Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Podk³adki do nitów XIV/XV
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Madis
Hej

Wie kto¶ mo¿e z Was jak wygl±da³y historyczne podk³adki pod nity w XIV i XV wieku? Chodzi mi dok³adnie o nitowanie zbrojników (blaszki wewn±trz). Czy by³y skórzane czy stalowe?
A.Fran
Nity z szerokim p³askim ³ebkiem nie potrzebuj± podk³adek.
Krzychu
CYTAT(A.Fran @ 07:54 26.02.2013) *
Nity z szerokim p³askim ³ebkiem nie potrzebuj± podk³adek.

Potrzebuj± z drugiej strony, je¶li nitujesz np stal do skóry. Potrzebujesz sztywnej "ramy" czyli w³a¶nie podk³adki, ¿eby podczas obróbki m³otkiem nit ³adnie siê sp³aszczy³. Jak nitujesz stal do stali, to inna sprawa. No, chyba ¿e to tylko ja taki g³upi i nieumiejêtny, ¿e podk³adek potrzebujê. Pytanie moim skromnym zdaniem bardzo sensowne
Adek Kronikarz
Przyk³ad na podstawie dwóch zachowanych podk³adek z kapalinu pochodz±cego z tego okresu ze zbiorów Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elbl±gu (widok od spodu), z drugiej strony zastosowano pó³okoliste ³ebki o promieniu 10mm (ostatnie zdjêcie) przy ¶rednicy trzpienia wynosz±cej ok. 4mm:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
A.Fran
Do nitowania zbrojników trzeba mieæ odpowiedni m³otek, wtedy jest ³atwiej uzyskaæ dobry pozbawiony zadziorów ³epek. Nit musi mieæ ¶rednicê najlepiej o.5mm mniejsz± ni¿ otwór w blasze i wystawaæ jakie¶ 2-3mm, wtedy nie trzeba klepaæ du¿o i nit nie wygina siê.

>>>>chodzi mi o to.... <<<<
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.