Witaj Stary!
CYTAT
W dziale "Barwa i broñ" przedstawili¶cie - jak s±dzê - w³asne opracowania mundurów 2 pu³ku, na podstawie informacji i rycin z Gembarzewskiego. Moja w±tpliwo¶æ dotyczy koloru patek na rêkawach, tzn. tych elementów na których znajduj± siê guziki (czy raczej dziurki) do zapinania mankietów. Na waszej stronie s± one bia³e. Gembarzewski przy opisie przepisu z mundurowego z 3.09.1810 nie podaje informacji o kolorze patek. Jedynie wypustki mankietów mia³y byæ bia³e, ale tu chodzi³o raczej o obramowanie mankietów. W obu znanych mi zachowanych mundurach z okresu Ksiêstwa (jeden z nich to oficer grenadierów 6 pp, drugiego w tej chwili nie pomnê) patki maj± kolor granatowy z karmazynow± wypustk±. Dajcie jaki¶ namiar na informacje o bia³ych patkach, notabene dosyæ popularnych w¶ród rekonstruktorów
Otó¿ nie na Gembarzewskim koñczy siê ikonografia, chocia¿ to w³a¶nie on przemalowa³ w kolorze ¿o³nierzy 2pp w albumie "¯o³nierz Polski 1797-1814" z lat 60-tych. Gembarzewski wzorowa³ siê na albumie "Ubiór Woyska Polskiego" z 1811 roku,autorstwa Sylwestra Zieliñskiego, no i tam s± bia³e patki.
CYTAT
Drugie pytanie te¿ dotyczy patek. Czy od strony ty³u munduru by³y one proste czy mia³y "rogi" na wysoko¶ci dziurek? W¶ród rekonstruktorów panuje tu pe³na dowolno¶æ, chocia¿ przewa¿aj± "wciête", a na mundurze 6 pp s± one proste.
No na 6pp ¦wiat siê nie koñczy
Proszê uwa¿nie przegl±dn±æ ikonografiê,to zobaczysz, ¿e stosowano takie i takie.Tego nie robiono w jednym zak³adzie krawieckim i czasem "ponosi³o" krawców w twórczo¶ci, tak jak i dzisiaj. Najwa¿niejsza by³a kolorystyka mundurów.
CYTAT
I wreszcie trzecie pytanie dotyczy Waszych mundurów sprzed 1810 r. Tutaj informacji mam o wiele mniej, ale nigdzie nie trafi³em na ¿ó³te kolory ko³nierzy wolty¿erów, a Wy w³a¶nie takie nosicie (z p±sowymi wypustkami). Czy to by³a specyfika 2 pp, 1 legii, czy te¿ mo¿e ¿ó³te ko³nierze nosili wolty¿erowie wszystkich 12 pu³ków?
Faktycznie sprzed 1810 roku,to ciê¿szy temat,ale mozliwy do rozgryzienia.Wszystko jest mozliwe do zbadania.Co do samych ¿ó³tych ko³nierzy wolty¿erów,to odsy³am do ilustracji Weilanda z 1812(?) roku,k tóra przedstawia wolty¿era 10pp.
Reasumuj±c,badania nie koñcz± siê na Gembarzewskim i na mundurze oficera grenadierów 6pp z MNK.
Tak¿e serdecznie pozdrawiam