Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Lutnik/Rzemie¶lnik
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
salezius
Witam szukam pana który rekonstruuje instrumenty ¶redniowieczne/wczesno¶redniowieczne rozmawia³em z nim na dniach historii P³ocka da³ mi do siebie kontakt niestety go zgubi³em ;/ Dodam ,¿e ów pan prowadzi tak¿e zespó³ muzyki ¶redniowiecznej. Bardzo by³bym wdziêczny za jak± kolwiek pomoc mo¿ecie te¿ podawaæ tytu³y zespo³ów ja wyszukam w google jakie¶ zdjêcia poznam go na pewno ;) Dziêkuje z góry bardzo;)
Mlodymir
Mo¿e chodzi o to http://rocalfuza.pl/ ?
Grandgousier
ojej, to on jeszcze ¿yje? a te instrumenty koszmarniejsze ni¿ w ubieg³ym wieku...
Anulka
Podpinam siê.

Kogo mo¿na dzi¶ poleciæ jako wykonawcê ¶redniowiecznych instrumentów dêtych stroikowych?
Mlodymir
CYTAT(Anulka @ 00:14 17.04.2013) *
Podpinam siê.

Kogo mo¿na dzi¶ poleciæ jako wykonawcê ¶redniowiecznych instrumentów dêtych stroikowych?

A jaki instrument dok³adnie ciê interesuje ? Wa¿ny te¿ jest przedzia³ cenowy itd. No i czy stroiki naturalne czy plastik (osobi¶cie wolê plastik, bo nie muszê tego mieliæ w ustach pó³ godziny przed wystêpem i stresowaæ siê czy bêdzie stroiæ czy nie, ale wiêkszo¶æ mówi ¿e naturalne maj± lepsze brzmienie).
Anulka
Jestem otwarta na ró¿ne mo¿liwo¶ci, robiê rozeznanie.
Stroik zasadniczo drewniany, zale¿y mi na oryginalnym brzmieniu. Ew. dwa ustniki na zmianê, ¿eby mieæ ratunek przy krytycznej wilgotno¶ci.
Grandgousier
u s t n i k i ?
Mlodymir
Stroiki zasadniczo s± z trzciny, nie drewna, ale mniejsza o to. Producentów jest wielu, ale tak patriotycznie, jakby¶ kupi³a tu http://www.gtmusicalinstruments.com/instru...0Hz&lang=en wcale ¼le by¶ nie zrobi³a. Dobre ratio jako¶æ/cena. S± jeszcze producenci typu Guntzla, ale to bardziej "marketowe" instrumenty.
Anulka
Drewno - skrót my¶lowy, mea culpa.
Kolega ¿ali³ siê na produkt Tomaszewicza, ale to do¶æ wybredny typ. Stroiki podobno s± z kubka po jogurcie smile.gif
Dziêki, zw³aszcza Lecheorowi. Widzê, ¿e tu po staremu.
Grandgousier
Tomaszewicz nie
a co bêdziesz z tym robiæ? bo dobry i tani instrument mo¿esz sprowadziæ z np. Egiptu, Armenii czy Hiszpanii.
Mlodymir
CYTAT(Grandgousier @ 15:09 19.04.2013) *
Tomaszewicz nie
a co bêdziesz z tym robiæ? bo dobry i tani instrument mo¿esz sprowadziæ z np. Egiptu, Armenii czy Hiszpanii.

Oj, ja absolutnie nie polecam Egiptu. Kiedy¶ wzi±³em stamt±d Zurnê i nigdy nie uda³o mi siê jej porz±dnie nastroiæ. Zreszt± 90 % to instrumenty turystyczne, chyba ¿e masz jakie¶ konkretne nazwisko od którego mo¿na zamawiaæ. A co nie tak z Tomaszewiczem ? To co s³ysza³em od niego, brzmia³o raczej lekko i fajnie, no tej teorii z kubkami po jogurtach raczej nie bêdê komentowa³.
Grandgousier
CYTAT
Oj, ja absolutnie nie polecam Egiptu. Kiedy¶ wzi±³em stamt±d Zurnê i nigdy nie uda³o mi siê jej porz±dnie nastroiæ.

a ja kiedy¶ mia³em ch³opaka z Polski i by³ strasznym brudasem. trzeba kupiæ w sklepie lub zamówiæ u rzemie¶lnika - i zawsze lepiej zap³aciæ wiêcej, a nie braæ rzeczy z suku (btw w Egipcie to raczej nie by³a zurna).
z dzie³ami Tomaszewicza mia³em do czynienia jako¶ 15 lat temu. stroiki pozostawia³y dziwny posmak brzoskwini z marakuj±. lekko mleczny.
Mlodymir
CYTAT(Grandgousier @ 19:38 19.04.2013) *
trzeba kupiæ w sklepie lub zamówiæ u rzemie¶lnika - i zawsze lepiej zap³aciæ wiêcej, a nie braæ rzeczy z suku (btw w Egipcie to raczej nie by³a zurna).

No có¿, jednostkowy przyk³ad raczej nie na miejscu, bo instrumenty zamawia³em wucht± w³a¶nie szukaj±c "Tanich alternatyw" na eBay w krajach trzeciego ¶wiata i ¶mieszne, bo te¿ by³o to jakie¶ 12 lat temu. Zurna mia³a opis Zurny (mo¿e kopiuj wklej), z komercyjnego egipskiego sklepu (pamiêtam sprzedaj±cego sporo i z dobrymi referencjami). Tylko jak ju¿ dosta³em ten instrument, to zaczê³y siê problemy (btw Oud od nich by³ spoko).

Bywa³em na festiwalach instrumentów, m.in w Château D’ars gdzie mia³em okazjê porównaæ ró¿nych makerów i w moim odczuciu ci z Bliskiego Wschodu nie wypadali najlepiej. Ogólnie chcê przez to powiedzieæ, ¿e "tanie alternatywy" z krajów trzecich to nie jest dobry deal, chyba ¿e kto¶ zna i jest pewien jakiego¶ makera. Ale ci znów tani nie s±. Sza³amaje i bombardy (bo chyba o nich rozmawiamy) to nie moja specjalizacja, ale mia³em z nimi i z lud¼mi graj±cymi pro na nich sporo doczynienia. Nie wiem te¿ jaki stopieñ zaawansowania ma i czego szuka Anulka, ale wiem ¿e na instrumentach Tomaszewicza graæ siê da i s± (stosunkowo) niedrogie i pewniejsze ni¿ wyjazd na zakupy do Egiptu czy Armenii. Co wa¿niejsze, go¶æ jest z Polski a ja wierzê ¿e nale¿y wspieraæ naszych.

CYTAT
z dzie³ami Tomaszewicza mia³em do czynienia jako¶ 15 lat temu. stroiki pozostawia³y dziwny posmak brzoskwini z marakuj±. lekko mleczny.

Nie rozumiem problemu, jak ci to przeszkadza³o trzeba by³o zmieniæ na naturalny.
Mlodymir
O proszê, a tu kto¶ sprzedaje ³adny instrumencik i w dobrej cenie http://tablica.pl/oferta/szalamaja-w-stroj...fd865f37a8;r:;s

*Nie wiem czy to siê nie liczy jako oferta handlowa, wiêc jak co¶ to admini usuñcie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.