Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Cz³uchowski Turniej Rycerski O miecz Konrada Wallenroda
> Inne > Kalendarium 2012
grochu
W dniach 17-19 sierpnia w mie¶cinie zwanej Cz³uchów Bractwa Rycerskie z ca³ej Polski zebra³y siê aby walczyæ o miecz Konrada Wallenroda, wzi±æ udzia³ w Inscenizacji oblê¿enia zamku cz³uchowskiego, a tak¿e pobawiæ siê w trakcie koncertu zespo³u White Garden.
Wszystkim Bractwom, które znalaz³y czas aby przyjechaæ do Cz³uchowa serdecznie dziêkuj± Wam uni¿eni organizatorzy ;]
Komturia Cz³uchowska
Trawis
Witam! Chcia³bym podziêkowaæ za wspania³y turniej zorganizowany przez Komturiê Cz³uchowsk±. Jeden z najlepszych turniejów w moim ¿yciu. Wspaniali ludzie, wspania³a atmosfera, organizacja, miejsce w pobli¿u zamku. Mo¿na wymieniaæ w nieskoñczono¶æ. Trzy dni, które s± przepe³nione zabaw±, konkursami, muzyk±, tañcem i biesiadowaniem, powinny byæ wpisane w kalendarz przez wielu rekonstruktorów. Z ka¿dym rokiem jest coraz lepiej. Za rok wraz z dniem rozpoczêcia turnieju ma byæ oddany zamek, który w tym momencie jest odnawiany. By³em w ¶rodku, kierownik budowy oprowadza³ nas po ¶wie¿o odkopanych lochach i kuchniach krzy¿ackich. Wszystko to, po pracach archeologicznych ma byæ uwidocznione zwiedzaj±cym. Warto te¿ wspomnieæ, ¿e zamek w Cz³uchowie jest najwiêkszym zamkiem krzy¿ackim po tej stronie Wis³y i w dodatku nigdy niezdobytym przez obce wojska. Wracaj±c do turnieju, w tym roku zosta³ zorganizowany I Ogólnopolski konkurs nalewek rycerskich ze wspania³ymi nagrodami, tak samo turniej ³uczniczy, walk rycerskich, bieg dam i giermków. Wszystko to w oprawie muzycznej w wykonaniu zespo³u White Garden. Kwintesencj± ca³ego turnieju jest inscenizacja tu¿ pod wie¿± zamku - na koniec drugiego dnia imprezy - która robi ogromne wra¿enie. Wszystko to na podzamczu - obóz, ¿ycie ¶redniowieczne, warsztaty, konkursy. Kto do tej pory nie s³ysza³ o tym turnieju, niech wie ile straci³. Poni¿ej zamieszczam kilka zdjêæ, które mam nadziejê, s± na tyle plastyczne, ¿e oddaj± ca³y charakter turnieju. Tym, którzy byli i widzieli na w³asne oczy i tym którzy obejrz± zdjêcia, i stwierdz±, ¿e warto przyjechaæ mówiê do zobaczenia!
Roar
Wow czemu ja siê dopiero teraz dowiaduje ¿e by³ jaki¶ turniej w Cz³uchowie ....
w przysz³ym roku to ja muszê nawiedziæ ten turniej
Cordel
A tu ma³e wspomnienie III Turnieju
http://www.youtube.com/watch?v=Ll6Xv3Ujqcc

oraz krótki filmik ze scenami z Turnieju
http://www.youtube.com/watch?v=QCSxvtc3zTg...feature=related

¯yczê mi³ego seansu
iwantus
Dziêkujê za bardzo dobry, pod ka¿dym wzglêdem turniej rycerski.Rzadko siê zdarza , szczególnie ostatnio, aby z takim poczuciem humoru i odpowiedzialno¶ci± zorganizowaæ du¿± imprezê.Dziêkujê Michalinie ¿e ud¼wignê³a tê odpowiedzialno¶æ, dla Grochu ¿e by³a zawsze u¶miechniêta i ¿yczliwa, dla B³a¿eja ¿e inspirowa³ i pomaga³, dla Cezara ¿e by³ konsekwêtny, wytrzyma³ to ci¶nienie no i ta narracja...,¯ó³temu za spokój i ¿e nie by³ sztywniakiem. Wszystkim pozosta³ym za ¶wietn± zabawê. Za³±czam foty:

https://picasaweb.google.com/10528549662782...feat=directlink
Galik
Tak¿e, chcia³em podziêkowaæ za mo¿liwo¶æ uczestnictwa w tej imprezie. Przesympatyczni ludzie, fajnie zorganizowany obóz (By³ tak dobrze schowany, ¿e tury¶ci prawie nie przeszkadzali - pomijaj±c dwójkê dzieci która przez bite 15 minut chodzi³a z jakimi¶ piszcza³kami masakra :D).
Du¿o konkurencji, tak ¿e ciê¿ko by³o siê nudziæ do tego przepyszna i naprawdê bogata biesiada. A filmik w czasie biesiady puszczony z ubieg³ego malborka mimo, ¿e kontrowersje wzbudzi³ a szczególnie salwy ¶miechu to mi siê podoba³ bardzo ;).
Bezcenny by³ tak¿e ¿ó³ty ¶pi±cy w trumnie ;).

Serdecznie dziêkujê organizatorom za mo¿liwo¶æ uczestnictwa i mam nadziejê pojawiæ siê za rok ;).
P.S
¯ó³ty ... - ¶pij w spokoju :D.
iwantus
W ramach IV Cz³uchowskiego Turnieju Rycerskiego o Miecz Konrada Wallenroda, z pi±tku na sobotê odby³ siê I Ogólnopolski Turniej Nalewek Rycerskich- Cz³uchów 2012. Do konkursu o miano Króla Nalewek, zg³oszono 16 nalewek a oceniaj±cymi byli sami twórcy tych nalewek. Po pó³toragodzinnej degustacji i po podliczeniu punktów przez komisjê,wy³oniono zwyciêzcê.Najlepsz± nalewkê zaprezentowa³ Iwantus z Najemnej Roty Strzelczej.Otrzyma³ On tytu³ Króla Nalewek Rycerskich2012 i 10 litrowy g±sior w wiklinowym koszu.Nalewka wykonana zosta³a z pigwy z dodatkiem aronii i dzikiej ró¿y. Bior±c pod uwagê du¿e zainteresowanie, planujemy w przysz³ym roku zwiêkszyæ liczbê nalewek do 20, a po zakoñczeniu turnieju nalewki bêd± mog³y degustowaæ równie¿ osoby nie nale¿±ce do RR. Pragnê przeprosiæ wszystkie osoby które ze wzglêdów organizacyjnych, nie mog³y uczestniczyæ w konkursie, szczególnie przepraszam Marka który zbyt pó¼no do nas dotar³. Dziêkujê Trawisowi z Koszaliñskiej Kompanii Rycerskiej oraz Markowi z BR Frederlande, za pracê w komisji i pomoc w przeprowadzeniu turnieju.Dziêkuj±c wszystkim uczestnikom turnieju za udzia³, obiektywizm i ¿e dotrwali do koñca, zapraszam za rok, tym razem w czerwcu. Za³±czam link do zdjeæ z turnieju.

https://picasaweb.google.com/1turniej nalewek
bombardman
Brawo Iwantusie.Od zawsze Najemna by³a bezkonkurencyjna w temacie nalewek.
Pozdrawiam.
Purvis
Niew±tpliwie zas³u¿ony laur.
Cordel
Biuro rzeczy znalizionych. smile.gif

- spiworek szt. 1 :P (kolor bêdzie urzyty do zweryfikowania w³a¶ciciela)
- czapka za daszkiem (j.w.)
- ko³ek do egzekucji !!!!
Fred
Tak¿e do³±czam siê do podziêkowañ za super imprezê, cudown± atmosferê i wspania³± zabawê od samego poczatku, czyli pi±tku - turniej nalewek, do samego koñca - ¶niadanie w poniedzia³ek. A¿ ¿al by³o wyje¿d¿aæ i opuszczaæ tak wspania³e grono przyjació³. Jak co roku turniaje dopiête, inscenizacja cudowna i ¶wietna biesiada z zabaw± do rana. Organizatorom nale¿± siê s³uszne s³owa podziêkowañ za w³o¿on± pracê i trud przygotowania tak fajnego spotkania i mi³ej zabawy.
Gajus
Mimo i¿ trochê czasu ju¿ up³ynê³o, ale wiadomo jak to jest gdy siê pracuje i nie ma siê dostêpu do neta.

Chcia³bym serdecznie podziêkowaæ za wspania³± zabawê. Jedyny w swoim rodzaju turniej nalewek, niesamowit± inscenizacjê, no i biesiadê na której by³o tyle ró¿nego dobrego jad³a, ¿e cz³owiek nie wiedzia³ za co siê pierw zabraæ.

Chwwa³a wam, i oczekujemy kolejnej edycji za rok!
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
Powiem krótko: ubawi³em siê po pachy a rewolwerów to nawet ju¿ nie pamiêtam ile polecia³o smile.gif Dziêkujê za ¶wietn± zabawê i do zobaczenia za rok!
iwantus
CYTAT(bombardman @ 09:48 27.08.2012) *
Brawo Iwantusie.Od zawsze Najemna by³a bezkonkurencyjna w temacie nalewek.
Pozdrawiam.

Jest nareszcie trochê czasu a wiêc mo¿na odpisaæ. Dziêki Wuja, wierzê ¿e za rok jako dowódca Najemnej, przywieziesz swoj± zacn± nalewkê; bêdzie okazja aby powspominaæ nieoficjalne s³upskie festiwale nalewek w naszym namiocie -karczmie. Pozdrawiam Wszystkich z Najemnej.

CYTAT(Cordel @ 21:47 29.08.2012) *
Biuro rzeczy znalizionych. smile.gif

- spiworek szt. 1 :P (kolor bêdzie urzyty do zweryfikowania w³a¶ciciela)
- czapka za daszkiem (j.w.)
- ko³ek do egzekucji !!!!

B³a¿ej pieniek jest mój, je¿eli mo¿esz nadaj go kurierem.
Józef
Bardzo ¿a³uje , ¿e nie mog³em przyjechaæ .(za ka¿dym razem obiecujê i zawsze co¶ wypada , ale w tym roku w ogule by³o u mnie z wyjazdami krucho)
Cieszy mnie , ¿e Cz³uchów jest turniejem , gdzie my¶li siê o rekonstruktorach .
S³ysza³em , s³ysza³em.. smile.gif
Wypada³o by gdzie¶ oficjalnie podziêkowaæ burmistrzowi ..

Mo¿e za rok , wreszcie siê uda.
wtedy ..Z pewno¶ci± wezmê udzia³ w najwa¿niejszej konkurencji
pozdrawiam smile.gif
edit.
Panie ,panowie - nie stroniê od Cz³uchowa.
Radek kupi³ mieszkanie i wiêkszo¶æ czasu spêdza³em na jego remoncie..
Takie ¿ycie...
Cichalinka
Zapraszamy, zapraszamy!
Trawis
Gdy tylko przypomnê sobie turniej nalewek, od razu my¶lê: nalewka nr 5! bigsmile2.gif Wspania³a inicjatywa, ¶miechu co nie miara, ¶wietne towarzystwo. To wszystko sprawi³o, ¿e jak tylko siêgnê pamiêci± do tamtego konkursu, to od razu pojawia mi siê u¶miech na twarzy. My¶lê, ¿e nie tylko mi. Gratulacje dla Iwantusa! Chcia³bym jeszcze podziêkowaæ Komturii za warsztaty zorganizowane podczas turnieju, szczególnie z iliminatorstwa. Oby ten pomys³ przetrwa³ do kolejnej edycji turnieju. Poni¿ej za³±czam jeszcze kilka dot±d niepublikowanych zdjêæ:
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.