Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaptur normañski XI w
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Sir Dominicus
Mam pytanie je¶li chodzi o kaptur dla normana na XI w, ró¿ni³ siê on czym¶ od tego wykroju kaptura ze Skjoldehamn? Czy kaptury wystêpowa³y w ogóle u normanów? ¦ci¶lej mówi±c chodzi mi o czasy bitwy pod hastings.
Olof
Je¶li ju¿ - obstawia³abym raczej co¶ podobnego do znaleziska z Hedeby interpretowanego jako kaptur (próba rekonstrukcji np. tutaj, trzeci punkt), strój ze Skjoldehamn jest dosyæ specyficzny i ciê¿ko stwierdziæ, czy krój kaptura z tego znaleziska mo¿na rozci±gaæ na wiêksze tereny Europy.
Natomiast to tylko takie moje wnioski, pewnie kto¶ kto bardziej "siedzi" w kwestiach normañskich móg³by wiêcej tu rozja¶niæ.
Sir Dominicus
Wiêc kto siê bawi w normana? Olof jak masz jakiekolwiek wykroje jakkolwiek pasuj±ce do XI wiecznego normana to zapodaj jakie¶...
Leszczu
W ikonografii nie spotka³em siê jeszcze z kapturem. Je¿eli ju¿ szukasz nakrycia g³owy w XI i XII wieku to miniatury Angielskie i Francuskie pokazuj± raczej czapki.
Sir Dominicus
Aha, dziêki wielkie
Krzysiek J
CYTAT(Leszczu @ 15:36 01.12.2012) *
W ikonografii nie spotka³em siê jeszcze z kapturem. Je¿eli ju¿ szukasz nakrycia g³owy w XI i XII wieku to miniatury Angielskie i Francuskie pokazuj± raczej czapki.
No to musia³e¶ niezbyt wiele tej ikonografii widzieæ. XIIw a¿ roi siê od kapturów, wystêpuj±cych równolegle z czapkami, w zasadzie w ka¿dej czê¶ci Europy. Przypuszczam ¿e w XI by³o podobnie.
Leszczu
Ok, mog³em do czego¶ nie dotrzeæ. Je¿eli dysponujesz jak±¶ ikonografi± na ten temat z Anglii na drug± po³owê XI pierwsz± po³owê XII wieku to chêtnie siê z ni± zapoznam.
Lothar spod hastings
Jakby kto¶ dysponowa³ jak±¶ ikonografi± , tak jak wspomnia³ Leszczu, nie pogardzê :P
Sir Dominicus
Okej,dziêki za wszystkie wykroje :P Okaza³o siê ¿e skjoldehamn jest ok.
Pozdro
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.