Jak mniemam zdecydowana wiêkszo¶æ ³uczników morawskich (IX-Xw) dysponowa³a ³ukiem typowo s³owiañskim, a wiêc o konstrukcji prostej (nie kompozytowej) i niezbyt imponuj±cych rozmiarach (1,2m?). Zastanawia mnie jednak, czy po¶ród ich uzbrojenia nie pojawia³y siê i bardziej ambitne konstrukcje:
- ³uk kompozytowy - wojny toczone z Bu³garami, Madziarami, blisko¶æ Szeklerów, no i tradycje awarskie, wci±¿ pewnie jeszcze w jakim¶ stopniu ¿ywe na tych terenach, sprzyjaæ mog³y adopcji ³uku z³o¿onego przez pewien procent wojów (nazwijmy to tych bardziej elitarnych, z krêgu dru¿yny ksi±¿êcej). Czy tak by³o/mog³o byæ w rzeczywisto¶ci?
- ³uk d³ugi - mam dwie poszlaki by s±dziæ i¿ taki móg³ byæ na wyposa¿eniu wojów morawskich:
1 - w s±siednich plemionach S³owian Lachickich ('polskich') z pó³nocy jest taki po¶wiadczony (nawet archeologicznie)
2 - w pó¼niejszym pañstwie czeskim te¿ ponoæ taki wystêpowa³ (nawet Osprey naszkicowa³ Bohemian Longbow w jednym z zeszytów)

Takie s± moje domys³y, a teraz proszê o zdanie bardziej ogarniêtych w temacie forumowiczów smile.gif