Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Film o grunwaldzie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Józef
Witam.
W programie TV4 w niedzielê 04.11 . godz.20.00
http://www.telemagazyn.pl/program-tv/10000...aldem,id,t.html
pozdrawiam
Ryba
Ciekawie zmontowany, mo¿e posz³o w ¶wiat za du¿o informacji na temat grupowych walk i ich tzw. "brutalno¶ci", jak to niektórzy nazwali, ale generalnie mi³o siê ogl±da³o zarówno wypowiedzi znajomków, jak i profesjonalnie zmontowane urywki walk.
drzemik
Ma kto¶ linka do tego filmu na Youtube?
Cedric
Sza³u nie by³o.
Józef
CYTAT(drzemik @ 14:11 05.11.2012) *

Ogl±da³em mo¿e 20 minut (przez internet) i siê wy³±czy³o - pisa³o , ¿e limit wyczerpany.
Wiêc jak kto¶ mo¿e poda\c gdzie to mo0¿na obejrzeæ , to bêdê wdziêczny.
pozdrawiam
rvdy
Wed³ug mnie ciekawa produkcja. Mi³o siê ogl±da³o. Podoba³o mi siê to, ¿e wreszcie to rekonstruktorzy a nie pan redaktor byli na pierwszym planie smile.gif
Purvis
Je¶li dobrze skojarzy³em, to re¿yserem jest Patryk Vega. Je¶li to prawda, to mile siê rozczarowa³em.
Fenrol
Prawda, to on happy.gif
Heller
Nie ogl±da³em a s³ysza³em ró¿ne opinie...wiêc równie¿ proszê o jaki¶ link gdzie siê osobi¶cie przekonam czy Patryk Vega zrobi³ kawa³ek dobrego materia³u czy znowu da³ czosnka o kulistych kszta³tach.
purchaweczka
Ogl±da³am pierwsz± czê¶æ. Sama nie mia³am szczê¶cia do ¶wiata rycerskiego. Mo¿na powiedzieæ, ¿e ¼le trafi³am, zosta³am po³kniêta, prze¿uta i wypluta. icon_sad.gif
Obiektywnie film musi jednak robiæ na szerokiej publiczno¶ci ¶wietne wra¿enie. Pokazano sympatycznych, czasami wybitnych ludzi mówi±cych z przekonaniem. Piêknie. Nie wa¿ne, ¿e to, co mówili nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywisto¶ci. Efekt PR-owy osi±gniêty. Powinni siê Pañstwo cieszyæ.
Abbadon
Witam,
Ja podobnie, jak szanowny kolega Józef widzia³em przez internet pierwsze 20 min, a pó¼niej limit siê niestety zakoñczy³. W zwi±zku z tym do³±czam siê do pró¶b o namiary na linka z ca³o¶ci± programy.
Pozdrawiam!
Petters
Na dodatek ma byæ film osadzony w ¶redniowieczu, zobaczymy co z tego wyjdzie.
http://kultura.newsweek.pl/moj-grunwald--p...,93895,1,1.html
"Bitwa pod Grunwaldem" naprawdê pozytywnie mnie nastroi³a co do rekonstrukcji, a zwa¿aj±c na to, ¿e dopiero wkraczam w ten straszny ¶wiat, to dosta³em mocnego kopa do motywacji. ;)
Napisa³em te¿ do TV4 z zapytaniem kiedy bêdzie kolejna emisja.
kublika
CYTAT(purchaweczka @ 21:56 05.11.2012) *
Ogl±da³am pierwsz± czê¶æ. Sama nie mia³am szczê¶cia do ¶wiata rycerskiego. Mo¿na powiedzieæ, ¿e ¼le trafi³am, zosta³am po³kniêta, prze¿uta i wypluta. icon_sad.gif
Obiektywnie film musi jednak robiæ na szerokiej publiczno¶ci ¶wietne wra¿enie. Pokazano sympatycznych, czasami wybitnych ludzi mówi±cych z przekonaniem. Piêknie. Nie wa¿ne, ¿e to, co mówili nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywisto¶ci. Efekt PR-owy osi±gniêty. Powinni siê Pañstwo cieszyæ.

Cieszymy siê szczerze!
A Purchaweczka widaæ ¼le trafi³a, co siê zdarza i w¶ród wêdkarzy i w¶ród filatelistów......

Wracaj±c do filmu - bardzo cieszy mnie, ¿e pokazuje odtwórców prywatnie, szczególnie pana chirurga transplantologa - to na ludziach robi wra¿enie " O! Taki powa¿ny cz³owiek siê tym zajmuje to znaczy nie jest to taka zupe³na g³upota ;)
Pokazuje, ¿e bohurt to nie taki teatrzyk dla gapiów tylko rzetelna na... znaczy walka, ¿e do tego trzeba ostro i uczciwie trenowaæ, jak do ka¿dych innych sportów walki;
¯e mo¿na mieæ pasjê, ¿yæ z tego i jeszcze byæ przy tym chwalebnie spo³ecznie u¿ytecznym;
¯e ¶rodowisko jest wyj±tkowe - "zintegrowane i solidarne" - tak twierdzimy my, odtwórcy, publika nie musi wierzyæ, ale jaki¶ kamyczek do ogródka ju¿ maj± wrzucony...
Abbadon
Witam,
Ponawiam pro¶bê o linka z filmem. Je¶li kto¶ jest w posiadaniu tego¿ filmu, proszê o jego udostêpnienie. Pozdrawiam!
Tomko Konopczyc
Zawsze mozna mieæ jakies zastrze¿enia, ale co wa¿ne to to, ¿e wreszcie jaki¶ film, który nie realizuje kosmicznych wizji Pana re¿ysera i nie szuka niezdrowej sensacji tylko stara siê rzetelnie pokazac to co robimy. Profesjonalny warsztatowo i rzeczywiscie korzystny PRowo.
MagicWojtek
mam nagranie..ale dziwne..bo robi z 15 klatek na sekunde tylko (chociaz ustawi³em 60 ) :/
BoskiMisza
Witam,

Te¿ uwa¿am, ¿e film jak na dokument, wyszed³ bardzo dobrze. Rekonstruktorzy zostali pokazani jako normani ludzie, którzy maj± swoje normalne ¿ycie, a w wolnych chwilach, w ramach hobby, zajmuj± siê odtwórstwem.

Obawia³em siê, ¿e re¿yser na si³ê bêdzie chcia³ udowodniæ jak±¶ tezê i wybierze osoby, które bêd± uderza³y w patetyczne tony, ¿e to "patriotyczny obowi±zek", "niesienie kaganka o¶wiaty", "¿yciowa misja" itp.

Uda³o siê omin±æ te¿ masê ambitnych pytañ w stylu "ile wa¿y miecz?", "z czego jest ta zbroja?" i inne durne, które pojawiaj± siê w ka¿dym praktycznie wywiadzie czy filmie.

Dobrze te¿ by³y wywa¿one proporcje, czyli nie by³o o samych buhurtach, czy samych koniach, ale w do¶æ szerokim zakresie pokazano ró¿ne oblicza reko - rzemios³a, biesiady, stronê edukacyjn± i w pewien sposób te¿ biznesow±.

O ile baaardzo sceptycznie podchodzi³em do filmu w trakcie realizacji, to uwa¿am, ¿e jest to na chwilê obecn± najlepszy dokument o rycerce.
Chyba lepsze to, ni¿ np. "Rycerze z Mainheim" którzy lec± na National Geographic, gdzie ekipa filmowa je¼dzi za go¶ciem który pojedynkuje siê na lite kopie w kombinezonie motocyklowym, a jego g³ównym motorem jest chêæ zwyciêstwa i zarobienia kasy. Z jak±kolwiek rekonstrukcj± nie ma to wiele wspólnego, a szufladkuje nas jako niedojrza³ych imbecyli z mas± kompleksów.

Napewno warto obejrzeæ ten film, bo wyró¿nia siê na tle dotychczasowych produkcji.

Pozdrawiam
Misza
chrisser
Witam

Profesjonalnie zmontowany dokument o naszym hobby. Ciekawe wywiady. Pokazane ca³e spektrum odtwórstwa tzn. biesiadowanie, bohurty, ³ucznictwo, jazda konna, zabawy dla dzieci, strona biznesowa itd itp... Przedstawiono 6 zupe³nie róznych postaci, które zajmuja siê odtwórstwem, ale ka¿da z nich na swój sposób. Wci±gaj±ce 2 godziny ogl±dania.
Bardzo profesjonalnie przedstawione sceny walk. Umieszczono nawet kamerê na he³mie konnego rycerza podczas walki na kopie.

Generalnie dobra reklama rekonstrukcji i do tego rzetelne informacje, bez ¶ciemniania. Ciekawe wywiady z Reyem i Brzychcym.

Mnie sie podoba³o, ale obejrza³bym jescze raz. Podejrzewam, ¿e nieprêdko bedzie mozna to zobaczyæ gdzie¶ w sieci. Produkcjê finansowa³a stacja TV 4 i ona ma prawa do tego materia³u.
Borg
Jak kto¶ znajdzie to poproszê...

Nawiasem mam uwagê.
Zjawisko rekonstrukcji i rymcerstwa dzia³a prê¿ne w tym smutnym kraju od kilkunastu lat... raczkuje od pewnie dwudzistu kilku.
Na fresze zarejestrowanych jest oko³o 11 000 u¿ytkowników. W realnym ¶wiecie bawi±cych siê jest kilka-kilkana¶cie razy wiêcej.
Podsumowuj±c trochê wstyd, ¿e po³owa ¶rodowiska onanizuje siê jednym, jedynym, podobno dobrym programem na temat zjawiska... Mam serdecznie do¶æ odbierania rekonstrukcji jako zabawy dla pryszczatych fanów Tolkiena i wciskania pomiêdzy coroczn± relacjê z k±pieli morsów witaj±cych Nowy Rok a zbieraczem kapsli po soku jab³kowym w Teleexpresie.
Tylko jeszcze nie wiem czy wstyd powinno byæ nam, ¿e zjeb... sobie PR, czy pismakom i innym udaj±cym reporterów, socjologów, antropologów kultury robi±cym wywiady pod k±tem kar cielesnych.
BoskiMisza
CYTAT(Borg @ 14:55 07.11.2012) *
Podsumowuj±c trochê wstyd, ¿e po³owa ¶rodowiska onanizuje siê jednym, jedynym, podobno dobrym programem na temat zjawiska... Mam serdecznie do¶æ odbierania rekonstrukcji jako zabawy dla pryszczatych fanów Tolkiena i wciskania pomiêdzy coroczn± relacjê z k±pieli morsów witaj±cych Nowy Rok a zbieraczem kapsli po soku jab³kowym w Teleexpresie.

Proponujê najpierw obejrzeæ, aby albo do³±czyæ do grona fanów wieczornej masturbacji przy dokumencie Vegi, albo pozostaæ przy starym dobrym redtube.

Na pewno ten film podchodzi w inny sposób do rekonstruktorów i ukazuje ich w³a¶nie jako rozumne istoty, które maj± normalne ¿ycie, osi±gaja w nim sukcesy, a to co robi± - robi± dla siebie bo takie maja hobby. Nie ma tam pasowañ na rycerzy przez samozwañczych kasztelanów, nie ma tam osób w leginsach mówi±cych cytatami z krzy¿aków i innych g³upstw.

Faktycznie do¶æ smutne jest to, ¿e to jedyny zno¶ny dokument dotycz±cy reko, jaki powsta³ na przestrzeni lat, ale zawsze musi byæ pierwszy krok. Mo¿e to bêdzie pocz±tek rewolucji PRowskiej ¶rodowiska i odej¶cia od utartych schematów, ¿e rekonstruktorzy to fajny dodatek do wiejskich festynów, gdzie za piwko i kie³baskê, chêtnie umil± widzom czas przed wystêpem Mandaryny.

Pozdrawiam
Misza
Abbadon
Witam,
Misza zgadzam siê z Tob±! Nie mo¿e byæ tak, ¿e jako rekonstruktorzy jeste¶my prza¶nym dodatkiem do festynów i innych do¿ynek! Ja sam dostajê propozycje ¿eby zrobiæ "jaki¶" pokaz dla dzieci z przedszkola, czy innych ¶rodowisk. A po pokazie s³yszê, ¿e fajni z was kuglarze!!!!
Oczywi¶cie propagowanie i szerzenie ¿ycia oraz kultury wieków minionych jest OK, ale trzeba mieæ w tym zdrowy rozs±dek i nie mo¿emy daæ siê rozmieniæ na drobne!
Na koniec chcê wróciæ do sedna tematu i kolejny raz ponawiam pro¶bê o linka do omawianego filmu.
Pozdrawiam!
ada.1996
"Wracaj±c do filmu - bardzo cieszy mnie, ¿e pokazuje odtwórców prywatnie, szczególnie pana chirurga transplantologa - to na ludziach robi wra¿enie " O! Taki powa¿ny cz³owiek siê tym zajmuje to znaczy nie jest to taka zupe³na g³upota ;)
Pokazuje, ¿e bohurt to nie taki teatrzyk dla gapiów tylko rzetelna na... znaczy walka, ¿e do tego trzeba ostro i uczciwie trenowaæ, jak do ka¿dych innych sportów walki;
¯e mo¿na mieæ pasjê, ¿yæ z tego i jeszcze byæ przy tym chwalebnie spo³ecznie u¿ytecznym;
¯e ¶rodowisko jest wyj±tkowe - "zintegrowane i solidarne" - tak twierdzimy my, odtwórcy, publika nie musi wierzyæ, ale jaki¶ kamyczek do ogródka ju¿ maj± wrzucony...
[/quote] "

Dziêkujê za dobre s³owo o moim tacie. Bo ludzie którzy ogl±dali film i go znali to podzielili siê na dwie grupy. Takich co ju¿ nigdy do niego nie pójd±, bo wariat icon_sad.gif oraz na takich którzy stwierdzili ¿e to ¶wietna sprawa i w czasie ka¿dej przerwy dzwonili ludzie ¿eby siê zapytaæ jak mo¿na siê dostaæ do takiego bractwa smile.gif
Wed³ug mnie to by³ ¶wietny film, nie ze wzglêdu na tatê, ale ogólnie ¶wietne wypowiedzi, zw³aszcza czê¶æ " Pojednanie Narodów" wypowiedzi by³y fantastycznie i w sumie to przyznam ¿e a¿ siê wzruszy³am.
Btw. Jak powiedzia³ Przemek Rey, s± prowadzone rozmowy o sprzeda¿y materia³u do BBC i Discovery. Umieszczanie filmów w sieci zmniejsza szanse na powodzenie tego przedsiêwziêcia, dlatego ani na yt, ani nigdzie nie ma na razie filmu.

BoskiMisza
Czyli wszystkie osoby co bra³y w nim udzia³ dostan± wynagrodzenie, czy jak zwykle twórcy zbij± kasê czyim¶ kosztem? smile.gif

To akurat jest dla mnie bardzo nie fajne...

Macbeth
Ja mam ten film nagrany, bo nie mia³em jak obejrzeæ na ¿ywo, wiêc poprosi³em ojca ¿eby mi go nagra³. Jest w kilku partach i ca³o¶æ zajmuje oko³o 2gB. Tylko, ¿e format jest jaki¶ dziwny i da siê ogl±daæ tylko przez odtwarzacz VLC. Jak s± chêtni, to pisaæ wrzucê na chomika czy co¶smile.gif
Abbadon
Macbeth, je¶li mo¿esz wrzuciæ ten film na chomika, to jestem w czo³ówce, która go pobierze smile.gif Nareszcie kto¶ mo¿e go udostêpniæ! Daj znaæ czy zdecydowa³e¶ siê na wrzucenie go do sieci. Pozdrawiam!
Macbeth
Ju¿ siê uploaduje. My¶lê ¿e jutro wieczorem bêdzie ju¿ dostêpny smile.gif
Abbadon
Dziêki bardzo, ju¿ nie mogê siê doczekaæ smile.gif
Józef
CYTAT(Macbeth @ 23:57 17.11.2012) *
Ju¿ siê uploaduje. My¶lê ¿e jutro wieczorem bêdzie ju¿ dostêpny smile.gif

Sam bym z chêci± obejrza³ , ale nie wiem czy wstawienie to dobry pomys³ ? - prawa autorskie..
Podobno bêdzie powtórka.
pozdrawiam
Purvis
CYTAT
Takich co ju¿ nigdy do niego nie pójd±, bo wariat

Pójd±, pójd± ;) Nie wyobra¿am sobie, ¿eby kto¶ z np. ober¿nietymi paluchami kierowa³ siê wzglêdami pozamerytorycznymi np. hobby chirurga.
Gratulujê taty BTW

Józefie, je¶li nie bêdziesz filmu kisi³ na dysku, a ¶ci±gniesz tylko do obejrzenia, to wszytsko powinno byæ ok. Móg³by¶ napisac co¶ wiêcej o powtórce?
drzemik
CYTAT(Purvis @ 11:44 18.11.2012) *
Józefie, je¶li nie bêdziesz filmu kisi³ na dysku, a ¶ci±gniesz tylko do obejrzenia, to wszytsko powinno byæ ok. Móg³by¶ napisac co¶ wiêcej o powtórce?
W Polsce ¶ci±gaæ i posiadaæ na dysku mo¿na dowoln± ilo¶æ multimediów (filmów, muzyki, zdjêæ, ksi±¿ek).
Co innego z udostêpnianiem - jest karalne.
Józef
CYTAT(Purvis @ 11:44 18.11.2012) *
Móg³by¶ napisaæ co¶ wiêcej o powtórce?

Na razie nie znam szczegó³ów , jak bêdê co¶ wiêcej wiedzia³ to dam oczywi¶cie znaæ.
pozdrawiam
Józef
Na razie tyle.
"Na turnieju bardów w Piasecznie bêdzie spotkanie z P. Veg± i tam bêdzie emisja autorska."
pozdrawiam
Pawe³ Tybaldem Zwany
Kto¶ co¶ s³ysza³, kto¶ co¶ wie na ten temat ??
ada.1996
CYTAT(drzemik @ 14:11 05.11.2012) *

http://www.youtube.com/watch?feature=playe...p;v=m_03On25H24

Proszê bardzo, mi³ego ogl±dania :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.