Natrafi³am na co¶ takiego, przegl±daj±c sobie manuskrypt Roman d'Alexandre z pierwszej po³owy XIV wieku - i nie mam ró¿owego pojêcia, co te panie maj± tak naprawdê pod sukniami wierzchnimi:
Pocz±tkowo my¶la³am, ¿e to po prostu suknia spodnia z jakiego¶ tañszego materia³u, wzglêdnie giez³o z dosztukowanym na dole pasem dro¿szego materia³u. Jednak co¶ siê tu chyba nie zgadza. Mo¿na zauwa¿yæ, ¿e ten dosztukowany pas tkaniny ma taki sam kolor, jak wychodz±ce spod surcotów i cottehardie rêkawy sukni spodnich. Dodatkowo, je¶li bli¿ej siê przyjrzeæ, na tym pasie s± widoczne jakie¶... nie wiem, czy to schematyczny haft czy co?
Jak wygl±daj± w takim razie suknie spodnie przedstawionych na ilustracji pañ? Czy s± to po prostu suknie / giez³a z doszytymi z dro¿szej tkaniny rêkawami i do³em, udaj±ce "bogatsze" suknie spodnie? Jak w takim razie doszywano w nich rêkawy? Z cottehardie na wierzchu sprawa wydaje siê prosta - wystarczy³oby dosztukowaæ rêkawy powy¿ej ³okcia i problem z g³owy. Ale przy tych mocno wyciêtych surcotach praktycznie ca³a góra sukni spodniej musia³aby byæ z jednego materia³u...
Pomy¶la³am jeszcze, ¿e mo¿e to byæ schematyczne przedstawienie bia³ego (futrzanego?) podszycia sukni wierzchniej, która u wiêkszo¶ci pañ na ilustracji jest zgrabnie podwiniêta... ale ten pas na dole jest w ka¿dym przypadku tak równo odciêty, ¿e ta opcja te¿ mi jako¶ nie pasuje. Chyba jednak to co¶ doszytego.
Macie jakie¶ pomys³y...?