Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pu³k 2-gi Piechoty Xiêstwa Warszawskiego -POBÓR REKRUTA
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XIX wieku
Horhe
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej "nowiutkiej" strony oddzia³owej.

www.poniatowski.org.pl

Ponadto zapraszam do dyskudsji na nasz temat,i co wam slina na jêzyk przyniesie bigsmile2.gif
Przemek - Pu³k 2-gi Piech
Witam
Stronka z dnia na dzieñ sie rozwija, juz nied³ugo pojawia siê elementy umundurowania, zdjêcia i opisy. Jesli ktos ma jakies pomys³y co powinno sie na niej znale¼æ to z chêci± wyslucham.
Grenadier
My¶lê, ¿e mogliby¶cie dodaæ co¶ o konkretnych osobach (podpisane zdjêcia cz³onków stowarzyszenia) znamy siê z widzenia, ale czasami nie z imienia. Mo¿e jeszcze jakie¶ wykroje. Ogólnie stronka OK.
Pozdrawiam
Stary
Witam
Trafi³em tu ze strony 2 pu³ku piechoty. Mam kilka pytañ z ni± zwi±zanych.

W dziale "Barwa i broñ" przedstawili¶cie - jak s±dzê - w³asne opracowania mundurów 2 pu³ku, na podstawie informacji i rycin z Gembarzewskiego. Moja w±tpliwo¶æ dotyczy koloru patek na rêkawach, tzn. tych elementów na których znajduj± siê guziki (czy raczej dziurki) do zapinania mankietów. Na waszej stronie s± one bia³e. Gembarzewski przy opisie przepisu z mundurowego z 3.09.1810 nie podaje informacji o kolorze patek. Jedynie wypustki mankietów mia³y byæ bia³e, ale tu chodzi³o raczej o obramowanie mankietów. W obu znanych mi zachowanych mundurach z okresu Ksiêstwa (jeden z nich to oficer grenadierów 6 pp, drugiego w tej chwili nie pomnê) patki maj± kolor granatowy z karmazynow± wypustk±. Dajcie jaki¶ namiar na informacje o bia³ych patkach, notabene dosyæ popularnych w¶ród rekonstruktorów (np. 1 pp w Pu³tusku, chocia¿ do ich mundurów pytañ i w±tpliwo¶ci mam o niebo wiêcej).

Drugie pytanie te¿ dotyczy patek. Czy od strony ty³u munduru by³y one proste czy mia³y "rogi" na wysoko¶ci dziurek? W¶ród rekonstruktorów panuje tu pe³na dowolno¶æ, chocia¿ przewa¿aj± "wciête", a na mundurze 6 pp s± one proste.

I wreszcie trzecie pytanie dotyczy Waszych mundurów sprzed 1810 r. Tutaj informacji mam o wiele mniej, ale nigdzie nie trafi³em na ¿ó³te kolory ko³nierzy wolty¿erów, a Wy w³a¶nie takie nosicie (z p±sowymi wypustkami). Czy to by³a specyfika 2 pp, 1 legii, czy te¿ mo¿e ¿ó³te ko³nierze nosili wolty¿erowie wszystkich 12 pu³ków? Tak na marginesie, nieco wiêcej wiem o umundurowaniu 4, 7 i 9 pu³ków piechoty, ale tam te¿ nie natrafi³em na szczególny kolor ko³nierzy wolty¿erów.

Pozdrawiam (szczególnie gor±co Horhego)
Stary
Horhe
Witaj Stary!
CYTAT
W dziale "Barwa i broñ" przedstawili¶cie - jak s±dzê - w³asne opracowania mundurów 2 pu³ku, na podstawie informacji i rycin z Gembarzewskiego. Moja w±tpliwo¶æ dotyczy koloru patek na rêkawach, tzn. tych elementów na których znajduj± siê guziki (czy raczej dziurki) do zapinania mankietów. Na waszej stronie s± one bia³e. Gembarzewski przy opisie przepisu z mundurowego z 3.09.1810 nie podaje informacji o kolorze patek. Jedynie wypustki mankietów mia³y byæ bia³e, ale tu chodzi³o raczej o obramowanie mankietów. W obu znanych mi zachowanych mundurach z okresu Ksiêstwa (jeden z nich to oficer grenadierów 6 pp, drugiego w tej chwili nie pomnê) patki maj± kolor granatowy z karmazynow± wypustk±. Dajcie jaki¶ namiar na informacje o bia³ych patkach, notabene dosyæ popularnych w¶ród rekonstruktorów

Otó¿ nie na Gembarzewskim koñczy siê ikonografia, chocia¿ to w³a¶nie on przemalowa³ w kolorze ¿o³nierzy 2pp w albumie "¯o³nierz Polski 1797-1814" z lat 60-tych. Gembarzewski wzorowa³ siê na albumie "Ubiór Woyska Polskiego" z 1811 roku,autorstwa Sylwestra Zieliñskiego, no i tam s± bia³e patki.
CYTAT
Drugie pytanie te¿ dotyczy patek. Czy od strony ty³u munduru by³y one proste czy mia³y "rogi" na wysoko¶ci dziurek? W¶ród rekonstruktorów panuje tu pe³na dowolno¶æ, chocia¿ przewa¿aj± "wciête", a na mundurze 6 pp s± one proste.

No na 6pp ¦wiat siê nie koñczy smile.gif Proszê uwa¿nie przegl±dn±æ ikonografiê,to zobaczysz, ¿e stosowano takie i takie.Tego nie robiono w jednym zak³adzie krawieckim i czasem "ponosi³o" krawców w twórczo¶ci, tak jak i dzisiaj. Najwa¿niejsza by³a kolorystyka mundurów.
CYTAT
I wreszcie trzecie pytanie dotyczy Waszych mundurów sprzed 1810 r. Tutaj informacji mam o wiele mniej, ale nigdzie nie trafi³em na ¿ó³te kolory ko³nierzy wolty¿erów, a Wy w³a¶nie takie nosicie (z p±sowymi wypustkami). Czy to by³a specyfika 2 pp, 1 legii, czy te¿ mo¿e ¿ó³te ko³nierze nosili wolty¿erowie wszystkich 12 pu³ków?
Faktycznie sprzed 1810 roku,to ciê¿szy temat,ale mozliwy do rozgryzienia.Wszystko jest mozliwe do zbadania.Co do samych ¿ó³tych ko³nierzy wolty¿erów,to odsy³am do ilustracji Weilanda z 1812(?) roku,k tóra przedstawia wolty¿era 10pp.

Reasumuj±c,badania nie koñcz± siê na Gembarzewskim i na mundurze oficera grenadierów 6pp z MNK. dunno.gif

Tak¿e serdecznie pozdrawiam smile.gif
Stary
Czo³em Horhe

CYTAT
Otó¿ nie na Gembarzewskim koñczy siê ikonografia

Tekst o Gembarzewskim wzi±³ siê tylko st±d, ¿e sami podpisali¶cie grafikê cyt. "na podstawie opracowania B. Gembarzewskiego" smile.gif
Rzeczywi¶cie bia³e patki czasami wystêpuj± w obrazach i rycinach - np. 2 pp (razem z niebieskimi ko³nierzami i mankietami), 8 pp pod Raszynem, 5 pp - ale pomijaj±c wiarygodno¶æ - mniej wiêcej pó³ na pó³ z granatowymi i to chyba jednak raczej przed 1810 r.
Co do munduru 6 pp to jednak jest to zachowany orygina³ i we wszystkich pozosta³ych szczegó³ach zgadza siê z przepisem mundurowym, a przepis ten wyklucza³ odrêbno¶ci pu³kowe (czy w praktyce tak tak by³o to inna sprawa).
Byæ mo¿e rozwi±zaniem by³by wspomniany przez Ciebie Zieliñski (ze wzglêdu na rok wydania), ale czy ten album dotyczy okresu po 1810 r. i czy bia³e patki s± we wszystkich pu³kach piechoty ?

CYTAT
odsy³am do ilustracji Weilanda z 1812(?) roku,k tóra przedstawia wolty¿era 10pp.

To chyba jednak nie najlepszy dowód na kolor ko³nierzy mundurów z 1807 r.: garnizon gdañski, ilustracja z 1812 r ... Notabene link u mnie nie dzia³a

CYTAT
Reasumuj±c,badania nie koñcz± siê na Gembarzewskim i na mundurze oficera grenadierów 6pp z MNK

To równie piêkne co oczywiste stwierdzenie, ale ja w³a¶nie prosi³em Ciê o to by¶ pozwoli³ mi lekutko zaczerpn±æ z krynicy wiedzy.
Pozdrawiam
Stary
Horhe
Oj Stary!
CYTAT
Tekst o Gembarzewskim wzi±³ siê tylko st±d, ¿e sami podpisali¶cie grafikê cyt. "na podstawie opracowania B. Gembarzewskiego"

Ja nie wnikam,to nie mój tekst.Wci±¿ czekam,¿eby kto¶ siê do tego przyzna³,bo trzeba zrobiæ kilka poprawek,a nie mam zwyczaju ingerowaæ w czyje¶ dzie³o.Dziwi mnie tylko,¿e który¶ z moich kolegów wola³ pozostaæ ANONIMOWY dunno.gif
CYTAT
Rzeczywi¶cie bia³e patki czasami wystêpuj± w obrazach i rycinach - np. 2 pp (razem z niebieskimi ko³nierzami i mankietami),...

Gdzie?Proszê podaj ¼ród³o?
Ogólnie mówi±c,to Ksiêstwo Warszawskie nie mia³o specjalnie du¿o pieniêdzy,co przek³ada³o siê na utrzymanie armii. W zwi±zku z tym w wielu pu³kach donaszano stare sorty mundurowe.
Bia³e patki by³y tylko w niektórych pu³kach,bo to by³y barwy pu³kowe (legii),a nie okre¶lone przez regulamin z 1810 roku. Nie znalaz³ siê jeszcze taki odwa¿ny historyk,który by stwierdzi³,¿e by³ taki kolor a nie inny.Niestety trzeba braæ wszystko pod uwage, poniewa¿ rozbie¿no¶ci jest a¿ nadto.Osobi¶cie uwa¿am,¿e nie da rady okre¶liæ kolorystyki wszystkich pu³ków piechoty XW.Zbyt du¿o cennych ¼róde³ zaginê³o lub siê zniszczy³o do naszych czasów,a chodzi tu przede wszystkim o mundury,najwierniejsze ¼ród³a.
Szczerze mówi±c, to lata 1807-1809 w kwestii umundurowania,to istna przepa¶æ ikonograficzna.Wydaje mi siê,¿e w tym czasie w 2pp noszono mundury w kolorystyce legii warszawskiej,tj.:
-wy³ogi(rabaty) oraz wypustki mankietów, kieszeni i pó³ tylnich ¿ó³te
-mankiety i ko³nierz karmazynowe (wypustka ko³nierza bia³a)
Na podstawie rysunku p³k.A.Bia³kowskiego z GA UJ.
Przemek - Pu³k 2-gi Piech
Serdecznie zapraszam do zobaczenia galerii na stronie Pulku 2-go Piechoty, w tej chwili juz prawie wszystkie zdjêcia s± dostepne.

smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif
Horhe
Serdecznie zapraszam na nasze nowiutkie forum pulkowe.
Hehe jeszcze tam nic nie ma,ale bêdzie smile.gif

[size=18]http://www.poniatowski.dt.pl/forum/index.php
Horhe
Czas najwy¿szy przej¶æ do drugiego etapu ofensywy w poborze rekruta. W obecnej sytuacji mamy 3 prê¿ne o¶rodki szkoleniowe (Warszawa, Gdañsk, £ód¼) oraz zal±¿ki,tj. swoich agentów w Krakowie i Bia³ymstoku. Jest nas ju¿ w sumie kolo 40 ¿olnierzy, posiadamy wlasny historyczny sprzêt obozowy, broñ bia³± i ska³kow± itd.
Mamy swoich wykonawców guzików,mundurów, oporz±dzenia itd.,a dla cz³onków naszego pu³ku mamy broñ ska³kow± w ofercie specjalnej,tzn. tak tanio,¿e nigdzie tak nie ma bigsmile2.gif
Wszelkich rekrutów zapraszam w nasze szeregi http://www.poniatowski.org.pl/rekrutacja.html
matheo
W dniu 27 listopada w Warszawie odbêd± siê obchody "Dnia Podchor±¿ego", po³±czone z uroczyst± zmian± warty pod Grobem Nieznanego ¯o³nierza oraz inscenizacj± szturmu Arsena³u, czyli tzw. Noc Listopadowa. W uroczysto¶ciach oraz inscenizacji wezm± udzia³ grupy rekonstrukcyjne wojsk doby napoleoñskiej - 1 p.p. Legii Nadwi¶lañskiej oraz 2 p.p. Ksiêstwa Warszawskiego.
Z tej¿e okazji Pu³k 2-gi Piechoty Wielkiego Xsiêstwa Warszawskiego organizuje nabór chêtnych w swoje szeregi. Rekrutacja bêdzie mia³a miejsce zaraz po zakoñczeniu szturmu Arsena³u, w tym¿e miejscu, ok. godziny 18.30-19.00. Zapraszamy wszystkich chêtnych, zarówno do zaci±gu, jak i do obejrzenia potyczki.
pzdr
Mateo
P.S. Gwoli wyja¶nienia - chêtni do wst±pienia powinni mieæ ukoñczone 18 lat, lub te¿ ukoñczone 16 lat i pisemn± zgodê rodziców/opiekunów. Chodzi o u¿ycie broni palnej w naszych rekonstrukcjach... sami rozumiecie.
Zagubiony_zolni
Czyli....rozumie siê ¿e osoby które nie ukoñczy³y 18 lat s³u¿± jako dobosze, chor±¿y, ew. jaki¶ statysta ? :]
matheo
Je¿eli kto¶ nie ma "prawdziwego" ska³kowca, to i tak biega z atrap± na petardy. Jednak pe³noletno¶æ lub zgoda rodziców jest po¿±dana ze wzglêdu na wyjazdy/zachowanie w czasie bitew/finanse itp... Mamy w szeregach kolesia, który nie ma jeszcze osiemnastki, i ten s³u¿y w linii razem z innymi. W pierwszym po¶cie chodzi³o mi raczej o to, ¿eby nie przydyrda³ 14-letni smyk mówi±c, ¿e chce byæ grenadierem i strzelaæ z karabinu. Natomiast zawsze znajdzie siê jakie¶ zajêcie/funkcja dla chêtnych.
pzdr
Mateo
Horhe
Matheo sam jeste¶ devil.gif petarda devil.gif
Je¶li mnie pamiêæ nie myli,to petardy zosta³y zarzucone ze wzglêdu na bezpieczeñstwo. Czas ¿±daæ prochu od organizatorów, a nie "drasek". Wiesz, to dobre dla misi polarnych,nie dla nas.

Powracaj±c do tematu, to pozwolê siê pod³±czyæ do rekrutacji. G³ównie, to potrzebujemy etatowego dobosza na sta³e. Je¿eli rekrut spe³nia nasze kryteria, to zapraszamy w najbli¿sz± sobotê o 11 na Forty Napoleoñskie w Gdañsku (nad PKSem). Mamy wolne etaty u fizylierów, kanonierów i saperów.
Zapraszamy
matheo
Oj, Horhe, mo¿e Ty by¶ odda³ nabitego ska³kowca w rêcê 14-letniego zapaleñca... Ja tam bojê siê braæ odpowiedzialno¶ci (wystarczy, ¿e muszê odpowiadaæ za siebie cool.gif ) Nie mogê przecie¿ obiecywaæ ludziom, ¿e bêd± mogli powaliæ z karabinów. We¼ to pod uwagê.
Niemniej - wszystkich chêtnych jeszcze raz zapraszam. Wst±pi³ - nie wst±pi³, pogadaæ (i popatrzeæ) warto.
pzdr
Mateo
Horhe
CYTAT(matheo)
Oj, Horhe, mo¿e Ty by¶ odda³ nabitego ska³kowca w rêcê 14-letniego zapaleñca... Ja tam bojê siê braæ odpowiedzialno¶ci (wystarczy, ¿e muszê odpowiadaæ za siebie cool.gif )

Ostatnia rzecz na jak± bym pozwoli³,a co do strzelania,to mamy przechodni± broñ pu³kow± i po odpowiednim przeszkoleniu jest udostepniana rekrutom na æwiczeniach czy te¿ w polu blinkie.gif Rekrut ma okazjê zlapaæ bakcyla i posmakowaæ nagaru na okopconej twarzy. Gwoli wyjasnienia,petardy wg. prawa te¿ s± tylko od 18 lat :P

Cokolwiek Matheo napiszesz i tak Algida bêdzie z nami blinkie.gif
Horhe
Przypominam,¿e jutro ,czyli w sobotê bêdziemy szaleæ po Warszawie.

15.00-£azienki Królewskie

17.00-17.30-odprawa wart pod Grobem Nieznanego ¯o³nierza

17.45-Stare Miasto, Plac Zamkowy, kierunek na Arsena³

19.45-Arsena³ (pobór rekruta do 2pp o/Warszawa)

Miodzio 2h strzelaniny w Stolicy blinkie.gif
Horhe
Ca³kiem nie¼le by³o w tej Stolycy, tylko aura nie by³a ³askawa.
S³uchajcie,
Zbli¿aj± siê 200. rocznice wielkich bitew z kampanii 1805, 1806 i 1807 roku, to bêd± wielkie i cudowne imprezy.
Przyk³adowo w tym roku na 199. rocznicê bitwy pod Austerlitz przyby³o oko³o 850 uczestników, za¶ w przysz³ym roku spodziewaj± siê nie mniej jak 2500, to w koñcu 200. rocznica.

Sami zobaczcie jak to wygl±da³o w tym roku http://www.austerlitz2005.com/cz/fotos/78
I Wy mo¿ecie tam byæ za rok. blinkie.gif

Mo¿ecie do nas do³±czyæ w najbli¿sz± sobotê 11 grudnia na zewnêtrznym wieñcu frotyfikacji Twierdzy Wis³ouj¶cie (dojazd z PKP Gdañsk G³ówny autobusem 106). Po godz. 10.00 szukajcie nas od strony Siarkopolu, na wa³ach.

Niech ¿yj± fizyliery king.gif

Oprócz fizylierów poszukujemy zdeklarowanych muzykantów, g³ównie doboszy i fajfrów.

Serdecznie zapraszam

Horhe wraz z ca³± kompani± fizyliersk± 2pp z Gdañska blinkie.gif
Horhe
Nowych rekrutów serdecznie zapraszamy na nasze æwiczenia, które odbêd± siê w najbli¿sz± sobotê 8 stycznia o godzinie 11 na fortach napoloñskich w Gdañsku, nad PKSem.
Serdecznie zapraszamy w nasze szeregi. icon_rolleyes.gif
Horhe
Poszukujemy dobosza "na pe³en etat" do 4.kompanii fizylierów II.batalionu 2.pu³ku piechoty.
Do dyspozycji mamy oddzia³owy mundur dobosza (rozmiar L-XL) oraz bêben,wraz ze stosownym oporz±dzeniem do niego.
Zale¿y nam na cz³owieku, który by³by doboszem na sta³e. Wiek minimum 18 lat. Jak nie lubi strzelaæ, to jeszcze lepiej.
Zapraszam do wspólnej zabawy w naszej weso³ej kompanii.
ISLAM GEREJ III
Mo¿e spróbuje odkurzyæ temat:)

Potrzebuje wykrojów munduru tej¿e formacji (koszule, spodnie, kamasze oraz lejbik - to na pocz±tek). Natomiast je¶li ³aska to bêdê wdziêczny za kompletny zbiór wykrojów - tak by oddaæ je czym prêdzej w dobre rêce (czytaj: krawcowej).
Planuje zaci±gn±æ siê do 2pp (4 kompanii) i póki co jestem na etapie rozmów z "dowództwem".
Pozdrawiam!
Remington1
Je¶li chodzi o bieliznê, spodnie, itp. to w zasadzie bazujemy na tych wykrojach:
http://www.waterloo-reconstitution.com/les_patrons.htm
Viator
Informacyjnie: ostatnie posty traktuj±ce o baterii artylerii Legii Nadwi¶lañskiej wydzielono w osobny temat pod tym¿e tytu³em.
Mod. Andrzej / Viator
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.