Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szyszak z Gnezdova
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Owen
Witam
Szukam rysunków, zdjêæ i generalnie o tym szyszaku z Gnezdova bardzo mi siê podoba i chcia³bym go zrobiæ ale wpierw potrzebujê jaki¶ dok³adnych przedstawieñ jego.
Na dzieñ dzisiejszy posiadam tylk rysunek z Ospreya devil.gif , mia³em gdzie¶ rysunek wykopaliska ale mi gdzie¶ umkn±³.
Drugie pytanie czy kto¶ zamawia³ szyszak u Maæka Kotlarza, je¶li tak to jak ocenia jego wykonanie przyda³yby siê jakie¶ zdjêcia.
Pozdrawiam
Lutom
ja mam na sprzeda¿ he³m z Gniezdova
je¶li chcesz mogê Ci zdjêcie wys³ac mailem
Jarobor
Mo¿na te¿ prosiæ o zdjêcie mejlem, a najlepiej o wklejenie je na forum?

pozdrawiam
Owen
Witam
Naprawdê nikt nic nie wie o tym he³mie??!!
To mo¿e kto¶ wie czy zdobienia na nim by³y mosiê¿ne czy br±zowe. W ospreyu (tak osprey wiem wiem bigsmile2.gif ) na rysunku s± ewidentnie ¿ó³te ale spotka³em siê z opini± ¿e mog³y byc br±zowe i mam teraz problem.
Pozdrawiam i czekam na odpowied¼
Anonymous
Nie bêdê obiecywa³ ale moze co¶ poszukam bo akurat te¿ u nas jest amator na ten szyszak
Anonymous
Pytanko Owenie. A o który he³m z Gnezdova ci chodzi, gdy¿ znaleziono tam dwa egzemplarze. Ten ze szcz±tkowo zachowanym nosalem?

Pozdrowienia

Niemir
Owen
Witam
Tak wiem sorry ¿e nie u¶ci¶li³em, chodzi mi o tego z u³amanym nosalem smile.gif.
Pozdrawiam
Anonymous
Do³aczê z pro¶b±: wrzuæcie ewentualne rysunki i fotki tutaj, niech inni maja z tego po¿ytek.
Anonymous
http://www.manningimperial.com/item.php?it...d=42&group_id=3 rekonstrukcja z Australii znaleziona przez Sigurda:)
Owen
Witam
Dziêki za podrzucenie tego zdjêcia. Mo¿e nie jest to najlepsza i naj³adniejsza rekonstrukcja o jak± mi chodzi bigsmile2.gif ale to zawsze co¶. Sowj± drog± nadal najwa¿niejsze by³yby dla mnie co najmniej rysunki wykopaliska a najlepiej te¿ jego zdjêcie. smile.gif . Ciekawa sprawa jest z tym he³mem ¿e chocia¿ tak ³adny jest tak ma³o popularny. No nic dziêki za pomoc i liczê na dalsze wspólne poszukiwania.
Pozdrawiam
Anonymous
Kilka podstawowych informacji o he³mie: znaleziony w 1885 roku w kurhanie datowanym na X wiek. jego aktualny kszta³t jest rekonstruuowany, pierwotnie he³m by³ mocno zniszczony ogniem. Korpus he³mu sk³ada siê z czterech czê¶ci, po³±czonych cztrema nak³adkami, oprócz tego na ka¿dej æwiartce znajduje siê wyklepany od ¶rodka wa³ wzmacniaj±cy. He³m wieñczy tulejka (a nie jak niekiedy wykonuj± to rzemie¶lnicy - sterczyna). U do³u znajduje siê obrêcz wraz z wbudowanym nosalem. Nak³adki i obrêcz s± zdobione a¿urem. Na nak³adkach zachowa³y siê ¶lady z³ocenia. He³m posiada³ równie¿ zawieszkê kolcz±. Wszytskie informacje za Kirpicznikowem.

Pozdrawiam
Owen
Witam
O fajnie wielkie dziêki, wreszcie mam jaie¶ konkretne informacje bigsmile2.gif .
Pozdrawiam

ps. Nurtuje mnie jedna rzecz, piszesz Niemirze ¿e he³m posiada³ tulejê a nie sterczynê, ja znawc± w tym temacie nie jestem ale wed³óg tego rysunku to wygl±da w³a¶nie jak raczej sterczyna ??
Anonymous
Kirpicznikow pisze ¿e by³a to tulejka. Mo¿e on widzia³ ten he³m, nie wiem. Z rysunku ciê¿ko do koñca wywnioskowaæ. Ja przy swoim egzemplarzu mam tulejke...

Pozdrawiam

Niemir
Anonymous
CYTAT(Owen)
Ciekawa sprawa jest z tym he³mem ¿e chocia¿ tak ³adny jest tak ma³o popularny. No nic dziêki za pomoc i liczê na dalsze wspólne poszukiwania.

W³a¶nie Owenie, czas to zmieniæ ! Jak zobaczy³em to zdjêcie na Manning Imperial to mi ¶lepia blaskiem zaja¶nia³y crazy.gif. Te¿ zaczynam siê zastanawiaæ, kto móg³by zrobiæ takie cacko w¶ród naszych p³atnerzy.
Anonymous
Na kogo jak na kogo ale na Niemira zawsze mo¿na liczyæ , je¶li chodzi o konkrety king.gif
Jescze chwila a ten najbardziej nie znany ze znanych he³mów stanie sie powszechny szczerba.gif

pozdr
Anonymous
jeszcze troche (w stylu Henzlikowym) zlotej kolczej i cacuszko. przylaczam sie do rozszerzajacego sie grona fanow. Gnezdov rules... bum.gif

ilm

pees. znalazlem jeszcze taka opcje:
http://www.manningimperial.com/item.php?it...d=42&group_id=3
Wotawa
Jeste¶cie pewni tych wyciêæ ³ukowych nad oczami i nosala?
Bardzo chcia³bym wiedzieæ co rzeczywi¶cie z he³mu siê zachowa³o.
Poisa³e¶ Niemirze o wydobyciu tego he³mu z Kurhana i datowania na Xw.
Czy wtedy Rusini chowali swoich w kurhanach??

Czy kto¶ zna inne he³my datowane na Xw i posiadaj±ce wyciêcia ³ukowe nad oczami?
matheo
ilm, to co podes³a³e¶ to przypomina rekonstrukcjê he³mu z Batajnicy. Znalaz³em kiedy¶ na necie jakie¶ bractwo saksoñskie z Anglii, jeden z nich mia³ taki he³m (tyle ¿e by³ zrobiony "bardziej" smile.gif ) O ile pamiêtam to he³m z Batajnicy powinien mieæ jeszcze policzki, takie trochê jak he³m z Coppergate.
Kurczê z czosnkiem, ¿ebym znalaz³ te zdjêcia... angsad.gif
Pozdrawiam
Mateo
Anonymous
najciekawszym elementem byl dla mnie sposob mocowania konskiego wlosia, pierwszy raz sie spotkalem z czyms takim - widzial to gdzies ktos jeszcze ? moze to impresja tworcy rekonstrukcji ?

ilm
matheo
HA! MAM! king.gif blinkie.gif ovation.gif

http://www.millennia.demon.co.uk/ravens/sp...spangenhelm.htm

Mi³ej lekturki

matheo
Anonymous
Matheo, my nie o tym he³mie tu rozprawiamy, tylko o szyszaku z Gnezdova - ten, spangenhelm, który wyszpera³e¶ to 6 - 7 wiek.
matheo
Sigurd, to by³o w nawi±zaniu do ilustracji za³±czonej przez ilma parê postów wy¿ej.
Przepraszam, ju¿ siê wycofujê do epoki rogatywek, ska³ek i bagnetów face4.gif

mateo
Anonymous
Wotawo, a propo wycieæ nad brwiami i nosali to odsy³am do za³acznika. Tylko pytanie: czy mo¿na uznaæ ten rysunek za dok³adne odwzorowanie wykopalisk ?
Anonymous
Cze¶æ wszystkim Rusofilom! devil.gif

taki sobie sznurek znalaz³em smile.gif

http://www.dom-np.narod.ru/rekon/gnezdovo.html
Owen
Witam
A macie mo¿e wiadomo¶ci co dok³adnie znale¼li w tym kurchanie w Gnezdowie razem z tym he³mem??
Pozdrawiam
Anonymous
Je¶li chodzi o informacje dotycz±ce tego he³mu - to przytoczy³em wszystko co przeczyta³em u Kirpicznikowa. He³m by³ po rekonstrukcji, Rusini jak najbardziej chowali swoich zmar³ych w kurhanach w tym czasie (zapewne chodzi C Wotawoi o to czy nie jest to he³m pó¼niejszy, koczowniczy? - nie s±dzê, X-XI wieczna jest technologia, analogiczna do s³ynnych szyszaków wielkopolskich i ruskich - tzn. dzwon z czterech æwiartek, odkryto go ³±dny kawa³ek od domen koczowniczych, pó¼niej od XI wieku Rusini w kurhanach chowani ju¿ nie s±). Zachowa³o siê kilka nosali z ³ukami brwiowymi (Sigurd pokazuje dwa z nich - jest ich jednak jeszcze wiêcej - ale raczej w stylu skandynawskim). Mnie, osobi¶cie zdaje siê ¿e he³m ten jest prób± po³aczenia wzorców zachodnich ze wschodnimi - prób±, która (byæ mo¿e ) rozwinê³a siê pó¼niej w he³my typu Nikolskoe czy Kijów (XIII w.). Niestety jak dot±d nie potrafimy wskazaæ przekonujacych analogii na tak± zale¿no¶æ. Czas jednak poka¿e. Formy takie zaczê³y pokazywaæ siê jednak ju¿ wcze¶niej - rzuæcie okiem na he³m z Oskoli/Oskola (?) datowany na VIII-IX wiek, nie jest to co prawda analogia ¶cis³a, ale podsatwowe elementy mamy zachowane

Pozdrawiam
Wotawa
Hum, a wiele znamy takich he³mów z ³ukowatymi wyciêciami nad oczami z tych czasów?
Chcia³bym sobie naprostowaæ pogl±d przy okazji.
Jak dla mnie te wyciêcia to raczej od XIIw. No, mo¿e od XI.

Przy okazji ca³y cza mam problem z tym jak wy¶cie³ano te wschodnie he³my i jak mocowano na g³owie. Opisy znalezisk wogóle ignoruj± ten problem.

A dla Kirpicznikowa wszystko jest Ruskie, nawet Pekin. Straszny fanatyk.
Masz jednak racjê, ¿e Gnezdowo to daleko od stanowisk koczowniczych. O ile siê nie mylê to mocno na pó³noc od Moskwy?
nieczar
co do wyciec nadocznych w helmach "ruskich" do 11 w,dwa przyklady helm z Murakajewo
9-10 wiek i dziwny helm z kijowa (rysunek rekonstrukcja) 10 wiek
i jeszcze cos by sie znalazlo

co do mocowania na glowie to wysciolka wcale nie jest jedynym sposobem aby helm
dobrze leza³,zwlaszcza w krêgach wschodnich

pozdrawiam
Piotr Niemir Kotowicz
Nieczar!

Mogê prosiæ o namiary na te he³my - fajniutkie

Pozdrowionka
Marcin Surdel
Czo³em!

Czy przypadkiem ten he³m z obrazka pt. Kievsugrecon nie okaza³ siê niedawno kaskiem Luftwaffe?

http://www.tempus-vivit.net/tempus-vivit/t...ddvisit&from=36

<dodano link> http://talbotsfineaccessories.com/helmet/helmet.html

Pozdrowienia
nieczar
dziêki za ten link ,ten helm rzeczywiscie wydawal mi sie zbyt "dziwny " jak na ten okres i
miejsce znalezienia, ale trzeba przyznac ,ze niezle to sobie ruskie wymy¶lili,
ktos moze zrobil nawet na tym doktorat

co do helmu z Murakajewo to znalaz³em go w jednym z opracowan Pletnievej na temat
stepu 6-13 wiek, zostal znaleziony na szlaku wêdrówek Wêgrów,
nie wiem czy istnieje osobne opracowanie na ten temat

pozdrawiam
Piotr Niemir Kotowicz
He, he

Wniosek? Nie mo¿na ufaæ archeologom dunno.gif

bum.gif
P³atnerz Czcibor
s³awa!!!
a zna kto wymiary szyszaka z Gnezdova ??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.