Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Cytra strojenie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
mateo
Witam.Poszukuje informacji na temat strojenia cytry,a konkretnie ....mo¿e kto¶ poleci co¶ w stylu tunera ,stroika itp.Na s³uch nie moge sobie dac rady.Z góry dziekuje za odpowiedz.
Ig³a
Ja lutniê 15 strunow± strojê na szybko za pomoc± gStrings na Androidzie.
Tak samo stroi³em bas, przy czym na basie umiem grac a na lutni... szkoda gadaæ bigsmile2.gif

Zaleta - prócz tonu podaje tak¿e czestotliwo¶æ, mozna podawaæ sobie d¼wiêk, lub ustawiaæ rêcznie na s³uch, kontrolnie tylko zerkaj±c na Hz.
Mlodymir
Pierwsze pytanie to jak chcesz nastroiæ cytrê. Niektóre wspó³czesne cytry stroi siê chromatycznie A 440 Hz (czarne i bia³e klawisze na pianinie: C Cis D Dis.. itd.). Ale to nie regu³a. Jakby¶ wys³a³ zdjêcie cytry i informacje o producencie (na plakietce wewn±trz) pomog³oby to zidentyfikowaæ instrument i ustaliæ strój.

Do strojenia, wersja tania to podpi±æ mikrofon i u¿yæ jakiego¶ onlinowego tunera chromatycznego, a najlepiej to kupiæ jaki¶ tuner chromatyczny w sklepie (nawet te tañsze daj± radê na pocz±tek).
mateo
cytra
cytra wyglada tak,niestety w srodku nie ma kartki
Mlodymir
CYTAT(mateo @ 21:31 29.08.2012) *
cytra
cytra wyglada tak,niestety w srodku nie ma kartki

http://www.zither.com.au/images/Concert%20Zither%2024112.pdf
mateo
Wielkie dziêki za pomoc . Odnosnie tunera ,z tego co sie orientuje to tylko gitarowe sa dostepne na allegro ,czy takim nastroje wszystkie struny? Zaczynam przygode z instr. strunowymi dlatego dosyc marne mam pojecie ....
Mlodymir
CYTAT(mateo @ 21:45 29.08.2012) *
Wielkie dziêki za pomoc . Odnosnie tunera ,z tego co sie orientuje to tylko gitarowe sa dostepne na allegro ,czy takim nastroje wszystkie struny? Zaczynam przygode z instr. strunowymi dlatego dosyc marne mam pojecie ....

Tunerem gitarowym nie nastroisz (przynajmniejna razie nie). Musisz kupiæ tuner CHROMATYCZNY - tzn. do odbioru wszystkich d¼wiêków. Na pocz±tek mo¿e byæ Korg, Yamaha, Crafter to te lepsze.
Ig³a
W tym rzecz w³a¶nie ¿e stroikiem gitarowym nie nastroisz...

gStrings, o którym pisa³em jest tunerem chromatycznym, a jego zasadnicz± zaleta jest w tym ¿e jest bezp³atny na dowolny telefon z androidem.
Ze wzglêdu na pasma przenoszenia najlepiej sprawdz± siê Sony i Samsungi.

Mo¿esz nim podac d¼wiêk, a po tym w³±czyæ tryb auto (czyli zbiera d¼wieki z powietrza) i dostroiæ do czêstotliwo¶ci podanej wcze¶niej, lub do wy¿szej lub ni¿szej tonacji.

Popytaj znajomych jak nie masz takiego teleofnu i sprawd¼ a po tym my¶l o wydaniu kilkuset z³otych na profesjonalne stroiki chromatyczne smile.gif
mateo
Witam . Czy kto¶ z forumowiczów orientuje sie gdzie mo¿na kupiæ ko³ki takie jak do cytry , kantele ?? Pilnie poszukuje i nie mogê nigdzie znale¿æ .
Mlodymir
CYTAT(mateo @ 13:54 28.01.2013) *
Witam . Czy kto¶ z forumowiczów orientuje sie gdzie mo¿na kupiæ ko³ki takie jak do cytry , kantele ?? Pilnie poszukuje i nie mogê nigdzie znale¿æ .

Czy nie chodzi ci o metalowe wkrêty przypadkiem ? Bo drewnianych ko³ków to raczej ciê¿ko bêdzie kupiæ. Wtedy masz dwie opcje, albo i¶æ do lutnika ¿eby ci zrobi³, albo kupiæ sobiê "golarkê" do ko³ków i zrobiæ je samemu.
mateo
Tak chodzi mi o metalowe . Drewniane owszem mo¿na i samemu :-)
Mlodymir
CYTAT(mateo @ 15:36 28.01.2013) *
Tak chodzi mi o metalowe . Drewniane owszem mo¿na i samemu :-)

Na pocz±tek spróbuj to a potem googlaj dalej smile.gif

http://www.robinsonsharpshop.com/hardware.html
Czubek
To ja tak siê jeszcze spytam, jaki strój ma typowe kantele? Nie mówiê tu o Vainamoinenowej trzystrunówce, ale tak 5, 6 lub 8... Czy¿by standard gamowy?
Mlodymir
CYTAT(Czubek @ 13:14 29.01.2013) *
To ja tak siê jeszcze spytam, jaki strój ma typowe kantele? Nie mówiê tu o Vainamoinenowej trzystrunówce, ale tak 5, 6 lub 8... Czy¿by standard gamowy?

Z tego co pamiêtam, to tu by³o sporo info

http://kankles.mch.mii.lt/scales.htm

Wprawdzie to kankles, nie kantele, ale to praktycznie te same tradycje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.