Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga bez rêkawów
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Taos
Witam,

Robiê sobie kolczugê, robiê tak, robiê i wreszcie skojarzy³em, ¿e nie wiem czy co¶ takiego jak kolczuga bez rêkawów istnia³a. Planowa³em zrobiæ tak± kamizelkê do pó³ uda z rozciêciami z przodu i z ty³u, czy s± dowody na istnienie takiego cuda? Je¶li istnia³y to kiedy i czy by³y popularne czy te¿ by³y to takie kolczugi dla ludzi z cienk± kies±?
Purvis
A jaki okres ciê interesuje?
Laser
Generalnie kolczugi nie by³y dla osób z cienk± kies±.
Taos
sam nie wiem jaki okres, znaczy obojêtny, a z t± cienk± kies± to chodzi³o mi ¿e mog³a to byæ wersja tañsza, ze wzglêdu w³a¶nie na brak rêkawów.
Belinks
CYTAT(Taos @ 21:57 10.10.2012) *
sam nie wiem jaki okres, znaczy obojêtny, a z t± cienk± kies± to chodzi³o mi ¿e mog³a to byæ wersja tañsza, ze wzglêdu w³a¶nie na brak rêkawów.

Szybko, sprecyzuj okres zanim Ciê zagryz±!!! Chocia¿ "¶redniowiecze". Z tego co wiem, to rzymianie stosowali takie 'bezrêkawiki' ale w dziewiêtnastowiecznej Laponii czy pañstwie Asurbanipala raczej by³yby niehistoryczne... Datowanie (min. 100lat) i region s± konieczne, ¿eby móc cokolwiek powiedzieæ w tym temacie ;) A ceny tak jak wszystko ulega³y znacz±cym zmianom. Kolczugi zawsze by³y bardzo pracoch³onne do wykonania i tym samym zaws ze kosztowa³y sporo.
Dobra bêdê strzela³, mo¿e trafiê; Europa ¦rodkowa XIV-XV wiek - NIE
Ru¶\Wielkie Ksiêstwo Litewskie XIVw.- NIE
¦wiête Cesarstwo Rzymskie XIII w. - NIE
Indie, XVIw. pne. - NIE
Sudan XIX wiek - NIE
Polska lata 90 XX wieku. - TAK
Ca³± Amerykê mo¿na odrzuciæ do XXwieku.
Japoñczycy stosowali bardzo ciekawe sploty, je¶li masz na my¶li splot 4 w 1 mo¿na odrzuciæ Azjê.
Nie odrzucam Saracenów z braku wiedzy xD

PS.. NIE=niewykorzystywane masowo/niemo¿liwe
Taos
Wiec by by³o historycznie to trzeba dorobiæ krótki rêkawek?
Prawdê mówi±c kolczuga bêdzie bardziej jako ozdoba na ¶cianie. Co za tym idzie chcia³bym by by³o to co¶ prawdziwego nie taki mój w³asny wynalazek smile.gif
Zdecydowa³em okres! XV wiek i w górê smile.gif Krótki rêkaw, do pó³ uda, rozciêcie. By³y takie w tym czasie? Region to najlepiej tereny tera¼niejszego podlasia xD
Adam von Loslau
Wybacz to co napiszê i nie traktuj tego jako z³o¶liwo¶æ. Je¶li ma to byæ co¶ "prawdziwego" to trzeba nitowaæ. Nienitowanka to wyrób kolczugopodobny :/ Sam tak± mam i wiem co to za masakra...
pozdrawiam
Adam
Laser
Je¶li kogo¶ by³o staæ na kolczugê to czy mia³a d³u¿szy rêkaw czy krótszy to ju¿ nie mia³o wiêkszego znaczenia.

Tak jak kolega wy¿ej napisa³. Kolczuga by³a historyczna musi byæ nitowana.
Taos
i musi mieæ kawa³ek rêkawa?
Adam von Loslau
Skoro zdecydowa³e¶ siê na XV wiek, to poogl±daj ikonografiê z tego okresu. Nawet tu na forum jest ca³e mnóstwo ilustracji ¼ród³owych.
ps. Piszesz jakby¶ siê broni³ przed rêkawem. Robienie rêkawów to nie problem, je¿eli chodzi o splot.
Hubert z Poznania
CYTAT(Adam von Loslau @ 22:00 11.10.2012) *
ps. Piszesz jakby¶ siê broni³ przed rêkawem. Robienie rêkawów to nie problem, je¿eli chodzi o splot.

problem mo¿e i nie, ale strasznie upierdliwa robota szczerba.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.