Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Aspera et difficilia loca.
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
M¶cidróg
Aspera et difficilia loca.

"Szorstka/chropowata i trudna okolica"

Marsz G³ównym Szlakiem Sudeckim.

Czas: od marca do lipca 2014 r.
Cel:
Pokonywanie d³ugich dystansów w terenie zró¿nicowanym z wykorzystaniem replik ubiorów,sprzêtu oraz uzbrojenia ¶redniowiecznej Europy.
Samodzielne pozyskiwanie wody oraz po¿ywienia .

http://sudecki.republika.pl/gsstab.htm

Zapraszam na ekstremaln± wyprawê piesz± która rozpoczyna siê w ¦wieradowie-Zdroju, prowadzi przez Góry Izerskie (Wysoka Kopa, Wysoki Kamieñ) do Szklarskiej Porêby, nastêpnie przez Karkonosze (Wodospad Kamieñczyka, Wielki Szyszak, Prze³êcz pod ¦nie¿k±) do Karpacza; kolejnymi etapami s± Rudawy Janowickie (Skalnik) do Krzeszowa, Góry Kamienne i Góry Czarne do Jedliny-Zdroju; Góry Sowie (Wielka Sowa), Prze³êcz Srebrna oddzielaj±ca je od Gór Bardzkich. Dalej, interesuj±c± miejscowo¶ci± na szlaku s± Wambierzyce, sk±d trasa prowadzi w Góry Sto³owe (Skalne Grzyby, B³êdne Ska³y) i do sudeckich uzdrowisk: Kudowy-Zdroju, Dusznik-Zdroju; dalej: Góry Orlickie, Bystrzyckie, Krowiarki, Masyw ¦nie¿nika, Wodospad Wilczki, L±dek-Zdrój, Góry Z³ote do Paczkowa (gdzie przez wiele lat koñczy³ siê na dworcu PKP) i dalej przez Piotrowice Nyskie, G³ucho³azy, Góry Opawskie do Prudnika.

D³ugo¶æ szlaku to oko³o 440 kilometrów, a szacowany czas przej¶cia - 104 godziny

Celowo wrzucam informacjê rok wcze¶niej aby chêtni mogli przygotowaæ siê do tej wyprawy. Zaplanowali urlopy itp.Datê wyruszenia na szlak ustalimy kiedy znajd± siê chêtni.
Datowanie marszu:
Do koñca XV w. Dolnej granicy nie ma.
Na chwilê obecn± nie ma ¿adnych ograniczeñ sprzêtowych.Ka¿dy uczestnik bierze to co uwa¿a za potrzebne.
Pomoc± przy kompletowaniu wyposa¿enia niech bêdzie ca³y dzia³ WYPRAWY i te kilka lat prowadzenia przez nas dokumentacji marszowej.

Marsz jest sygnowany mark± Wayfarers wiêc obowi±zuje nas regulamin:

- Rekonstrukcje i stylizacje (ubiory nie udokumentowane archeologicznie, ale wykonane z pomoc± etnografii), rêcznie, bez u¿ycia maszyny do szycia. Uszyte z materia³ów potwierdzonych historycznie b±d¿ archeologicznie do danego obszaru, czasu i pozycji spo³ecznej rekonstruowanej postaci, a tak¿e z uwzglêdnieniem ówczesnych mo¿liwo¶ci technologicznych. Czy materia³ u¿yty do rekonstrukcji jest
tkany rêcznie lub przynajmniej w wiêkszym stopniu przypomina rêcznie tkany (do wymiany w przysz³o¶ci). Buty uszyte poprawnie wed³ug wzorów szeroko dostêpnych w sieci lub publikacjach ksi±¿kowych. Zabronione jest doklejanie jakichkolwiek dodatkowych podeszew do butów szytych na wywrotkê - chyba ¿e ma siê na to dowód w postaci wyra¼nego zdjêcia orygina³u.

- Sprzêt obozowy obowi±zkowo u¿ytkowy. Tutaj nie ma opcji: "do wymiany w przysz³o¶ci"

- Broñ ostra (patrz punkt wy¿ej), tarcze tylko i wy³±cznie z desek.

- Ceramika. Je¿eli zabieramy ze sob± gliniane garnki, musz± one spe³niaæ te same wymagania odno¶nie u¿ytkowo¶ci, a tak¿e (co wa¿ne) odpowiedniego datowania i technologii wykonania.

- Sprzêt i uzbrojenie dobieramy do rekonstruowanej postaci. Czyli wêdruj±c na piechotê uzbrajamy siê jak piechota, dopuszczalne jest spieszenie konnego gdy tego wymaga t³o wyprawy.

- Ka¿da wyprawa jest z za³o¿enia mniej lub bardziej zbrojna: kij, którego u¿yjesz do obrony czy ataku staje siê ju¿ broni±. Dlatego zabronione jest wychodzenie na szlak z pustymi rêkami.

- Ka¿dy nowy uczestnik wypraw jest zobowi±zany do zamieszczenia na forum Wyprawy zdjêæ swoich rekonstrukcji sprzêtu i uzbrojenia (w celu weryfikacji).

- Je¿eli wêdruj± osoby spoza Wayfarers, z ciekawo¶ci± zapoznamy siê z przebiegiem trasy, opisem sprzêtu jaki ze sob± zabrali a tak¿e z nieskrywan± przyjemno¶ci± obejrzymy zdjêcia.

- Prowiant. Zabieramy ze sob± takie rodzaje po¿ywienia, jakie mog³y byæ dostêpne dla danej pory roku, datowania i pozycji spo³ecznej rekonstruowanej postaci.

- Alkohole. Wina, miody, piwa i podpiwki, wszystko w granicach 12% i z zachowaniem zdrowego rozs±dku.

- Obowi±zuje pe³noletnio¶æ.

Zapraszam.

M.
Olof
Je¶li do¿yjemy... smile.gif Niniejszym zaczynam pracowaæ nad kondycj± smile.gif
M¶cidróg
Doskonale:)
Generalnie trzeba siê bêdzie zastanowiæ nad zabezpieczeniem ¿ywno¶ci przed psuciem itp.
Niez³e wyzwanie siê szykuje:)
kublika
nawêdziæ i ususzyæ kie³bas
Borg
Termin przera¼liwie odleg³y, ale na t± chwilê bêdzie jeszcze nas dwoje z Konradem Chêciñskim z Czêstochowy.
My to koniec XV wieku.
Grzyp
Wstêpnie jestem chêtny. Datowanie j.w.
M¶cidróg
Borg,Grzyp,Konrad z Czêstochowy, zapraszam do wspólnego wêdrowania.

Trasa bêdzie wiod³a w du¿ej mierze utwardzonymi drogami (przej¶cia przez miejscowo¶ci)
i tutaj bêd± pomocne patynki.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=69...mp;#entry346525

Józef
CYTAT(M¶cidróg @ 22:48 24.01.2013) *
D³ugo¶æ szlaku to oko³o 440 kilometrów, a szacowany czas przej¶cia - 104 godziny

Witam.
Niez³y projekt bigsmile2.gif
Nie wiem czy dobrze zrozumia³em , albo nast±pi³a pomy³ka - z szacunkowym czasem.
S³u¿±c w wojsku uczestniczy³em w kilku przemarszach na 40km.
w pe³nym oporz±dzeniu to do¶æ trudne.
Poza tym kotlina k³odzka i tereny które opisujesz - te¿ trudne .
podczas moich wêdrówek we wspó³czesnych ciuchach z plecakiem (od schroniska do schroniska) robi³em dziennie (z grup±) max. 25-30km.
Mimo obuwia na zmianê - (górskie/sportowe) - wielu wymiêka³o .
Zastanówcie siê.
pozdrawiam smile.gif

Grzyp
Szacunkowy czas jest podany na podstawie tabeli z linka z informacjami dot. szlaku. Podczas wypraw po Jurze latem robili¶my ju¿ po 50 km dziennie, wiêc jest to do zrobienia.

Nie wiem, czy zamiast patynek nie bêd± lepsze buty z æwiekowanymi podeszwami, nawet jako rzecz na zmianê.
M¶cidróg
CYTAT
Nie wiem czy dobrze zrozumia³em , albo nast±pi³a pomy³ka - z szacunkowym czasem.

Pod podanym linkiem jest tabela z czasem i kilometra¿em.

Grzyp mnie ubieg³ z odpowiedzi±smile.gif

Ka¿dy uczestnik mo¿e dowolnie dobieraæ ekwipunek.Nie bêdê w to ingerowaæ.

CYTAT
Zastanówcie siê.

Pomys³ na dalek± podró¿ czeka³ kilka lat na realizacjê.W³a¶nie nadchodzi jego czas:)
pozdrawiam
M.

Józef
Podziwiam i zazdroszczê .
Jednak b±d¼cie otwarci na sugestie .
pozdrawiam:)
Konrad z Czêstochowy
Witam, bardzo fajny pomys³ na projekt: jest to ¶wietne podsumowanie umiejêtno¶ci które zdobyli¶my wspólnie do tej pory i okazjê do zdobycia nowych smile.gif

Tak jak pisa³ Borg, chêtnie je¶li nam tylko pozwoli czas i warunki we¼miemy udzia³.

Z do¶wiadczenia wiem, i Borg z Grzypem na pewno potwierdz±, ¿e mimo trudnych warunków i wyczerpania, je¶li mamy jakie¶ za³o¿enie, to cel da siê osi±gn±æ pomagaj±c sobie wzajemnie i okazuj±c cierpliwo¶æ. M¶cidróg poda³ cel, no to siê Panowie szykujemy bigsmile2.gif

Sugestie chêtnie wymienimy miêdzy tymi, co brali udzia³ w podobnych rekonstrukcjach devil.gif

Pozdrawiam!
kublika
CYTAT(Józef @ 14:31 26.01.2013) *
CYTAT(M¶cidróg @ 22:48 24.01.2013) *

Witam.
Niez³y projekt bigsmile2.gif
S³u¿±c w wojsku uczestniczy³em w kilku przemarszach na 40km.
w pe³nym oporz±dzeniu to do¶æ trudne.
Poza tym kotlina k³odzka i tereny które opisujesz - te¿ trudne .
podczas moich wêdrówek we wspó³czesnych ciuchach z plecakiem (od schroniska do schroniska) robi³em dziennie (z grup±) max. 25-30km.
Zastanówcie siê.
pozdrawiam smile.gif

;)
Chcialam tylko powiedzieæ, ¿e 10 km tam i 10 km spowrotem w Bieszczadach robili¶my z ma³ym (3-letnim) dzieckiem z pacem gdzie¶tam, lataj±c do Cisnej na zakupy.
Tam - w dó³, ale z powrotem pod górkê i z plecakiem full konserw i benzyny do trzmiela (to by³y czasy konserwy tyrolskiej i gulaszu angielskiego jako jedynego ¼ród³a miêsa ) ;)
Dziecko nudzi³o w drodze "tam", bo chcia³o na barana. z powrotem nie mia³o wyj¶cia, musialo i¶æ. Robili¶my przystanek przy k±pielisku, moczyli¶my dupska i szli¶my dalej. Owszem, zajmowa³o nam to ca³y dzionek, ale to ze wzglêdu na owo dziecko, k±piele, oraz piwo w Cisnej obowi±zkowo.
Mam na my¶li, ¿e sprawne doros³e osoby nie chlaj±c piwa i nie nios±c 3-letniej marudy na barana powinny daæ radê bez problemu te 35-40km zrobiæ.
Roar
ile dni przewidujecie na marsz i czy jest limit osób ?
Grzyp
CYTAT

Bior±c pod uwagê fakt, ¿e latem mo¿na i¶æ po 12 i wiêcej godzin dziennie to orientacyjny czas przemarszu nasuwa siê sam.
M¶cidróg
CYTAT(Roar @ 12:35 28.01.2013) *

Witaj Roar.
Rezerwujê sobie tydzieñ urlopu na tê wycieczkê.
Limit osób? Nie , raczej nie ma limitu....nie liczê te¿ na t³umy.Je¿eli na szlak wyruszy 5 osób to bêdzie sukces. W ka¿dym razie , nie mo¿e byæ mniej ni¿ 3.
Zapraszam .
M.
nietoperz
to mnie te¿ dopisz na razie do chêtnych je¶li projekt z woli czynników wy¿szych devil.gif aniol.gif nie padnie to napisz o terminie na prze³omie 13/14 trzeba zaplanowaæ urlop a jak bedzie na szlaku to ¿ycie poka¿e dratwa i zapasowe podeszwy do butów to pewne no i samych butów ze dwie pary
M¶cidróg
CYTAT(nietoperz @ 19:37 01.02.2013) *
to mnie te¿ dopisz na razie do chêtnych je¶li projekt z woli czynników wy¿szych devil.gif aniol.gif nie padnie to napisz o terminie na prze³omie 13/14 trzeba zaplanowaæ urlop a jak bedzie na szlaku to ¿ycie poka¿e dratwa i zapasowe podeszwy do butów to pewne no i samych butów ze dwie pary

Zapraszam Zbychu:)
Pod linkiem krótki wywiadzik :

http://www.tygodnikprudnicki.pl/1,8647,0,4.html
Konrad z Czêstochowy
Znajoma mi podes³a³a co¶ takiego:

http://9gag.com/gag/6497135

Da siê szczerba.gif
efendi
CYTAT(M¶cidróg @ 21:58 30.01.2013) *
CYTAT(Roar @ 12:35 28.01.2013) *

Witaj Roar.
Rezerwujê sobie tydzieñ urlopu na tê wycieczkê.
Limit osób? Nie , raczej nie ma limitu....nie liczê te¿ na t³umy.Je¿eli na szlak wyruszy 5 osób to bêdzie sukces. W ka¿dym razie , nie mo¿e byæ mniej ni¿ 3.
Zapraszam .
M.

Witaj M¶cidrogu:-)
Jak wiesz , w pewnym okresie swojego ¿ycia by³em kilka lat w ró¿nych wojskach. Najd³u¿szy forsowny marsz jaki zrobi³em, trwa³ od 2:00 w nocy do 19:00 (86 km)a na 20:00 bylismy juz w Europejskiej(dawno to by³o) na dancingu smile.gif . Sr.wychodzi 5 km/godz. Z postojami na wypoczynek i posi³ki. Nie wiem jak d³ugo w tym tempie moje wojsko by wytrzyma³o i chwa³a Panu, nie musia³em tego sprawdzaæ, bo chodzic za czêsto i tak daleko nie lubiê. dunno.gif Ciekawy jestem czy dacie rade zrobiæ te 440 km w 7 dni. Jak tak, to zapraszam potem do grodu, beczka siê znajdzie i nie bêdzie ona pusta pijacy.gif . ¯yczê powodzenia na szlaku
efi smile.gif
M¶cidróg
Cze¶æ Efi:)
Nie jestem do koñca pewien czy dobrze robiê koñcz±c marsz w Prudniku.
Do nie dawna szlak bieg³ do Paczkowa i tam chyba go zakoñczymy.Wcze¶niej sprawdzê trasê marszu z Paczkowa do Prudnika.Je¿eli oka¿e siê ¿e wiêkszo¶æ drogi trzeba bêdzie pokonaæ asfaltem to zakoñczymy marsz w Paczkowie.Czy uda nam siê to zrobiæ w tydzieñ? Nie wiem,ale do odwa¿nych ¶wiat nale¿y:)
Szykuj beczkêsmile.gif
pozdrawiam
M.
Fiolnir
Siema,

Osobi¶cie bym siê pisa³ wstêpnie ale termin jest tak odleg³y, a za³o¿enia tak hardcorowe ¿e najpierw trzeba do¿yæ i popracowaæ nad kondycj±. Je¶li pójdê to jako lekkozbrojny piechur z minimalnym obci±¿eniem.

Co bym zabra³?
- koszule lniane 2-3 sztuki
- tunika we³niana lekka
- kaptur we³niany
- kaptur lniany od s³oñca
- spodnie lniane 2 pary
- p³aszcz we³niany du¿y (minimum 150x200 cm)
- skórznia
- plecak skórzany
- siekiera
- nó¿
- zestaw do rozpalania ognia
- buk³ak du¿y albo 2 ma³e (mieszcz±cy w sumie minimum 3 litry)
- gliniany garnek 1 litr nadaj±cy siê do gotowania na ognisku
- 2 pary butów
- 3-4 pary skarpet
- wysokokaloryczne jedzenie - miêso suszone, ciasteczka owsiane na miodzie, kie³basa suszona, p³atki owsiane itp.
- pasek smile.gif
- karimata filcowa
- zestaw do reperacji - nici lniane, wosk, ig³y, szyd³o

Z oporz±dzenia:
- tarcza drewniana z pasem
- he³m
- miecz
- w³ócznia (ewentualnie)

Rzeczy z których rezygnujê:
- namiot

Je¶li chodzi o trasê to IMHO ma³o realne jest utrzymanie sta³ego tempa marszu na tak d³ugim dystansie przez tak d³ugi czas. 440 km na 104 h marszu daje nam ¶rednie tempo 4,23 km/h (co jest w miarê ok) natomiast rozk³adaj±c marsz na 7 dni mamy codziennie do przej¶cia 63 km i ¶rednio 15 h marszu dziennie (jak dodamy do tego rozbijanie obozu, postoje, pozyskiwanie wody etc. wyjdzie 18 h aktywno¶ci z minimaln± ilo¶ci± snu ¿e o pogadaniu przy ognisku nie wspomnê). Raz jeden w ¿yciu zdarzy³o mi siê maszerowaæ na dystansie 80 km (20 h marszu) ale to by³ marsz po równinie we wspó³czesnych butach z porz±dn± podeszw± i by³ to wysi³ek jednorazowy. Bior±c pod uwagê do¶wiadczenie z ró¿nych wypraw historycznych pokonywanie dziennie 30 km mo¿na ju¿ uznaæ za cel ambitny, widzia³em ludzi wykruszaj±cych siê ju¿ na takich dystansach. Po odpowiednim przygotowaniu pewnie mo¿na to podnie¶æ do np 40 km ale 63 km codziennie przez 7 dni z rzêdu to raczej kosmos bior±c pod uwagê ¿e mówimy o terenie górskim. IMHO albo trzeba zaplanowaæ marsz na wiêcej dni (przynajmniej liczyæ siê z tak± opcj±) albo... hmmm zacz±æ siê bawiæ w bieganie maratonów z obci±¿eniem najszybciej jak to mo¿liwe bum.gif

Osobi¶cie ju¿ zaczynam przygotowania mimo wszystkich w±tpliwo¶ci. Na pewno nie zaszkodzi bum.gif
M¶cidróg
Strza³a Fiolnir.
Zapraszam.
Dobrze przygotowana lista.

Ja ze swojej strony napiszê co jest obowi±zkowe.

-nó¿
-ose³ka
-zestaw do rozpalania ognia

Reszta wyposa¿enia wd³g.w³asnego upodobania.

Teraz wa¿niejsza czê¶æ.
CYTAT
Je¶li chodzi o trasê to IMHO ma³o realne jest utrzymanie sta³ego tempa marszu na tak d³ugim dystansie przez tak d³ugi czas. 440 km na 104 h marszu daje nam ¶rednie tempo 4,23 km/h (co jest w miarê ok) natomiast rozk³adaj±c marsz na 7 dni mamy codziennie do przej¶cia 63 km......o terenie górskim. IMHO albo trzeba zaplanowaæ marsz na wiêcej dni (przynajmniej liczyæ siê z tak± opcj±) albo... hmmm zacz±æ siê bawiæ w bieganie maratonów z obci±¿eniem najszybciej jak to mo¿liwe bum.gif

Mamy jeszcze czas,jestem otwarty na sugestie.Zastanawiam siê czy faktycznie nie zaplanowaæ wiêcej dni urlopu na ten projekt.Temat otwaty do przemy¶leñ.
M¶cidróg
W najnowszym Tygodniku Prudnickim ukaza³ siê artyku³ którego skan zamie¶ci³em w za³±cznikach.Jest to opis trasy która przysporzy najmniej k³opotów,ale wrzucam jako ciekawostkê.
Pod linkiem opis wyprawy:

http://www.tylkopodgore.blogspot.com/

M.
Keylan
CYTAT(M¶cidróg @ 15:20 26.01.2013) *
CYTAT

Pod podanym linkiem jest tabela z czasem i kilometra¿em.

Grzyp mnie ubieg³ z odpowiedzi±smile.gif

Ka¿dy uczestnik mo¿e dowolnie dobieraæ ekwipunek.Nie bêdê w to ingerowaæ.

CYTAT
Zastanówcie siê.

Pomys³ na dalek± podró¿ czeka³ kilka lat na realizacjê.W³a¶nie nadchodzi jego czas:)
pozdrawiam
M.

To moje rodzinne strony i szczerze mówi±c to te czasy s± do¶æ ostre. Samo wej¶cie na Stóg Izerski normalnym tempem turysty zajmuje ok 2 godzin(to jest do¶æ strome podej¶cie ponad 500m ró¿nicy w poziomach, znam ludzi którzy wbiegn± tam w pó³ godziny ale...), przej¶cie Stóg - Polana Jakuszycka te¿ bli¿ej 6-7 godzin(polecam zatrzymanie siê na omlety z jagodami w chatce górzystów... :P), zej¶cie do Szklarskiej 30pare do 40 minut, Szklarska - Karpacz gór± przez kot³y tutaj podaj± poni¿ej 6 godzin mi ta trasa w drug± stronê zajmuje bli¿ej 8-10 godzin, chocia¿ oczywi¶cie ja chodzê tam by pozwiedzac, zobaczyæ co siê zmieni³o od ostatniego razu...

Do tego chcia³bym te¿ przypomnieæ ¿e kawa³ek w Izerach i Karkonoszach przebiega przez tereny parku narodowego i rezerwatów wiêc:
CYTAT
Samodzielne pozyskiwanie wody oraz po¿ywienia .

Raczej odpada, tak samo nocleg poza schroniskami/czy namiotami rostawionymi przy nich.

Powodzenia i trzymam kciuki za Wasza wyprawê smile.gif
Pawe³ £agódka
Witam !!!
Osobi¶cie sie piszê czas jeszcze odleg³y ale my¶lê ¿e nic siê nie zmieni :D
pozdrawiam
M¶cidróg
Witam w dziale Wyprawy.
Napisz Pawle co¶ o sobie,co rekonstruujesz,jaki okres,czy wêdrowa³e¶ ju¿ w ten sposób,czy w ogóle wêdrujesz itp ?
Jest to wyprawa organizowana przez Wayfarers i obowi±zuje nas regulamin:

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24815

pozdrawiam
M.
Borg
http://supertactical.pl/zadanie/

Fajny projekt we wspó³czesnej wersji. Przy okazji daje chyba pogl±d na pewne odleg³o¶ci :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.