Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wykroje spodni z trójk±cikami dla s³owian x wiek
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Sir Dominicus
Poszukuje wykrojów na gacie s³owiañskie z tymi trójk±tami w kroku.Jak wszyæ te trójk±ty?
Owka
"Z tymi" to znaczy z którymi? Istnieje sporo wykrojów spodni u¿ywanych przez rekonstruktorów wczesnej S³owiañszczyzny, a wszystko to domys³y i analogie.

Jeden z najprostszych modeli, i o ten pewnie Ci chodzi:
(tylko nie traktuj go jako wykroju, narysowa³am naprêdce jako schemat, "jak wszyæ". Nogawki s± z prostok±tów z³ozonych na pó³, szwem do wewn±trz - nie zszywasz ich do samej góry, tylko w kroku wszywasz kwadrat , który pozwala na wiêksza swodobê ruchów i zwieksza wytrzyma³o¶æ w tym newralgicznym miejscu).
Gacie oparte na etnograficznym wzorze zanotowanym przez Kazimierza Moszyñskiego, i w Kulturze ludowej S³owian, tom 1, tego¿ autora znajdziesz je rozrysowane lepiej.

A tak w ogóle powinno to trafiæ do ju¿ istniej±cego tematu..
Sir Dominicus
Aha dzieki wielkie
Sêdzimir
Cze¶æ

To mój pierwszy post. Mam na imiê Szymon, a mój nick to ho³d z³o¿ony wielkiemu polskiemu metalurgowi Tadeuszowi Sêdzimirowi. Poniewa¿ z metalurgi± jestem zawodowo zwi±zany.

Ale do rzeczy. Zasadniczo w odtwórstwo siê nie bawiê, chocia¿ w przysz³o¶ci chcia³bym odtwarzaæ kowala ;), ale to dopiero jak siê ustabilizujê ¿yciowo. Wiele lat temu zachorowa³em na S³owianofiliê. Teraz postanowi³em to po³±czyæ z moj± pasj± jak± jest wspinaczka skalna. Wymy¶li³em sobie, ¿e uszyjê sobie s³owiañskie spodnie z okresu plemiennego. Zacz±³em szukaæ informacji i szczerze mówi±c niewiele siê dowiedzia³em. Na forum wszystko by³o i w tym problem. Zdecydowana wiêkszo¶æ linków nie dzia³a. Zorientowa³em siê, ¿e s± zasadniczo 3 typy spodni. Nogawice - chyba nie ten okres, nie nadaj± siê do moich zastosowañ i wed³ug mnie by³a to moda typowo miejska. Szarawary - kontrowersyjne i chyba s³abo bêd± wygl±daæ gdy na³o¿ê na siebie uprz±¿
http://lukaszdudek.wspinanie.pl/blog/files...0/dsc_01001.jpg
Tak to ustrojstwo wygl±da i chyba dziwnie to bêdzie gdy za³o¿ê na obszerne spodnie stosunkowo w±skie nogawki uprzê¿y.
No i trzeci typ czyli takie ¶rednio lu¼ne z klinem w kroku (wspó³czesne spodnie wspinaczkowe maj± te¿ kliny, chocia¿ inaczej skonstruowane). No i w te bym celowa³. No i nie bardzo wiem jak uszyæ teraz te spodnie. Po pierwsze nie mam do¶wiadczenia w szyciu wiêc te¿ nie bardzo znam siê na wykrojach i na zasadach na jakich je siê konstruuje. Czy spodnie siê w jaki¶ sposób zwê¿aj± u do³u czy s± to prostok±ty? A co w miejscu zszycia prostok±tów, czy zszywaæ je tak poprostu czy jakie¶ wycinki materia³ów s±, ¿eby nogawki schodzi³y siê pod jaki¶ k±tem, a nie równolegle? Jakiej wielko¶ci powinien byæ klin? Czy takie spodnie zapewniaj± du¿y zakres ruchów (naprawdê du¿yyy)? Czy to prawda, ¿e czysty len drapie? Zagiêcie na tasiemkê/rzemyk powinno byæ do wewn±trz (tak przewa¿nie widzia³em na zdjêciach) czy mo¿e byæ na zewn±trz (wydaje siê bardziej wygodne)? Czy kolor czarny jest historyczny? Jaki splot powinien mieæ len?
Uffff, z góry dziêkujê za odpowied¼ smile.gif
Sêdzimir
Nikt mi nie pomo¿e?

Tu znalaz³em co¶ co odpowiada na wiele moich pytañ. Nie s± to mo¿e wykroje ani te¿ nie widzê jak wygl±daj± te spodnie na ¿ywym materiale, tym bardziej sam nie mogê tego poczuæ, ale dobrze widaæ ogólny zarys.

http://1.bp.blogspot.com/-3-agExsq9K4/Uzbw...00/DSCN1645.JPG
Olof
Eh, od koñca:

- len najczê¶ciej wystêpuje w splocie p³óciennym, w takim te¿ bêdzie Ci go naj³atwiej dostaæ w ró¿nych grubo¶ciach. Mo¿na upolowaæ tak¿e jode³ki czy nawet diament, ale to tylko spodnie, nie ma co przekombinowywaæ.

- kolor czarny - no zale¿y jaki czarny ;) Czerñ anilinowa nie. Ale czerñ osi±gniêta barwieniem kor± dêbu w ¿elaznym garze mo¿e byæ. Acz najlepiej lnu nie barwiæ, zasadnicza wiêkszo¶æ przebadanych znaleziskowych skrawków lnu nie mia³a ¶ladów barwników.

- mo¿e byæ do wewn±trz, mo¿e byæ do zewn±trz, mog± byæ szlufki (je¶li chcesz inspirowaæ siê krojem ze znaleziska z Thorsberg, nie s³owiañskiego ale je¶li chodzi o naprawdê du¿y zakres ruchów to s± bezkonkurencyjne).

- drapie albo i nie drapie - zale¿y jakiej jako¶ci i grubo¶ci len wykorzystasz ;) Tym co w lnie najbardziej mo¿e podra¿niaæ s± resztki nie wyczesanych pa¼dzierzy - w lnie "workowym" bêdzie ich sporo, w lnie "sukienkowym" wcale nie bêdzie. Podobnie we wczesnym ¶redniowieczu dok³adno¶æ wstêpnej obróbki lnu zale¿a³a od tego, na co mia³ byæ wykorzystany. Je¶li wybierzesz len "ubraniowy" to nawet grubszy nie powinien za bardzo drapaæ.

- chcia³am na szybko znale¼æ jaki¶ wykrój, ale nic ³adnie rozrysowanego mi siê nie nasunê³o. Prostok±ty warto nieco ¶ci±æ po skosie by nogawki by³y pod k±tem do siebie - k±t tego ¶ciêcia mo¿esz zaczerpn±æ z wspó³czesnych d¿insów, po prostu nie robisz podkroju na okr±g³o a proste ciach. Klin w kroku - im wiekszy zrobisz, tym bêdziesz mia³ wiêkszy zakres ruchu, oczywi¶cie bez przesady ;) Ja zazwyczaj przy tego typu spodniach wszywam kliny dosyæ d³ugie, czubkiem klina siêgaj±ce a¿ nad kolano, s± wygodniejsze. Poszukaj te¿ w necie spodni z Thorsberg, ich wykrój mo¿e byæ pomocny. Dla Ciebie wygodniejsze bêdzie prawdopodobnie lekkie zwê¿enie, ¿eby Ci siê nogawki nie pa³êta³y na ³ydkach - mo¿esz te¿ ¶redniowieczn± metod± zastosowaæ owijacze smile.gif

Tak naprawdê brak jest znalezisk z obszaru S³owiañszczyzny, które by mog³y w pe³ni odpowiedzieæ na Twoje pytania - w tym te o krój czy wykoñczenie w pasie. To zawsze bêdzie stylizacja.
M¶cidróg
Przypatrzy³ bym siê spodniom z Dätgen (Niemcy),

Datowanie tych spodni za

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&am....63934634,d.Yms

na lata:345-535 AD
edit. Na fotce rekonstrukcja tych spodni.Wcze¶niej napisa³em ¿e datowano je na VIII w -mój b³±d.
Sêdzimir
Dziêkuje za odpowiedzi.

Spodnie z Thorsberg oczywi¶cie pozna³em, ale mimo nie w±tpliwego zakresu w kroku ich ciasne nogawki chyba nie dadz± dobrej pracy kolan, a czasem trzeba do³o¿yæ stopê do rêki ;)

Spodni z Dätgen nie zna³em. Ciekawy link, du¿o materia³ów.

Wraz z tymi odpowiedziami wyklarowa³ mi siê kierunek w którym powinienem pod±¿aæ. My¶lê, ¿e sobie poradzê. Jeszcze raz dziêkujê i pozdrawiam.
Olof
No we wspinaczce nie wiem jak siê mog± sprawdziæ - testowali¶my tylko wspinanie w nich na drzewa ;)

W³a¶nie sobie u¶wiadomi³am - kilka postów wy¿ej masz wykrój rozrysowany przez Owkê - w³a¶ciwie mówi wszystko, co o takich spodniach mo¿na powiedzieæ w kwestii "jak to uszyæ" ;).

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.