Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szabla-Warto? Tani wybór.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Zaczepne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
jakub113a
Witam.
Od razu dodam ¿e jestem pocz±tkuj±cy smile.gif
Jak my¶licie czy ta szabla:
http://www.agru.pl/sklep/szabla-sredniowie...wiek-p-309.html
Wystarczy na 1-2 lata treningu ? Nie chcê aby siê z³ama³a po jednym mocnym uderzeniu.

lub ta:
http://dommiecza.pl/szabla-sredniowieczna-...wiek-p-211.html
jakie macie opinie na jej temat ?

Chcia³bym kupiæ tani± szable, co¶ oko³o do 500 z³ na XII-XIII wiek.

Pozdrawiam.
Teyrnon
A zanim odpowiem to mogê zapytaæ, który lud chcesz rekonstruowaæ?
jakub113a
CYTAT(Teyrnon @ 09:50 26.10.2012) *
A zanim odpowiem to mogê zapytaæ, który lud chcesz rekonstruowaæ?

Ogólnie to chodzi mi narazie tylko o szable, ¿adnych ubiorów. Lud... dolny¶l±sk, rycerstwo-dolno i górno¶l±skie, znana dobrze bitwa pod Legnic±. A takie pytanie mam jeszcze, czy tabard pasuje do szabli ?
Marek Hilgendorf
Drogi przyjacielu. pierwsza "szabla" nie jest absolutnie wzorowana na Biblii Maciejowskiego. Je¶li jednak kto¶ siê bêdzie przy tym upiera³ to poproszê o podanie na której rycinie.

W Europie Zachodniej, za wyj±tkiem Wêgier w XII-XIII wieku szabel nie u¶wiadczysz. Zaraz zreszt± Piotr Ci co¶ na ten temat napisze.
Bitwa pod Legnic± to miecze, miecze, jeszcze raz miecze, oraz no¿e, d³ugie, krótkie, no i topory.
Tabard za¶ to wynalazek czasów o 200 lat pó¼niejszych ni¿ interesuj±cy Ciê okres.
Nie patrz równie¿ na tabuny "wcze¶niaków" obnosz±ce siê z szablami, chyba, ¿e odtwarzaj± koczowników, Rusinów lub Wêgrów.
Teyrnon
Kolega nie chce robiæ ubiorów, ale chce byæ rycerzem z czasów bitwy pod Legnic±, który walczy przeciw naje¼dzcy szabl±.. Doradzê tylko posiedzieæ d³u¿ej na FREHA i rozeznaæ siê w temacie. Jak ju¿ trochê poczytasz, poszukasz ¼róde³ (choæby wygl±du szabli z tamtego okresu) i bêdziesz mia³ jakie¶ powa¿ne pytania to z chêci± pomogê. Na tym etapie nie widzê sensu. Musisz siê sam zainteresowaæ tematem.
Owka
Ewentualnie kolegê interesuje sam fechtunek, a nie rekonstrukcja kultury materialnej ("Ogólnie to chodzi mi narazie tylko o szable, ¿adnych ubiorów.").
Ale w tym w±tku mamy za ma³o danych, ¿eby to okre¶liæ bigsmile2.gif
Dlatego proponujê bardziej doprecyzowaæ pytanie.

Nale¿ysz do jakiej¶ grupy? (zak³adam, ¿e tak, skoro szabla ma "starczyæ na ile¶ tam treningu", to raczej nie sam z sob±). Jakiej - rekonstrukcyjnej czy zajmuj±cej siê samymi technikami walki? Pytanie o tabard sugerowa³oby jednak, ¿e nie tylko o szermierkê Ci idzie...

Tabard NIE pasuje do szabli, szabla nie pasuje do rycerstwa ¶l±skiego pod Legnic± (je¶li ju¿, to do tej drugiej strony). Tabard do Legnicy te¿ nie, aby wyczerpaæ mo¿liwe kombinacje w tym zestawieniu ;D. Wszystkie trzy naraz wziête nie pasuj± do siebie do potêgi n-tej.

Je¶li chcesz siê zajmowaæ tylko szermierk± - poczytaj TEN DZIA£.

Je¶li ogólnie rekonstrukcj± - zacznij TUTAJ.
Jak mówi porzekad³o, nie nosi siê szabli do ineksprymabli. Ale bez nich, a z szabl±, jeszcze gorzej.
Teyrnon
Odpowiadaj±c na posta Owki smile.gif

Szable tego okresu strony koczowniczej nie by³y w ¿aden sposób szablami fechtunkowymi ( w sensie jaki obecnie sobie to wyobra¿amy). Dzi¶ patrzymy na szable przez pryzmat XVII wieku.
Zobacz stosunek d³ugo¶ci przedramienia do d³ugo¶ci szabli (link na dole). smile.gif To by³y raczej "kosy" do ciêcia z konia. Oczywi¶cie wystêpowa³y tak¿e g³ownie du¿o krótsze, oraz ludzie ze zdecydowanie d³u¿szymi rêkoma, ale idea "szabli" by³a raczej ta sama. Oczywi¶cie dzi¶ na potrzeby rekonstrukcji pierzemy siê na szable na równi z mieczami naszych przeciwników, a¿ wióry z tarcz lec±, ale mimo wszystko je¶li kto¶ chce "fechtowaæ" to proponuje wieki pó¼niejsze.

http://www.tforum.info/forum/index.php?app...attach_id=47466

Pozdrawiam
jakub113a
Ok, dziêki za odpowiedzi, nale¿ê do grupy, i bardziej zale¿y mi na sztuce walki ni¿ rekonstrukcji ubioru. Bêdê czyta³ smile.gif Ale i tak nikt nie wypowiedzia³ siê na temat bigsmile2.gif
Owka
CYTAT(jakub113a @ 08:30 27.10.2012) *
Ok, dziêki za odpowiedzi, nale¿ê do grupy, i bardziej zale¿y mi na sztuce walki ni¿ rekonstrukcji ubioru. Bêdê czyta³ smile.gif Ale i tak nikt nie wypowiedzia³ siê na temat bigsmile2.gif

To przeczytaj wypowied¼ Teyrnona bezpo¶rednio nad Twoj±...
jakub113a
CYTAT(Owka @ 15:02 27.10.2012) *
CYTAT(jakub113a @ 08:30 27.10.2012) *

To przeczytaj wypowied¼ Teyrnona bezpo¶rednio nad Twoj±...

Pisz±c ten temat zale¿a³o mi na opiniach tych szabli których da³em linki. Opini na temat wytrzyma³o¶ci.
Makowski
Nie wiem czy s± dobre te szable o które siê pytasz. Ja sosbi¶cie polecam ci Szabla I po³owa XI w.
Maksymilian Von Lodsch
Je¿eli zamierzasz "rekonstruowaæ" sam fechtunek, to polecam zaj±æ siê uzbrojeniem z tego okresu, gdzie mamy konkretne dowody na to, ¿e istnia³y pewne systemy.

Chcesz robiæ europejczyka w ¶redniowieczu, skup siê na historycznej podstawie - mieczu. Je¿eli wcze¶niej, to zapoznaj siê z prawid³owo¶ciami wystêpuj±cymi w takim traktacie I.33. Je¿eli nieco pó¼niej, to ju¿ mamy ca³± tak± szko³ê niemieck±. A id±c jeszcze dalej, masz wszelakie wynalazki ju¿ rapierowe i te popularne polskie szablowe.

Jak ju¿ siê wyuczysz robienia broni± pod fechtunek, to bêdziesz móg³ sobie prze³o¿yæ piêknie to, czego siê nauczy³e¶, pod dowolony okres po uwzglêdnieniu jego charakterystyk.

Nie ma co budowaæ sobie podstawy w oparciu o jaki¶ dziwny wyj±tek, lepiej wypracowaæ je sobie na czym¶ sprawdzonym, aby stosowaæ je potem w zale¿no¶ci od sytuacji.

Bo ¶redniowieczny rycerz robi±cy wschodni± szabl± w oparciu o szko³ê polsk± z okresu kilkaset lat pó¼niej to dziwna mieszanka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.