Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wielki basinet
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
JakubW
Proszê o jak najwiêcej informacji na temat tych he³mów

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziêkujê.
Teyrnon
Ale co chcesz wiedzieæ? gdzie siê znajduj± czy maj± to byæ informacje technologiczne, czy te¿ historyczne (datowanie, wystêpowanie) ??
JakubW
Chodzi mi o ich historyczne wystêpowanie, datowanie i przeznaczenie.
Makowski
Ksi±¿ka "Zwyciêstwa orê¿a polskiego" Jest przedstawiony rycerz polski z tym he³mem który bra³ udzia³ w bitwie pod grunwaldem.
A.Fran
masa manuskryptów z Francji z 1410.
Tomasz Jesionek
JakubW - tak jak pisa³ A.Fran, ikonografia francuska, sporo jest tego w kronice Jeana Froissarta, zarówno w formie bascinetu z czepcem kolczym jak i great bascinet z p³ytami na karku. Ten typ zas³ony najwyra¼niej by³ tam bardzo popularny (chyba ¿e ikonografiê trzaskali na jedno kopyto icon_wink.gif ). Do tego typu dzwonu z powodzeniem mo¿na zastosowaæ tak¿e zas³onê Psi Pysk - jeden taki he³m jest w Royal Armouries, nie pamiêtam czy w Leeds czy w londyñskim Tower, drugi w Pa³acu Do¿ów w Wenecji. A przeznaczenie?? Walka konna oczywi¶cie, ka¿dy ciê¿ki sprzêt, nazwijmy go "rycerskim" do tego s³u¿y³ icon_wink.gif Pozdrawiam
A.Fran
no i uwa¿aj! MYK!

Manuscript: Besançon BM MS.865 (search) (external link)
Folio: 433v
Dating: 1410 - 1418
Institution: Biblioth?que municipale de Besançon

pieszo, bojowo, nie wygl±da mi to na turniej.
Mateusz z Grójca
a przeznaczenie?

kluski te¿ by w tym odcedzi³.

albo ry¿, ewentualnie kaszê, pod warunkiem ¿e s± w torebkach.
JakubW
Dziêki za odpowiedzi. Mam ju¿ to, co chcia³em.

Manuscript: Besançon BM MS.865 (search) (external link)
Folio: 133v
Dating: 1410 - 1418
Institution: Bibliothèque municipale de Besançon
Image Source: http://www.hrionline.ac.uk/onlinefroissart.../Bes-2_133v.jpg
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.