Up³ynê³o bardzo du¿o czasu i nawet moja cierpliwo¶æ da³a za wygran±.
Zamówi³em w marcu tego roku u Pana Szanka miecz, ot replikê pewnego znaleziska. Pan Szanek zamówienie przyj±³, stwierdzi³ ¿e zamówienie wykona na kwiecieñ (tego roku) i poprosi³ o zaliczkê. Zaliczkê w kwocie po³owy podanej ceny wp³aci³em od razu po uzgodnieniu warunków - w po³owie marca. Nie spodziewa³em siê ¿e p. Szanek wyrobi siê do koñca kwietnia, ale po cichu liczy³em ¿e jednak siê uda i na majowy czersk bêdê mia³ moje zamówienie.
Po wymianie kilku maili i po wp³acie zaliczki kontakt siê urwa³. Pan Szanek nie odpowia³ na ¿adne maile - tak do czerwca gdy uda³o mi siê za³atwiæ jego aktualny numer telefonu. Po kontakcie telefonicznym i bardzo grzecznej rozmowie dosta³em wiadmo¶æ ¿e miecz bêdzie do koñca lipca. OK, w porz±dku - uradowany piszê w temacie o miecznikach:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=8549&st=540#
uspokajaj±cy post. Dok³adnie 15 czerwca.
Jednak co¶ jest nie w porz±dku, pomimo wcze¶niejszych zapewnieñ ¿e ma wymiary zamawianego miecza pan Szanek prosi mnie o dok³adne wymiary orygina³u bo ich nie ma. Oczywi¶cie je wysy³am, na razie wszystko biorê na luzie.
Przez miesi±c znowu brak kontaktu, piszê z ponagleniem i dostajê odpowied¿ ¿e do koñca lipca miecz bêdzie z pewno¶ci±.
Mija lipiec, koñczy siê sierpnieñ - miecza nie ma, odpowiedzi na maile równie¿. W koñcu jest, 13 sierpnia dostajê wiadomo¶æ ¿e miecz bêdzie za tydzieñ, czyli koniec sierpnia. Ok, jest dobrze, bêdzie na Mazoviê - pocieszam siê w duchu.
Jasne...
Ostatni mail od pana Szanka datowany jest na 15 sierpnia, pan Szanek prosi mnie w nim o potwiedzenie wymiarów. Od tego czasu cisza - oczywi¶cie pieni±dze nie zosta³y mi zwrócone.
Nie chce mi siê ju¿ dzwoniæ, nie mam ochoty pisaæ kolejnych maili. Nudz± mnie ju¿ zapewnienia ¿e miecz bêdzie za "dwa tygodnie". Pan Szanek zwyczajnie nie potrafi rzeczowo podej¶æ do sprawy, nie potrafi te¿ uczciwie powiedzieæ ¿e ma wa¿niejsze zamówienia za granic± ni¿ tu w kraju. Spodziewa³em siê po¶lizgu z zamównieniem, jedynie czego oczekiwa³em o czym wspominalem w mailach to podanie mi realnej daty otrzymania miecza. Móg³bym poczekaæ nawet pó³ roku, nawet d³u¿ej - ale pisanie co chwilê "¿e jest prawie gotowy" i pó¿niejsze unikanie kontaktu to zwyczajne gówniarstwo.
Po tym jak opisa³em problemy z moim zamówieniem w temacie Ranking Mieczników odezwa³o siê do mnie kilka osób maj±cych podobne problemy. Zdaje siê ¿e rekordzista wp³aci³ zaliczkê oko³o dwóch lat temu. Naprawdê dziwiê siê ¿e jeszcze nikt nie za³o¿y³ tematu po¶wiêconego panu Szankowi.
Szczerze odradzam, szkoda nerwów i pieniêdzy. Nie zamawiajcie broni u tego pana!
Nie chce mi siê z tym lataæ na policjê, mam za daleko - poza tym to bardziej sprawa cywilna. Ale byæ mo¿e to zrobiê, z chêci± przeczytam jak siê pan Szanek bêdzie t³umaczy³, bo bêdzie musia³ co¶ powiedzieæ.
Panie Wojtku, bywa Pan na FREHA - uczciwie by by³o napisaæ kilka s³ów wyt³umaczenia.
Ps. Oczywi¶æie mam wszystkie maile, nie wiem po co ale je trzymam na wszelki wypadek.