Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Skandal obyczajowy w ¶redniowiecznej Polsce
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
dracek2001
Wiem, ¿e najwiêkszym skandalem obyczajowym w ¶redniowiecznej Polsce by³ ten zwi±zany z Leszkiem Czarnym i jego ¿on±: historia polski

Mam pytanie jakie jeszcze inne skandale obyczajowe wydarzy³y siê w ówczesnej Polsce?
Viator
Witamy na Freha!

Chcia³bym tylko na pocz±tek przypomnieæ/wyja¶niæ ¿e nasze forum zrzesza osoby zajmuj±ce siê czynnie rekonstrukcj± historyczn± i omawiane tu tematy równie¿ powinny byæ jako¶ z ni± zwi±zane. Inne bywaj± ignorowane, nie wiem wiêc czy doczekasz siê odpowiedzi. Spróbuj te¿ w miêdzyczasie popytaæ na forach po¶wiêconych stricte historii, np. www.historycy.fora.pl .

Nie wiem czy masz racjê ¿e ten skandal by³ najwiêkszy - jak zaklasyfikujesz wybuch oburzenia spo³ecznego po zamordowaniu przez ¶wie¿o koronowanego króla swej ¿ony podejrzanej o bezp³odno¶æ i flirt? Plotka (do dzi¶ nie wiemy czy to prawda) o dalekosiê¿nych skutkach, bo po¶rednio z tego powodu przedwcze¶nie zgin±³ zamordowany ledwie w rok po koronacji Przemys³aw II.

Pozdrawiam,
mod. Andrzej/Viator
Purvis
Kolega ju¿ pyta³ na Historykach. Widaæ by³o mu ma³o i trafi³ tutaj.

W kwestii rekonstrukcji natomiast jego pytanie otwiera ca³kiem nowe pola do popisu;) Jakby to wygl±da³o w praktyce: rekonstrukcja skandalu obyczajowego w XIII-XIV Polsce? :D
kublika
e, tam, wielki mi skandal, ¿e nie móg³. Skandal to by³, jak Tatu¶ szanowny naszego ja¶nie Xiêcia drug± ma³¿onkê swoj± o zdradê pos±dziwszy ciê¿arn± w wie¿y zmkn±³ i po rozwi±zaniu udusiæ kaza³. Ma³¿onkê, nie dziecko.
Dziecko oddal na wychowanie s³u¿bie jakiej¶, czy innym ni¿szego stanu ludziom i ogl±daæ nie chcia³. Ogl±da³a natomiast siostra przyrodnia, Ma³gorzata, podobieñstwo do tatusia widzia³a uderzaj±ce, szkoda jej by³o malucha i zabra³a do siebie do S³upska. Henryczek rós³, rós³, a¿ go w koñcu pokazali tatusiowi. Ten, zobaczywszy podobieñstwo dziecka do siebie - zrozumia³, ¿e ¿onê niewinnie pos±dzi³, strasznie wstyd i g³upio mu sie zrobi³o, zapragn±³ dziecku chocia¿ zrekompensowaæ krzywdy.
No i jak zacza³ rekompensowac, to znów skandal za skandalem - Henryczek zosta³ biskupem p³ockim, nie maj±c wy¿szych ¶wieceñ, ma³o tego - po udanej "misji mediacyjnej" na Litwie o¿eni³ siê z siostr± Wito³dow±.......
Nie nacieszy³ siê ¿onk± d³ugo, bo 2 lata pó¼niej zmar³ nagle, mówi±, ze otruty. Jedni mówi±, ze przez ¿one, inni - ¿e przez Krzy¿aków....

A inny nasz Mazowiecki Xi±¿ê, Kondzio, te¿ ró¿ne sztuki wyczynia³. Pomy¶lcie tylko, czego ¶wiadkiem musia³ byæ ma³y Bolko, ¿e w doros³o¶ci - mimo ma³¿eñstwa - kobiety nie tkn±³...? I niech nikt nie mówi, ¿e to ¿ona by³a taka stukniêta, jakby on chcial, to by se ¿onê zmieni³, a jemu by³o w to graj. Jakby to z pobo¿no¶ci, to móg³ najpierw nap³odziæ dzieciów (jak Pobo¿ny - pi±tkê zrobi³, zanim da³ siê ¦wiêtej ¿onie do wstrzemiê¼liwo¶ci przekonaæ;), a on mia³ biedaczek jak±¶ nerwicê najwyra¼niej.

Publicznie siê mówi, ¿e Konrad Grzymis³awê pobi³ i kosztowno¶ci zrabowa³. A niepublicznie? A co z tego dziecko widzia³o?
Dzisiaj by go armia psychologów od przemocy resocjalizowa³a, a wtedy mia³ tylko Ko¶ció³.
Viator
CYTAT(kublika @ 09:29 24.10.2012) *
A inny nasz Mazowiecki Xi±¿ê, Kondzio, te¿ ró¿ne sztuki wyczynia³...

No wiesz, my¶la³em ¿e nie wypada nam naszego suwerena tu przywo³ywaæ... jeszcze siê zem¶ci przy najbli¿szej imprezie... :D Ale jak ju¿ zaczê³a¶, to i ja siê podpiszê.

¯onkê sobie ¶ci±gn±³ z Rusi tak± charaktern±, ¿e co jedna sytuacja to by³ skandal. Nie tylko obyczajowy - to musia³o zrobiæ na ludziach wra¿enie, kiedy ksi±¿ê pan kazali ukatrupiæ ksiêdza kanonika (który nie podlega³ jego s±dowej jurysdykcji!), a gdy go ludziska potem chcieli pochowaæ, ksiê¿na pani osobi¶cie dopilnowa³a coby zw³oki rzeczonego napowrót na szubienicy powiesiæ i zostawiæ do roz³o¿enia... Kurczê, a ja na swoj± ¿onê narzekam, no...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.