Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uzbrojenie i broñ na ¦L¡SKU - XIVw.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
jakub113a
Witam. Od niedawna zaczynam sw± przygodê z rekonstrukcj±. Pragn±³ bym walczyæ mieczem po³torarêcznym, teorycznie ten miecz pojawi³ siê ju¿ w xiii wieku jednak na powa¿nie zaczêto go u¿ywaæ w XIV wieku. Chcia³bym odtwarzaæ rycerza z okolic Legnicy, chocia¿ nie wiem czy ma to du¿e znaczenie. Strój cywilny to wiem i mam, nogawice gacie koszula, podstawy. Wiem, ¿e przeszywanica, he³m nie wiem jaki, nie wiem te¿ jakiej d³ugo¶ci nogawice i jakiej d³ugo¶ci kolczuga, w sumie ma³o wiem, proszê o najlpej podanie ¼róde³ a nie tylko wypisanie.
drzemik
Strój cywilny nie koñczy siê na koszuli, a w³a¶ciwie dopiero zaczyna. smile.gif

Zanim zaczniesz siê zbroiæ, spraw sobie szatê spodni± (dublet, jopulê lub tunikê) oraz wierzchni± (robe lub houppelande), jakie¶ dodatki (pas, torba, pugina³, kaptur, czapka, sztucce) pasuj±ce do stanu rycerskiego. Nie zapomnij o namiocie. Potem mo¿esz siê zbroiæ.

Konia oczywi¶cie masz?
Viator
Dobre pytanie o konia smile.gif

Twoje odtwarzanie rycerza bêdzie mocno ograniczone, ju¿ to widzê po kolejno¶ci w jakiej siê zabierasz do rzeczy. Rycerz - to nie tylko strój bojowy DOBREJ JAKO¦CI (jak na po³owê XIV wieku to czeka Ciê na pikowanym podk³adzie prawdopodobnie pe³na kolczuga z elementami p³ytowymi (³okcie, kolana), he³m garnkowy i najlepiej pod kapturem kolczym drugi he³m - sekretny, pas z sakw±, miecz i sztylet z pochwami skórzanymi z okuciami, tarcza i tunika - te dwie ostatnie w spójnych barwach heraldycznych, mile widziana w³ócznia) ale i przynajmniej dwa komplety wierzchniego stroju - "codzienny" i "galowy" - jeszcze surcote albo który¶ z nowszych, jak pisa³ Drzemik, a do takiego stroju trzeba ju¿ mieæ odpowiedni± bi¿uteriê, chêtnie podbicia lub obszycia futrzane przy stroju i/lub p³aszczu, itd. I wyposa¿enie te¿ - w zasadzie przystoi Ci nie kubek ceramiczny albo drewniany a porz±dny szklany puchar od Banana i tak dalej.

Trochê wiêcej musisz na pocz±tek poczytaæ o tamtych czasach - owszem, ma znaczenie Legnica o tyle, ¿e to - jak napisa³e¶ w temacie - ¦l±sk, a ¦l±sk i zachodnia Ma³opolska by³y wówczas w orbicie wp³ywów niemieckich, co przek³ada siê na konieczno¶æ zapewnienia bardziej spójnego standardu uzbrojenia i stroju (bez wschodnich nalecia³o¶ci, które usz³yby na Mazowszu czy w Ma³opolsce wschodniej), i zastosowanie "nowinek technicznych" (np. na po³owê XIV w ³añcuszków do g³owicy miecza i pugina³u).

Miecz d³ugi/pó³torak te¿ nie tyle zaczêto "na powa¿nie" u¿ywaæ dopiero w XIV wieku, ile powiedz raczej, ¿e zaczêto go wówczas u¿ywaæ do walki w spieszeniu a nie z siod³a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.