Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zio³a- pro¶ba o rozszyfrowanie
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Przyrz±dy toaletowe, higieniczne, zdrowotne
vingill
Witam! Jestem biologiem i mam niewiele wspólnego z naukami humanistycznymi ( zawsze by³am noga z historii czy jêzyka ojczystego) i mam do przygotowania prezentacje o skrzypie polnym. Chcia³am, zeby to wygl±da³o tak, ¿e stare podania ludowe bêd± siê przenikaæ z nowoczesn± wiedz± o tej ro¶linie i o substancjach aktywnych. Znalaz³am, wiêc starszy tekst dotycz±cy skrzypu i tu lipa angsad.gif nie rozumiem do koñca co autor mia³ na my¶li?? Mam nadziejê, ze kto¶ bêdzie móg³ mi pomóc.

Oto tekst: "Chwoszcza (to wiem, ¿e to nazwa skrzypu:) za¿ywaj± go Malarze, Tokarze, Stolarze, Konwisarze do g³adzenia swoich robot; s³u¿ebnice do chêdo¿enia statków (nie mam pojêcia o co chodzi???) Nalana gor±c± wod± smak ma prawdziwey Herba the i zdrowa jest do pp³okania gard³a."T± drug± czê¶æ rozumiem alr to o s³u¿±cych i innych profesjach nie angsad.gif

Czy kto¶ mo¿e mi z tym pomóc??

Dziêkujê Magda.

[Edit] Z malarzami ju¿ wiem o co chodzi to by³ kiedy¶ taki papier ¶cierny :P i by³ u¿ywany do polerowania. Tylko pozosta³ jeszcze problem tych s³u¿ebnic nieszczêsnych smile.gif
kublika
CYTAT(vingill @ 17:45 17.12.2012) *
Witam! Jestem biologiem i mam niewiele wspólnego z naukami humanistycznymi ( zawsze by³am noga z historii czy jêzyka ojczystego) i mam do przygotowania prezentacje o skrzypie polnym. Chcia³am, zeby to wygl±da³o tak, ¿e stare podania ludowe bêd± siê przenikaæ z nowoczesn± wiedz± o tej ro¶linie i o substancjach aktywnych. Znalaz³am, wiêc starszy tekst dotycz±cy skrzypu i tu lipa angsad.gif nie rozumiem do koñca co autor mia³ na my¶li?? Mam nadziejê, ze kto¶ bêdzie móg³ mi pomóc.

Oto tekst: "Chwoszcza (to wiem, ¿e to nazwa skrzypu:) za¿ywaj± go Malarze, Tokarze, Stolarze, Konwisarze do g³adzenia swoich robot; s³u¿ebnice do chêdo¿enia statków (nie mam pojêcia o co chodzi???) Nalana gor±c± wod± smak ma prawdziwey Herba the i zdrowa jest do pp³okania gard³a."T± drug± czê¶æ rozumiem alr to o s³u¿±cych i innych profesjach nie angsad.gif

Dziêkujê Magda.

[Edit] Z malarzami ju¿ wiem o co chodzi to by³ kiedy¶ taki papier ¶cierny :P i by³ u¿ywany do polerowania. Tylko pozosta³ jeszcze problem tych s³u¿ebnic nieszczêsnych smile.gif

do chêdo¿enia statków, czyli do mycia garów. taki zmywak ówczesny - bardzo dobry.
Józef
CYTAT(vingill @ 17:45 17.12.2012) *

Wyraz wieloznaczny..znacz±cy równie¿ - czy¶ciæ.
przyk³ady:
(1.1) Osobno jest czterna¶cie tysiêcy rzemie¶lników, którzy rêczne bronie robi± do szaraju ustawicznie, i powinni je chêdo¿yæ w sklepach co tydzieñ, aby nic pordzewia³ego nie nalaz³o siê, kiedy tam cesarz zajrzy.[3]
(1.1) W Rawie ju¿ stoj±c na kwaterze, nie mia³em obowi±zku chêdo¿enia konia, lecz przy tr±bieniu pobudki musia³em byæ w stajni tak jak inni ¿o³nierze, wola³bym jednak by³ konia chêdo¿yæ a spaæ na sienniku w koszarach, jak mieæ kwaterê jak± tam mia³em.[4]

pozdrawiam
Edit.
Mycie statków - tak mówi³a moja matka w m³odo¶ci.
kublika
otó¿ podobno chêdo¿enie w tym drugim znaczeniu to wymys³ literacki - taka stylizacja maj±ca na celu zgrabne ominiêcie wyrazów powszechnie uznanych za ... tak, ¿eby ka¿dy z kontekstu i tak wiedzia³ o co kaman. Jak widaæ w poprawnym znaczeniu ma³o kto wie, o co kaman ;D
vingill
Dziêkujê Wam bardzo :* W takim razie mój (i mojej grup seminaryjnej z zielarstwa) jêzyk jest bogatszy o jedno staropolskie s³owo smile.gif !! Nie spodziewa³am siê tylu odpowiedzi. Dziekujê bardzo.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.