Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Munitio w Bia³ogrodzie .
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Lotgar
Witam.
Za³o¿enia jak na poprzednim Munitio . Tym razem mamy lepsze zaplecze , 3 chaty , wêdzarnie , zadaszone sto³y no i oczywiscie gród.
Termin imprezy to na bank pocz±tek lutego , ale który weekend to siê wyklaruje na pocz±tku nowego roku.
Tym razem nie robie ¶ciepy na jedzenie , ka¿dy z uczestników niech zabierze jedzenia na 3 dni , wszystko damy do wspulnej puli z której bedziemy gotowaæ.

Dowódc± ca³ego obozu bedzie Dziadosz z racji ¿e to on jest panem na Bia³ogrodzie . Bêdzie jeszcze 3 oficerów odpowiedzialnych za kuchnie , treningi , warty i prace obozowe .
W tym roku nie przewiduje sytuacji ze ktos siedzi i trzeba do niego po 3 razy mówiæ co ma robic . Jako ze najwieksza walka bedzie z temperatur± takie sytuacje bed± karane karcerem.

Nied³ugo wiecej szczegó³ów
Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
Wstêpnie siê zg³aszam,ale szanse s± pó³ na pó³.
Lotgar
CYTAT(M¶cidróg @ 18:46 24.10.2012) *

Licze na Ciebie.
jasmin
CYTAT(Lotgar @ 18:00 29.10.2012) *

Licze na Ciebie.

Daj linka do facebooka z tym wydarzeniem. Tak jest wiêcej danych z tego co widzê i zg³oszonych osób.
Lotgar
CYTAT(jasmin @ 12:53 31.10.2012) *
CYTAT(Lotgar @ 18:00 29.10.2012) *

Licze na Ciebie.

Daj linka do facebooka z tym wydarzeniem. Tak jest wiêcej danych z tego co widzê i zg³oszonych osób.

Wedle ¿yczenia MUNITIO
Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
Szkoda ¿e dyskusja toczy siê na fejsie,zamiast tutaj.Proszê sobie wyobraziæ ¿e niektórzy nadal nie posiadaj± konta na facebooku i posiadaæ niê bêd±. Ale co ja tam wiem..ze wsi jestem:)
Pozdrawiam
M.
aha...odno¶nie tego ile uda³o mi siê przeczytaæ nim na stronie pojawi³ siê komunikat abym siê zalogowa³..
Jak pokaza³a zesz³oroczna impreza,temperatura w nieprzystosowanym do tego pomieszczeniu zweryfikowa³a plany kulinarne (czê¶ciowo).Mam nadzieje ¿e w Bia³ogrodzie nie bêdzie podobnie.Mimo tego proszê siê nie nastawiaæ na nie wiadomo jakie frykasy o które nie trudno latem czy jesieni±.Inna sprawa to chêæ ludzi do czynnego udzia³u w imprezie.Kilkoro w zesz³ym roku nie do koñca wiedzia³o po co w³a¶ciwie oni siê tam znalezli. Przyjmowanie poleceñ odbierane by³o co najmniej jak napa¶æ na wolno¶æ osobist±.Proszê wiêc,aby ludzie przyzwyczajeni do letnich festiwali darowali sobie przyjazd do munitio . Szkoda nerwów.
CYTAT
Tym razem nie robie ¶ciepy na jedzenie , ka¿dy z uczestników niech zabierze jedzenia na 3 dni , wszystko damy do wspulnej puli z której bedziemy gotowaæ.

¦ciepka powinna pozostaæ.Wp³ata kasy na podane konto potwierdzi przyjazd uczestnika oraz pozwoli na wcze¶niejsze zrobienie zapasów.Nadal pozostaje otwarta kwestia przechowywania zapasów.Pomys³y? Czy licytacja ile kto jakiego alkoholu we¿mie ze sob±,a potem niech siê kuchnia martwi?
Lotgar
Helo.
Na fejsie wkleji³em czê¶æ za³ozeñ z poprzedniego Munitio , tak ze nic nowego tam nie ma.
Wszystkie nowe za³ozenia , b±d¼ plany organizacyjne i tak bêde zamieszcza³ na Freha .

W tym sie zgodze z M¶cidrogiem , nikt nie przyje¿d¿a na taki zimowy projekcik za kare , wiec prosze o przemyslenie decyzji o przyje¼dzie . Czasami trzeba w mrozie cos porobiæ .
Co do kuchni , to teraz mamy 100 razy lepsze warunki , ale i tak nie ma co liczyc na rarytasy .
My¶la³em o ¶ciepie i o przelewie na konto , ale ostatnio musia³em gonic za lud¼mi o pieniadze , nie lubie tego i moim zdaniem ka¿dy sam powinien po przyje¼dzie podej¶æ i uregulowaæ wszystko . Z przelewami jak wyzej , czê¶æ sie dostosuje a za innymi trzeba i tak bedzie biegaæ .
My¶le ¿e na miejscu sie wszystko sprawdzi co jest i wogule.
Nie zrezygnowa³em z jednej ¿eczy , jeszcze nie mam ustalonego menu , ale wszystko w swoim czasie i jak tylko bêdzie gotowe rozpisze co ka¿dy z uczestników bêdzie musia³ przywie¼æ .
Tak samo osada jest jeszcze w trakcie budowy i na bank bêdzie kilka prostycz czynno¶ci do wykonania.
Ale o tym wkrótce .
Pozdro
Lotgar
PS. Prosze sie nie martwic panie M¶cidrogu wyciagno³em wnioski z poprzedniej imprezy .

A dlaczego zamie¶ci³em na FB . bo masa ludzi czê¶ciej tam zaglada ni¿ na Freha .
Olof
Lotgar - sk³adka na ¿arcie jest najlepszym wyj¶ciem. Jak na te ró¿ne XIIInastkowe projekty - wp³ata sk³adki jest potwierdzeniem uczestnictwa. ¯yjemy w XXI w, ka¿dy ma konto, a jak nie ma, to mo¿e poprosiæ kumpla ¿eby mu t± dyszkê czy dwie przela³ ze swojego i mu oddaæ do ³apy.
Dawanie kasy do ³apy siê nie sprawdza nigdy, po pierwsze dlatego ¿e kto¶ musi za³o¿yæ i niestety nie zawsze odzyskuje wszystko co za³o¿y³. Przywo¿enie te¿ siê niespecjalnie sprawdza - tzn. tylko je¶li wszyscy przyjad± jednego dnia o podobnej godzinie, ¿eby ca³e ¿arcie by³o na miejscu zanim zacznie siê gotowanie - tylko wtedy da siê sensownie oceniæ jakie siê ma zasoby i jak je wykorzystaæ optymalnie, ¿eby nie by³o strat. A w±tpiê, ¿eby wszyscy przyjechali tego samego dnia o tej samej godzinie?

Z przechowywaniem problemu nie bêdzie raczej, warunki w chatach s± dobre - przepytam Dziadosza czy maj± tam wolne skrzynie, do tego dochodzi opcja rozwieszenia czê¶ci rzeczy nad piecem, chocia¿by miêsa i niech siê podsusza, warzyw w jakim¶ worku, jest te¿ osobna ziemianka-spi¿arka.
M¶cidróg
CYTAT
Lotgar - sk³adka na ¿arcie jest najlepszym wyj¶ciem. Jak na te ró¿ne XIIInastkowe projekty - wp³ata sk³adki jest potwierdzeniem uczestnictwa. ¯yjemy w XXI w, ka¿dy ma konto, a jak nie ma, to mo¿e poprosiæ kumpla ¿eby mu t± dyszkê czy dwie przela³ ze swojego i mu oddaæ do ³apy.
Dawanie kasy do ³apy siê nie sprawdza nigdy, po pierwsze dlatego ¿e kto¶ musi za³o¿yæ i niestety nie zawsze odzyskuje wszystko co za³o¿y³. Przywo¿enie te¿ siê niespecjalnie sprawdza - tzn. tylko je¶li wszyscy przyjad± jednego dnia o podobnej godzinie, ¿eby ca³e ¿arcie by³o na miejscu zanim zacznie siê gotowanie - tylko wtedy da siê sensownie oceniæ jakie siê ma zasoby i jak je wykorzystaæ optymalnie, ¿eby nie by³o strat. A w±tpiê, ¿eby wszyscy przyjechali tego samego dnia o tej samej godzinie?

Ja¶niej ju¿ tego napisaæ siê nie da.
Dodam tylko od siebie i¿ nie wp³acenie sk³adki na konto przez uczestnika automatycznie zamyka mu furtkê na impreze. Dajesz Lotgar termin wp³aty i tyle...

pozdrawiam
M.
Lotgar
Helo.
Wszystko juz ustalone :
Termin imprezy jest ustalony i nie podlega on zmianie : 8-10.02.2013
Oto kilka ustaleñ :
Wybranych zosta³o 3 oficerów których s³owo jest ¶wiête :
Orm - odpowiedzialny za osoby cywilne , do jego obowiazków nalerzy zagospodarowywanie osobami które unikaja roboty , czyli , organizowanie opa³u , pomocy do kuchni , mycia garów , sprz±tania , pilnowania ognia , itp.
Trzebor i M¶cidróg - oficerowie zbrojni , odpowiedzialni za ustalanie i rozprowadzanie wart , pilnowania porz±dku w obozie , zbrojne patrole i wszystko co dotyczy spraw militarnych poza treningiem.
Dodatkowo osobami funkcyjnymi s± :
Ja¶min - odpowiedzialny tylko za trening zbrojnych . Mam nadzieje ze pomo¿e mu w tym Razowiec przeprowadzaj±c trening na drzewcówki. W tym treningu przydadz± sie TIDDy , co to TIDDy , post 11 .
Olof b±d¼ Janek - odpowiedzialni za kuchnie

Ustalona zostaje sk³adka w wysoko¶ci 32 z³ , 7 z³ zostaje przeznaczone na opa³ . Jako ze w pobli¿u nie ma lasu który pozwoli³ by nam przez trzy dni opalaæ trzy chaty , kupujemy drewno z tartaku . Bêd± to suche oflisy , koszt 170 z³ . 25 z³ zostanie przeznaczone na prowiant . Miêso , mleko maka itp co bêdzie potrzebne.
Moim zdaniem to nie du¿o , a impreza nie ma sponsora wiec to jedyne wyj¶cie . Rezygnuje z przyworzenia pó³ produktów przez uczestników z tego wzgledu ze medziemy mieli 30 kg kaszy albo 20 bochenków chleba a tylko 2 kg miecha czy 4 l mleka .

Sk³adka bêdzie wp³acana na moje konto przed imprez± . Termin do którego nalerzy wp³acaæ to 05.02.2013
Moje dane do przelewu
Miko³aj £ukasiewicz
Gombrowicza 5
46-100 Namys³ów
96 1020 3668 0000 5202 0155 0144
w tytule przelewu nalerzy podaæ imie albo nick którego sie u¿ywa a takrze okre¶lic sie czy jest sie zbrojnym czy cywilem

Prosze o trzymanie sie tego terminu , pozwoli mi to okre¶liæ ilosæ osób , zaplanowaæ wy¿ywienie. Prosze tak¿e o to aby ka¿da nowo przyby³a osoba zg³asza³a sie do mnie , w celu potwierdzenia przybycia i otrzymania zakwaterowania . B±d¼ uiszczenaia op³aty , bo podejrzewam ¿e nie wszyscy sie zastosuja to tego aby zrobic przelew . Nie chcia³ bym te¿ za kim¶ biegaæ . Bêd± trzy chaty , ale niestety nie s± one bez dna .

A teraz najwarzniejsza sprawa :
Je¿eli komu¶ sie wydaje ¿e przyjedzie na Munitio jako zbrojny , odbêbni dwa treningi i patrol a reszte imprezy bêdzie chla³ i nic nie robi³ , no to sie zdziwi . To samo dotyczy osób w charakterze cywili , którym bêdzie sie zdawa³o ¿e ta impreza ma charakter towarzysko-alkocholowy . Nie tolerowane bed± wszelkie zachowania anty spo³eczne , typu mam to w dupie nie ide po drewno , zarcie i tak jest , i temu podobne . Przypominam ¿e uczestnictwo w tej imprezie to nie kara , ka¿dy ze swojej w³asnej woli bierze w niej udzia³ , a przyje¿d¿ajac na impreze godzi sie na jej za³ozenia . Dlatego prosze sie jeszcze raz zastanowiæ czy na pewno warunki jakie ona stawia s± akceptowalne . Przez trzy dni bêdziemy namiastka ma³ego feudalnego spo³eczeñstwa , w którym ka¿da jednostka spe³nia swoje obowiazki . Dlatego prosze o przemy¶lenei czy na pewno sie chce wzi±¼æ w tym udzia³ .

Oki a teraz do samego planu Munitio :
Pocz±tek imprezy pi±tek . Pierwsze warty przy ogniu i bramie od godziny 15 . Tym zajma sie odpowiedni oficerowie i my¶le ¿e to oni powinni opisaæ szczegu³y wart .
Od tej godziny zacznie sie te¿ przygotowywanie potraw na uczte . Ka¿dy moze te¿ z domu przywie¼æ cos dobrego. Np. ja wezme sarenke . Dlaczego uczta w pi±tek ? Zesz³y rok pokaza³ ze jest ona fajnym sposobem na scalenie grupy . Przeprowadzona bêdzie w sposób feudalny , opis takiej biesiady w pierwszym po¶cie . Mam nadzieje ze temperatura pozwoli nam na lepsze przygotowanie potrwa niz rok temu .
W sobote pobódka 8 godzina jedzenie bêdzie przez ca³y czas , ale pierwszy ciep³y posi³ek bêdzie wydany miedzy 11-12 a drugi miedzy 18-19 . Czas miêdzy posi³kami przeznaczony bêdzie na treningi , patrole , prace obozowe .
W niedziele je¿eli warunki pozwola zrobimy trening przed po³ódniem . Ciep³y posi³ek i podej¿ewam ze wiekszo¶æ osób bedzie uciekaæ , bo bêdziemy z ruznych stron a niektórzy maja po 700 km do domu .
Nie bêde rozpisywa³ konkretnych godzin , bo czas pokarze co i kiedy bedzie zrobione . Co do wiêkszych konkretów i planów dzia³añ na bierz±co bede sie konsultowa³ z oficerami i g³ównodowodz±cym , dostosowywuj±c sie do sytuacji . Na bank nikt sie nie bedzie nudzi³ . Mam kilka fajnych pomys³ów do zrealizowania aby przybli¿yæ czasy wieków ¶rednich .
Zapraszam na Munitio.

Z ¿eczy które na bank zabraæ , gary , grile , wiadra i sprzêt obozowy , nawet ³awki i sto³y je¿eli kto¶ ma jak to przewie¼æ. Przydadza sie te¿ lampiony , kaganki i swieczki do o¶wietlania wnêtrz zamieszkiwanych chat. Nie muszê chyba pisaæ ¿e wszelkie wspó³czesne ¶piwory , karimaty sa bee .
Pozdro
Lotgar.
PS. Je¿eli o czym¶ zapomnia³em prosze dopisaæ.
Lotgar
Witam.
Kilka informacji o których zapomnia³em .
Nie potrafie dodaæ trasy poprzez google map , ale adres miejsca imprezy to
ulica Graniczna 2 , Strumieñ . Wystarczy wpisaæ w nawi.

Od Ja¶mina :
CYTAT
Do walcz±cych: Ha! Zatem uprasza siê, by ka¿dy walcz±cy zaopatrzy³ siê w drewnian± lagê przerobion± z trzonka od kilofa - szkoda na mrozie marnowaæ miecze. Trening bêdzie zbli¿ony do Cedyñskich manewrów, je¶li bêdziecie mieli si³y i ochoty. Dodatkowo chcia³bym przerobiæ walki grupowe w systemie wiêkszym ni¿ do 1go trafienia z udzia³em sêdziów w ilo¶ci po³owy walcz±cych.

Dodam ze , za osobe zbrojna uwarzamy taka persone która posiada min jedn± broñ , ochrone tu³owia , nie wa¿ne jaka , przeszywka/kolcza i tarcze. Ochrona g³owy wymagana tylko w czasie treningu.
Pozdro
Lotgar

Razoslaw
Tadam!
Przemog³em siê i po miesi±cach wreszcie wszed³em na Freha. Zapowiadam od siebie pi±tkê ludzi z czego trzech zbrojnych. Mo¿e bêdzie wiêcej. Adê i Gosiê z Mateuszem znacie z Cedyni, bêdzie te¼ (a jak¿e) Piêkny Damian. Nie wiadomo póki co co w koñcu z Agnarem.
Reszta zajêta albo nie czuje siê wystarczaj±co zimowoprzystosowana.

CYTAT
Co do kuchni , to teraz mamy 100 razy lepsze warunki , ale i tak nie ma co liczyc na rarytasy .
W zesz³ym roku by³y s³abe warunki a pierwszego wieczoru by³y jak najbardziej frykasy.
Lotgar
Helo.
Za rad± Razowca pope³ni³em taka mapke .
Kierujemy sie droga w kierunku rynku w Strumieniu , po prawej stronie bêdzie ¯abka , po lewej droga osiedlowa. Skrêcamy w ni± i dalej ju¿ jak narysowa³em.
Bêdziemy mieli oprócz mojej sarninki , barani udziec i prawdopodobnie kruliki . Je¿eli kto¶ mo¿e za³atwic jakie¶ rarytasiki , to prosze sie nie krêpowaæ.
Pozdro
Lotgar
Lotgar
Witam.
Powoli zaczyna nam sie klarowac jad³ospis.
Dziewczêta w kuchni pod dowudztwem Janka maja zamiar przygotowaæ niez³e smako³yki .
szykuje sie nam baraninka , sarninka i króliki . Najprawdopodobniej bêd± ryby s³odkowodne i dziczek . Je¿eli jeszcze jest kto¶ cos w stanie za³atwiæ z rarytasików to prosze sie nie krêpowaæ tylko braæ.
Je¶æ bedziemy raczej t³usto . Mam zamiar w 100% wykorzystaæ wêdzarnie do wedzenia miês i ryb.
Podtrzymuje ¿e w dzieñ jest kategoryczny zakaz sporzywanai trunków mocniejszych od piwa czy wina , te ostatnie bed± podawane na ciep³o z przyprawami i miodem.

Ponawiam pro¼be aby zabraæ ze soba jakie¶ lampki , lampiony , kaganki i ¶wieczki do rozja¶niania pomieszczeñ .
Mile widziany sprzêt obozowy w postaci garów , wiader , mis i rusztów .
Osoby które bêd± chcia³y z w³asnej nie przymuszonej woli puj¶æ do kuchni , prosze o zabranie ze sob± ostrych no¿y i desek do krojenia .

Widze ¿e czê¶æ czyta tekst bez zrozumienia i dostaje mnustwo pytañ czy jak bêde mia³ to to bede zbrojny .
Powtarzam , za zbrojnego uwarza sie osobe która musi mieæ koniecznie jak±¶ broñ zaczepn± i tarcze . Jest to minimum wymagane do prowadzenia patroli , wart itp. Np . taki Franek ma d³ugi nó¿ i tarcze , to ju¿ go kwalifikuje do tego aby staæ na warcie .Przypominam i¿ uzbrojenie zaczepne i ochronne ma byæ spójne historycznie z odtwarzana postaci± .
Osoby które bêd± chcia³y wzi±¼æ udzia³ w treningu szermierczym czy na drzewcówki musz± sie lepiej opancerzyæ i uzbroiæ.

Kolejny raz zaznaczam ¿e ka¿dy , ale to ka¿dy bêdzie bra³ czynny udzia³ w ¿yciu obozu . Nie przewiduje osób które bêd± sobie siedzieæ i poci±gaæ z kufelka !!!

Du¿o osób sie zadeklarowa³o ¿e we¼mie udzia³ , ale przypominam ¿e potwierdzeniem wziêcia udzia³u jest wp³ata na konto ,podane kilka postów wy¿ej 32 z³, na wy¿ywienie i drewno . Nie czekajcie do ostatniej chwili .Termin do którego nalerzy wp³acaæ to 05.02.2013 . Szybsza wp³ata pozwoli mi oszacowaæ liczbe uczestników i zaplanowaæ kwestie logistyczne .

Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
CYTAT
i dziczek

Lotgar,czy bêdziesz mia³ na miejscu do wgl±du wyniki badañ w kierunku w³o¶ni ?
Próbki do badañ powinny byæ pobrane przed dokonaniem podzia³u tuszy ubitego dzika i jej zamro¿eniem i niezw³ocznie dostarczone do zbadania.
W przypadku wiêcej ni¿ jednego zwierzêcia- próbki oraz miêso ubitego dzika nale¿y oznakowaæ tak, aby mo¿liwa by³a szczegó³owa identyfikacja.
Czy w kwocie sk³adki jest ujêta op³ata za badanie?
Druga sprawa.
Ilu jest zg³oszonych uczestników i jakim dysponujemy metra¿em do zakwaterowania?
Chodzi o to ¿eby ludzie nie spali w samochodach.
pozdrawiam
M.
ps. bêdê w pi±tek oko³o po³udnia.
Lotgar
CYTAT(M¶cidróg @ 22:12 20.01.2013) *
CYTAT
i dziczek

Lotgar,czy bêdziesz mia³ na miejscu do wgl±du wyniki badañ w kierunku w³o¶ni ?
Próbki do badañ powinny byæ pobrane przed dokonaniem podzia³u tuszy ubitego dzika i jej zamro¿eniem i niezw³ocznie dostarczone do zbadania.
W przypadku wiêcej ni¿ jednego zwierzêcia- próbki oraz miêso ubitego dzika nale¿y oznakowaæ tak, aby mo¿liwa by³a szczegó³owa identyfikacja.
Czy w kwocie sk³adki jest ujêta op³ata za badanie?
Druga sprawa.
Ilu jest zg³oszonych uczestników i jakim dysponujemy metra¿em do zakwaterowania?
Chodzi o to ¿eby ludzie nie spali w samochodach.
pozdrawiam
M.
ps. bêdê w pi±tek oko³o po³udnia.

Helo.
Tak mieso bedzie badane , wyniki wezme ze soba. Zabadanie p³ace z w³asnej kieszeni .
W duzej chacie zmie¶ci sie oko³o 30 osób , w dwóch pozosta³ych po 18 .
Rozes³a³em do wszystkich zg³oszonych info o potwierdzeniu przybycia w postaci wp³aty na konto.
Termin jest do 5 lutego , wtedy bede mia³ dok³adna ilosc uczestników . Zg³osi³o sie 52 osoby , ile bedzie ?? Nie wiem .
pozdro
Lotgar
Olof
Z po³owa ;) Pogoda, bardzo wstêpnie, ma byæ paskudna, deszcz i kilka stopni powy¿ej zera, wiêc niezbyt zachêcaj±ca do ruszanie siê gdziekolwiek z domu, jeszcze mniej zachêcaj±ca ni¿ mrozy ;)

Lotgar - uwzglêdnijcie w du¿ej chacie tak¿e miejsce na sk³adowanie zapasu ¿ywno¶ci i kuchennych utensyliów, ¿eby nie trzeba by³o tego na noc usuwaæ gdzie¶, bo to zdezorganizuje pó¼niej prace, a i resztki jedzenia niezabezpieczone przed deszczem i zanieczyszczeniem siê zmarnuj±, a po co.
M¶cidróg
Kilka uwag z mojej strony.

Szkoda ¿e dyskusja jednak toczy siê na FB,jestem zmuszony do korzystania z konta ¿ony.
Jak pokazuje sytuacja,FB nie jest tylko miejscem do zamieszczania informacji o projektach Wayfarers pomimo zapewnieñ moderacji podforum Wyprawy.Pogodzi³em siê z tym i nie mam zamiaru wracaæ do tego tematu.

Dalej..
Gdzie jest menu? Zak³adaj±c ¿e faktycznie pojawi siê 50 osób,czym zostan± nakarmieni? Taka ilo¶æ osób to ju¿ ma³e wesele...z jednym dniem d³u¿ej.

CYTAT
Jan Urbanski
Z NAJNOWSZYCH DONIESIEÑ WYNIKA ZE WAROWNA KUCHNIA MUNITIO ORAZ POTRAWY BÊD¡ MIA£Y CHARAKTER MOCNO WEGETARIAÑSKI
-2 UD¬CE SARNIE
-1 UDZIEC BARANI
-TUSZA Z DZIKA
-2 KRÓLIKI
Lubiê to! · · Obserwuj post · 17 stycznia o 11:06
Zobacz 1 komentarz

CYTAT
cznia o 20:25

Jan Urbanski
W wielkim skrócie takie tam czary mary
ZUR
BARSZCZ
KAPUSNIAK - kwa¶nica
BULION ROSOLOWY
KRUPNIK na krupach
POLEWKA Z CZOSNKU I CEBULI
POLEWKA KMINKOWA
I ZUPA GRZYBOWA
ZUPY OWOCOWE
KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI
POTRAWKI Z ZAJACA LUB KURY
DROB PIECZONY
WATROBA DUSZONA Z CEBULA
WATROBA Z JABLKIEM I GRUSZA
MIESA BOCZKI I SLONINY PIECZONE I WEDZONE
KASZA OKRASZONA BOCZKIEM
SLONINA BOCZEK Z CEBULA i CZOSNKIEM
SMALEC ZE SKWARAMI
OGOREK KWASZONY
KAPUSTA KWASZONA
KOCIOLEK -MIESO BOCZEK MARCHEW PIETRUSZKA SELER BURAK KAPUSTA RZEPA duszone w oliwie
JAJECZNICA Z CEBULA
PODPLOMYKI Z ZIOLAMI powszednie PIECZYWO –OBOZOWE
CHLEB – traktowane jako wykwintne pieczywo
PIROG-CIASTO NADZIEWANE PIECZONE
PIEROGI GOTOWANE I SMAZONE
KLUSKI Z ZACIERANEJ MAKI
KLUSKI LANE
KLUSKI KLADZIONE
Kluski jako dodatek do sosów i gulaszy na mace jajku i przyprawach
CHRZAN
RYBY WEDZONE PIECZONE I GOTOWANE
POLEWKA RYBNA
DROB……… ITP…………
NABIAL
SERY TWAROGI
SMIETANA
MLEKO ZSIADLE
PRZYPRAWY
CEBULA CZOSNEK CHRZAN KOPER ANYZ POLSKI KOLENDRA KOZIERADKA MAJERANEK
KMIN GORCZYCA SELER JALOWIEC MAK SZAFRAN
MIOD
MIOD Z ORZECHAMI MAKIEM I SUSZONYMI OWOCAMI
POWIDLA OWOCOWE
KAWA ZBOZOWA
Owoce lasu –grzyby jagoda ¿urawina je¿yna borowka

Co z tego faktycznie jest w planie?
Czytam dalej...konkretnie to chyba tylko pisze Olof:
CYTAT
r Hm, to mo¿e wybierzmy z tej listy co na jaki dzieñ, ¿eby rozplanowaæ i gotowanie i przechowywanie pó³produktów?

Najwiêkszy wypas by trzeba na biesiadê, czyli na pi±tek wieczór, ale te¿ bêdzie nieco mniej czasu na szykowanie niestety - ja bêdê chyba od czwartku, mo¿e kto¶ jeszcze z obsady kuchennej, wiêc jak co¶ to napisz co trzeba ju¿ od rana naszykowaæ i jak to zrobiæ

Co¶ szybkiego i prostego (plus odgrzane z poprzedniego dnia je¶li co¶ siê w ogóle ostanie na niedziele ¿eby ludzie przed wyjazdem pojedli.
A na sobotê to tak my¶lê tre¶ciwe i syc±ce ¶niadanie przed treningami + dobra obiado-kolacja ze smako³ykami - tak coby morale nie spad³o przed nocnymi patrolami, wartami, odganianiem wilków od zagrody i innymi atrakcjami
17 stycznia o 17:08 · Lubiê to!

Dobra...projekt jest sygnowany mark± Wayfarers.
Nim ustali siê menu ,mo¿e warto zajrzeæ do ksi±¿ek?
np.Hensel "S³owiañszyzna wczesno¶redniowieczna"
W za³±cznikach podpowiedzi.
Czy tylko ja mam wra¿enie ¿e szykuje siê biesiada ksi±¿êca zamiast wojskowego wiktu?

Warty proponujê wystawiæ od godziny 16 00.Na miejscu zobaczê ile posterunków trzeba przygotowaæ.Ja biorê wartê z pi±tku na sobotê.Ilo¶æ wartowników uzale¿niona bêdzie od ilo¶ci posterunków oraz d³ugo¶ci zmiany.Minimum to 8 ludzi zmieniaj±cych siê miêdzy sob± co 2/ 4 godziny.
Czterech na posterunkach,czterech odpoczywa.Po 2/4 godzinach zmiana i tak przez 24 godziny.
Wartownicy nie schodz± z posterunków na pi±tkow± biesiadê.Kto¶ ze s³u¿by kuchennej bêdzie musia³ roznosiæ posi³ki.To samo tyczy siê ¶niadañ i obiadów dla warty.Czas zmiany odmierzam ja,trochê poeksperymentujê ze ¶wiecami,paciorkami itp...
Wartownik bez wa¿nego powodu nie ma prawa sam zej¶æ z posterunku.Nie wyznaczamy rozprowadzaj±cego,dowódca warty sam rozprowadza zmiany.
To chyba tyle...
pozdrawiam
M.
Lotgar
Helo.
Z ostatniej chwili:
Bêdziemy mieæ mo¿liwo¶æ ³apania ryb na zamarzniêtym stawie. Bêdziemy musieli wyr±baæ przeremble , tu pro¼ba do Ja¶mina aby zabra³ ¶widry . £owimy ryby oczywiscie technikami dostêpnymi w ¶redniowieczu . Temacik odno¶nie po³owu ryb.
Rudy , daje odpowied¼ ta Twoje jeszcze nie zadane pytanie , Nie , akumulatora nie mo¿esz zabraæ :p .
Z tego co mi mówiono , to lód na stawie jest gruby , ale i tak bede prosi³ o zachowanie bezpieczeñstwa aby sie nikt nie okompa³ .

Zadzwoni³ do mnie Dziadosz z takim pomys³em :
Aby tekturowe groty w TIDDach zlikwidowaæ , a zamiast nich , zaokr±glic koñcówke kija , b±d¼ zawiazaæ kawa³ek filcu . Bêd± one u¿ywane tylko do treningu , wiêc bedzie to bezpieczne.

Wczorajsze polowanko na dzika nie powiod³o sie , dzisiaj ostatnia szansa .

Pozdro
Lotgar

PS. Do imprezy zosta³o 2 tygodnie , a narazie wp³aci³o sk³adke 8 osób . Rozumiem ¿e oprócz tych osób które mi pisa³y ¿e z ruznych przyczyn sk³±dke dadz± mi na imprezie , to z tych zadeklarowanych bêdzie nie wiêcej ni¿ 20 . Je¿eli juz ktos wie ¿e nie moze sie pojawic , prosze daæ znaæ .
M¶cidróg
Od¶wie¿y³em temat :

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=82...100#entry346591

Osoby wybieraj±ce siê na ryby w munitio uprasza siê o zabranie,wiadra sadzy,rêcznika oraz myd³a... bum.gif

CYTAT
Zadzwoni³ do mnie Dziadosz z takim pomys³em :
Aby tekturowe groty w TIDDach zlikwidowaæ , a zamiast nich , zaokr±glic koñcówke kija , b±d¼ zawiazaæ kawa³ek filcu . Bêd± one u¿ywane tylko do treningu , wiêc bedzie to bezpieczne.

Po co zmieniaæ wygl±d grotów? Je¿eli s± tak wykonane jak Razovcowe to wszystko jest ok.Imitacja grotu nie ma nic wspólnego z bezpieczeñstwem,tê role spe³niaj± filcowe nak³adki na koñcu kija.
pozdrowionka
M.
M¶cidróg
Kuba wygrzeba³ w szufladzie haczyk zrobiony w trakcie pierwszej edycji Bukowego Lasu przez Vislava. Haczyk jest zrobiony z borsuczego pazura.W za³±czniku fotka.
Lotgar
Witam.
Do jutra jest termin wp³aty sk³adki . Do tej pory wp³aci³y 24 osoby , brakuje mi 10 wp³at od osób które sie zadeklarowa³y na 100% ¿e przyjad± . Szacuje ze na Munitio bêdzie 34 osób.

Pi±tkowe menu na uczte :
- zupa z ³ososia
- w±tróbka drobiowa z bakaliami , gruszk± i jab³kiem
- wêdzone ryby
- wêdzony udziec sarni
- wêdzone kurczaki
- mieso sma¿one w miodzie
i je¿eli bed± chêtne rêce do pracy to cos jeszcze , jestem otwarty na propozycje . Macie jakie¶ fajne danie które potraficie zrobic , napiszcie mi jakie sk³adniki potzrebujecie .

Na sobote i niedziele , menu ustala Janek z Olof . Bêd± to proste pozywne dania wojskowe .
Pozdro
Lotgar
Razoslaw
To straszne, ¿e ca³a dyskusja podsumowuj±ca imprezê dzieje siê na facebooku! Ja tu zamieszczam i to co tam a nawet wiêcej.
No mnie na przyk³ad nie starczy³o nawet si³ na sobotni trening - znacie wszyscy trzy rzeczy, których potrzebowa³o mêstwo Zag³oby. Moje potrzebuje tak naprawdê tylko jednej z nich - wyspaæ siê dobrze. Warty do rana z dwugodzinnymi przerwami z których i tak ¶rednio pó³ godziny - godzinê przeznacza³em na przygotowanie ma³ego zapasu drewna i rozpalenie porz±dnego ognia w piecu, który za ka¿dym razem zastawa³em przygasaj±cy. Wiêc spa³em w ci±gu nocy ³±cznie jakie¶ trzy - cztery godziny, poprzedniej nocy podobnie. I w sobotê w³a¶nie odsypia³em a potem te¿ nie mog³em siê zebraæ do niczego konkretnego z powodu czego mi przykro.
Wa¿na rzecz - ludzie maj± ochotê na o wiele wiêcej harców, kiedy wiedz±, ¿e maj± ciep³± kwaterê na której mog± wygodnie odpocz±æ. A kwatery by³y zimnie i pozbawione najbardziej podsawowych wogód. Chaty i tak du¿o lepsze ni¿ ta w zesz³ym roku ale nadal mój namiot jest szczelniejszy...
Jak powiedzia³ Janek - w cieple organizm regeneruje siê szybciej. Z ciep³ymi kwaterami do dyspozycji jest naprawdê weselej - jakbym mia³ co¶ takiego to móg³bym nawet wyk±paæ siê w fosie, pogrzaæ siê przy piecu i hajda siedzieæ pó³ dnia jako wartownik na wie¿y i mieæ si³ê na pokrzykiwanie. I by³bym szczê¶liwy nawet na tym bocianim gnie¼dzie.
M¶cidróg
Organizator powinien podsumowaæ imprezê.
Ca³a dyskusja tutaj:

https://www.facebook.com/events/18512198162...=ts&fref=ts
krecik_77
I tak portal plotkarski przej±³ funkcjê forum rekonstrukcji historycznej dunno.gif
M¶cidróg
CYTAT(krecik_77 @ 09:20 14.02.2013) *
I tak portal plotkarski przej±³ funkcjê forum rekonstrukcji historycznej dunno.gif

Na tym etapie proponujê zamkn±æ drzwi tego projektu...
Julko
CYTAT(M¶cidróg @ 10:37 14.02.2013) *
CYTAT(krecik_77 @ 09:20 14.02.2013) *

Na tym etapie proponujê zamkn±æ drzwi tego projektu...

Jak najbardziej zamkn±æ ... na Facebooku anger.gif
Pstryku
http://www.youtube.com/watch?v=B8fZ0HXIons

fajnie zmontowany filmik
M¶cidróg
nooo...fajnie zmontowany.
kot
Bêdzie w tym roku Munitio? Znaczy w nastêpny w zasadzie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.