Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Turniej eliminacyjny Polskiej Kadry do Bitwy Narodów 2013
> Inne > Kalendarium 2013
Krzysiek Boroñ
Polskie Stowarzyszenie Walk Rycerskich i Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Contubernium” we wspó³pracy z Urzêdem Miasta Bêdzin i Bractwem Rycerskim Zamku Bêdzin zapraszaj± na:
IV Turniej eliminacyjny Polskiej Kadry do Bitwy Narodów 2013
Pod oficjalnym patronatem Prezydenta Bêdzina Pana £ukasza Komoniewskiego.
12 Stycznia 2013 Bêdzin
Miejski Zespó³ Szkó³ nr 2 im. Huberta Wagnera ul. Rewolucjonistów 18

Start - godz. 14:00

Bêdzie to oczywi¶cie buhurtowy, turniej dru¿ynowy 5 vs 5 na zasadach Bitwy Narodów.
Link do zasad w postaci video:Zasady

Spanie jest zapewnione od pi±tku do niedzieli.
Niestety w wyniku okresu, w którym odbywa siê turniej konieczna bêdzie niewielka sk³adka.
Obowi±zkowo ka¿dy uczestnik proszony jest o wniesienie op³aty 5 z³.
Obiad dla chêtnych bêdzie kosztowa³ 10 z³.
Prosimy o przesy³anie list uczestników z wyszczególnieniem cywili i walcz±cych, a tak¿e ³±czn± liczb± obiadów na adres grhcontubernium@gmail.com
Ostateczny termin uiszczania sk³adek i zg³aszania siê to 4.01.2013 – bez mo¿liwo¶ci przed³u¿enia terminu!

Serdecznie zapraszamy wszystkich!

Telefony kontaktowe:
Krzysztof Boroñ 660-753-622
Dominik Szlosarczyk 606-428-187

Konto do wp³at:
Dominik Szlosarczyk
Ul. Deszczowa 10
40-318 Katowice
87 1140 2004 0000 3902 7085 3299

Mapka dojazdu:
http://maps.google.pl/maps?f=q&source=...644&iwloc=A
lemil
By unikn±æ niepotrzebnych dyskusji podczas turnieju podajê link do zasad obowi±zuj±cych na BN 2012. http://www.youtube.com/watch?v=byZ6lkFmtmk najlepiej by by³o gdyby sêdziowie siê zapoznali z nimi, oczywi¶cie ta wiedza u zawodników te¿ mile widziane :].
Solo
Alo.

Czy powy¿sze zasady s± oficialnie potwierdzone przez PSWR i organizatorów wydarzenia? ;)

To w nowym roku pewnie podyskutujemy ;p

Solo
Jasiek - Wawa
W³a¶nie pojawi³a siê najnowsza wersja - zasady HMB 2013
PSWR
tak jest, automatycznie te zasady staj± siê obowi±zuj±ce na wszystkich turniejach eliminacyjnych w 2013 roku. uwaga: chodzi o zasady walki (techniki zabronione i dozwolone,przepisy dotycz±ce broni) szczegó³y dotycz±ce blach i pozosta³e przepisy bêdziemy wdra¿aæ systematycznie do majowego BNu.
Dentystek
W zasadach BN nast±pi³y drobne zmiany (przede wszystkim to teraz zasady HMB - Historical Medieval Battles).
S± to:
- Za¶wiadczenie od lekarza o mozliwosci walki w tym sporcie (na szczê¶cie zwyk³y wystarczy chyba)
- Zwiekszono limit wagi tarcz stalowych do 5kg! (To lekki bonus dla walcz±cych ze Wschodu - oni takich uzywaja)
- Obowi±zek posiadania paska pod brodê wszytego do he³mu
- Pe³ne ³ydki i uda
- Tarcza uznawana jako punkt podparcia
- Jakiekolwiek naciski broni± i chwyty za kark - trzeba uwa¿aæ na ³apanie za ³eb (³apanie za he³m nie jest faulem - tylko ³apanie za jego krawêd¼
- Za uzbrojenie rozjatuj±ce siê, zardzewia³e, niespójne, nieautentyczne (za trypel) otrzymuje siê ¿ó³t± kartkê
- Wprowadzono ju¿ oficjalnie "szto kartê"

Jakby komu¶ siê nie chcia³o czytaæ. Tak jak np z ³ydkami czy he³mem zgadzam siê w zupe³no¶ci tak nie s±dzê, aby na polskie turnieje zgoda lekarza by³a wymagana, ale dobrze by ju¿ o tym zacz±æ my¶leæ.
Marcin Waszkielis
Co do za¶wiadczeñ to wystarczy jaka¶ ¶ciema z pieczatka lekarza. Jak niby oni to zweryfikuj±.
Marek Hilgendorf
CYTAT(Dentystek @ 15:38 28.12.2012) *
- Zwiekszono limit wagi tarcz stalowych do 5kg! (To lekki bonus dla walcz±cych ze Wschodu - oni takich uzywaja)

(...)

- Za uzbrojenie rozjatuj±ce siê, zardzewia³e, niespójne, nieautentyczne (za trypel) otrzymuje siê ¿ó³t± kartkê

Wybaczcie, ¿e siê wpierniczam, ale czy nie uwa¿acie, ¿e to szczyt bezczelno¶ci dopuszczaæ Rosjanom (których mo¿na obejrzeæ dok³adnie na youtube) 5kg metalowe tarcze, pseudo szyszaki husarskie oraz elficko-kislevskie zbroje, a jednocze¶nie wymagaæ spójno¶ci i autentyczno¶ci? Przecie¿ oni na starcie powinni dostawaæ ¿ó³t± kartkê.
Jak rozumiem oni twierdz±, ¿e to uzbrojenie u¿ywane u nich w XVI wieku, ale mogê bez zbytniego wysi³ku udowodniæ, ¿e to wierutna bzdura.
Czy to tylko kwestia uk³adów-uk³adzików, czy braku rozeznania w XVI wiecznym uzbrojeniu i opancerzeniu z Moskwy?
Dentystek
Oczywi¶cie, ¿e braku wiedzy. Ja osobi¶cie nie mam pojêcia o uzbrojeniu z ich czê¶ci ¶wiata. Mowa o olbrzymiej przestrzeni, setkach regionów o innej kulturze i formie militariów. Nie wiem nawet jaki wiek oni odtwarzaj±, a przez to, ¿e to g³ównie Rosjanie, ¿adnych afefek o to jeszcze nie by³o.
Smolares
Mnie martwi jedynie "obowi±zek posiadania paska pod brodê wszytego do he³mu". Niewiele ma to chyba wspólnego z historyczno¶ci± i jest chyba dosyæ niebezpieczne. Kiedy¶ pewien m±dry Ryba powiedzia³ mi: "nie próbuj poprawiaæ historii".
Mateusz z Grójca
to prawda, ten zapis jest najkrócej mówi±c gówno warty.

mia³em pasek pod brod± w 2005 roku w he³mie z wojaka i wy¶cielanym g±bk±.
s± lepsze patenty.

chyba ¿e chodzi³o o kapaliny, ale prawdê mówi±c nawet w tego typu he³mach da siê pasek pod brod±.. obej¶æ.
Jasiek - Wawa
Ja bym ten przepis rozumia³ raczej jako obowi±zek przymocowania he³mu do g³owy/korpusu czy jakkolwiek aby nie spada³ sam z siebie b±d¼ nie spada³ notorycznie w czasie klinczu. Ja mam pasek od tylnej czê¶cie dzwonu he³mu do p³atów.
A.Fran
Jestem "biegaczem", wiêc ci±gle rozgl±dam siê na boki, krêcê g³ow± w prawo i lewo. Jak to jest z paskiem do przeszywki? mo¿na wykonywaæ takie ruchy?

Pasek pod brod± to co¶ strasznie dziwnego, zgadzam siê z przedmówcami...
Lepiej jak spadnie he³m, ni¿ kto¶ ma komu¶ oderwaæ z nim g³owê smile.gif a tak serio, mo¿na komu¶ zrobiæ krzywdê. He³m z historycznym wyt³umieniem bez paska jest swojego rodzaju bezpiecznikiem- je¶li kto¶ przegina to he³m spada i kark zdrowy. Wyobra¼cie sobie, ¿e kto¶ ci±gnie za dzwon he³mu do ty³u. Pasek dusi, niemi³e. smile.gif Mo¿e uda siê to jako¶ obej¶æ.

Co do ³ydek bez ty³ów to mam patent. A najlepsze jest to, ¿e zgodny z regulaminem i estetyczny.
Mateusz z Grójca
tak, musi byæ tylko tyle paska, ¿eby¶ móg³ np przy podniesionej zas³onie opu¶ciæ g³owê ile tylko szyja pozwoli.

to pozwoli na dostateczny ruch g³ow± a jak kto¶ zechce ¶ci±gn±æ ci he³m, to mu siê to nie uda, podci±gnie go tylko troszkê do góry.

niemniej, tego patentu te¿ nie jestem zwolennikiem
Dentystek
Ca³a dyskusja widzê siê wywi±za³a. Dobrze by by³o j± wydzieliæ do osobnego tematu.
A co do paska pod brod± to u¿ywam od 2 lat i sobie bardzo chwalê. Nie dusil mnie ani razu, a uniemo¿liwia³ ¶ci±gniêcie he³mu w wielu wypadkach. W zasadzie to w ogóle go nie czujê, a wiem, ¿e dzia³a i to ca³kiem nie¼le. Jak gada³em z paroma ruskimi to siê dziwili czemu nie mamy pasków w he³mach. Nie wiem o co wam chodzi ;)
Grzegorz £
CYTAT(Dentystek @ 06:57 30.12.2012) *
Ca³a dyskusja widzê siê wywi±za³a. Dobrze by by³o j± wydzieliæ do osobnego tematu.
A co do paska pod brod± to u¿ywam od 2 lat i sobie bardzo chwalê. Nie dusil mnie ani razu, a uniemo¿liwia³ ¶ci±gniêcie he³mu w wielu wypadkach. W zasadzie to w ogóle go nie czujê, a wiem, ¿e dzia³a i to ca³kiem nie¼le. Jak gada³em z paroma ruskimi to siê dziwili czemu nie mamy pasków w he³mach. Nie wiem o co wam chodzi ;)

S± inne patenty np. pasek mocowany do pleców który dodatkowo ma pe³ne potwierdzenie na nagrobkach, rozumiem ¿e chc± wymagaæ mocowania he³mu ale wymy¶lanie jedynej s³usznej metody jest g³upie po prostu.
Solo
Alo.

Dentystek, a sk±d masz info, ¿e zawodnik mo¿e podeprzeæ siê tarcz±? Ja zauwa¿y³em taki oto zapis:
"In the category “group battles”, a fighter is “removed from the battle”, when:
2.3.1. He touches the surface of the lists with the third point of support (with torso, buttocks, arm, knee, shield, etc.). The rule applies if a fighter falls with an opponent."

Chyba, ¿em ¶lepy i czego¶ jeszcze nie wy³apa³em smile.gif

Ewentualnych sêdziów i kapitanów dru¿yn prosi³bym te¿ o zastanowienie siê nad kilkoma punktami, wykinaj±cymi z regulaminu 5 vs 5 (jak widzê na stronie nie zosta³ on zmieniony, wiêc jako obowi±zuj±cy biorê pod uwagê zesz³oroczny):
3.4 Zawodnik ma prawo trzymaæ za "nie bojow±" czêsæ broni przeciwnika. Dla mnie wynika z tego, ze nie wolno ³apaæ za ostrze. Co w takim wypadku z wszelkimi mieczami dwurêcznymi czy rumpiami? Czy zwyk³ym chwytem za ostrze tasaka?
4.0 Wstêp do technik zakazanych: jest mowa o tym, ¿e niezale¿nie, czy technika zosta³a wykonana umy¶lnie, czy przypadkowo, ma podlegaæ karze. Przy ró¿nych okazjach wci±¿ siê s³yszy g³osy, ¿e kto¶ nie mia³ zamiaru, po prostu nie wyhamowa³ uderzenia itp. Moje pytanie, czt Panowie sobie ¿ycz± "aptekarstwa", by siê przyzwyczaiæ do warunków BN?

Podczas dyskusji o czacie ustalili¶my ostatnio, ¿e miêdzy starciami ma byæ 90 sec. przerwy, zanim nast±pi± jakie¶ sankcje. W zasadach stoi, ¿e czasu jest 60 sec., za¶ jak przeciwnicy nie stawi± siê przez 180 sec., to walka jest wygrana. Innych sankcji nie ma w zapisie... Trochê to gmatwa, wiêc prosi³bym kapitanów o zastanowienie siê do Bedzina, który system wybieraj±, czy 90 sec. i wykluczanie zawodników, czy 60 plus 180 sec. i walkover?
Mi³oby by³o, gdyby sekretarz liczy³ czas miêdzy staciami od og³oszenia wyniku poprzedniego, a nie od komendy "stop" smile.gif

Kapitanowie maj± prawo odwo³ywaæ siê do przedstawiciela PSWR od decyzji sêdziów. Dobrze by by³o wiedzieæ, kto kim¶ takim bêdzie na Bedzinie? I kto bêdzie sêdziowa³?

Pozdrawiam,

Solo

Grzegorz £

Mam jedno pytanie do sêdziów dotycz±ce dopuszczonej broni (uprzedzaj±c dyskusje nie chodzi mi o zakazanie czegokolwiek tylko informacje) goedendag i inne jedno i dwurêczne bronie obuchowe je¶li mieszcz± siê w limicie wagi i d³ugo¶ci jak rozumiem s± dopuszczone?
Krzysiek Boroñ
Jak chcecie to nie musimy wydzielaæ na razie tej dyskusji z tego tematu - dopiero jak siê, ¿e tak powiem "przedawni".

Co do pytania Grzesia prosi³bym sêdziów o opiniê ale mnie osobi¶cie wydaje siê to logicznie.

Je¿eli chodzi o przedstawiciela PSWR jeszcze ustalimy kto to bêdzie.
Na razie potwierdzonymi sêdziami s± Solo i Blacha. Do koñca tygodnia potwierdzimy resztê smile.gif
Natomiast co¶ co napisa³em na FB: wci±¿ potrzeba sêdziów - nie tylko na ten turniej. Je¿eli kto¶ siê chce sprawdziæ i nauczyæ na czym polega sêdziowanie walk buhurtowych - piszcie, a na pewno znajdzie siê miejsce w kadrze sêdziowskiej i sporo ludzi, którzy mog± Was uczyæ ;)
Chodzi nam o m³od± krew, bo sêdziów nigdy za ma³o - szczególnie do¶wiadczonych. A nie da siê lepiej nabraæ do¶wiadczenia ni¿ na takich turniejach ;)
Po za tym to daje ¶wietne podstawy, ¿eby sêdziowaæ na BN. Przy coraz wiêkszej profesjonalizacji naszego sportu i powstaniu HMB, sêdziowie bêd± po¿±danym towarem.

Wiem, ¿e starzy wyjadacze uznaj± to za zboczenie, ale patrz±c na przyk³ad Sola da siê to lubiæ :D

Solo -dentystek napisa³, ¿e w³a¶nie nie mo¿na podpieraæ siê tarcz±.
Pasek - preferujê ten na plecach. Nie przeszkadza w rozgl±daniu, a dzia³a naprawdê dobrze.

Grzegorz £
W sumie jest ju¿ odpowied¼ na moje pytanie opinia sêdziego g³ównego na BN
Alexander Davydov

Hello Hubert! I'll try to help. 1.7.2 ...d). Important! Heavier weapons or only thrust weapons are not admitted for use in historical medieval battles.
Goedendag is a type of thrust weapon. But if we say that it is type of mace - the only accepted variant shown in 1.7.2 ...maces and six-flanged maces ? up to 1,000 g

tak wiêc sprawa jasna obuchy do 1000g. co eliminuje wszelkie dwurêczne.
Dominik Szlosarczyk
Na zg³oszenia czekamy jeszcze do 6 stycznia.
Krzysiek Boroñ
Czyli wszystko jasne - nie wchodzi z powodu wagi i klasyfikacji jako broñ obuchowa.

Przypominam o obuwiu historycznym i zabierzcie sobie jakie¶ karimatki/materace.
Co prawda podobno gdzie¶ w szkole s± materace ale nawet najstarsze sprz±taczki nie pamiêtaj± gdzie je schowano ;)

Potwierdzony sk³ad sêdziowski:
Solo - sêdzia g³ówny, Adi, Blacha i Ciastoñ.
Dodatkowo m³ody narybek, który bêdzie szkoli³ siê pod okiem Sola i pomaga³ sêdziom tj. Maciek Bujakowski, Sebastian Przybyszewski i Szymon Kwiecieñ.
Miejmy nadzieje, ¿e to bêdzie zal±¿ek nowej kadry sêdziowskiej :D
Gdyby kto¶ jeszcze chcia³ sêdziowaæ lub uczyæ siê sêdziowaæ - zapraszamy. Im wiêcej tym lepiej ;)

Pozdrawiam i przypominam o zg³oszeniach i przelewach wszystkim spó¼nialskim!
Smolares
Skoro ju¿ po terminie zg³aszania siê, prosi³bym o listê dru¿yn na IV eliminacje do BN
Dominik Szlosarczyk
Lista dru¿yn:

1. Von Massow
2. Sierotki
3. £AN 1
4. £AN 2
5. RKS Silesia 1
6. RKS Silesia 2
7. Cannabis Dei
8. Bawaria+Berlin
9. BHP
10. BR Exalibur

Dru¿yna Bawaria+Berlin to dru¿yna z Niemiec, która potwierdzi³a swój przyjazd w sile 6 walcz±cych.
Krzysiek Boroñ
A oto grupy:

Grupa A
1. CD
2. RKS Silesia 1 (von Reihl Po³udnie)
3. £AN 2
4. Sieroty
5. Berlin + Bawaria

Grupa B
1. RKS Sieradz (£AN 1)
2. Excalibur
3. RKS Silesia 2 (TiR)
4. Von Massow
5. BHP

Grupy zosta³y rozstawione wed³ug rankingu, "na zmianê".
To znaczy: dru¿yna z 1 miejsca - gr. A, dru¿yna z 2 miejsca - gr. B, dru¿yna z 3 miejsca - gr. A itd.
Kiedy dru¿yny mia³y t± sam± ilo¶æ punktów zosta³y rozstawione losowo.
Na koñcu zosta³y wylosowane grupy dla nowych dru¿yn, poniewa¿ nie posiadaj± jeszcze ¿adnych punktów.
Robert Szatecki
A z ciekawo¶ci jest gdzie¶ prowadzony aktualny ranking 5vs5?
Krzysiek Boroñ
Cytat z postu PSWR n FB:

"Ranking Polskiej Ligi Walk Rycerskich* - sezon 2012/2013 po trzech turniejach (Sieradz, Gdynia, Ciechanów).

1. Cannabis Dei 23 pkt
2. £AN 1 17 pkt
3. von Reihl Po³udnie 16 pkt
4. Fabryka ¦wiñ 12 pkt
5. Excalibur, £AN2 8 pkt
7. TIR 7pkt
8. Sieroty 6 pkt
9. von Massow 5 pkt
10. IBR 2pkt
11. DNO 1 pkt

* ranking tworzymy jak w roku ubieg³ym, ekipa dostaje punkty adekwatnie do zajêtego miejsca na turnieju, z uwzglêdnieniem ilo¶ci dru¿yn na nim wystêpuj±cych (zgodnie ze schematem np:8 dru¿yn w turnieju - zwyciêzca bierze 8pkt, 2miejsce 7, 3cie 6, (...), ostatnie 1pkt)."

I na tym siê opierali¶my smile.gif
£ukasz P³aza
Nie ¿ebym marudzi³ ale trochê te grupy nierówne jako¶ciowo bum.gif ze wzglêdu na brak Fabryki ¦wiñ na turnieju chocia¿by.
Krzysiek Boroñ
No niestety na to nic ju¿ nie poradzê ;)
Zrobi³em to tak, jak by³o robione na wcze¶niejszym turnieju zgodnie z zaleceniami Huberta.
To nie jest mój osobisty pomys³ - zosta³ wypracowany wcze¶niej ;)
Wysz³o tak jak jest. Przez brak niektórych dru¿yn i dwie nowe i tak jest pewna losowo¶æ. Z powodu braku 4 dru¿yny w rankingu zawsze gdzie¶ znajd± siê dwie dru¿yny z czo³ówki razem, a gdzie¶ jedna. Ale jak pokaza³ ostatni turniej, ka¿dy mo¿e wygraæ z ka¿dym i ka¿da walka w grupie musia³a byæ rozegrana na 100%. Nie ma ju¿ ch³opców do bicia, wiêc nie mówi³ bym tu o jakiej¶ nierówno¶ci.

Wydaje mi siê, ¿e je¿eli ranking bêdzie siê faktycznie zmienia³ nieznacznie i na kolejnym turnieju grupy mia³y by byæ takie same lub prawie takie same warto zastanowiæ siê znowu nad losowaniem. Przecie¿ to kwestia naszych ustaleñ. Ten sposób zapewnia jednak rozstawienie czo³owych dru¿yn w rankingu w ró¿nych grupach i nie ma problemu z jak±¶ konieczno¶ci± "ustawiania". Co wiêcej uda³o siê unikn±æ sk³adów z tej samej ekipy w jednej grupie.
I najwa¿niejsze, jaki ranking jest ka¿dy widzi i mo¿e sobie sam sprawdziæ i u³o¿yæ grupy czy jest wszystko ok. Ja nie mam pó¼niej dylematów, ¿e jako organizator i jednocze¶nie uczestnik zostanê pos±dzony, ¿e "u³o¿y³em" sobie "l¿ejsz± grupê".

P.S. Mówiê to wszystko oczywi¶cie bezstronnie jako organizator, nie jako uczestnik bum.gif
PSWR
Wystarczy ¿e jedna z ekip zmieni swoj± pozycjê w rankingu i wszystko siê zmieni, zw³aszcza je¶li chodzi o pocz±tek tabeli, wiêc do dzie³a panowie smile.gif
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
Jak wyniki !
Krzysiek Boroñ
Dziêkujemy wszystkim za udzia³ i za ¶wietn± zabawê!
Walki naprawdê by³y ostre i na poziomie, a uda³o nam siê unikn±æ powa¿niejszych kontuzji (mam nadziejê ;) ).
Jeszcze raz cieszymy siê, ¿e mogli¶my Was go¶ciæ i mamy nadziejê, ¿e wynie¶li¶cie same dobre wspomnienia.

Pierwsze trzy miejsca:
1. £AN - RKS Sieradz
2. Cannabis Dei
3. RKS Silesia 2 (TiR)

Dok³adne wyniki staræ i uaktualnienie rankingu - wkrótce ;)
Mateusz z Grójca
kolejny trudny turniej

Doborowa obsada

Bardzo dobra organizacja

Gratulujê zwyciêzcom, pozdrawiam organizatorów

..jeszcze siê odkujemy, zobaczycie.
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
damit kolejna z³a passa CD co to sie dzieje a kto 4ty i reszta miejsc z perspektywy Fabryki to wa¿ne :D
Tomko Konopczyc
My równie¿ dziêkujemy wszystkim za przyjazd i walkê.

Pocz±wszy od tego turnieju znowu bedziemy sie z Wami stale bawili bum.gif

Zrobili¶my filmy z wszystkich staræ (dzi¶ pojawi siê link) oraz sporo zdjêæ, które tez szybko umie¶cimy.
Linu¶
Podajê link do stronki z filmami z walk
https://picasaweb.google.com/11684226215916...gCK3d1-abgYqXSQ
Niestety jeszcze nie wszystkie filmiki uda³o mi siê wrzuciæ, wiêc sukcesywnie bêdê je dodawaæ w ci±gu tego tygodnia smile.gif
Robert Szatecki
Bardzo sprawnie przeprowadzony turniej, dziêkujê organizatorom, gratulujê zwyciêzcom i do zobaczenia na kolejnych eliminacjach.
Tomko Konopczyc
Jeszcze tu parê filmów: https://picasaweb.google.com/10100702827092...KOX-4LKysGBmwE#
Damian Lakomski
Walki z Bêdzina - BN 2013 - wszystkie jakie mam
http://www.youtube.com/user/DamianLakomski?feature=mhee
Krzysiek Boroñ
Hej!
Dodali¶my na nasz kana³ ok. 30 walk z fazy grupowej, ró¿nych dru¿yn.
Zerknijcie sobie smile.gif S± ju¿ w lepszej jako¶ci i krêcone z góry z balkonu wiêc prawie wszystko widaæ.
http://www.youtube.com/user/GRHContubernium?feature=watch
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.