Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grobowce w Polsce
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Laser
Witajcie.
Poszukujê informacji na temat stanu badañ grobowców na terenie Polski. Podkre¶li³em grobowce, bo nie chodzi mi o krypty ani o konfesje. Interesuj± mnie badania archeologiczne, historyczne czy historyków sztuki.

Na razie znalaz³em grobowce w Strzelnie, Kwidzynie, Krakowie, Mogilnie i Trzemesznie.

Za wszelkie informacje, wskazówki i literaturê bardzo dziêkujê.
Borg
A wszelkie Pow±zki etc? Od strony historycznie sztucznej powinno byæ du¿o.
Przejrzyj mo¿e jakie¶ Spotkania z zabytkami, Ochronê zabytków i Zabytkowe cmentarze i mogi³y w Polsce (tomy województwami lec±). Na stronie NIDu powinno byæ wiêcej.
Laser
Dziêki za szybk± odpowied¼. Niestety zapomnia³em dodaæ, ¿e chodzi mi wy³±cznie o miejsca pochówków w ko¶ciele. Cmentarze, Wawele i inne nie wchodz± w grê.
Borg
To mo¿e takie:
Oliwa
Kosowie (fundacja oko³o 1600) http://dawnaoliwa.pl/opisy/katedra/cyfry/03/0080.jpg
Sobies³awowicowie (fundacja 1615): http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...a_Cathedral.png

Mo¿e grobowiec Kryskich z Drobina?

A mo¿e byæ grobowiec zintegrowany z ko¶cio³em?
http://wgrywacz.pl/images/34311ab.jpg
Donnersmarckowie w ¦wierklañcu :D
Laser
Niestety, tutaj wychodzi problem nazewnictwa, z którym czêsto siê na tym forum. Grobowce i krypty czêsto s± mianowane niezgodnie z ich definicj±.

Przytoczê cytat z Wikipedii:
CYTAT
Grobowiec – samodzielna budowla (kaplica grobowa), kompozycja architektoniczno-rze¼biarska umieszczana w nawach bocznych, kaplicach, podziemiach ko¶cio³ów albo nad podziemn± mogi³± na cmentarzu.

Grobowce przybiera³y ró¿ne formy, np. piramid, hypogeum, tolosu, kubby.

W kompozycjach rze¼biarskich wykorzystywano kszta³t sarkofagu, trumny, katafalku oraz wizerunek zmar³ego w formie ca³ej postaci lub portretu.

Tak wiêc przedmiotem mojego poszukiwania s± samodzielne podziemne pomieszczenia w ko¶cio³ach. I mam przy tym problem zwi±zany z niew³a¶ciwym nazewnictwem, bo znaczna wiêkszo¶æ z tego co siê nazywa "grobowcem" nim nie jest. I oprócz tych miejscowo¶ci, które wymieni³em to ciê¿ko mi znale¼æ inne przyk³ady.

Tak wiêc Borgu, dziêkujê za propozycje. Pierwsza nietrafiona. O Oliwskim muszê jeszcze poszukaæ informacji. Trzeci by³by idealny gdyby by³ podziemi±.
Borg
Oj nie pamiêtam jak wygl±da kwestia Donnersmarcków.

Wiesz co, wedle tej definicji mo¿e to co znalaz³em z prof Marciniak-Kajzer w Górze ¦w. Ma³gorzaty bêdzie pasowa³o.
Mieli¶my tam fundament chyba drewnianej kaplicy przylepionej do ko¶cio³a z dwoma murowanymi sarkofagami (?) zag³êbionymi w ziemi. Byæ mo¿e by³y sklepione. Nie by³y to krypty tylko murowane groby w chyba specjalnie pod nie ufundowanej kaplicy. Datowane na czasy Kongresówki.
A. Przyby³ok, Dwa nowo¿ytne, murowane groby z Góry ¦wiêtej Ma³gorzaty, [w:] Ze ¶mierci± nam do twarzy. Rytua³y pogrzebowe, symbolika sepulkralna, akt rozk³adu w sztuce i kulturze, red. J. Jagla, £ód¼ 2011, s. 215-220.
Stanis³aw ¯órawski
Laserze, albo co¶ jest samodzieln± budowl±, albo pomieszczeniem pod ko¶cio³em... Grobowiec mo¿e znale¼æ siê w pomieszczeniu pod ko¶cio³em, ale samo takie pomieszczenie nazywa siê krypt±. A w ka¿ym razie zawsze do tej pory tak mi siê wydawa³o.
Laser
Po raz trzeci dziêki Borgu. Ze wstêpnego opisu o to mi chodzi. Poszukam jeszcze wiêcej informacji.

Stanis³awie, krypta to pomieszczenie (na ogó³) uwzglêdnione w planach budowy ko¶cio³a. Pod prezbiterium. Sk³adano tam cia³o ¶wiêtego b±d¼ b³ogos³awionego.

Grobowce by³y budowane na poczatku XVII - XIX wieku. Na ogó³ zamurowywano wej¶cie. I nie by³y "zale¿ne" od planów ko¶cio³a. Ogólnie to wszystkie pomieszczenia pod posadzk± przeznaczone na pochówek.
Laser
post do kasacji
rvdy
Przyznam, ¿e trochê siê pogubi³em co jest co bigsmile2.gif Ale w zasadzie do opisu "pod ko¶cio³em, przy kaplicy, uwzglêdniona w planie budowy, trumna" pasuje to co mam w Kro¶nie w ko¶ciele Franciszkanów. Jest to co¶, co pan przewodnik i np. internet nazywa krypt±, no ale wiadomo jak to z takimi ¼ród³ami jest. Chodzi mi o kryptê (a mo¿e w³a¶nie grobowiec) O¶wiêcimów znajduj±c± siê pod kaplic± tak¿e O¶wiêcimów w wspominanym ju¿ ko¶ciele o.o. Franciszkanów w Kro¶nie (woj. Podkarpackie)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82a...5%9Bwi%C4%99cim
Wikipedia tylko dla zaznaczenia ogólnego rysu tej postaci i samego miejsca pochówku. Za du¿o Ci nie pomogê na ten temat bo dla pojedynczych osób nie ma tam wejscia, aktualnie nie wiem czy tam wgl. wpuszczaj±.
Laser
Dziêki wielkie! O to w³a¶nie chodzi. Znasz jakie¶ jeszcze takie miejsca?
rvdy
Nie przychodzi mi na razie nic konkretnego do g³owy. Jak bêdê mia³ chwilê to poszperam. Mo¿esz nakre¶liæ mniej wiêcej co bêdziesz na ten temat robi³? By³bym wdziêczny za wszelakie Twoje (je¿eli masz zamiar wgl. cokolwiek pisac) lub nie Twoje a ma³o znane i ciekawe opracowania na temat tamtego grobowca O¶wiêcimów.
Laser
Ad. rvdy
Potrzebujê do pracy magisterskiej przyk³adów ró¿nych grobowców w Polsce z literatur± na ich temat. Gdy bêdê mia³ chwilê to pode¶lê Ci co znalaz³em na ten temat.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.