Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mocowania temblaka w ordynce.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
DanielS
Powitaæ.
Jako, ¿e to mój pierwszy post na forum, to zanim zadam pytanie, przedstawie siê, jak dobre wychowanie przykazuje.

Daniel, rodem z Kielc, rocznik '85, w 2006 roku zacz±lem przygodê z koniem i szabl±. Pierwszoplanowo niezmiennie w u³añskim siodle, od dwóch lat powolutku kompletuje rynsztunek XVII w. Witam uprzejmie i upraszam nie wyklinaæ za ew. b³êdy bo komputery i interneta to zdecydowanie nie moja dzia³ka. Chyba tyle wystarczy.

A teraz pytanie.
Sprezentowa³em sobie ostatnio ordynkê. Sprawdza siê idealnie jak na moje potrzeby (czyli w 98% u¿ywana do ciêæ z konia) ale jak zwykle jest "ale"...

W swojej u³añskie 21-ce przyzwyczai³em siê bardzo do temblaka. Tam jest prosta sprawa, regulamionowo opleciony za jelce.

A jak zamocowaæ go w ordynce?
Mam dwa pomys³y podejrzane gdzie¶ na zdjêciach, nie wiem tylko, czy bêd± siê nadawaæ od strony "poprawno¶ci historycznej".
Pierwszy to po prostu przewiercenie na wylot otworu w kapturku i przewleczenie rzemienia.
Drugi - od czo³a kapturka dolutowaæ/wkrêciæ koluszko, przez które bêdzie mo¿na przewlec temblak.

Który¶ z pomys³ów siê nadaje? A mo¿e jaki¶ inny?
Pzdr
Adam von Loslau
Witam(y) serdecznie.
Najlepiej poszukaj oryginalnych ordynek i zobacz czy który¶ z Twoich patentów tam wystêpuje. Je¶li tak to po problemie. Je¶li nie, a zale¿y Ci na historyczno¶ci to zrezygnuj. A je¶li Ci nie zale¿y to rób cokolwiek. Mo¿e podziel siê zdjêciem swojej szabli, bêdzie nam jeszcze ³atwiej co¶ wymy¶liæ.
Ja znalaz³em tylko co¶ takiego, ale niestety nic nie widaæ.

pozdrawiam
Adam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.