¼æ przez Google. Na przyk³ad to:

Jest du¿o informacji, przede wszystkim Wikingowie ¶ci±gali haracz (danegeld) w srebrnych i z³otych monetach od napadanych krajów, wiêc w obiegu by³y monety rzymskie z epoki ¿elaza, europejskie denary i brakteaty, arabskie dirhemy, ruskie jak to nazywasz ciête sztabki (czyli dos³ownie ruble), wszystko. Dlatego monety wa¿ono a nie liczono aby siê po³apaæ w warto¶ci. Ale w X wieku królowie Wikingów bili ju¿ w³asn± monetê, na¶ladownictwo karoliñskich denarów krzy¿owych. Prawdopodobnie w³a¶nie od bitej przez siebie na Gotlandii od ostatniej dekady X wieku monety podatkowej - pierwszej naprawdê skandynawskiej monety - król Szwecji i Danii Olaf syn Eryka dosta³ przydomek Skötkonung (Król Skarbu), na tej¿e Gotlandii ³±cznie odkryto do dzi¶ prawie 40.000 (czterdzie¶ci tysiêcy) monet z epoki wikiñskiej...

Monetê tê okre¶la siê zazwyczaj jako penning, po polsku fenig (tak jak niemiecka moneta zdawkowa sprzed wprowadzenia Euro), ale nie wiemy czy w czasie emisji by³a ju¿ w u¿yciu taka nazwa.

A poza Google to polecam artyku³: Brita Malmer, The earliest Scandinavian coins and their metrology [Najstarsze monety skandynawskie i ich metrologia], w: Ryszard Kiersnowski, Moneta Mediaevalis..., Wydawnictwo DiG, 2002.
Black_Knight
Dziêkujê za informacjê, nie doda³em o który kraj nordycki mi chodzi bo mia³em na my¶li ogó³ :D, nie mniej jednak dziêki za info. Pozdrawiam
Szary Pielgrzym
Kurczê. Jak s³yszê takie zlepki s³ów jak waluta wikingów albo miasta wikingów to nerwicy dostajê. anger.gif

Je¿eli siê nie mylê to kogo¶ nazywa³o siê Wikingiem je¿eli chodzi³ na "wiking" czyli na wyprawy ³upie¿cze (po szczê¶cie czy jako¶ tak, jak kto¶ wie dok³adnie niech wspomo¿e shocked.gif ). Wiêc to okre¶lenie odnosi³o siê tylko tych Skandynawów (a w zasadzie to nie tylko dla nich, ale dla innych morskich ³upie¿ców te¿), którzy ³adowali ty³ki na drakkary by pohulaæ w Europie. To tak jak stwierdziæ, ¿e piraci mieli swoj± walutê i budowali miasta. Tak trudno pos³ugiwaæ siê nazwami regionów lub nazwami plemion czy ludów?
Nie wiem, mo¿e siê mylê, ale tak twierdzi mój znajomy który do¶æ regularnie odwiedza Norwegiê. Ja Mu wierzê.

Pozdrawiam i na pohybel wikingom!
Viator
Pielgrzym ma racjê o tyle, ¿e u nas u¿ywa siê zwykle okre¶leñ "skandynawskie" (chocia¿ Skandynawia nie obejmuje w sensie geograficznym ¶ci¶le rzecz bior±c Danii, jednego z g³ównych królestw) lub "nordyckie" - ale w literaturze anglojêzycznej jednak funkcjonuj± "Wikingowie" i "Epoka Wikingów" (Viking Era) choæ oczywi¶cie samo s³owo "viking" oznacza tyle co "rozbój" i nie ma ¶cis³ego odniesienia etnogaficznego.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.