Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Turniej £uczniczy na polach Grunwaldu
> Inne > Kalendarium 2013 > Grunwald 2013
efendi
Witam!
W porozumieniu z orgami, og³aszam ¿e w piatek, przed sobotnia inscenizacj±, odbêdzie sie III Turniej £uczniczy na polu bitwy . Zg³oszenia na miejscu, godzina prawdopodobnie 13:00.
Jednak szczegó³y troszeczkê pó¼niej.
Ogólne za³o¿enia:
³uki:
-wszystkie, stylizowane na historyczne(prêt z anteny do skota nie,Bisok,Grozer,drewno....tak)
-lotki z materia³ów naturalnych
-strza³y drewniane, osady z ko¶ci,rogu tak, plastikowe -nie.
-groty jakie kto ma,wy³±czamy te do przecinania lin smile.gif ,tarcz porzywiozê sporo, tak ¿e nawet bojowe kute mog± byæ.
-¿adnych przyrz±dów celowniczych, majdan bez naciêæ itd(bawimy siê , ale uczciwie)
-ka¿dy startuj±cy ma minimum 5 strza³ przy sobie.
-strój historyczny,spójny z ³ukiem(¶miesznie wygl±da tatar z ³ukiem angielskim, chyba ¿e udowodni ¿e go zdoby³ i gdzie )
-czy wyst±pimy na bojowo, czy nie, zale¿y od pogody.
Je¿eli s± pytania dotycz±ce sprzêtu, to proszê pytaæ
Jakie bêd± konkurencje?, podam na miejscu. £ucznik ma byæ ca³y czas w gotowo¶ci :-) a wygraæ ma najlepszy :-) Nagrody bêd± cenne. Je¿eli kto¶ z rzemie¶lników chcia³by siê do nagród dorzuciæ , to proszê o kontakt.
Pozdrawiam
efendi
efendi
Witam!
Gar¶æ informacji:
-zaczynamy o 13:00-pi±tek
-zapisy od poniedzia³ku. , 8.07. w obozie Mazowieckiej
Ci co nie zd±¿± , mog± to zrobiæ bezpo¶rednio na polu bitwy, bo tam turniej zostanie rozegrany.
-jak co roku, zakoñczymy turniej strzelaniem do nitki. O co? ci co strzelali wiedz±:-)
-konkurencji nie zdradzê, ale bêdzie tak jak dotychczas tak¿e strzelanie górn± grup± k±tów(strza³a powyzej 45 st
-nagrody, cenne(by³a ju¿ wycieczka do Rzymu, do Pary¿a a teraz? zastanawiamy siê dok±d...lub co?
Pozdrawiam
efendi
£ucznik
CYTAT(efendi @ 14:37 13.01.2013) *
Jakie bêd± konkurencje?, podam na miejscu. £ucznik ma byæ ca³y czas w gotowo¶ci :-) a wygraæ ma najlepszy :-)

Ca³kowicie siê z Tob± zgadzam ale nie do koñca. Dobrze jest wiedzieæ na jakich zasadach odbywa siê turniej i jakie bêd± konkrecje oraz punktacja. Na takich zasadach a raczej na braku ich jasnego okre¶lenia odbywaj± siê turnieje w Byczynie i wychodzi nieciekawie. Konkurencje ustalane na bie¿±co nie s± problemem ale jako¶ dziwnie jest jak w jednej mo¿na zdobyæ 10 pkt a w nastêpnej 60. Ale to te¿ jeszcze ujdzie bo ka¿dy ma takie same cele, niemniej niedopuszczalne jest moim zdaniem jak punkty z konkurencje sêdzia przyznaje wed³ug w³asnego uznania (konkurencja ze sznurkiem) i najbardziej denerwuj±ce jak regulamin zmienia siê co kilka konkurencji bo nie by³ og³oszony przed zawodami ( np. kasujemy – nie kasujemy punkty w finale, odpadaja najs³absi - nie odpadaj±).

Dlatego prosi³bym o jasny regulamin i konkurencje.
Dlaczego dla „walcz±cych” ustalacie wszelkie detale i szczególiki, wa³kujecie regulanim i konkrencje a ³uczników olewacie totalnie?
ada.1996
Zgadzam siê z £ucznikiem. Te¿ bym chcia³a wiedzieæ jakie s± konkurencje. A jaki¶ próg wiekowy jest?
efendi
CYTAT(£ucznik @ 13:40 14.06.2013) *
CYTAT(efendi @ 14:37 13.01.2013) *
Jakie bêd± konkurencje?, podam na miejscu. £ucznik ma byæ ca³y czas w gotowo¶ci :-) a wygraæ ma najlepszy :-)

Witaj!
Ca³kowicie siê z Tob± zgadzam ale nie do koñca. Dobrze jest wiedzieæ na jakich zasadach odbywa siê turniej i jakie bêd± konkrecje oraz punktacja. Na takich zasadach a raczej na braku ich jasnego okre¶lenia odbywaj± siê turnieje w Byczynie i wychodzi nieciekawie.

Mo¿e sie mylisz, go¶cilismy w tym np roku ³uczników jednych z najlepszych, jezeli nie najlepszych w Polsce i nie tylko, po zakoñczeniu turnieju poprosili mnie ¿ebym prowadz±cym podziekowa³ za ciekawy turniej.
Konkurencje ustalane na bie¿±co nie s± problemem ale jako¶ dziwnie jest jak w jednej mo¿na zdobyæ 10 pkt a w nastêpnej 60.
Nie wiem czy startowa³es w tamtym i innym roku na Grunwaldzie, ale ka¿dy ma równe szanse, mo¿e zdobyc 2 lub 60 punktów, ale konkurencji z taka rozpiêto¶cia nie by³o .

Ale to te¿ jeszcze ujdzie bo ka¿dy ma takie same cele, niemniej niedopuszczalne jest moim zdaniem jak punkty z konkurencje sêdzia przyznaje wed³ug w³asnego uznania (konkurencja ze sznurkiem)
Z tego wnioskuje ¿e jeszcze udzia³u w turnieju nie bra³e¶. Konkurencja ta jest moja PRYWATN¡ konkurencja, gdzie z w³asnej prawej kieszeni p³ace po 100 z³ temu kto trafi w sznurek. i w ¿adnym wypadku punkty z niej sie do punktacji nie licz±, bo po prostu ich nie ma.
Do w i najbardziej denerwuj±ce jak regulamin zmienia siê co kilka konkurencji bo nie by³ og³oszony przed zawodami ( np. kasujemy ? nie kasujemy punkty w finale, odpadaja najs³absi - nie odpadaj±).
Kochany, najpierw popytaj a potem pisz. Ka¿da konkurencja jest omawiana przed jej rozpoczêciem, punktacja tak¿e i nie zmienia siê to w czasie trwania konkurencji. Punktów zadnych nie kasujemy, licza sie do koñca. Wg mnie regulamin jest jasny, ³ucznik ma byc gotowy na ka¿d± ewentualno¶æ, w koñcu jest na polu walki , a tam nikt nie okresla przed nia, sytuacji które moga zaistnieæ. Po prostu trzeba byæ dobrym i tyle. A na strzelanie tarczowe jezdzi sie tam gdzie to organizuj±.

Dlatego prosi³bym o jasny regulamin i konkurencje.
Dlaczego dla ?walcz±cych? ustalacie wszelkie detale i szczególiki, wa³kujecie regulanim i konkrencje a ³uczników olewacie totalnie?

¯eby nie by³o ¿e sie nie znam, w swoim czasie by³em jednym z lepszych ³uczników. Niestety, g³upota(³uk 36-40 kg), z³amania itd.wyeliminowa³y mnie z tej przyjemno¶ci

Regulaminy dla walcz±cych sa tak samo konstruowane jak dla ³uczników i nikt nikogo nie olewa,
i nikt nie stwarza im jednakowych sytuacji.np ja wale ciebie dwa razy ty mnie i zobaczymy kto ustoi. B±dz dobry, a zawsze wygrasz. Znam kilku walczacych co sa DOBRZY I WYGRYWAJA smile.gif

Moja rada, trenuj i b±d¼ najlepszy w KA¯DEJ sytuacji,
Serdecznie pozdrawiam
efendi

PS
jedn± z nagród jest wyjazd na Ukrainê od 19.08.(wyjazd z Opola) na 6 dni. Program ustalony przez nas i dla nas, czyli: szlak zamków, uczty, hotele ***itd.itp. smile.gif warto¶æ wycieczki ok 2400 z³
efendi
CYTAT(ada.1996 @ 13:51 14.06.2013) *
Zgadzam siê z £ucznikiem. Te¿ bym chcia³a wiedzieæ jakie s± konkurencje. A jaki¶ próg wiekowy jest?

Witaj!
£ucznikowi odpowiedzia³em-poczytaj, a jaki próg wiekowy? nigdy o czym¶ takim nie s³ysza³em, to i na tym turnieju go nie bêdzie smile.gif
serdecznie pozdrawiam
efendi
£ucznik
Efendi nie ca³kiem siê zrozumieli¶my. Mówi±c o braku regulaminu poda³em przyk³ad z ostatniego turnieju z Byczyny a nie na ostatnim Grunwaldzie. To tam by³y te wszystkie opisane przeze mnie przypadki. Na Grunwaldzie te¿ by³em wiêc wiem jak jest.
Proszê przyk³ady ja moim zdaniem powinien wygl±daæ dobrze zaplanowany turniej na jasnych zasadach i konkurencjach.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27862

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27343&st=20

Oczywi¶cie jako organizator Ty okre¶lasz zasady, niemniej brak jasnych zasad zniechêca wielu ³uczników do uczestnictwa. Gdzie¿ te turnieje w Byczynie na ponad setkê ³uczników z Czambulikiem, Swobod±, Jackowskim, Krup± itd? Efendi proszê nie my¶l, ¿e walê z pretensjami bo lubiê zadymê. Absolutnie nie, szanuje Twój wk³ad w RR i tak jak ju¿ kiedy¶ wspomina³em, zwracam uwagê na to jak pewne sytuacje widz± uczestnicy/³ucznicy i o czym szumi± strza³y.
efendi
CYTAT(£ucznik @ 22:20 18.06.2013) *
Efendi nie ca³kiem siê zrozumieli¶my. Mówi±c o braku regulaminu poda³em przyk³ad z ostatniego turnieju z Byczyny a nie na ostatnim Grunwaldzie. To tam by³y te wszystkie opisane przeze mnie przypadki. Na Grunwaldzie te¿ by³em wiêc wiem jak jest.
Proszê przyk³ady ja moim zdaniem powinien wygl±daæ dobrze zaplanowany turniej na jasnych zasadach i konkurencjach.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27862

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27343&st=20

Oczywi¶cie jako organizator Ty okre¶lasz zasady, niemniej brak jasnych zasad zniechêca wielu ³uczników do uczestnictwa. Gdzie¿ te turnieje w Byczynie na ponad setkê ³uczników z Czambulikiem, Swobod±, Jackowskim, Krup± itd? Efendi proszê nie my¶l, ¿e walê z pretensjami bo lubiê zadymê. Absolutnie nie, szanuje Twój wk³ad w RR i tak jak ju¿ kiedy¶ wspomina³em, zwracam uwagê na to jak pewne sytuacje widz± uczestnicy/³ucznicy i o czym szumi± strza³y.

Witaj!
I ja szanuje Twoje zdanie, ale nie wiem czy zauwa¿y³e¶, na Byczynie jest i bywa po 70-110 ³uczników zawsze, w dodatku z co najmniej kilku krajów. I nie wszyscy s± z "górnej "pó³ki. A tak nawiasem, to chyba Tadek Krupa z synem ,rozpoczêli swoja prawdziw± przygodê z ³ukiem w Byczynie :-). Chyba ¿e siê mylê?
Nie uzurpuje sobie prawa do robienia "wypa¶nych" turniejów. Je¿eli chodzi o Grunwald,zasady okre¶lam ja i nagrody w 90% sa moje prywatne. Chcê ¿eby wszyscy, ci co strzelaj± b.dobrze i ci co siê chc± uczyæ, mogli w nich startowaæ i konfrontowaæ swoje umiejêtno¶ci. smile.gif Czasami okazuje siê , ¿e tym sposobem trafi siê diament. Tak wiêc niech turniej wg zasad przedstawionych przez Ciebie organizuj± ci co chc±, a ci z kolei którzy polubili turniej na polu bitwy, niech stana w szranki i niech wygra najlepszy. smile.gif Jak startowa³e¶ to wiesz, ¿e do tej pory brali w nich udzia³ ³ucznicy z kilku krajów, a nie tylko ci, którzy przyje¿d¿aj± na turnieje zwyciêzaæ. W koncu to jest zabawa.Tak , czy nie ?
Nawiasem, nosze siê z zamiarem zorganizowania otwartego pucharu (Polski,Europy,¦wiata???), jak zwa³, tak zwa³, w Byczynie. Suma nagród ok 40.000 z³. Ale on tak¿e odbêdzie sie wg zasad które ³ucznicy poznaj± na miejscu.Wolna wola, kto chce , wystartuje. Moje zdanie jest takie: trenuj i b±d¼ najlepszym w ka¿dych warunkach, a wygrasz.
Serdecznie pozdrawiam smile.gif
efendi
bêdê na Grunwie od 6.07. zapraszam do obozu,pogadamy:-)
Ewa z Raciborza
Wyniki turnieju ³uczniczego na polu bitwy:

I m. Jacek ¦wiêtnicki
II m. Dariusz Psiuk
III m. Jarek Zubelewicz

Nagrody pieniê¿ne: 500, 300 i 200 z³ ufundowa³ organizator Bitwy pod Grunwaldem, a wycieczkê na Ukrainê dla zwyciêzcy ufundowa³ Efendi.
stephan z yam
³uczniku - turniej w byczynie ma swój dzial - to primo
a secundo - pierdzielisz g³upoty zarówno o jego regulaminie jak i przeprowadzeniu.
efendi
Witam!
Pomó¿cie!

Potrzebujemy pilnie kontakt do Jacka ¦wiêtnickiego. Wygra³ turniej na Grunwaldzie i musimy mu przekazaæ co trzeba przygotowaæ, bo to jest wyjazd za granice.
Jego dane s± w Raciborzu u Ewki, a Ewka w klasztorze we W³oszech...
Pozdrawiam
efi
efendi
CYTAT(efendi @ 21:50 29.07.2013) *
Witam!
Pomó¿cie!

Potrzebujemy pilnie kontakt do Jacka ¦wiêtnickiego. Wygra³ turniej na Grunwaldzie i musimy mu przekazaæ co trzeba przygotowaæ, bo to jest wyjazd za granice.
Jego dane s± w Raciborzu u Ewki, a Ewka w klasztorze we W³oszech...
Pozdrawiam
efi

DOSTALISMY KONTAKT. DZIEKI
efendi
Witam!
link do zdjêæ z wycieczki na kresy, której uczestnikiem by³ zwyciêzca turnieju Jacek ¦wiêtnicki.
(bardzo sympatyczny zreszt±:-)

https://plus.google.com/photos/113711021328...2033?banner=pwa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.