Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Delia dla Kozaka
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Zdunek
Mam futro z wilczka(lumpexy rz±dz±), mam tak¿e aksamit w kolorze granatowym oraz br±zowym.

Jak wyczyta³em, Kozacy delie nosili i by³a to rzecz normalna, futro z wilka tym bardziej pasuje.

Problemem dla mnie jest kolorystyka. Mam czarny ¿upan z grubej we³ny i z czerwonymi wykoñczeniami.
Jak wy¿ej napisa³em, mam aksamit w dwóch kolorach, lecz znowu ciemny. Zastanawiam siê nad jakim¶ ¿ywszym, kontrastuj±cym kolorem, np. z³oty. Ci±g³e siedzenie w ciemni ju¿ zaczyna mi siê nudziæ, a nowy ¿upan to by³aby dla mnie bur¿uazja.

Prawdê pisz±c nie mam pojêcia czy taki "zestaw" pasuje.

Z góry dziêki wszystkim za konstruktywne rady smile.gif

PS: Kozak z naciskiem na koniec pierwszej i pocz±tek drugiej po³owy XVII wieku.
Arek Zgutka
Hej,

czarny ³±czono z ró¿nymi kolorami i ciê¿ko jednoznacznie odpowiedzieæ na Twoje pytanie. O ile mog³oby to pasowaæ do z³otej delii, o tyle niekoniecznie do odtwarzanego przez Ciebie Kozaka. Radzi³bym Ci albo znale¼æ w ikonografii jedn± konkretn± postaæ i na jej podstawie kompletowaæ dalszy strój (wówczas unikniesz sytuacji, ¿e ciuchy nie bêd± pasowa³y do siebie kolorem i krojem) albo zdaæ siê na zdrowy rozs±dek i wybraæ te kolory, które by³y naj³atwiejsze do uzyskania naturalnymi metodami (chocia¿ wtedy ju¿ kruczoczarny ¿upan zakrawa³by o b³±d).

Pozdrawiam!

PS. A aksamit masz taki jak siê nale¿y? Na ten okres powinien byæ chyba jedwabny? Chocia¿ ja tam siê nie znam. smile.gif
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Aksamitna delia u kozaka zaporoskiego to dopiero bur¿uazja!

Delia to przede wszytkim p³aszcz, wiêc jako taki powinna spe³niaæ podstawowe kryteria u¿ytkowe - chroniæ przed niskimi temperaturami i opadami atmosferycznymi.

P³aszcz szyty z aksamitu oczywi¶cie nadaje siê, ale w sytuacjach w których Ja¶nie Wielmo¿ny Pan zak³ada go na grzbiet aby pozowaæ do portretu, odbyæ wêdrówkê od stopnia karety do drzwi pa³acu (lub w przeciwn± stronê), wzglêdnie by zadawaæ szyku na balu czy uczcie.

Na zaporo¿u taka delia po miesi±cu by siê nadawa³a do wielu ró¿nych zastsowañ, ale z ca³± pewno¶ci± nie do noszenia na grzbiecie.

No chyba, ¿e odtwarzasz osobê zamo¿n±, ale wtedy za biogactwem delii powinny i¶æ równie bogate elementy ubioru i wyposa¿enia (pocz±wszy od namiotu i kufra do przechowywania tej¿e delii oraz s³u¿±cego który bêdzie j± sk³ada³ i czy¶ci³).

Ja bym raczej radzi³ uszyæ t± deliê z grubego sukna, bêdzie dobry ciuch na jesieñ czy wczesn± wiosnê.
Adam von Loslau
Ale rekonstruujesz Kozaka (Zaporo¿ca, nie myliæ z samochodem) czy kozaka (pancernego)? Bo aksamitna delia to jest chyba wiêksza bur¿uazja ni¿ nowy ¿upan. I tak jak pyta³ Arek, jaki ten aksamit jest?
Pytasz czy taki zestaw pasuje. Odpowiedz sobie czy taka, nomen omen ciekawie zapowiadaj±ca siê delia, bêdzie pasowaæ do reszty Twojego sprzêtu (te¿ powinien byæ wysokiej klasy).
pozdrawiam
Adam
semen
Witaj Zdunek
Z tej strony semen.
Je¶li twój obecny ¿upan to ten sam który mia³e¶ na ostatniej imprezie przy wejherowskim amfiteatrze to aksamitna delia tak ¶rednio bêdzie pasowaæ.
Ten twój ¿upan jest dobry a nawet bardziej ni¿ dobry.
Aksamitna delia z wykoñczeniem (lub elementami) z wilka te¿ bêdzie zapewne bardzo szykownie wygl±daæ.
Ale problem w tym, czy bêd± pasowaæ do siebie.
Mo¿e lepiej uszyæ z grubego sukna burkê, pasuj±c± do ¿upana.
Wtedy (niestety) aksamit i wilczek musia³yby poczekaæ na drugi (bogatszy) ¿upan.
Oczywi¶cie delia mog³a byæ zdobyczna.
Donki
Je¶li aksamit to tylko jedwabny. Aksamit bawe³niany wymy¶lono dopiero w XIX wieku i to tylko z przeznaczeniem na obicia meblowe. Z aksamitem jedwabnym te¿ jest problem, bo nie mo¿na go obecnie dostaæ w takim splocie, jak by³ dawniej, a przynajmniej mi o takim nie wiadomo.
Arek Zgutka
CYTAT(semen @ 09:57 28.12.2012) *

Nie m±æ. szczerba.gif Zdobyczne zabawki by³y przerabiane miliard co¶ razy i to raczej grz±ski temat. Po co ³adowaæ pieni±dze w co¶, co z miejsca bêdzie do poprawienia?
Szlachcianka z sascianka
Witam
A czemu wlasnie delia? Moze jakies inne okrycie wierszchnie? Giermak, oponcza albo swyta, czy inne. Wiecej by pasowali kozakowi na co dzien. Ano moze na wesele?
Петро
I tu ¿ynka ma racje
Arek Zgutka
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 21:45 28.12.2012) *
Witam
A czemu wlasnie delia? Moze jakies inne okrycie wierszchnie? Giermak, oponcza albo swyta, czy inne. Wiecej by pasowali kozakowi na co dzien. Ano moze na wesele?

A tak z ciekawo¶ci podpytam - czym konkretnie giermak ró¿ni siê od pozosta³ych okryæ wierzchnich (delii, ferezji) - to by³ jaki¶ ¶ci¶le okre¶lony krój? W internecie doszuka³em siê tylko paru kiepskich rekonstrukcji, i wygl±da³y dosyæ podobnie np. do stroju szlachcica z Tar³owa.

Pozdrawiam!
Zdunek
Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi smile.gif
CYTAT(Arek Zgutka @ 21:06 27.12.2012) *
Hej,

czarny ³±czono z ró¿nymi kolorami i ciê¿ko jednoznacznie odpowiedzieæ na Twoje pytanie. O ile mog³oby to pasowaæ do z³otej delii, o tyle niekoniecznie do odtwarzanego przez Ciebie Kozaka. Radzi³bym Ci albo znale¼æ w ikonografii jedn± konkretn± postaæ i na jej podstawie kompletowaæ dalszy strój (wówczas unikniesz sytuacji, ¿e ciuchy nie bêd± pasowa³y do siebie kolorem i krojem) albo zdaæ siê na zdrowy rozs±dek i wybraæ te kolory, które by³y naj³atwiejsze do uzyskania naturalnymi metodami (chocia¿ wtedy ju¿ kruczoczarny ¿upan zakrawa³by o b³±d).

Pozdrawiam!

PS. A aksamit masz taki jak siê nale¿y? Na ten okres powinien byæ chyba jedwabny? Chocia¿ ja tam siê nie znam. smile.gif

Aksamit prawdopodobnie bawe³na, akurat ten granatowy co mam widzia³em identyczny na kilku ¿upanach, u osób które sprzêt maj± naprawdê 1 klasy

Chocia¿ tak teraz "testujê" ( http://www.porady.co.pl/rodzaj_tkaniny.html ) to jest spora szansa ¿e ten granatowy to naturalny jedwab, br±z na bank jest bawe³na(akurat na tym jest metka), a dodatkowo zapach przy paleniu trochê jak papieru, granatowy zapach jak palony w³os, tylko sporo delikatniejszy, tak¿e siê ¿arzy

CYTAT(B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy @ 21:50 27.12.2012) *
Aksamitna delia u kozaka zaporoskiego to dopiero bur¿uazja!

Delia to przede wszytkim p³aszcz, wiêc jako taki powinna spe³niaæ podstawowe kryteria u¿ytkowe - chroniæ przed niskimi temperaturami i opadami atmosferycznymi.

P³aszcz szyty z aksamitu oczywi¶cie nadaje siê, ale w sytuacjach w których Ja¶nie Wielmo¿ny Pan zak³ada go na grzbiet aby pozowaæ do portretu, odbyæ wêdrówkê od stopnia karety do drzwi pa³acu (lub w przeciwn± stronê), wzglêdnie by zadawaæ szyku na balu czy uczcie.

Na zaporo¿u taka delia po miesi±cu by siê nadawa³a do wielu ró¿nych zastsowañ, ale z ca³± pewno¶ci± nie do noszenia na grzbiecie.

No chyba, ¿e odtwarzasz osobê zamo¿n±, ale wtedy za biogactwem delii powinny i¶æ równie bogate elementy ubioru i wyposa¿enia (pocz±wszy od namiotu i kufra do przechowywania tej¿e delii oraz s³u¿±cego który bêdzie j± sk³ada³ i czy¶ci³).

Ja bym raczej radzi³ uszyæ t± deliê z grubego sukna, bêdzie dobry ciuch na jesieñ czy wczesn± wiosnê.

Bur¿uazja w takim sensie ¿e nie mam materia³ów i pieniêdzy ¿eby robiæ sobie drugi ¿upan. A akurat tymi materia³ami dysponujê. No i sama delia te¿ dla mnie by³aby bardziej na przemarsze, do zdjêæ, etc. Na pewno nie na bitwê czy ¿eby ca³y czas w niej chodziæ, pomijaj±c kwestie dopasowania, jestem chyba zbyt zimnolubny, w sezonie wakacyjnym to dla mnie i tak g³ównie pasuje koszula smile.gif

CYTAT(Adam von Loslau @ 22:02 27.12.2012) *
Ale rekonstruujesz Kozaka (Zaporo¿ca, nie myliæ z samochodem) czy kozaka (pancernego)? Bo aksamitna delia to jest chyba wiêksza bur¿uazja ni¿ nowy ¿upan. I tak jak pyta³ Arek, jaki ten aksamit jest?
Pytasz czy taki zestaw pasuje. Odpowiedz sobie czy taka, nomen omen ciekawie zapowiadaj±ca siê delia, bêdzie pasowaæ do reszty Twojego sprzêtu (te¿ powinien byæ wysokiej klasy).
pozdrawiam
Adam

Zaporoski.
Jak pisa³em, nowy ¿upan bur¿uazj± na to co aktualnie mam i mogê zrobiæ, a mam i aksamit i futro z wilka.
Je¶li chodzi o strój to nie jest wysokich lotów, do wakacji chcê sporo zmieniæ, na pierwszy rzut mia³a i¶æ w³a¶nie delia + wymiana czapy na czapê z takich samych materia³ów jak delia. Wszystkie podstawowe elementy tak¿e chcê pozmieniaæ(szarawary, koszula etc.) Mam pistolet( http://ifotos.pl/galeria/qhxa ), szablê do wakacji tak¿e wymieniê. Mam tak¿e materia³ na porz±dn± kaletkê. Wiêc do wakacji chcê do¶æ znacz±co poprawiæ poziom tego co mam.

Witaj Zdunek
Z tej strony semen.
Je¶li twój obecny ¿upan to ten sam który mia³e¶ na ostatniej imprezie przy wejherowskim amfiteatrze to aksamitna delia tak ¶rednio bêdzie pasowaæ.
Ten twój ¿upan jest dobry a nawet bardziej ni¿ dobry.
Aksamitna delia z wykoñczeniem (lub elementami) z wilka te¿ bêdzie zapewne bardzo szykownie wygl±daæ.
Ale problem w tym, czy bêd± pasowaæ do siebie.
Mo¿e lepiej uszyæ z grubego sukna burkê, pasuj±c± do ¿upana.
Wtedy (niestety) aksamit i wilczek musia³yby poczekaæ na drugi (bogatszy) ¿upan.

No nad t± zdobyczno¶ci± tak¿e my¶la³em, jak to ju¿ kto¶ ni¿ej napisa³, jest to strasznie grz±ski temat.

CYTAT(Donki @ 11:21 28.12.2012) *
Je¶li aksamit to tylko jedwabny. Aksamit bawe³niany wymy¶lono dopiero w XIX wieku i to tylko z przeznaczeniem na obicia meblowe. Z aksamitem jedwabnym te¿ jest problem, bo nie mo¿na go obecnie dostaæ w takim splocie, jak by³ dawniej, a przynajmniej mi o takim nie wiadomo.

Tak, wiem ¿e jedwabny, ten który mam granatowy na 99% jest jedwab. A splot, nie b±d¼my materia³owymi nazistami... Tak jak teraz inaczej garbuj± skórê, inaczej kuj± broñ bia³±, tworz± paln±(³obo¿e narzêdzia z XXI wieku...), na bitwy je¼dzimy stalowymi powozami i wiele wiele innych odstêpstw, nie ma co popadaæ w paranojê

CYTAT(Arek Zgutka @ 12:04 28.12.2012) *

Nie m±æ. szczerba.gif Zdobyczne zabawki by³y przerabiane miliard co¶ razy i to raczej grz±ski temat. Po co ³adowaæ pieni±dze w co¶, co z miejsca bêdzie do poprawienia?

No z tym ³adowaniem pieniêdzy to w³a¶nie jest w ogóle inaczej, mam w³a¶ciwie wszystkie materia³y, za bezcen w³a¶ciwie

CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 21:45 28.12.2012) *
Witam

Chodzi³o mi w³a¶nie o t± ciut wiêksz± dostojno¶æ, tz. g³ównie futro z wilczka. No i tak¿e nie do noszenia na co dzieñ, nie do noszenia bez przerwy, jakie¶ wymarsze, imprezy "do zdjêæ" etc. trochê siê tego w czasie imprez uzbiera

Podsumowuj±c, mam materia³, jest te¿ spora szansa ¿e jedwab znajdê i w innym kolorze. Mam w³a¶ciwie wszystko co do takowej delii potrzebujê. Szkoda to zostawiæ by dalej siê kurzy³o. Wiem ¿e takie co¶ jest ju¿ bardziej na bogato, ale je¶li mia³bym patrzeæ tak to chyba nigdy nie dorobiê siê nawet elementów na bogato. Ciê¿ko jest mi wyobraziæ Kozaka w pe³ni na bogato, z wszystkimi elementami.
Od koñca lutego(po obronie in¿ynierki) te¿ bêdê mia³ sporo czasu ¿eby siê wszystkim zaj±æ, mam nadziejê ¿e uda mi siê wszystko zrobiæ samemu.
A teraz to jestem chyba jeszcze dalej od podjêcia decyzji ni¿ przed napisaniem w±tku :D
Szlachcianka z sascianka
A czy mozna zdjecie tego jedwabnego aksamitu wrzucic? Bo generalnie na delie z jedw. aksamitu trzeba sporo tkaniny (bo mam juz wlasnych 2). A zdobienie (zapony, podszewka) wtedy musza byc przedniejsze jak z punktu widzenia materialow tak i robocizny. O butach i szkofii z piorami juz nie wspomne smile.gif
Zdunek
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 19:10 29.12.2012) *
A czy mozna zdjecie tego jedwabnego aksamitu wrzucic? Bo generalnie na delie z jedw. aksamitu trzeba sporo tkaniny (bo mam juz wlasnych 2). A zdobienie (zapony, podszewka) wtedy musza byc przedniejsze jak z punktu widzenia materialow tak i robocizny. O butach i szkofii z piorami juz nie wspomne smile.gif

Jak mi siê pod³aduj± baterie w aparacie to wrzucê.
Je¶li chodzi o wymiary. Granatowy to trzy ze sob± zszyte p³aty, ka¿dy 2,5 na 1 m. Br±zowy to 2,5 na 1,5 metra, jeden p³at.
Szlachcianka z sascianka
Zaslony? smile.gif Jezeli kroic jak trzeba (wdl Gutkowskiej) to moze i wystarczy. Ale zaslony (jedwab jaknajbardziej) maja wade - tkanina jest krucha.
Adam von Loslau
CYTAT(Zdunek @ 18:40 29.12.2012) *
Bur¿uazja w takim sensie ¿e nie mam materia³ów i pieniêdzy ¿eby robiæ sobie drugi ¿upan.

Skoro nie masz pieniêdzy na drugi ¿upan, to mo¿e nie staæ Ciê po prostu (ludzka rzecz) na odtwarzanie osoby zamo¿nej?
Patrz±c z zaporoskiego punktu widzenia, jako kozak sprzeda³by¶ tak± deliê i ¿y³/pi³/jad³/cokolwiek przez pewien czas, czy nosi³ j± i szmaci³?
Je¶li masz pewno¶æ, ¿e to aksamit jedwabny, mo¿e op³acalnie by³oby go sprzedaæ? Z tego co wiem, jest to materia³ poszukiwany. A mo¿e i by siê kasa na koszer zaporoski sprzêt znalaz³a.
No ale ka¿dy uk³ada takie klocki jakie lubi...
pozdrawiam
Adam
Ig³a
Ja bym od³o¿y³ te rzeczy na leszy czas albo sprzeda³.

A innymi bym siê nie sugerowa³ - u mnie ze dwa trzy lata temu powiedzia³bym ¿e jest fajnie, a teraz cichaczem 2/3 ca³o¶ci zmieniam bo kiszka wychodzi wraz posiedzeniami nad kolejn± literatur± (w³a¶nie owe materia³y, kroje, szycia, zdobienia) oraz przy je¼dzie konnej (rzeczy nie wytrzymuj±, okazuj± siê nie takie etc).

Gdybym by³ Tob±, robi³bym swoje.
A je¶li chcesz po pañsku - to zbieraj rzeczy poma³u - a jak za piêæ lat siê objawisz to muchy zdechn± w locie (taki te¿ mam plan, wiêc najbli¿sze lata to raczej u mnie posucha i wytracanie moderunku, po to by pó¼niej crazy.gif ).
Zdunek
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 20:56 29.12.2012) *
Zaslony? smile.gif Jezeli kroic jak trzeba (wdl Gutkowskiej) to moze i wystarczy. Ale zaslony (jedwab jaknajbardziej) maja wade - tkanina jest krucha.

http://ifotos.pl/zobacz/ajpg_xwnexxr.jpg/
Zdjêcie jednego i drugiego, z fleszem.
Materia³ w ogóle nie jest kruchy, mam takie dziwne uczucie ¿e nigdy u¿yty nie by³, w ogóle nie jest zniszczony. No a je¶li chodzi o ilo¶æ, bym siê zdziwi³ jakby nie wystarczy³. Jestem raczej drobny i z tych bardziej wysportowanych(175 cm wzrostu i 70 kg wagi). 3 razy siê tym materia³em obwinê. Tak wylicza³em ¿e na oszczêdnie to i dwa pasy by starczy³y, ale zobaczymy.

CYTAT(Adam von Loslau @ 23:36 29.12.2012) *
CYTAT(Zdunek @ 18:40 29.12.2012) *
Bur¿uazja w takim sensie ¿e nie mam materia³ów i pieniêdzy ¿eby robiæ sobie drugi ¿upan.

Skoro nie masz pieniêdzy na drugi ¿upan, to mo¿e nie staæ Ciê po prostu (ludzka rzecz) na odtwarzanie osoby zamo¿nej?
Patrz±c z zaporoskiego punktu widzenia, jako kozak sprzeda³by¶ tak± deliê i ¿y³/pi³/jad³/cokolwiek przez pewien czas, czy nosi³ j± i szmaci³?
Je¶li masz pewno¶æ, ¿e to aksamit jedwabny, mo¿e op³acalnie by³oby go sprzedaæ? Z tego co wiem, jest to materia³ poszukiwany. A mo¿e i by siê kasa na koszer zaporoski sprzêt znalaz³a.
No ale ka¿dy uk³ada takie klocki jakie lubi...
pozdrawiam
Adam

Mo¿e to ¼le okre¶li³em. Teoretycznie pieni±dz mam, ale wolê doposa¿yæ siê w rzeczy których po prostu nie mam. Dodatkowo staram siê coraz wiêcej elementów robiæ samemu(no w³a¶ciwie wszystko prócz broni...) Zrobienie drugiego ¿upana w tym momencie ciut mija mi siê z celem. No i te¿ problem z dopasowaniem.
Pamiêtam jak Bohun na Gniewie w 2011 pojawi³ siê w jasnym ¿upanie, takim w³a¶nie bardziej wyj¶ciowym, strasznie to Mu nie pasowa³o. No i teraz szukaæ i kombinowaæ inny ¿upan kozacki który bêdzie bardziej dostojny, bez jaki¶ przera¿aj±cych kwot, oraz bêdzie pasowa³ do mnie, na ten czas mnie to przerasta.
A tak na boku, straszna rzecz taka ¿e pomys³ów mam multum, do ubioru, do sprzêtu obozowego, do jaki¶ bajerów etc. ale brak czasu ubija wszystko. Ostatnio sobie nawet skombinowa³em sprzêt do kucia mniejszych rzeczy(np. co¶ tego typu co na tym wideo http://www.youtube.com/watch?v=GCrqLlz8Ee0 ), ale g³upi czas....

CYTAT(Ig³a @ 00:48 30.12.2012) *
Ja bym od³o¿y³ te rzeczy na leszy czas albo sprzeda³.

A innymi bym siê nie sugerowa³ - u mnie ze dwa trzy lata temu powiedzia³bym ¿e jest fajnie, a teraz cichaczem 2/3 ca³o¶ci zmieniam bo kiszka wychodzi wraz posiedzeniami nad kolejn± literatur± (w³a¶nie owe materia³y, kroje, szycia, zdobienia) oraz przy je¼dzie konnej (rzeczy nie wytrzymuj±, okazuj± siê nie takie etc).

Gdybym by³ Tob±, robi³bym swoje.
A je¶li chcesz po pañsku - to zbieraj rzeczy poma³u - a jak za piêæ lat siê objawisz to muchy zdechn± w locie (taki te¿ mam plan, wiêc najbli¿sze lata to raczej u mnie posucha i wytracanie moderunku, po to by pó¼niej crazy.gif ).

No straszny dylemat dla mnie z ca³o¶ci±. Zostawiaæ nie chcê, ewentualnie zrobiê i dos³ownie bêdê nosi³ tylko na okazje typu zdjêcia i przemarsze, a w przysz³ym roku dorobiê siê jeszcze jednego ¿upana.

A muchy i w te wakacje bêd± spada³y ale z innego powodu smile.gif jestem ju¿ 4 miechy po ciêciu kolana, w wakacje znowu bêdê móg³ pokozaczyæ tak jak nale¿y :D
Adam von Loslau
CYTAT(Zdunek @ 15:40 31.12.2012) *
Pamiêtam jak Bohun na Gniewie w 2011 pojawi³ siê w jasnym ¿upanie, takim w³a¶nie bardziej wyj¶ciowym, strasznie to Mu nie pasowa³o. No i teraz szukaæ i kombinowaæ inny ¿upan kozacki który bêdzie bardziej dostojny, bez jaki¶ przera¿aj±cych kwot, oraz bêdzie pasowa³ do mnie, na ten czas mnie to przerasta.

Jakkolwiek warto inspirowaæ siê starszymi, nie zapatrzaj siê na innych rekonstruktorów bo rekonstruujesz Kozaka z XVII wieku a nie rekonstruktora kozaka z XXI wieku. Skoro nowy ¿upan mija siê z celem, to taka bajerancka delia tym bardziej. A jako zaprzeczenie swoich w³asnych s³ów, zamieszczam to. Popatrz:

Czy ten Kozak nie wygl±da kozacko? A aksamitu u niego niet...
Adam
Szlachcianka z sascianka
Witam
1 Z tego co widze na zdjeciu - nie jest to zaden jedwab. Jest to sympatyczny i jakosciowy aksamit na bawelnianej osnowie (lewa strona) i wiskoza. No i kolory...
2 Z liczba tkaniny - zawijac sie to oczywiscie mozesz. Ale moje krawieckie doswiadczenie podpowiada, ze aksamit ma jeszcze kierunek ulozenia worsu. No i kroj delii to nie T-shert.
3 Na zamieszczonym obrazku jest nie kozak, lecz chlop co uciek do kozakow Покозачений селянин. A to jest co innego.
Adam von Loslau
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 09:42 01.01.2013) *
Na zamieszczonym obrazku jest nie kozak, lecz chlop co uciek do kozakow Покозачений селянин. A to jest co innego.

Jasne, dziêkujê za czujno¶æ. Tak czy inaczej przyda³oby siê trochê takiej czerni. A nie sami dostojnicy.
pozdrawiam noworocznie
Adam
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Koledza Adamowi chodzi³o pewnie o to, ¿e w Polsce ka¿dy zaczyna rekonstrukcjê (niewa¿ne szlachcia czy zaporo¿ca) od ¿upanu w kolorze, który w XVII wieku by³by drogi, do tego oczywi¶cie buty z wysokimi cholewami (zazwyczaj czerwone albo ¿ó³te), no i oczywi¶cie szabla przy posrebrzanych rapciach...no ale potem za to brakuje na samopa³ i oporz±dzenie.

Efekt jest taki, ¿e w Polsce w pe³ni uzbrojonych rekonstruktorów-kozaków mo¿emy policzyæ na palcach jednej rêki, ale za to kozaków i szlachty biegaj±cej na piechotê z samymi szablami mamy na tuziny. No i dla wiêkszo¶ci polskich rekonstruktorów wymagania takie jakie jak wypisane na forum 17c.in.ua (Lyho siê chyba nie obrazi, ¿e siê na nie powo³ujê) brzmi± jak czysta abstrakcja.

Zaczynaj±c rekonstruowanie zapor¿ca od ubioru takiego jak na za³±czonym przez Adama zdjêciu odtwórca mo¿e zachowaæ spójno¶æ i wiarygodno¶æ swojego oporz±dzenia np. na pierwszy sezon ch³opska ¶witka, ³apcie ze skóry lub z ³yka, pasek, sakwa, nó¿ i spisa/ki¶cieñ, potem spisê zast±piæ muszkietem/rusznic± i siekierk±/pa³k±, potem ¶witkê zast±piæ ¿upanem, pa³kê szabl±...Podobnie mog³oby to wygl±daæ jakby rekonstruktorzy szlachty zaczynali od stroju czeladnika a nie szlachcica w ¿upanie i przy szabli, ale bez konia i pocztu (kiedy¶ na du¿ej imprezie liczy³em i doliczy³em siê, ¿e by³o wiêcej oficerskich buzdyganów ni¿ bandoletów - jaki¶ problem z samoocenê Panowie?).

Dwa g³ówne problemy polskiej rekonstrukcji XVII wieku to kawalerzysta bez konia i oficer bez podkomendnych (trzecim jest poziom, bo przy niektórych ekipach ze wschodu wygl±damy jak Hobbici).
m_q
CYTAT(B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy @ 12:42 01.01.2013) *
Koledza Adamowi chodzi³o pewnie o to, ¿e w Polsce ka¿dy zaczyna rekonstrukcjê (niewa¿ne szlachcia czy zaporo¿ca) od ¿upanu w kolorze, który w XVII wieku by³by drogi, do tego oczywi¶cie buty z wysokimi cholewami (zazwyczaj czerwone albo ¿ó³te), no i oczywi¶cie szabla przy posreb¿anych rapciach...no ale potem za to brakuje na samopa³ i oporz±dzenie.

Przeceniasz B³a¿eju. Standardem do wypa¶nego ¿upana "pana brata" s± guzy z plastiku, buty saperki i szabla "husarska" kominkowa bez pochwy zawieszona na sznurku.

A nawi±zuj±c do Twojego liczenia buzdyganów warto policzyæ i nakrycia g³owy i ich stosunek do go³ych g³ów. Co tu mówiæ o bandoletach gdy wiêkszo¶æ rekonstruktorów olewa tak podstawow± rzecz jak nakrycie g³owy (a cena ko³paka, magierki czy czapki kozackiej z otokiem z barana nie jest zaporowa).
Towarzysz ciê¿kiego kufla
A na dodatek ja potwierdzê, ¿e obszywanie siê na takiego prostego ch³opa kozackiego jest super, bo mo¿na siê wyposa¿yæ w komplet stroju w cenie jednego aksamitnego ¿upana. Co wiêcej, trochê pomy¶lunku i ¿upan da siê uszyæ za po³owê ceny ni¿ to siê mówi i piszê w necie.
I du¿y plus takiego stroju jest taki, ¿e okazuje siê byæ niepowtarzalny, bo jako¶ nie spotka³em nikogo w ³apciach z takimi onucami do kolan na rekonstrukcji w Tykocinie.
A¿ mo¿e siê pokuszê o zrobienie zdjêcia mojego stroju, ale do tego brakuje mi jeszcze kozackiej czapy i samopa³u, a jaki¶ giermak by siê przyda³ na ch³odne noce...
Pozdrawiam noworocznie
PS. Bogaty strój zobowi±zuje do bogatego spania, zastawy, broni, ozdób, pierdolników i s³u¿±cych jak tacy biedni czeladnicy, koni, wozów, taborów, anta³ków do rozdawania biednej czerni, dukatów do rzucania od niechcenia ¯ydom i Ormianom.
Ciê¿kie to ¿ycie rekonstruktora.
Szlachcianka z sascianka
Panowie, bez przesady! Nie koniecznie lapci - przeczez to na obrazku chlop-wiesniak. A jezeli chodzi o kozakach z 1 pol 17w to mamy trochy rzeczy archeologucznych, ktorzy pokazuja kozakow sredniozamoznych calkiem niezlie ubranych (przynajmiej na pas welniany dekorowany ich stalo), w butach (bez obcasow), i td. Temat ten baaardzo ciekawy ale potrzebuje grzebania. Jaknajbardziej zachecam! U nas w Ukrainie porzadnych kozakow tez brakuje - raczej przebierance icon_sad.gif
Adam von Loslau
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 15:55 03.01.2013) *
Panowie, bez przesady! Nie koniecznie lapci - przeczez to na obrazku chlop-wiesniak. A jezeli chodzi o kozakach z 1 pol 17w to mamy trochy rzeczy archeologucznych, ktorzy pokazuja kozakow sredniozamoznych calkiem niezlie ubranych (przynajmiej na pas welniany dekorowany ich stalo), w butach (bez obcasow), i td. Temat ten baaardzo ciekawy ale potrzebuje grzebania. Jaknajbardziej zachecam! U nas w Ukrainie porzadnych kozakow tez brakuje - raczej przebierance icon_sad.gif

Wiêc mo¿e skoro z rekonstrukcji takich bogatszych Kozaków wychodzi zwykle przebieraniec, to tym bardziej warto rekonstruowaæ czerñ? Mo¿e ³atwiejsza. A na pewno bardzo efektowna.
Szlachcianka z sascianka
Latwiej nie znaczy lepiej. Drewniana szabla taniej i latwiej do zrobienia, ale nie jest zadna bronia oraz znakiem godnosci.
Adam von Loslau
Spisa jest tania i prosta do zrobienia. I jest broni±. Drewniana pa³a, cep i wid³y gnojne te¿. Oznaka godno¶ci? Jak kto¶ chce godno¶ci to niech siê w ¿yciu godnie zachowuje. Wciskanie ludziom mroku i ciemnoty to zachowanie niegodne którego nie naprawi nawet najpiêkniejsza szabla od Koniñskich Zak³adów Zbrojeniowych czy Mistrza Metaloplastyka (pozdrawiam serdecznie, jeste¶cie super).
Drewnian± szablê sam sobie sprawiê je¶li mnie najdzie na rekonstrukcjê Brata polskiego. Uznam j± co wiêcej, w ramach rekonstrukcji, za znak mojej godno¶ci i wy¿szo¶ci nad innowiercami bigsmile2.gif
pozdrawiam
Adam
Szlachcianka z sascianka
Wredy chce zobaczyc udokumentowania ze u porzadnego kozaka zaporozca jako bron byli uzywane cep, widly i pala. Nie u chlopa pokozaczenego! I jak to bylo podporzadkowano regulam kozackim - widly i cepy shocked.gif Bo tak jak zaznaczono przez Adam von Loslau, to buty-mydlo-i powidlo.
Zachecam raczej do czytania autentycznych dokumentow, niz do komiksow typu "Військо запорізьке", ktore nawet przez jego niektorych autorow zostalo rozkrytykowane bo niema tam zednego autotycznego eksponatu.
Adam von Loslau
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 15:31 04.01.2013) *
Wredy chce zobaczyc udokumentowania ze u porzadnego kozaka zaporozca jako bron byli uzywane cep, widly i pala. Nie u chlopa pokozaczenego! I jak to bylo podporzadkowano regulam kozackim - widly i cepy shocked.gif Bo tak jak zaznaczono przez Adam von Loslau, to buty-mydlo-i powidlo.
Zachecam raczej do czytania autentycznych dokumentow, niz do komiksow typu "Військо запорізьке", ktore nawet przez jego niektorych autorow zostalo rozkrytykowane bo niema tam zednego autotycznego eksponatu.

To ja mo¿e napiszê jeszcze pro¶ciej:
Jak kogo nie staæ na na porz±dnego zaporo¿ca to niech robi czerñ a na zaporo¿ca siê doposa¿a.
Nie mam nic ujmuj±cego w rekonstrukcji warstwy ni¿szej. No chyba ¿e kto¶ chce tylko piæ piwo poza domem w innym ubraniu, ale to chyba forum rekonstrukcyjne?
Szlachcianka z sascianka
dunno.gif Wedlug mnie, rekonstrukcja czerni albo mieszczanstwa, przedstawicieli mniej znanych i zbadanych postaci wieku 17 jest ciekawiej, niekoniecznie taniej, wzbogaca wiedze. Niz byc 1001 husarzem bez konia albo kozakiem w hajdawerach "szerokich jak Dniepr".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.