Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi
CYTAT(Arek Zgutka @ 21:06 27.12.2012)
Hej,
czarny ³±czono z ró¿nymi kolorami i ciê¿ko jednoznacznie odpowiedzieæ na Twoje pytanie. O ile mog³oby to pasowaæ do z³otej delii, o tyle niekoniecznie do odtwarzanego przez Ciebie Kozaka. Radzi³bym Ci albo znale¼æ w ikonografii jedn± konkretn± postaæ i na jej podstawie kompletowaæ dalszy strój (wówczas unikniesz sytuacji, ¿e ciuchy nie bêd± pasowa³y do siebie kolorem i krojem) albo zdaæ siê na zdrowy rozs±dek i wybraæ te kolory, które by³y naj³atwiejsze do uzyskania naturalnymi metodami (chocia¿ wtedy ju¿ kruczoczarny ¿upan zakrawa³by o b³±d).
Pozdrawiam!
PS. A aksamit masz taki jak siê nale¿y? Na ten okres powinien byæ chyba jedwabny? Chocia¿ ja tam siê nie znam.
Aksamit prawdopodobnie bawe³na, akurat ten granatowy co mam widzia³em identyczny na kilku ¿upanach, u osób które sprzêt maj± naprawdê 1 klasy
Chocia¿ tak teraz "testujê" (
http://www.porady.co.pl/rodzaj_tkaniny.html ) to jest spora szansa ¿e ten granatowy to naturalny jedwab, br±z na bank jest bawe³na(akurat na tym jest metka), a dodatkowo zapach przy paleniu trochê jak papieru, granatowy zapach jak palony w³os, tylko sporo delikatniejszy, tak¿e siê ¿arzy
CYTAT(B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy @ 21:50 27.12.2012)
Aksamitna delia u kozaka zaporoskiego to dopiero bur¿uazja!
Delia to przede wszytkim p³aszcz, wiêc jako taki powinna spe³niaæ podstawowe kryteria u¿ytkowe - chroniæ przed niskimi temperaturami i opadami atmosferycznymi.
P³aszcz szyty z aksamitu oczywi¶cie nadaje siê, ale w sytuacjach w których Ja¶nie Wielmo¿ny Pan zak³ada go na grzbiet aby pozowaæ do portretu, odbyæ wêdrówkê od stopnia karety do drzwi pa³acu (lub w przeciwn± stronê), wzglêdnie by zadawaæ szyku na balu czy uczcie.
Na zaporo¿u taka delia po miesi±cu by siê nadawa³a do wielu ró¿nych zastsowañ, ale z ca³± pewno¶ci± nie do noszenia na grzbiecie.
No chyba, ¿e odtwarzasz osobê zamo¿n±, ale wtedy za biogactwem delii powinny i¶æ równie bogate elementy ubioru i wyposa¿enia (pocz±wszy od namiotu i kufra do przechowywania tej¿e delii oraz s³u¿±cego który bêdzie j± sk³ada³ i czy¶ci³).
Ja bym raczej radzi³ uszyæ t± deliê z grubego sukna, bêdzie dobry ciuch na jesieñ czy wczesn± wiosnê.
Bur¿uazja w takim sensie ¿e nie mam materia³ów i pieniêdzy ¿eby robiæ sobie drugi ¿upan. A akurat tymi materia³ami dysponujê. No i sama delia te¿ dla mnie by³aby bardziej na przemarsze, do zdjêæ, etc. Na pewno nie na bitwê czy ¿eby ca³y czas w niej chodziæ, pomijaj±c kwestie dopasowania, jestem chyba zbyt zimnolubny, w sezonie wakacyjnym to dla mnie i tak g³ównie pasuje koszula
CYTAT(Adam von Loslau @ 22:02 27.12.2012)
Ale rekonstruujesz Kozaka (Zaporo¿ca, nie myliæ z samochodem) czy kozaka (pancernego)? Bo aksamitna delia to jest chyba wiêksza bur¿uazja ni¿ nowy ¿upan. I tak jak pyta³ Arek, jaki ten aksamit jest?
Pytasz czy taki zestaw pasuje. Odpowiedz sobie czy taka, nomen omen ciekawie zapowiadaj±ca siê delia, bêdzie pasowaæ do reszty Twojego sprzêtu (te¿ powinien byæ wysokiej klasy).
pozdrawiam
Adam
Zaporoski.
Jak pisa³em, nowy ¿upan bur¿uazj± na to co aktualnie mam i mogê zrobiæ, a mam i aksamit i futro z wilka.
Je¶li chodzi o strój to nie jest wysokich lotów, do wakacji chcê sporo zmieniæ, na pierwszy rzut mia³a i¶æ w³a¶nie delia + wymiana czapy na czapê z takich samych materia³ów jak delia. Wszystkie podstawowe elementy tak¿e chcê pozmieniaæ(szarawary, koszula etc.) Mam pistolet(
http://ifotos.pl/galeria/qhxa ), szablê do wakacji tak¿e wymieniê. Mam tak¿e materia³ na porz±dn± kaletkê. Wiêc do wakacji chcê do¶æ znacz±co poprawiæ poziom tego co mam.
CYTAT(semen @ 09:57 28.12.2012)
Witaj Zdunek
Z tej strony semen.
Je¶li twój obecny ¿upan to ten sam który mia³e¶ na ostatniej imprezie przy wejherowskim amfiteatrze to aksamitna delia tak ¶rednio bêdzie pasowaæ.
Ten twój ¿upan jest dobry a nawet bardziej ni¿ dobry.
Aksamitna delia z wykoñczeniem (lub elementami) z wilka te¿ bêdzie zapewne bardzo szykownie wygl±daæ.
Ale problem w tym, czy bêd± pasowaæ do siebie.
Mo¿e lepiej uszyæ z grubego sukna burkê, pasuj±c± do ¿upana.
Wtedy (niestety) aksamit i wilczek musia³yby poczekaæ na drugi (bogatszy) ¿upan.
Oczywi¶cie delia mog³a byæ zdobyczna.
No nad t± zdobyczno¶ci± tak¿e my¶la³em, jak to ju¿ kto¶ ni¿ej napisa³, jest to strasznie grz±ski temat.
CYTAT(Donki @ 11:21 28.12.2012)
Je¶li aksamit to tylko jedwabny. Aksamit bawe³niany wymy¶lono dopiero w XIX wieku i to tylko z przeznaczeniem na obicia meblowe. Z aksamitem jedwabnym te¿ jest problem, bo nie mo¿na go obecnie dostaæ w takim splocie, jak by³ dawniej, a przynajmniej mi o takim nie wiadomo.
Tak, wiem ¿e jedwabny, ten który mam granatowy na 99% jest jedwab. A splot, nie b±d¼my materia³owymi nazistami... Tak jak teraz inaczej garbuj± skórê, inaczej kuj± broñ bia³±, tworz± paln±(³obo¿e narzêdzia z XXI wieku...), na bitwy je¼dzimy stalowymi powozami i wiele wiele innych odstêpstw, nie ma co popadaæ w paranojê
CYTAT(Arek Zgutka @ 12:04 28.12.2012)
CYTAT(semen @ 09:57 28.12.2012)
Oczywi¶cie delia mog³a byæ zdobyczna.
Nie m±æ.
Zdobyczne zabawki by³y przerabiane miliard co¶ razy i to raczej grz±ski temat. Po co ³adowaæ pieni±dze w co¶, co z miejsca bêdzie do poprawienia?
No z tym ³adowaniem pieniêdzy to w³a¶nie jest w ogóle inaczej, mam w³a¶ciwie wszystkie materia³y, za bezcen w³a¶ciwie
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 21:45 28.12.2012)
Witam
A czemu wlasnie delia? Moze jakies inne okrycie wierszchnie? Giermak, oponcza albo swyta, czy inne. Wiecej by pasowali kozakowi na co dzien. Ano moze na wesele?
Chodzi³o mi w³a¶nie o t± ciut wiêksz± dostojno¶æ, tz. g³ównie futro z wilczka. No i tak¿e nie do noszenia na co dzieñ, nie do noszenia bez przerwy, jakie¶ wymarsze, imprezy "do zdjêæ" etc. trochê siê tego w czasie imprez uzbiera
Podsumowuj±c, mam materia³, jest te¿ spora szansa ¿e jedwab znajdê i w innym kolorze. Mam w³a¶ciwie wszystko co do takowej delii potrzebujê. Szkoda to zostawiæ by dalej siê kurzy³o. Wiem ¿e takie co¶ jest ju¿ bardziej na bogato, ale je¶li mia³bym patrzeæ tak to chyba nigdy nie dorobiê siê nawet elementów na bogato. Ciê¿ko jest mi wyobraziæ Kozaka w pe³ni na bogato, z wszystkimi elementami.
Od koñca lutego(po obronie in¿ynierki) te¿ bêdê mia³ sporo czasu ¿eby siê wszystkim zaj±æ, mam nadziejê ¿e uda mi siê wszystko zrobiæ samemu.
A teraz to jestem chyba jeszcze dalej od podjêcia decyzji ni¿ przed napisaniem w±tku :D