Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kaval
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
mateo
Witam.Rozpoczynam nauke gry na Bu³garskim kavalu .Mo¿e kto¶ zechce udzielic kilka wskazówek odno¶nie techniki , podac utwory które mo¿na graæ najlepiej zapis nutowy lub na dzwiêkach . Bêde wdziêczny za wszelkie wskazówki .
mateo
Nikt nie gra na kavalu ?
Aubrey
Ja gram na kavalu, mogê Ci ¶ci±gn±æ trochê materia³ów z Bu³garii na temat Kavala. G³ównie muzyka ludowa. Znasz nuty czy grasz ze s³uchu, kto jest producentem Twojego Kavala ?
mateo
Witam. Dzieki wielkie za odzew. Kaval kupi³em na Allegro , a zrobi³ go cz³owiek z Lubaczowa na podkarpaciu ...czasami pojawiaja sie na allegro jego instrumenty. Sprawa wyglada tak ,¿e ja dopiero zaczynam przygodê z tym instrumentem .Po trudnych i zniechecajacych poczatkach potrafie juz wydobywac dzwiêki . Staram sie grac ze s³uchu ale mysle ,¿e zapis nutowy by³by mile widziany. Chcia³bym te¿ dowiedziec sie nieco wiêcej odno¶nie techniki gry ,niestety samemu trudno dojsc do pewnych rzeczy. Jedyne co dotychczas mi pomog³o to filmiki z youtube i inne znalezione w sieci.

Tak wiêc bede wdzieczny za wszelkie wskazówki . Dodam tylkjo ,¿e mam kaval w stroju D
mandragorra83
[Witam tak¿e uczê sie gry na kavalu i by³abym ogromnie wdzieczna za nuty i wskazówki. Sama tak¿e mogê podzieliæ sie niewielk± ilo¶ci± nut. Pozdrawiam
mateo
Witam ,Przypomne raz jeszcze swa pro¶be odno¶nie nut i wskazówek dotycz±cych gry na Kavalu .
Aubrey
Zasadniczo, te¿ gram ze s³uchu, mateo je¿eli potrafisz wydobyæ d¼wiêk z kavala i go utrzymaæ to grasz, nie ma tu wielkiej filozofii. Zasadniczo ca³a sztuka sprowadza siê do odpowiedniego zadêcia. Sam te¿ korzysta³em, nadal korzystam z youtuba, je¿eli chodzi o internet na temat instrumentu jest do¶æ sporo, ot podstawy s± np. na stronie roberta snidera (mo¿na wygooglaæ). Co do ksi±¿ek to polecam prace Todora prashanova, napisa³ nachalna shkola za kaval. Ponoæ mo¿na j± znale¼æ w sieci online, jak co to mogê, gdyby by³a potrzeba pomóc sprowadziæ t± pracê jak równie¿ inne podrêczniki do nauki gry z Bu³garii.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.