Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ile materia³u na wierzchni±?
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Sadda
W³a¶nie zamierzam zabraæ siê za szycie mojej pierwszej sukni. Ile, tak zupe³nie orientacyjnie, potrzeba materia³u?
Marek z Myslowic
Zalezy jaka to ma byæ suknia.
Jak zwyk³e kobiecie cotehardie to ok 3 metry starcz±.
leandra
My¶lê ¿e ju¿ po temacie ale korzystaj±c z wykrojów na cotehardie z XIVw to ja zu¿ywam minimum 4,5m - te boczne kliny z¿eraj± sporo materia³u
kublika
Kiecka spodnia/robocza/domowa nie musi a nawet nie powinna byæ taka "zamaszysta" bo to przeszkadza w pracy. Szeroka i pow³óczysta ma byæ kieca "na wyj¶cie".
A jeszcze zale¿y, ile masz wzrostu - ja mam 152, wiêc mieszczê siê z d³ugo¶ci± w szeroko¶ci materia³u(len przewa¿nie 150cm) i dam radê uszyæ na siebie skromn± spodni± nawet z 2,5mb, ale ju¿ moje dziecko ma 167 i kroi z d³ugo¶ci, co po¿era co najmniej 3 - 3,5mb.

Akai
Hmmm, 2,5m? Ja mam krojon± z jakie¶ 3,2m i uwa¿am, ¿e mog³aby jednak byæ obszerniejsza na dole (mówiê o spodniej) i nie wyobra¿am sobie cotehardie z mniej ni¿ 4m...
leandra
Z tego co pamiêtam mówimy tu o wierzchnich kiecach....smile.gif

narysuj wykrój takiej cote z 2,5m bo ciekawa jestem. Wg wykrojów z XIIw faktycznie by³am w stanie zmie¶ciæ siê w 3 - 3.20m przy 165cm wzrostu ale wykroje z XIVw ju¿ po¿eraj± tyle materia³u ¿e zawsze kupuje 5m bo mi styknie na nogawiczki z resztek. Dodam tylko ¿e obwód do³u sukni z Herjolfsnes wynosi od 340cm (2 kliny pod pach±) do 430cm(4 kliny pod pach±)
lewa
Nie wiem jak z poprawnego wykroju chcecie uszyæ wierzchni± kieckê z takiej ilo¶ci. Ja krojê z 4m i zostaj± mi tylko skrawki. I suknia wcale nie jest bardzo obszerna. Trzeba kroiæ wzd³ó¿ materia³u, ¿eby wszystko dobrze siê u³o¿ylo i nic nie ci±gnê³o, po praniu chocia¿by.
kublika
przecie¿ napisa³am, ¿e

CYTAT(kublika @ 09:54 13.05.2013) *
mam 152, wiêc mieszczê siê z d³ugo¶ci± w szeroko¶ci materia³u(len przewa¿nie 150cm) i dam radê uszyæ na siebie skromn± spodni± nawet z 2,5mb, ale ju¿ moje dziecko ma 167 i kroi z d³ugo¶ci, co po¿era co najmniej 3 - 3,5mb.
przy szyciu spodniej.

to tylko by³o tak dla porównania.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.