Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Anglosasi
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Sir Dominicus
Jak wygl±da³ ubiór cywilny anglosasów w XI wieku? Chodzi mi o wykroje i ilustracje z ospreya ale te¿wszelakie dane na temat ich ubioru codziennego.
Czcibor
Czy na pok³adzie jest moderator? smile.gif
Viator
Jaki¶ chyba jest smile.gif

Sir Dominicusie, prosisz na Freha o ilustracje z Ospreya. Czy nie masz ¿adnej mo¿liwo¶ci dotrzeæ do nich inn± drog±?
Poza tym, nie uwa¿amy ksi±¿ek z wydawnictwa Osprey za publikacje naukowe i raczej nie traktujemy ich jako podstawy do rekonstrukcji - czasem je przytaczamy, je¿eli akurat ilustrator co¶ ³adnie pokaza³...

Poza tym, Dominiku, wiesz, pytania szczegó³owe o rozwi±zania wykrojów, szwów, itd. to sprawa trochê dalsza. Wydaje mi siê ¿e w miarê nabierania rekonstrukcyjnego obycia bêdziesz coraz g³êbiej w te detale wnika³ i je¶li znajdziesz w ich zg³êbianiu i rekonstruowaniu satysfakcjê, no to bêdzie z Ciebie rasowy rekonstruktor. Natomiast na takie techniczne problemy natrafisz prêdzej czy pó¼niej niezale¿nie od tego kogo by¶ chcia³ odtwarzaæ. Natomiast w³a¶nie to pytanie - kogo odtwarzaæ - postawi³bym najpierw i nie uzale¿nia³ odpowiedzi na nie od tych detali.

No bo tak patrz±c na Twoje pierwsze podej¶cia wydaje mi siê ¿e zacz±³e¶ szukanie "kogo by tu odtwarzaæ" od koñca czyli od tego jak ³atwo Ci bêdzie zdobyæ komplet danych i zrobiæ strój.

Zobacz, zacz±³e¶ od szycia stroju na wczesne ¶redniowiecze w marcu-kwietniu, w czerwcu-wrze¶niu po chwilowym pytaniu o XIV-wieczny tabard wróci³e¶ do wczesnego stroju i zadeklarowa³e¶, ¿e robisz S³owianina z X wieku. W pa¼dzierniku sprecyzowa³e¶ nawet obszar: Morawy. Piêknie. Ale ju¿ w listopadzie przenios³e¶ siê do Bizancjum i do XI wieku. W grudniu okaza³o siê, ¿e owszem, chcesz odtwarzaæ XI wiek, ale nie bêdzie to bizantyjczyk a Norman. W styczniu natomiast - ¿e w ogóle Anglosas. A nie min±³ jeszcze nawet rok Twojego odtwarzania...

Wydaje mi siê ¿e trochê skaczesz z kwiatka na kwiatek i jeste¶ za ma³o cierpliwy i konsekwentny we wgryzaniu siê w temat - w tym tempie nigdy nie zdo³asz siê dog³êbnie zapoznaæ z ¿adn± epok±, a przecie¿ to jest te¿ problem nie tylko kultury materialnej i stroju - tego jak chcesz wygl±daæ - ale i tego, co chcesz robiæ, a do tego musisz siê zapoznaæ z podstawami historii i kultury narodów lub ludów, o których mowa.

Je¶li interesuje Ciê odtwarzanie w ramach grupy rekonstrukcyjnej, co ma ten plus ¿e grupa by Ciê pokierowa³a, to poszukaj grupy w soim pobli¿u. A je¶li takij grupy nie ma albo preferujesz przygotowania indywidualne ja bym Ci zaproponowa³ skontaktowanie siê z osobami najbardziej zaawansowanymi w odtwarzaniu ró¿nych kultur i plemion wczesno¶redniowiecznych z obszaru Morza Ba³tyckiego i okolic - tak s³owiañskich, jak i germañskich/skandynawskich. Poszukaj tu (zw³aszcza w Wyprawach) lub na Halli (osobne forum po¶wiêcone odtwarzaniu wczesnego ¶redniowiecza w³a¶nie - halla.mjollnir.pl) takich ksywek u¿ytkowników jak Thyrvald, Lotgar, M¶cidrug / M¶cidróg, Ja¶min / Jasmin, Olof, Rosamar i skontaktuj siê z nimi bezpo¶rednio - oni mog± Ci doradziæ od czego zacz±æ albo nawet, je¶li jeste¶ zainteresowany odtwórstwem na naprawdê wysokim poziomie (rêcznym uszyciem stroju z naturalnych materia³ów itd.), mog± Ciê zaprosiæ na wspóln± imprezê i pomóc.

Gor±co polecam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.