Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wykrój tuniki.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Lothar spod hastings
Witam wszystkich.
Na pocz±tek, powiem tyle ¿e odtwarza³em do niedawna jeszcze s³owianina lecz teraz zmieni³em postaæ na normana z czasów bitwy pod Hastings.Mój post dotyczy wykroju tuniki normañskiej, mam dwie tuniki s³owiañskie wed³ug tego ,,uniwersalnego" wykroju http://www.dzikibez.pl/index.php/news/18/61/Tunika , chodzi mi o rys. nr 3 .Nie mam pewno¶ci co do stosowania tej tuniki przez normanów , chcia³bym mieæ tunikê bardziej ,,tru" .Kto¶ bawi siê w normana i dysponuje takowymi wykrojami?
Z góry dziêki za odpowied¼.
Pozdro
Lothar
Tomal
Powinien byæ ok. ale radze mocno przejrzeæ ¼ród³a, Tkanina z Bayeux jest bardzo ³atwo dostêpna w sieci. Na tym ma³ym wycinku ju¿ widaæ 2 albo 3 rodzaje tunik:
Rozciêta z przodu i z ty³u siêgaj±ca do kolana albo lekko za z klinami po bokach - do jazdy konnej.
Bez rozciêæ z klinami po bokach siêgaj±ca przed kolano - piesza
No i d³uga, prawie do kostek (taka jak XIII-wieczne cotte) - tunika ksi±¿êca.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Sir Dominicus
Te tuniki z rozciêciami to pewnie dla konnych.Jest jeszcze kwestia tego czy kwadraciki pod pachami wystêpowa³y u normanów... To troche jest ,,czepianie siê szczegó³ów" ale o to w koñcu chodzi w rekonstrukcji historycznej...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.