Kilka osób mnie ju¿ o to pyta³o na priv, wiêc chyba jest zapotrzebowanie na tego typu informacjê. Dzielê siê wiêc tym, co mam.
Zacznê od chor±gwi Królestwa Polskiego, która towarzyszy³a królowi w 1683 roku. Szczê¶liwie przetrwa³ jej wizerunek na obrazie M. Altomonte "Bitwa pod Parkanami".
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Ciekawe jednak, ¿e na szkicu, który sobie ten malarz stworzy³ gdy przygotowywa³ siê do malowaniu obrazu bitwy pod Wiedniem, ta flaga wygl±da inaczej. Nie ma na niej or³a, za to jest tak zwany herb ma³y z tarcz± Sobieskich, czyli Janin± po¶rodku. Przy okazji widaæ buñczuk noszony przy Sobieskim.
Jak ta chor±giew by³a wykonana? Nie znam jej opisów, wiêc mogê tylko domniemywaæ przez analogiê do innych chor±gwi, ¿e b³awat by³ wykonany z adamaszku, a orze³ aplikowany (oddzielnie na obu stronach b³awatu, aby zgodnie z heraldyk±, g³owa or³a by³a z ka¿dej strony zwrócona w jego praw± stronê). Byæ mo¿e tarcza na piersiach or³a by³a haftowana.
---------
Mam wizerunek podobnego or³a Sobieskiego z innego ¼ród³a (z albumu Alfreda Znamierowskiego "Stworzony do chwa³y"; rys. na podstawie odwrotnej strony karty tytu³owej herbarza Wac³awa Potockiego z 1696 r.). Ale s± tu jak widaæ ró¿nice z tym, co Altomonte wymalowa³.
Orygina³ tutaj http://www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=41492 strona 6