Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Panu Bogu ¶wieczkê , a diab³u ogarek"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Józef
Witam .
Chcia³bym by na luzie mo¿na by³o , po prostu porozmawiaæ na temat obyczajów i wierzeñ.
Forum ludzie i spo³eczeñstwo zak³ada mo¿liwo¶æ rozmowy na ten temat.
Mam nadziejê , ¿e temat który za³o¿y³em nie pos³u¿y nikomu w innym celu , jak lu¼nej rozmowie.

Dzisiaj zupe³nie przypadkiem trafi³em w poczekalni u ..
na gazetê - historia ..co¶tam .
Zwróci³em uwagê na pewien artyku³ mówi±cy na temat zawierania zwi±zków ma³¿eñskich w XIV - XV w.. Czasu nie mia³em by artyku³ przeczytaæ - kto¶ czyta³ ?
pozdrawiam
edit. znalaz³em - http://wyborcza.pl/alehistoria/1,128942,12...w_srednich.html
ale nie idzie zajrzeæ do reszty tekstu - szkoda icon_sad.gif
Lady Draconia
A to zaskoczenie, w ¿yciu nie pomy¶la³abym ¿e ma³¿eñstwo kiedykolwiek mog³o byæ zawieranie w karczmie, a je¶li ju¿, to raczej przysz³yby mi do g³owy czasy jeszcze sprzed chrystianizacji Polski:)
Interesuj±cy temat. Ciekawe kiedy zaczêto obchodziæ rocznicê ¶lubu, ale to ju¿ chyba temat do innego w±tku :D
Pozdrawiam.
Józef
CYTAT(Lady Draconia @ 18:14 26.11.2012) *
.. Ciekawe kiedy zaczêto obchodziæ rocznicê ¶lubu, ale to ju¿ chyba temat do innego w±tku :D..
Po co zak³adaæ nowe w±tki ? - obyczaje , wierzenia - czyli mie¶ci siê w temacie.
(Mo¿e kto¶ bêdzie umia³ wrzuciæ ca³y artyku³ ?)
pozdrawiam
brat grucha:)
http://www.youtube.com/watch?v=cV_gwz37YqE
Ciekawy film dokumentalny, czêsto sprzeczny z moim zdaniem aczkolwiek sama idea filmu moim zdaniem s³uszna. Religia dla mnie to problem spo³eczny, bez niej by³o by lepiej.
Józef
CYTAT(brat grucha:) @ 19:49 03.01.2013) *
..Religia dla mnie to problem spo³eczny, bez niej by³o by lepiej..

Temat brzmi - "Ludzie i spo³eczeñstwo
Obyczaje, wierzenia, codzienne ¿ycie ludzi w dawnych czasach .."
Gadajmy wiêc o tym w nawi±zaniu do tego co robimy - reko.
Inaczej kto¶ zaproponuje , by Krzy¿acy nie nosili krzy¿a bigsmile2.gif

(Wydaje mi siê niepotrzebne rozmawianie , o tym czy religia jest , czy nie jest potrzebna.
Punkt widzenia zale¿y od punktu siedzenia smile.gif
na marginesie proponujê obejrzenie filmu "ksiêga ocalenia")
pozdrawiam
chrz@ñ 5y5t3m

Chcia³bym by na luzie mo¿na by³o , po prostu porozmawiaæ na temat obyczajów i wierzeñ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Trudno rozmawiaæ na luzie gdy druga strona u¿ywa "cenzury" pomimo ¿e w mojej wypowiedzi nie by³o ani wulgaryzmów ,ani spamu, reklam, czy czegokolwiek innego co jest zabronione w regulaminie blinkie.gif .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.