CYTAT(Grandgousier @ 19:38 19.04.2013)
trzeba kupiæ w sklepie lub zamówiæ u rzemie¶lnika - i zawsze lepiej zap³aciæ wiêcej, a nie braæ rzeczy z suku (btw w Egipcie to raczej nie by³a zurna).
No có¿, jednostkowy przyk³ad raczej nie na miejscu, bo instrumenty zamawia³em wucht± w³a¶nie szukaj±c "Tanich alternatyw" na eBay w krajach trzeciego ¶wiata i ¶mieszne, bo te¿ by³o to jakie¶ 12 lat temu. Zurna mia³a opis Zurny (mo¿e kopiuj wklej), z komercyjnego egipskiego sklepu (pamiêtam sprzedaj±cego sporo i z dobrymi referencjami). Tylko jak ju¿ dosta³em ten instrument, to zaczê³y siê problemy (btw Oud od nich by³ spoko).
Bywa³em na festiwalach instrumentów, m.in w Château D’ars gdzie mia³em okazjê porównaæ ró¿nych makerów i w moim odczuciu ci z Bliskiego Wschodu nie wypadali najlepiej. Ogólnie chcê przez to powiedzieæ, ¿e "tanie alternatywy" z krajów trzecich to nie jest dobry deal, chyba ¿e kto¶ zna i jest pewien jakiego¶ makera. Ale ci znów tani nie s±. Sza³amaje i bombardy (bo chyba o nich rozmawiamy) to nie moja specjalizacja, ale mia³em z nimi i z lud¼mi graj±cymi pro na nich sporo doczynienia. Nie wiem te¿ jaki stopieñ zaawansowania ma i czego szuka Anulka, ale wiem ¿e na instrumentach Tomaszewicza graæ siê da i s± (stosunkowo) niedrogie i pewniejsze ni¿ wyjazd na zakupy do Egiptu czy Armenii. Co wa¿niejsze, go¶æ jest z Polski a ja wierzê ¿e nale¿y wspieraæ naszych.
CYTAT
z dzie³ami Tomaszewicza mia³em do czynienia jako¶ 15 lat temu. stroiki pozostawia³y dziwny posmak brzoskwini z marakuj±. lekko mleczny.
Nie rozumiem problemu, jak ci to przeszkadza³o trzeba by³o zmieniæ na naturalny.