Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Koñ] Dobór i uje¿d¿anie konia wojskowego w Polsce w XVI i XVII w.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
urwis
DOBÓR I UJEŻDŻANIE KONIA WOJSKOWEGO W POLSCE W XVI i XVII WIEKACH:
artykuł rotmistrza Bohdana Piotrowskiego z Przeglądu Kawaleryjskiego 9/1934, dostępny od wczoraj u mnie:
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/regul/...kaw/107_05.html

Polecam!
skorupa
Gdzie¶ czyta³em, ¿e szlachta polska, przynajmniej w koñcu XVI w. malowa³a konie przed bitw± na bardzo jaskrawe kolory oraz ¿e codziennie, jeszcze przed II wojn± stosowano specjalny masa¿ dla koni. Rozci±gano ¶ciêgna koñczyn, by wyd³u¿yæ krok.
tuxman
Czo³em Wszmo¶ciom!
Mam nadziejê, ¿e wstrzelê siê w w±tek.

Czy kto¶ z szanownych forumowiczów zaje¿d¿a³ ju¿ konia po husarsku? Przyznam, ¿e literatura tematu jest... sk±pa...
Podobnie jak ilo¶æ informacji o s³ynnym Koniu Polskim, niemal¿e mitycznym jak Yeti...

Pozdrawiam
Marchwiak
byla kiedys taka stronka jest.art.pl czy cos, tam bardzo lakonicznie, ale jednak by³a o tym wzmianka (Chyba).
Z tego co zapad³o mi w pamiêæ Green Peace i ci od praw zwierz±t urwaliby Ci nie jedno za taki testing konia jak usarz, jeszcze z t± specjaln± 'uprz꿱'...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.