Helo.
Wszystko juz ustalone :
Termin imprezy jest ustalony i nie podlega on zmianie :
8-10.02.2013 Oto kilka ustaleñ :
Wybranych zosta³o 3 oficerów których s³owo jest ¶wiête :
Orm - odpowiedzialny za osoby cywilne , do jego obowiazków nalerzy zagospodarowywanie osobami które unikaja roboty , czyli , organizowanie opa³u , pomocy do kuchni , mycia garów , sprz±tania , pilnowania ognia , itp.
Trzebor i M¶cidróg - oficerowie zbrojni , odpowiedzialni za ustalanie i rozprowadzanie wart , pilnowania porz±dku w obozie , zbrojne patrole i wszystko co dotyczy spraw militarnych poza treningiem.
Dodatkowo osobami funkcyjnymi s± :
Ja¶min - odpowiedzialny tylko za trening zbrojnych . Mam nadzieje ze pomo¿e mu w tym Razowiec przeprowadzaj±c trening na drzewcówki. W tym treningu przydadz± sie TIDDy ,
co to TIDDy , post 11 .Olof b±d¼ Janek - odpowiedzialni za kuchnie
Ustalona zostaje sk³adka w wysoko¶ci 32 z³ , 7 z³ zostaje przeznaczone na opa³ . Jako ze w pobli¿u nie ma lasu który pozwoli³ by nam przez trzy dni opalaæ trzy chaty , kupujemy drewno z tartaku . Bêd± to suche oflisy , koszt 170 z³ . 25 z³ zostanie przeznaczone na prowiant . Miêso , mleko maka itp co bêdzie potrzebne.
Moim zdaniem to nie du¿o , a impreza nie ma sponsora wiec to jedyne wyj¶cie . Rezygnuje z przyworzenia pó³ produktów przez uczestników z tego wzgledu ze medziemy mieli 30 kg kaszy albo 20 bochenków chleba a tylko 2 kg miecha czy 4 l mleka .
Sk³adka bêdzie wp³acana na moje konto przed imprez± . Termin do którego nalerzy wp³acaæ to
05.02.2013 Moje dane do przelewu
Miko³aj £ukasiewicz
Gombrowicza 5
46-100 Namys³ów
96 1020 3668 0000 5202 0155 0144
w tytule przelewu nalerzy podaæ imie albo nick którego sie u¿ywa a takrze okre¶lic sie czy jest sie zbrojnym czy cywilem
Prosze o trzymanie sie tego terminu , pozwoli mi to okre¶liæ ilosæ osób , zaplanowaæ wy¿ywienie. Prosze tak¿e o to aby ka¿da nowo przyby³a osoba zg³asza³a sie do mnie , w celu potwierdzenia przybycia i otrzymania zakwaterowania . B±d¼ uiszczenaia op³aty , bo podejrzewam ¿e nie wszyscy sie zastosuja to tego aby zrobic przelew . Nie chcia³ bym te¿ za kim¶ biegaæ . Bêd± trzy chaty , ale niestety nie s± one bez dna .
A teraz najwarzniejsza sprawa :
Je¿eli komu¶ sie wydaje ¿e przyjedzie na Munitio jako zbrojny , odbêbni dwa treningi i patrol a reszte imprezy bêdzie chla³ i nic nie robi³ , no to sie zdziwi . To samo dotyczy osób w charakterze cywili , którym bêdzie sie zdawa³o ¿e ta impreza ma charakter towarzysko-alkocholowy . Nie tolerowane bed± wszelkie zachowania anty spo³eczne , typu mam to w dupie nie ide po drewno , zarcie i tak jest , i temu podobne . Przypominam ¿e uczestnictwo w tej imprezie to nie kara , ka¿dy ze swojej w³asnej woli bierze w niej udzia³ , a przyje¿d¿ajac na impreze godzi sie na jej za³ozenia . Dlatego prosze sie jeszcze raz zastanowiæ czy na pewno warunki jakie ona stawia s± akceptowalne . Przez trzy dni bêdziemy namiastka ma³ego feudalnego spo³eczeñstwa , w którym ka¿da jednostka spe³nia swoje obowiazki . Dlatego prosze o przemy¶lenei czy na pewno sie chce wzi±¼æ w tym udzia³ .
Oki a teraz do samego planu Munitio :
Pocz±tek imprezy pi±tek . Pierwsze warty przy ogniu i bramie od godziny 15 . Tym zajma sie odpowiedni oficerowie i my¶le ¿e to oni powinni opisaæ szczegu³y wart .
Od tej godziny zacznie sie te¿ przygotowywanie potraw na uczte . Ka¿dy moze te¿ z domu przywie¼æ cos dobrego. Np. ja wezme sarenke . Dlaczego uczta w pi±tek ? Zesz³y rok pokaza³ ze jest ona fajnym sposobem na scalenie grupy . Przeprowadzona bêdzie w sposób feudalny ,
opis takiej biesiady w pierwszym po¶cie . Mam nadzieje ze temperatura pozwoli nam na lepsze przygotowanie potrwa niz rok temu .
W sobote pobódka 8 godzina jedzenie bêdzie przez ca³y czas , ale pierwszy ciep³y posi³ek bêdzie wydany miedzy 11-12 a drugi miedzy 18-19 . Czas miêdzy posi³kami przeznaczony bêdzie na treningi , patrole , prace obozowe .
W niedziele je¿eli warunki pozwola zrobimy trening przed po³ódniem . Ciep³y posi³ek i podej¿ewam ze wiekszo¶æ osób bedzie uciekaæ , bo bêdziemy z ruznych stron a niektórzy maja po 700 km do domu .
Nie bêde rozpisywa³ konkretnych godzin , bo czas pokarze co i kiedy bedzie zrobione . Co do wiêkszych konkretów i planów dzia³añ na bierz±co bede sie konsultowa³ z oficerami i g³ównodowodz±cym , dostosowywuj±c sie do sytuacji . Na bank nikt sie nie bedzie nudzi³ . Mam kilka fajnych pomys³ów do zrealizowania aby przybli¿yæ czasy wieków ¶rednich .
Zapraszam na Munitio.
Z ¿eczy które na bank zabraæ , gary , grile , wiadra i sprzêt obozowy , nawet ³awki i sto³y je¿eli kto¶ ma jak to przewie¼æ. Przydadza sie te¿ lampiony , kaganki i swieczki do o¶wietlania wnêtrz zamieszkiwanych chat. Nie muszê chyba pisaæ ¿e wszelkie wspó³czesne ¶piwory , karimaty sa bee .
Pozdro
Lotgar.
PS. Je¿eli o czym¶ zapomnia³em prosze dopisaæ.