Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Koronkowy ko³nierzyk
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Cavalier
Witam, wie kto¶ mo¿e sk±d skombinowaæ koronkowy ko³nierzyk potrzebny do XVII wiecznego mêskiego stroju zachodniego?
Znam pewn± osobê która zajmuje siê wytwarzaniem koronek niestety prawdopodobnie tylko i wy³±cznie za pomoc± szyde³ka, czy da sie t± techik± zrobiæ ko³nierzyk tak aby by³ historycznie poprawny? Pytam bo z tego co mi wiadomo owe ko³nierzyki robione by³y technik± klockow±, co wi±¿e siê z inn± "delikatniejsz±" struktur± koronki.
Jak wygl±da sprawa z materia³em czy bawe³na w tym przypadku jest dopuszczalna?
Szlachcianka z sascianka
Tez technika igelkowa (zwlaszcza wloskie).
Cavalier
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 19:11 29.12.2012) *
Tez technika igelkowa (zwlaszcza wloskie).

Czyli mam rozumieæ ¿e szyde³kiem jest jak najbardziej w porz±dku. A co z materialem czy bawe³na rzeczywi¶cie wchodzi w rachubê czy raczej jej unikaæ?
Szlachcianka z sascianka
Mi bardziej podoba len albo jedwab.
Szlachcianka z sascianka
Pare dni temu w Ukrainie zostal otkryty pod czas prac archeologicznych zabytkowy 17w kolnierz koronkowy. Robiony albo szydelkiem albo technika igelkowa. Jest w trakcie prac konserwatorskich. Ale z czasem bede wiedzialam wiecej.
Czesc wzoru
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.