Zapraszam serdecznie Braci Zakonnych na III Turniej do nasyconego wielkimi tradycjami Drohiczyna aby wspólnie wspominaæ, ucztowaæ i toczyæ boje.
Jest to wstêpna informacja, wiêc co do wszelkich rzeczy porz±dkowych i organizacyjnych bêdê informowa³ w pó¼niejszych terminach.
W imieniu wszystkich którzy organizuj± to przedsiêwziêcie ¿yczê Wam - Frehowicze ciep³ej zimy :-)
Do zobaczenie na szlaku
Thorgil
PS. Oczywi¶cie, gdyby siê pojawi³y to odpowiem na wszelkie pytania.
Salve Fratres!
Je¿eli tylko znajdzie siê miejsce to z chêci± postawimy leprozorium wraz ze zbrojnymi braæmi.
Pozdrawiam Grzegorz
Andrzeju zaskoczy³e¶ mnie bardzo pozytywnie
Nie spodziewa³em siê ¿e tak wcze¶nie dasz termin o imprezie
Mam nadzieje ¿e nic nie stanie mi na drodze by w przysz³ym roku ciê odwiedziæ
Miejsca jest do¶æ
Co do terminu - to dlatego, ¿e zabezpieczyli¶my siê aby nie byæ pos±dzonymi o tzw. za pó¼ny wpis...
Pozdrawiam
Thorgil
Salve
Szpital z Bagien ,prawdopodobnie siê stawi w Drohiczynie :D Andrzeju s± jakie¶ nowe wie¶ci ,czy na razie bez zmian.
Pozdrawiam
Ja¶ko
Jak mi³o by³o posmakowaæ Svêt Perka w Czersku!
A bior±c pod uwagê, ¿e 3/4 wojuj±cych w Czersku to byli zakonni, to Drohiczyn ma wszystkie warunki po temu, by byæ równie atrakcyjny i niemal tak liczny jak Czersk!
Ch³odn± por± mo¿na siê nie przera¿aæ - miejscowe pensjonaty, jak np. "Bajka" w Rynku, nie mog± przeboleæ, ¿e S³owianie z Wikingami przenie¶li siê do Mielnika, wiêc niechybnie ochoczo w ostatni weekend wakacji rade co¶ zarobi± i za rozs±dne pieni±dze. A zatem zbrojni mnisi w namiotach, a bia³og³owy i niezbêdni im towarzysze - w miêkkiej "bajkowej" po¶cieli :-) Mo¿e byæ zreszt± z³ota polska jesieñ i znacznie cieplej ni¿ w Czersku w drug± noc. PKSy z Wwy-Wschodniej s± liczne i bez przesiadek. A miejsce nad rzek± i Drohiczyn - super!
s³ysza³em ¿e podobno impreza jest przesuniêta o tydzieñ pó¼niej
czy to prawda ?
Przepraszam, ze nie pisa³em d³uuuugo...
TAK - impreza jest przeniesiona o tydzieñ. Z szacunku do starszej imprezy i po wielu pro¶bach uznalismy wspólnie, ¿e lepiej bêdzie spotkaæ sie w innym terminie.
Nowy termin naszego spotkania w Drohiczynie to 7-8 Wrze¶nia 2013 r.
Jeszcze raz Zapraszam serdecznie.
Thorgil
Data poprawiona w tytule tematu.
Pozdrawiam,
A./V.
Witam !
Andrzeju turniej tylko dla zakonnych
?
Ostatecznie to Ru¶ wygna³a z Drohiczyna Zakonników
No i dobrze by³oby to powtórzyæ. Tak¿e zbieraj si³y i do Drohiczyna
czy jaki¶ plan imprezy siê pojawi ?
Mnie ju¿ te¿ znajomi prawie codziennie pytaj± kiedy maj± przyjechaæ ¿eby by³o co pokazaæ dzieciakom - zw³aszcza kiedy bitwa (sobota?) - i czy bêdzie jaka¶ konnica?
Ju¿ zaraz wszystko bêdzie.
Przepraszam juz nadrabiam...
Je¶li orgi pozwol± chêtnie najedziemy Drohiczyn kilkuosobow± mongolsk± hord± piesz±!
Có¿, z dwojga z³ego lepsi w Drohiczynie koczownicy ni¿ Celtowie
co niby celtowie by mieli robiæ (w XIIIw.) po tym jak prawie 1000 lat temu wyginêli , a najciekawsze jest stwierdzenie rosyjskich historyków "¿e mongo³owie uratowali Ru¶ przed utrat± ich kultury , gdyby nie oni Ru¶ by siê zbytnio zeuropeizowa³a"
W³a¶nie dlatego przypomnia³em Piotrkowi ¿eby nie pomyli³ przebrañ. Ci±gniêcie naraz dwóch taaakich projektów jest przemêczaj±ce
(PS. Tylko nie mów g³o¶no przy Bretoñczykach, Szkotach czy Irlandczykach ¿e wyginêli, bo siê niew±tpliwie obra¿±).
A co do Rusi, to co¶ w tym jest. Gdyby swego czasu nie zosta³a zho³dowana przez koczowników, i w zamian wesz³aby w orbitê bezpo¶redniej zale¿no¶ci od Cesarza Rzymskiego Narodu Niemieckiego wygl±da³aby dzi¶ inaczej i byæ mo¿e pobizantyjskie elementy stroju, obyczaje, religia a nawet jêzyk i pismo na Rusi, w Bu³garii i w okolicach zanik³yby. Nasza kultura i jêzyk te¿ sta³yby siê ubo¿sze. Po³o¿enie na styku kultur ma swoje minusy, ale ma i plusy. Wycinek tej pogranicznej rzeczywisto¶ci prze¿yjemy mam nadziejê za parê dni w Drohiczynie, mie¶cie koronacyjnym ruskiego króla i siedzibie katolickiego biskupstwa...
Witam
A co tak w sumie Rosjanie maj± do Rusi ? Powiedz Rusinowi ¿e jest Rosjaninem to us³yszysz parê nie mi³ych s³ów o twej wiedzy
Widzê,¿e tu gadu- gadu...
Zapraszam do zg³oszenia.
http://www.svet-perk.pl/festiwal.phpThorgil
Zamieszczam PLAN:
III TURNIEJ RYCERSKI
¦ladami Braci Dobrzyñskich
DROHICZYN 7 – 8 WRZE¦NIA 2013
Dzieñ Pierwszy – 7 Wrze¶nia
„¦redniowieczna osada”
Otwarte dla zwiedzaj±cych od 10.00 do 18.00
- blok pokazów ¿ycia w ¶redniowieczu (min. warsztat garncarza);
- konkursy i zabawy dla publiczno¶ci;
- ¦redniowieczne granie zespo³u „Puszka Pandory”
11.00 Msza Polowa
12.00 Rozpoczêcie Turnieju
- pojedynki 1 vs 1
14.00 Konkurs Rzutu Balem o Dzban Miodu
15.00 Pokaz Konny
16.00 Konkurs Rzutu Oszczepem o Cebrzyk Piwa
17.00 Bitwa
Dzieñ Drugi – 8 Wrze¶nia
„¦redniowieczna osada”
Otwarte dla zwiedzaj±cych od 10.00 do 16.00
- blok pokazów ¿ycia w ¶redniowieczu (min. warsztat garncarza);
- konkursy i zabawy dla publiczno¶ci;
- ¦redniowieczne granie zespo³u „Puszka Pandory”
12.00 Rozpoczêcie Turnieju
- pojedynki 5 vs 5
14.00 Turniej £uczniczy
15.00 Bitwa
16.00 Zakoñczenie Turnieju
Zg³oszenie wys³ane. Pozdrawiamy organizatorów
Dziêkujemy za fantastyczn± imprezê!
Przykro nam ¿e dzisiaj musieli¶my uciekac o 11-00 ale mamy 500km do was:)
Wszystkich pozdrawiam i chwa³a organizatorowi.
No. To ju¿ po wszystkim. A¿ szkoda, ¿e tak szybko minê³a ta niedziela, no i ¿e tak niewiele osób na niedzielê pozosta³o. W ka¿dym razie by³ miêdzy nimi przynajmniej jeden reprezentant Zakonów i jeden - stepu oraz kilka pañ reprezentuj±cych ró¿ne kultury, ale za to wszystkie z najwy¿szych pó³ek! By³o na co popatrzeæ.
Niestety, Bracia Dobrzyñscy musieli wyjechaæ w sobotê, a lazaryci i zapowiadani Rusini eufemistycznie mówi±c nie dopisali
W efekcie do niedzielnego pojedynku pi±tek zabrak³o drugiej pi±tki, a bitwê trzeba by³o zast±piæ pojedynkami 1 vs 1, jednak spokój i elastyczno¶æ Andrzeja pozwoli³a nie odczuæ tego ¿e co¶ idzie niezgodnie z planem.
Za to ³uczników, po szybkich eliminacjach wesz³o do fina³ów a¿ piêciu (eliminowane by³y osoby bez ³uku, a kwalifikowane - z ³ukiem), ale te¿ by³o na co popatrzeæ (zaskoczy³ mnie zw³aszcza Reset, który szy³ z refleksa naprawdê wschodni± technik±, strzelaj±c z zekierem, co wci±¿ bardzo rzadko mo¿na u nas zobaczyæ nawet w¶ród u¿ytkowników tej klasy ³uków).
Publika równie¿ ogranicza³a siê do 20-30 osób jednocze¶nie, ale oprócz tych co przyszli posiedzieæ i popiæ w knajpce, zadawa³a pytania i ogl±da³a wnikliwie sprzêt, stroje, broñ i obozowisko. Tak, ¿e finalnie atmosfera by³a naprawdê sympatyczna i nawet dwójka kramarzy mimo nik³ego obrotu nie rozpacza³a. Zreszt± Drohiczyn to kultowe miejsce. A pogoda...! Marzenie...
Có¿, to by³ w ogóle s³aby rok - frekwencja na wiêkszo¶ci imprez wypad³a poni¿ej oczekiwañ, niekiedy mocno - na tym tle Drohiczyn wypada bardzo sympatycznie. Serdecznie gratulujê i dziêkujê - i trzymam kciuki aby za rok sytuacja pozwoli³a nam cieszyæ siê t± imprez± w liczniejszym gronie.
Do domu powrócili cali i zdrowi
Dziêkujemy Andrzejowi za mo¿liwo¶æ uczestniczenia w tej wspania³ej imprezie. Pamiêtaj ¿e na Fortisów zawsze mo¿esz liczyæ. Nawet jak przyjedzie jeden to i tak wystawimy swoj± 3 osobow± pi±tkê bohurtow± :D
Podsumowuj±c zacytuje przedmówcê.
"Drohiczyn to kultowe miejsce. A pogoda...! Marzenie..."
Niech ¿a³uj± Ci co nie przyjechali.
Do zobaczenia za rok!!!
Wielkie dziêki dla Thorgila za mi³e przyjêcie. Takiego gospodarza to szukaæ ze ¶wiec±..
Bardzo ¿a³ujê ¿e musia³em wyjechaæ przed uczt± przez co nie spotkali¶my siê Viatorze..
nie mniej Drohiczyn wpisujê na liste corocznych imprez. Choæ miejsce nie jest odosobnione, czy nie ma riun zamku to mimo to klimat i rodzinna atmosfera tworz± tê imprezê. Bardzo kulturalne walki, dobra zabawa i chillout to motto tej imprezy. Do zobaczenia za rok
Witam
Dziêkujê za mo¿liwo¶æ bycia w tak zacnym towarzystwie.
Dziêkujê za wszelk± pomoc w trakcie.
Dobrzyñcom, ¿e zrobili tyle kilometrów aby do nas dotrzeæ (wyjechali w niedziele- nie w sobotê:-) )
Miszy i reszcie za pokaz konny:-)
Gilbertowi i Fortisom za ogó³:-)
Gratulujê zwyciêzcom w konkursach.
Puszce Pandory za muzykê:-)
Viatorowi - Pielgrzymowi za trafny i ciep³y komentarz:-)
Obiecujê, ¿e wyci±gnê wnioski i jeszcze bardziej siê postaram za rok.
Do zobaczenia.
Andrzej"Thorgil"
Ja ze swojej strony chcia³bym publicznie przeprosiæ, ¿e nie dotar³em.
Niestety w pi±tek kolizja z TIRem skutecznie pokrzy¿owa³a mi plany i zadzia³a³a demotywuj±co.
postaram siê odpokutowaæ za rok!
pozdrawiam
Wronek
Andrzeju, dziêkujê za super imprezê. Nie wa¿ne, ilu nas by³o, wa¿ne, jaka by³a atmosfera i jak siê bawili¶my. Dla mnie impreza nr 1 w sezonie szczególnie, ¿e w Drohiczynie byli równie¿ Templarzy, nie tylko Dobrzyñce... ¯a³ujê, ¿ musieli¶my siê zmyæ w niedzielê przed po³udniem, ale jak pisa³ Yasha, 500 km do domu...
Drohiczyn l±duje w moim kalendarzu jako pozycja sta³a
Pozdrawiam
Filip
To i ja postaram siê co¶ powiedzieæ
Wiêc na pocz±tku powiem ¿e lepszego zakoñczenia lata nie mog³em sobie zaplanowaæ lepiej - piêkna pogoda i wspania³e towarzystwo, oraz przeurocza okolica
No tak trzeba przyznaæ ¿e Drohiczyn sta³ siê kultowym miejscem do którego zawsze siê z chêci± je¼dzi
Chcia³em podziêkowaæ Thorgilowi za to ¿e uda³o siê w³asnorêcznie zorganizowa³ ca³± imprezê
Mi³o by³o po kontuzji znów wzi±æ miecz do rêki
Mam nadzieje ¿e zobaczymy siê za rok
a ma kto¶ mo¿e zdjêcia z biesiady? Takiej uczty jeszcze na ¿adnym wyje¼dzie nie widzia³em i chcia³bym mieæ pami±tke ;)
Chyba nikt nie mia³ czasu na zdjêcia
Ale ja te¿ proszê o zdjêcia z biesiady - je¶li kto¶ o tym pomy¶la³.
Dziêkuje.
¦licznie dziêkujemy za go¶cinê!
Drohiczyn to fantastyczne miejsce. Chyba nie ma lepszego, aby zakoñczyæ sezon. Mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku, uda siê nam zorganizowaæ tam oficjalne zakoñczenie XIII-stkowego sezonu i spotkamy siê w jeszcze wiêkszym gronie.
Andrzej, Benia - by³o fantastycznie! Baaardzo dziêkujemy!
Pzdr
Misza
Wybaczcie, ¿e tak d³ugo trzeba by³o czekaæ ale nie by³o bardzo czasu ¿eby obrobiæ fotki. Kilka zdjêæ z uczty te¿ siê znajdzie ;)
Pozdrawiam
Gilbert
https://plus.google.com/u/0/photos/11150602...=UTF-8&sa=N
Gilbercie czy mo¿na Cie prosiæ o udostêpnienie zdjêæ i zezwolenie na u¿ycie ich na stronie Xi±¿êcej dru¿yny oraz profilu facebookowym?
Pozdrawiam
Dawid (ten ¿o³toczerwony na koniu
)
CYTAT(Gilbert_Fortis @ 14:33 20.09.2013)
Wybaczcie, ¿e tak d³ugo trzeba by³o czekaæ ale nie by³o bardzo czasu ¿eby obrobiæ fotki. Kilka zdjêæ z uczty te¿ siê znajdzie ;)
Pozdrawiam
Gilbert
https://plus.google.com/u/0/photos/11150602...=UTF-8&sa=N
CYTAT(Dawid P. @ 20:59 20.09.2013)
Gilbercie czy mo¿na Cie prosiæ o udostêpnienie zdjêæ i zezwolenie na u¿ycie ich na stronie Xi±¿êcej dru¿yny oraz profilu facebookowym?
Pozdrawiam
Dawid (ten ¿o³toczerwony na koniu
)
CYTAT(Gilbert_Fortis @ 14:33 20.09.2013)
Pozdrawiam
Gilbert
https://plus.google.com/u/0/photos/11150602...=UTF-8&sa=NOczywi¶cie Dawidzie, ¿e Ciebie pamiêtam, jednak¿e bardziej kojarzê z ³ucznictwa konnego ni¿ z pokazu z Drohiczyna ;)
Odpowied¼ dotycz±ca zdjêæ wys³a³em na pw.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.