Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nierzetelno¶æ Pana Szanka
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Problemy z rzemie¶lnikami, sprzedawcami i kupuj±cymi
Indar
Up³ynê³o bardzo du¿o czasu i nawet moja cierpliwo¶æ da³a za wygran±.
Zamówi³em w marcu tego roku u Pana Szanka miecz, ot replikê pewnego znaleziska. Pan Szanek zamówienie przyj±³, stwierdzi³ ¿e zamówienie wykona na kwiecieñ (tego roku) i poprosi³ o zaliczkê. Zaliczkê w kwocie po³owy podanej ceny wp³aci³em od razu po uzgodnieniu warunków - w po³owie marca. Nie spodziewa³em siê ¿e p. Szanek wyrobi siê do koñca kwietnia, ale po cichu liczy³em ¿e jednak siê uda i na majowy czersk bêdê mia³ moje zamówienie.
Po wymianie kilku maili i po wp³acie zaliczki kontakt siê urwa³. Pan Szanek nie odpowia³ na ¿adne maile - tak do czerwca gdy uda³o mi siê za³atwiæ jego aktualny numer telefonu. Po kontakcie telefonicznym i bardzo grzecznej rozmowie dosta³em wiadmo¶æ ¿e miecz bêdzie do koñca lipca. OK, w porz±dku - uradowany piszê w temacie o miecznikach:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=8549&st=540#
uspokajaj±cy post. Dok³adnie 15 czerwca.
Jednak co¶ jest nie w porz±dku, pomimo wcze¶niejszych zapewnieñ ¿e ma wymiary zamawianego miecza pan Szanek prosi mnie o dok³adne wymiary orygina³u bo ich nie ma. Oczywi¶cie je wysy³am, na razie wszystko biorê na luzie.
Przez miesi±c znowu brak kontaktu, piszê z ponagleniem i dostajê odpowied¿ ¿e do koñca lipca miecz bêdzie z pewno¶ci±.
Mija lipiec, koñczy siê sierpnieñ - miecza nie ma, odpowiedzi na maile równie¿. W koñcu jest, 13 sierpnia dostajê wiadomo¶æ ¿e miecz bêdzie za tydzieñ, czyli koniec sierpnia. Ok, jest dobrze, bêdzie na Mazoviê - pocieszam siê w duchu.
Jasne...
Ostatni mail od pana Szanka datowany jest na 15 sierpnia, pan Szanek prosi mnie w nim o potwiedzenie wymiarów. Od tego czasu cisza - oczywi¶cie pieni±dze nie zosta³y mi zwrócone.
Nie chce mi siê ju¿ dzwoniæ, nie mam ochoty pisaæ kolejnych maili. Nudz± mnie ju¿ zapewnienia ¿e miecz bêdzie za "dwa tygodnie". Pan Szanek zwyczajnie nie potrafi rzeczowo podej¶æ do sprawy, nie potrafi te¿ uczciwie powiedzieæ ¿e ma wa¿niejsze zamówienia za granic± ni¿ tu w kraju. Spodziewa³em siê po¶lizgu z zamównieniem, jedynie czego oczekiwa³em o czym wspominalem w mailach to podanie mi realnej daty otrzymania miecza. Móg³bym poczekaæ nawet pó³ roku, nawet d³u¿ej - ale pisanie co chwilê "¿e jest prawie gotowy" i pó¿niejsze unikanie kontaktu to zwyczajne gówniarstwo.
Po tym jak opisa³em problemy z moim zamówieniem w temacie Ranking Mieczników odezwa³o siê do mnie kilka osób maj±cych podobne problemy. Zdaje siê ¿e rekordzista wp³aci³ zaliczkê oko³o dwóch lat temu. Naprawdê dziwiê siê ¿e jeszcze nikt nie za³o¿y³ tematu po¶wiêconego panu Szankowi.
Szczerze odradzam, szkoda nerwów i pieniêdzy. Nie zamawiajcie broni u tego pana!
Nie chce mi siê z tym lataæ na policjê, mam za daleko smile.gif - poza tym to bardziej sprawa cywilna. Ale byæ mo¿e to zrobiê, z chêci± przeczytam jak siê pan Szanek bêdzie t³umaczy³, bo bêdzie musia³ co¶ powiedzieæ.
Panie Wojtku, bywa Pan na FREHA - uczciwie by by³o napisaæ kilka s³ów wyt³umaczenia.

Ps. Oczywi¶æie mam wszystkie maile, nie wiem po co ale je trzymam na wszelki wypadek.
Borg
Podpisujê siê pod tym co Krzysiek napisa³.
Kilka lat temu zamówi³em broñ i cisza... U mnie na szczê¶cie olanie klienta nast±pi³o przed przelewem zaliczki, ale skutecznie zniechêci³o mnie do dalszych prób kontaktu.
jolan
CYTAT(Borg @ 18:33 18.11.2012) *
Podpisujê siê pod tym co Krzysiek napisa³.
Kilka lat temu zamówi³em broñ i cisza... U mnie na szczê¶cie olanie klienta nast±pi³o przed przelewem zaliczki, ale skutecznie zniechêci³o mnie do dalszych prób kontaktu.

Ja zamówi³em miecz dobrych kilka lat temu, wp³aci³em zaliczkê, miecz mia³ byæ wykonany w terminie 3-4 miesiêcy. Do wp³aty zaliczki - kontakt doskona³y, po wp³aceniu kasy - koniec. Long story short - nast±pi³a seria usprawiedliwieñ i wymówek, obiecanek "za dwa tygodnie", pró¶b o ponowne wys³anie zamówienia/adresu bo mail nie dzia³a/sytuacja ¿yciowa/choroba/przeprowadzka (niepotrzebne skre¶liæ) itd itp. Pana Szanka spotka³em osobi¶cie na jarmarku za granic± dobre pó³tora roku pó¼niej. Mia³ miecze na sprzeda¿, w tym model przee mnie zamówiony. Skonfrontowany najpierw chcia³ mnie zbyæ "zrobiê panu po wakacjach", a gdy nie da³em za wygran± stwierdzi³, ¿e mój model jest ju¿ sprzedany i "³askawie" zgodzi³ siê, ¿ebym sobie "wzi±³" (oczywi¶cie po uregulowaniu pozosta³ej nale¿no¶ci) model o wiele skromniejszy (czyli tañszy). Nie chcia³em siê wyk³ócaæ i zgodzi³em siê na to, z ulg± zamykaj±c sprawê. W sumie na miecz czeka³em prawie 2 lata, zap³aci³em za dro¿szy, a dosta³em "z ³aski" tañszy (to ostatnie k³adê po czê¶ci na karb mojej niechêci do konfliktów, po prostu nie mia³em ochoty robiæ awantury, ot, g³upi by³em i tyle...).

Z samego miecza jestem zadowolony, rzemios³o pierwszorzêdne. Szkoda, ¿e nie ten, który zamówi³emi i za który zap³aci³em.

Pozdrawiam pana Wojciecha. Wybaczone, ale nie zapomniane.
Indar
Zero odpowiedzi na maile, zero kontaktu - w dalszym ci±gu pan Szanek nie podj±³ próby wyja¶nienia sprawy. Ale maile odbiera z tego co widzê smile.gif
A z³o¿e sobie na niego zawiadomienie o oszustwie, zobaczymy jak siê bêdzie t³umaczy³.
Postaram siê narobiæ mu trochê k³opotów.
brat grucha:)
CYTAT(Indar @ 12:12 28.12.2012) *
Zero odpowiedzi na maile, zero kontaktu - w dalszym ci±gu pan Szanek nie podj±³ próby wyja¶nienia sprawy. Ale maile odbiera z tego co widzê smile.gif
A z³o¿e sobie na niego zawiadomienie o oszustwie, zobaczymy jak siê bêdzie t³umaczy³.
Postaram siê narobiæ mu trochê k³opotów.

Indarze, napisa³em to w temacie Ragnara: kontakt z takimi lud¼mi mo¿na wymusiæ przez prowokacjê, trzeba ich publicznie obsmarowaæ i nagle znajduj± dla Ciebie czas.
S³awomir z Che³ma
Wielokrotnie zamawia³em miecze u Wojtka Szanka, zazwyczaj mia³em je w terminie, czasami z ma³± obsuw± czasow±. Z kontaktem bywa³o ró¿nie czasami kiepsko czasami lepiej, najgorzej mailowo. Najlepiej sprawdza³ siê telefon . Wg. mnie Wojtek jest strasznie nieuporz±dkowany w realizacji zamówieñ, warto by siê poprawi³ bo to naprawdê ¶wietny rzemie¶lnik. Zgadzam siê z przedmówcami ¿e lepszy termin odleg³y, ale pewny na 100% ni¿ szybki który koñczy siê tak± histori±...
Indar
Napisa³em sobie zawiadomienie o szustwie pope³nionym przez Pana Szanka. Dosta³em informacjê i¿ w/w nie zrealizuje mojego zamówienia tylko odda pieni±dze.
Zobaczymy, wys³a³em maila z danymi do przelewu.
Pan Szanek zobowi±za³ siê oddaæ kasê - dok³adnie rok po z³o¿eniu zamówienia i 7 miesiêcy od ostatniej korespondencji w której proszê o zwrot zaliczki. Jestem bardzo cierpliwy i spokojny, ale pan Szanek zas³y¿y³ na problemy - i ich dostarczê. Ja mam czas, pójdê sobie którego¶ razu do PIHu, Rzecznika Praw Konsumenta, pójdê do S±du Cywilnego i z³o¿ê prywatn± skargê. Daleko nie mam, nie bêdzie to problem. Byæ mo¿e skoñczy siê to niczym, ale przynajmniej producent bêdzie siê musia³ trochê tlumaczyæ ze swojego postêpowania.
A wystarczy³o tylko byæ szczerym i napisaæ ¿e siê nie zrobi. Albo zrobiæ miecz, który zamówi³em w marcu zesz³ego roku! A k³amstwa i brak kontaktu motywuj± mnie do takiego dzia³ania.
Trochê wstyd ¿e musia³em tak to za³atwiaæ, ale nie by³o innej mo¿liwo¶ci.
Odradzam ka¿demu zamawianie u Pana Szanka, szkoda nerwów. I proponujê ka¿demu kto wtopi³ kasê ¿eby poszed³ na policjê - z chêci± pomogê. A wiem ¿e s± tacy którzy od roku czekaj± - wtapiaj±c zaliczkê albo i ca³± kwotê.
To wstyd dla Szanka ¿e dochodzi do tego ¿e inaczej nie da siê z nim za³atwiæ.
Ciekawe jest równie¿ to ¿e pomimo takich problemów Pan Szanek wci±¿ przyjmuje zamówienia.
Dawid P.
Przyjmuje bo siê z tego utrzymuje, a ludzie zamawiaja bo robi dobre miecze. Ja na swoj czeka³em pól roku d³u¿ej, czyli w sumie pó³tora roku. Tyle ¿e mi nie zle¿a³o na terminie. Co do jako¶ci nie mogê z³ego s³owa powiedzieæ. Co do kontaktu to niestety mam te same wra¿enia.

Indar
Nie mia³bym mu za z³e gdyby jasno napisa³ "przepraszam nie dam rady, zamówienie siê przeci±gnie do roku". ¯eby poda³ mi realny termin a nie co miesi±c pisa³ ¿e miecz za tydzieñ bêdzie gotowy. Jasna sytuacja, nie bêdzie - zwracam kasê, bêdzie ale za rok. Tak ¿ebym móg³ podj±æ decyzjê czy czekam czy zamawiam u kogo¶ innego.
A tak, dupa - od sierpnia brak kontaktu.
Indar
W dniu dzisiejszym odzyska³em zaliczkê. Nie oby³o siê bez k³opotów i ponagleñ ze strony prowadz±cego postêpowanie. Najpierw pan Szanek twierdzi³ ¿e odda³ ju¿ kasê, pó¿niej ¿e nie dosta³ danych do przelewu itd.
Jestem za¿enowany ¿e musia³em walczyæ o jej zwrot drog± prawn±, ale nie by³o innej drogi. Pan Szanek to niestety oszust i nie warto u niego zamawiaæ. Byæ mo¿e robi dobre miecze i ludzie s± zadowoleni, jak kto¶ bêdzie mia³ szczê¶cie i dostanie swoje zamówienie.
Rekordzista czeka na swoje zamówienie 4 rok, pan Ciech z Ksiêstwa Draconii Czarnej zamówi³ kilka lat temu szablê, wp³aci³ zaliczkê i nic. Sytuacja by³a podobna, wielokrotne zapewnianie ¿e zamówienie bêdzie " za chwilê gotowe", po czym przychodzi mail z pro¶b± o ponowne podanie wymiarów. Oczywi¶cie od po³owy 2012 roku brak jest kontaktu.
Ciech nie posiada konta na Freha, ale pozwoli³ mi na skrótowe opisanie jego przygody z Szankiem, dlatego wypowiadam siê w jego imieniu.
Hodo
Ja czeka³em ponad rok, najpierw brak kontaktu mailowego, potem nie odbieranie telefonu, przeplatane obiecankami, ¿e bêdzie ju¿ tu¿-tu¿. Nawet siê dogadali¶my co do oprawy, mia³a byæ super-ekstra, specjalnie dlatego ¿e tyle czeka³em. Có¿, dopiero kilka gró¼b skierowania sprawy na policjê sprawi³o, ¿e odzyska³em zaliczkê.
Lubomir Aleksandrowicz
Witam !
2 Miecze i szable od pana Szanka dosta³em z tygodniowym opó¼nieniem , mój cz³owiek równie¿ zamawia³ u niego miecz XIII i dosta³ z 2 tygodniowym opó¼nieniem ( obydwa opó¼nienia do przyjêcia dla nas ) .
To tak tylko dla informacji piszê .
Indar
Wiem ¿e s± osoby które otrzyma³y swoje zamówienie w terminie do zaakceptowania. Tym bardziej razi mnie takie postêpowanie, k³amanie co chwilê o terminie wykonania zamiast przyznania ¿e zamówienie nie bêdzie zrealizowane.
Takie postêpowanie trzeba têpiæ, co z tego ¿e jako¶æ dobra kiedy realizacja zamówienia przypomina loteriê?
Maciej z Kluczborka
pisa³em ju¿ o tym w innym w±tku i w artykule na stronce ale warto i tu dodaæ ¿e najlepiej pisaæ umowê i nie wp³acaæ pieniêdzy bez ¿dnego tego udokumentowania. potem ³atwiej co¶ odzyskaæ. poza tym umow± mo¿e byæ e-mail który w tre¶ci zawiera datê wykonania oraz kwoty. oraz parametry zamówienia. warto by by³o aby sobie tak± regu³ê przyswoiæ jako zamawiaj±cy broñ. ja jak przyjmujê zamówienie na wykonanie miecza nie wyobra¿am sobie innej drogi. nie wyobra¿am sobie nie odebrania telefonu ani nieodpisania na mail... (ale kiedy¶ sam by³em zamawiaj±cym wiêc pamiêtam takie sytuacje.) wspó³czujê nerwów i chwalê dochodzenie drog± prawn± - niestety... ¶wietny fachowiec Pan Szanek. szkoda ¿e tak siê sprawy maj±...
Indar
A ciekawe jak siê ma sprawa obecnie, czy zamówienia s± w miarê terminowo realizowane? Kto¶ wie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.