Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 10 listopada 2012 uczta w Bia³ej Baszcie
> Inne > Kalendarium 2012
jedam von blabo
10 listopada 2012

Bia³a Baszta Gdañsk

Miejsce: Bia³a Baszta (XV w.), Gdañsk
Data: 10 listopada
Organizator: Kompania ¶w. Miko³aja
Koncepcja imprezy: impreza dworska/uczta- impreza jednodniowa a raczej jednonocna
Datowanie: II po³. XIV w.


Sk³adka wynosi 35 z³, dla dzieci 20 z³ wchodzi w ni± wy¿ywienie na biesiadê, ¶wiece woskowe, ¶rodki czysto¶ci etc. W sk³adkê wchodzi te¿ alkohol (wino grzane bia³e i czerwone z przyprawami, miód pitny i piwo)! No i oczywi¶cie wynajem i ogrzewanie Baszty.
Oczywi¶cie zachêcamy tak¿e do przyniesienia w³asnych potraw przyrz±dzonych na podstawie przepisów z epoki. S³u¿ymy pomoc± i samymi recepturami.

Nocleg na miejscu w Baszcie

Impreza jest tylko na 30 osób, decyduje kolejno¶æ zg³oszeñ, mo¿na siê zg³aszaæ do 20 pa¼dziernika

Co musicie mieæ swojego:
1. Naczynia i inne sprzêty do jedzenia
2. Mo¿na zabraæ swoje krzes³a

O przywiezienie czego prosz± organizatorzy:
1. Jak najwiêkszej ilo¶ci naczyñ, kubków, szklanic, no¿y czyli wszystkiego co siê mo¿e przydaæ na biesiadzie ¶redniowiecznej a czego zawsze jest za ma³o
2. Elementów wystroju np gobelinów, mebli, skrzyñ
3. Gie r(karty, szachy, ko¶ci, tryktrak) instrumentów o ile kto¶ na nich gra

W razie pytañ i zg³oszeñ proszê o kontakt:
tel 698 235 591
email templum1985@tlen.pl
lub priv frehy lub facebook

Pozdrawiam
Adam B³awat
Kompania ¦w. Miko³aja

jedam von blabo
Witam

Wielkie dziêki dla uczestników kolejnej imprezy w Bia³ej Baszcie. Du¿e uznanie nale¿y siê uczestnikom imprezy za przygotowanie wielu smacznych i co wa¿ne historycznych potraw. Jak zwykle pokona³o nas jedzenie :P Podrzucam zatem na zachêtê lub zniechêtê spis potraw i kilka fotek.

Napoje:
1. Ypocras
2. Kwas chlebowy
3. Piwo
4. Woda imbirowa
5. Wino czerwone

Miêsa:
1. Kaczka pieczona, nadziewana jab³kami
2. Schab parzony z zio³ami
3. Wêdzonki z w³asnej wêdzarni

Pozosta³e potrawy:
1. Sery camembert
2. Ogórki kiszone
3. Smalec
4. Sos czosnkowy
5. Ser z polewk± piwn±

S³odko¶ci
1. Tarta z orzechami
2. Tarta z gruszkami
3. Gruszki w winie
4. Pieczone jab³ka z bakaliami
5. Cukierki any¿owe
6. Gofry z musem jab³kowym
7. Orzechy w³oskie kandyzowane
8. Pierniczki

3/4 potraw uda³o siê zrobiæ na podstawie przepisów z epoki. Wszystkie potrawy zosta³y wykonane wy³±cznie ze sk³adników znanych w XIV-wiecznej Europie. Zasadniczo tylko wino, piwo i sery camembert by³y gotowe. Reszta potraw powsta³a z nieprzetworzonych sk³adników.

https://plus.google.com/photos/104789112687...9985?banner=pwa

Do zobaczenia na kolejnej imprezie w Baszcie, która najprawdopodobniej bêdzie mieæ miejsce w styczniu lub lutym 2013 roku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.