Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Samodzielna nauka pos³ugiwania siê katan±.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
katani
Wiem, ¿e jest tu takich tematów sporo, ale poczyta³em trochê podobnych w±tków i nie znalazlem nic dla siebie wiêc piszê tutaj. Jaki¶ czas temu trenowa³em szermierkê z XV w wspólnie z kilkoma kolegami. Fajna sprawa i trenowa³bym dalej, ale ostatno mam problemy z krêgos³upem, a tamte techniki wymagaj± zbyt wiele pracy korpusem. No i koniec rycerstwa oud.gif . Nigdy nie trenowa³em walki katan± ani niczym podobnym, nie znam te¿ nikogo kto mia³ z tym styczno¶æ, wiêc mogê tylko strzelaæ, ¿e gdybym siê zaj±³ czym¶ takim to by³o by choæ trochê dla mnie zdrowsze. Wiem, bo samurajowie na filmach samurai.gif nie gibaj± siê tak bardzo jak inni szermierze walka.gif. No w³a¶nie wiedzy to mam w ch*j. I to jest kolejny k³opot. Zna kto¶ mo¿e jakie¶ ¼ród³a, z których mo¿na siê uczyæ takiej walki?
Fiolnir
QUOTE (katani @ 16:54 16.01.2013) *
Wiem, ¿e jest tu takich tematów sporo, ale poczyta³em trochê podobnych w±tków i nie znalazlem nic dla siebie wiêc piszê tutaj. Jaki¶ czas temu trenowa³em szermierkê z XV w wspólnie z kilkoma kolegami. Fajna sprawa i trenowa³bym dalej, ale ostatno mam problemy z krêgos³upem, a tamte techniki wymagaj± zbyt wiele pracy korpusem. No i koniec rycerstwa oud.gif . Nigdy nie trenowa³em walki katan± ani niczym podobnym, nie znam te¿ nikogo kto mia³ z tym styczno¶æ, wiêc mogê tylko strzelaæ, ¿e gdybym siê zaj±³ czym¶ takim to by³o by choæ trochê dla mnie zdrowsze. Wiem, bo samurajowie na filmach samurai.gif nie gibaj± siê tak bardzo jak inni szermierze walka.gif. No w³a¶nie wiedzy to mam w ch*j. I to jest kolejny k³opot. Zna kto¶ mo¿e jakie¶ ¼ród³a, z których mo¿na siê uczyæ takiej walki?

Wiesz, szermierka wymaga przeciwnika i wymaga trenera. Ten pierwszy jest ci potrzebny do weryfikacji tego co wiesz, ten drugi poka¿e ci niuanse które ci umykaj±, a s± cholernie wa¿ne. Na sucho mo¿esz siê mniej wiêcej nauczyæ kata i ³adnie wygl±daj±cych ruchów które bêd± tylko teori± do momentu kiedy nie zweryfikujesz ich w walce.

Ale je¶li chcesz i masz zapa³ to zajrzyj:

http://chomikuj.pl/Fiolnir/Japonia

S± tam 2 pe³ne kursy wideo i kilka podrêczników. Na pocz±tek a¿ nadto.

P.S.

Pojêcia nie mam o jakim nadwyrê¿aj±cym gibaniu siê mówisz które by jako¶ zasadniczo odró¿nia³o szermierkê europejska od japoñskiej. Ogólnie ka¿da walka broni± obci±¿a krêgos³up bo wiêkszo¶æ si³y idzie z nóg, a ruszaj±c nogami ruszasz zadkiem którego krêgos³up jest integraln± czê¶ci±. Zanim zaczniesz trening bym radzi³ poszukaæ dobrego rehabilitanta który ci zaleci odpowiednie æwiczenia inaczej raczej mo¿esz zapomnieæ o sensownym treningu bo w pewnym momencie trafisz na ¶cianê i to raczej szybciej ni¿ pó¼niej.

Pozdro
Kichigai
Kata swoj± drog± walka katan± swoj± drog±..Uwierz mi miecz d³ugi i katana nie s± A¯ tak daleko od siebie jakby mo¿na by³o na pierwszy rzut oka przypuszczaæ..
Jak Fiolnir dobrze zauwa¿y³ czy katana czy miecz d³ugi po krêgos³upie dostaniesz i to mocno..Z lektur polecam "Battodo" autora Tomasza Piotrkowicza. "Kenjutsu Podrêcznik walki mieczem katana" autora w/w to opracowanie jest o tyle fajne, ¿e ma p³ytê DVD z opisami podstawowych technik. "Tajemnice strategii - Heiho Okugisho" autora Kansuke Yamamoto (przek³ad Witold Nowakowski)

Na razie tytle mam..Tak znajdziesz podstawy i opisy technik, kombinacje i warianty...Ale nie ma to jak ¿ywy sensei.
Mnie osobi¶cie nie podnieca æwiczenie kata, wolê æwiczyæ pojedyncze techniki wyci±gniête z kata je¶li ju¿...A w blachach to jeszcze inna bajka smile.gif

Pozdrawiam i ¿yczê szczê¶cia smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.